Deze site bevat affiliate links. We ontvangen mogelijk een commissie bij jouw inschrijving op een datingsite.

Vergelijk de beste datingsites & apps van 2024

5 nadelen van Tinder

5 nadelen van Tinder

Laatst bijgewerkt: 5 juli 2022

Tinder, wie kent het niet? Wel een op de drie Nederlanders maakt gebruik van deze mobiele dating applicatie, en de getallen blijven maar stijgen. Omdat er zo veel mensen op Tinder zitten, zou je vast sneller je toekomstige liefde kunnen vinden, of niet? Je kent vast wel een bevriend stel die elkaar via Tinder hebben leren kennen. Maar hoe makkelijk en snel dat naar links en naar rechts swipen ook lijkt, Tinder heeft ook heel wat nadelen.

Als jij op zoekt bent naar ware liefde, lijkt dit bijvoorbeeld niet de ideale plek te zijn om dat te vinden.. Wat nou als je date zich heel anders voordoet dan hoe diegene in werkelijkheid is, bijvoorbeeld, of als je die vleeskeuring van Tinder niet erg prettig vindt? In dit artikel zetten we vijf nadelen van Tinder voor je op een rijtje, en geven we suggesties voor andere dating websites of mobiele applicaties.


lexa

1. Lexa

Bezoek
metjou

2. MetJou

Bezoek
parship

3. Parship

Bezoek

Bekijk hier 7 datingsites die beter zijn dan Tinder »


1. Niet iedereen op Tinder is hoe hij of zij zich voordoet

Dit geldt natuurlijk niet alleen voor Tinder (weten hoe Tinder precies werkt? Lees dan dit artikel), maar voor alle vormen van online dating: diegene met wie jij een match hebt kan zich heel anders voordoen. Bij Tinder kan iemand zich nog gemakkelijker anders voordoen, omdat je geen ellenlange vragenlijst hoeft in te vullen om een profiel aan te maken. Je informatie als je naam en je geboortedatum worden uit jouw account van Facebook gehaald, en je kunt zelf een profielfoto en biografie instellen en invullen.

Het is dus niet heel moeilijk om een foto van iemand anders of een afbeelding van jaren geleden waarop je veel dunner, bruiner of jonger uitziet dan in de werkelijkheid. Misschien is die leuke man waarmee je chat wel getrouwd of is die knappe dame in de realiteit wel helemaal niet je type qua uiterlijk, omdat ze er heel anders uit ziet. In dit artikel lees je waarom het nooit verstandig is om aangepaste of verouderde foto’s te gebruiken op een datingsite of app.

Geen zekerheid

Bij Tinder kun je dus nooit 100% zeker weten dat iemand er net zo uit ziet als op zijn of haar profielfoto, en of diegene in jullie chats wel helemaal de waarheid spreekt. Als je iemand niet vertrouwt of het gevoel hebt dat er iets niet helemaal in de haak is, raden we je aan om geen afspraak met diegene te maken. Tip: typ de naam en de gegevens van degene waarmee je contact hebt in op Google, zo kun je vaak checken of de informatie wel klopt – alhoewel je dit met de profielfoto nooit helemaal zeker kunt weten.

Natuurlijk wil je niet in aanraking komen met een of andere creep, maar het kan ook op onschuldiger niveau al flink vervelend uitpakken als iemand zich anders voordoet dan in de werkelijkheid: het is niet leuk als iemand er heel anders uit ziet als je diegene voor het eerst ontmoet, of als diegene helemaal niet dezelfde interesses als jij blijkt te hebben, maar dat alleen maar zei om te kunnen daten. Op deze manier kan Tinder voor heel wat teleurstellingen zorgen. Jammer!


2. Zonder Facebook geen Tinder profiel

Zoals we hierboven al zeiden, gebruikt Tinder de gegevens uit je Facebook account om je profiel om een profiel aan te maken. Dat wil ook zeggen dat als je niet op Facebook zit, je ook geen Tinder kunt gebruiken (lees ook ons artikel ‘Tinder zonder Facebook‘). Veel mensen kiezen er tegenwoordig voor om niet actief te zijn op Facebook, omdat ze het medium niet leuk vinden, liever andere sociale media gebruiken als Instagram of Twitter of gewoon niet willen meedoen aan de hype met het blauwe duimpje. Helaas is Tinder geen optie voor jou, als je (al dan niet bewust) niet op Facebook zit. Vinden we NIET leuk!


3. Tinder is eigenlijk een grote vleeskeuring

Een ander nadeel van Tinder is dat de hele mobiele applicatie draait om naar links en naar rechts swipen. Door dit swipe systeem kijk je eigenlijk alleen maar naar het uiterlijk van je toekomstige date: als je iemand wel ziet zitten op basis van de foto, naam en leeftijd, swipete je naar rechts – vind je diegene maar niets, dan swipete je naar links. Er is best wat kritiek op dit swipte systeem, want eigenlijk is Tinder op deze manier een grote vleeskeuring. Het maakt eigenlijk niet uit wie je bent en wat je doet, als je er maar goed uit ziet. Dat is toch voor de meeste mensen niet de nummer één reden om een relatie met een ander aan te gaan – gedeelde interesses, een goed stel hersenen en natuurlijk een mooi karakter zijn net zo belangrijk. Op Tinder kun je dus eigenlijk alleen op een vrij oppervlakkige manier op zoek gaan naar een potentiële lover, want je komt via deze mobiele applicatie toch nooit echt achter de ware aard van de persoon in kwestie.


4. Niet elke gebruiker van Tinder is op zoek naar liefde

Hierboven las je al dat Tinder best oppervlakkig is. Daar komt bij dat niet elke Tinder gebruiker echt op zoek is naar een relatie: een op de drie Nederlanders (and counting) gebruikt de mobiele applicatie, ook als ze niet echt op zoek zijn naar een relatie. Sommige gebruikers hebben zelfs stiekem al een relatie… Veel matches op Tinder hebben dus niet echt een toekomst. Dat komt omdat sommige gebruikers het wel leuk vinden om te daten, maar niet op zoek zijn naar een vaste relatie, of puur en alleen voor seks op Tinder zitten. Daar komt ook bij dat er ontzettend veel gebruikers op de mobiele applicatie zitten, zodat het moeilijk is om de focus op een match te houden. Je kunt makkelijk een paar uur besteden met naar links en naar rechts swipen! Als je dus op zoek bent naar een fijne relatie, is Tinder misschien niet de juiste plek om te zoeken.


5. Tinder weet meer van jou dan jij je eigenlijk realiseert

We leven in tijden waar privacy een groot discussiepunt is. Maar heb je wel eens stil gestaan bij het feit dat Tinder heel veel informatie over je verzamelt? Een tijdje geleden kwam een journalist van The Guardian nog in het nieuws, omdat ze haar gebruikersgegevens van de mobiele applicatie opvroeg. Het resultaat: achthonderd pagina’s met allerlei persoonlijke informatie, bijvoorbeeld hoeveel matches ze op Tinder had, maar ook welke woorden ze het meest gebruikte in de chats en hoelang ze naar een profiel keek. Best shocking, hoeveel informatie Tinder dus over je opslaat! Als je privacy belangrijk vindt, is dit dus een groot nadeel van Tinder.


Alternatieven voor Tinder

Nu je de nadelen van Tinder weet, maar toch wilt blijven doorgaan met online dating, zetten we graag een aantal alternatieven voor de mobiele applicatie voor je op een rij. In dit artikel lees je meer over datingsites die beter zijn dan Tinder.


LexaBezoek Lexa

Ken je Lexa al? Op deze nieuwe datingsite en dating app kun je je, net als bij Lexa, gratis inschrijven, maar hoef je niet te swipen. Eigenlijk lijkt de populaire applicatie best wat op Tinder, maar je hebt geen Facebook account nodig om een profiel aan te maken en Lexa slaat nauwelijks persoonlijke gegevens over je op. Wel zo fijn!

Bezoek Lexa

Relatieplanet

Geen zin om een vragenlijst in te vullen, maar wil je wel op een meer betrouwbare manier dan via Tinder online daten? Bij de datingsite Relatieplanet worden alle aanmeldingen handmatig gecontroleerd, zodat je zeker weet dat je niet met een faker in contact komt. Als je vragen of twijfels hebt, kun je ook altijd bellen met de klantenservice van de dating site. Dat zorgt voor een veilig gevoel, toch?


be2Bezoek be2

Meer aandacht voor de persoonlijkheid: Als je Tinder niet fijn vindt omdat het zo oppervlakkig is, dan is de dating website van be2 echt iets voor jou. Bij be2 word je gematched op basis van persoonlijkheid, en niet op basis van uiterlijk. Je vult bij het aanmaken van je profiel dan ook een persoonlijkheidstest in, zodat je aan de liefde van je leven gekoppeld kunt worden. Dat invullen van die vragenlijst duurt meteen even, maar zo heb je ook meer kans dat je date ook echt degene is die je denkt dat het is – weer een nadeel van Tinder getackeld, dus!

Bezoek be2

icon app Tinder

Dit artikel is onderdeel van ons dossier over Tinder. Klik hier om alle artikelen over Tinder te bekijken.

Bekijk alles over Tinder »
foto auteur Robin de Boer
Dit artikel is geschreven door Robin de Boer

Dating coach Robin is al jarenlang blogger voor Datingsitekiezen.nl. Getrouwd met een leuke man die ze heeft ontmoet via een datingsite. Een creatieve veelvraat die gek is op schrijven, ontwerpen en tekenen. LinkedIn

© Datingsitekiezen.nl 2024 | Onderdeel van Dik B.V. | KvK 74390708 | Stationsplein 3, 8011 CW te Zwolle | Privacy & Cookies