Deze site bevat affiliate links. We ontvangen mogelijk een commissie bij jouw inschrijving op een datingsite.

Vergelijk de beste datingsites & apps van 2024

Hoe werkt Tinder?

Hoe werkt Tinder?

Laatst bijgewerkt: 5 juli 2022

Tinder; het is de populairste datingapp van de afgelopen jaren. Meer dan 2 miljoen Nederlanders hebben de app al eens gebruikt en ontzettend veel Nederlandse singles gebruiken de app dagelijks. De app is voornamelijk populair in de leeftijdscategorie tot  25 jaar.

Tinder is dus een behoorlijk succesvolle datingapp. Maar hoe werkt dat nou eigenlijk? Nadat je dit artikel hebt gelezen weet je precies hoe je je inschrijft, hoe het matchen op tinder werkt, wat ‘swipen’ is en hoe je je gedraagt op Tinder.


Kritiek op Tinder & beste dating apps 2022

Naast alle successen van Tinder, is er ook veel kritiek. Door critici wordt de app vaak bestempeld als ‘vleeskeuring’, daarnaast heerst het sentiment dat de app alleen goed is voor het vinden van een date, hookup of one night stand en minder geschikt is voor het vinden van een serieuze relatie.

Bekijk de 10 beste dating apps van 2022 »


Inschrijven bij Tinder

Installatie
Tinder is een mobiele applicatie die je kunt downloaden op je smartphone. Als je een android telefoon hebt kun je de app downloaden uit de Google Play Store. Als je een iPhone hebt, kun je App Store gebruiken om Tinder te downloaden. Ter ondersteuning is er ook een Apple Watch applicatie waarmee je je matches kunt bijhouden. Hiervoor heb je echter ook de applicatie op je smartphone voor nodig.

tinder voor iosinstalleerscherm op android

Aanmelden met Facebook

Zodra je de app hebt gedownload op je telefoon en deze opent kun je het introductiescherm van Tinder zien. Hier wordt duidelijk gemaakt hoe je je in kunt schrijven op Tinder. Op het moment van schrijven kun je je alleen nog maar aanmelden met je Facebook account.

Tinder verplicht je om je Facebook account te koppelen, zodat de app nepaccounts gemakkelijk kan weren en voor jou is het gemakkelijk dat je direct foto’s vanuit facebook kunt kiezen voor op je profiel. Daarnaast hoef je geen extra wachtwoorden te onthouden, want als je weer moet inloggen doe je dit ook gewoon met je Facebook account.

Je hoeft niet bang te zijn dat je Facebookvrienden erachter komen dat je Tinder gebruikt; Tinder zal nooit zonder jouw toestemming iets op je Facebook account plaatsen.

tinder openingscherm op androidinloggen met facebook bij tinder

Door op de knop “Inloggen met Facebook” te drukken, zorgt ervoor dat de app gekoppeld wordt met Facebook en word je registratie afgerond. Hierna kun je je telefoonnummer koppelen aan Tinder, zodat je account nog beter beveiligd is.

Wil je toch liever Tinderen zonder Facebook? Lees dan ons artikel hierover.

Functies in de app

Zodra je je telefoonnummer bevestigt hebt d.m.v. een code die je via de sms ontvangt, gaat de app direct voor je aan de slag. In het scherm krijg je “Personen in de buurt zoeken…”.

Tinder zoekt naar personen in de buurt

Wat betekenen de Tinder icoontjes?

Aan de bovenkant van je scherm zie je vervolgens 3 icoontjes: een vlammetje, een chatwolkje en een persoonsicoontje. , , en .

blank

Icoon met het vlammetje
Als je op het vlammetje klikt zie je personen in de buurt die je kunt swipen. Dit is tevens te voorpagina die je te zien krijgt wanneer je Tinder opent. Dit tabblad is dus de plek waar alle actie gebeurd, je kunt hier door profielen bladeren en een like achterlaten.


blank

Icoon met chatwolkje
Als je op het chatwolkje klikt zie je je matches en chathistorie. Je kunt vindt hier een gemakkelijk overzicht waarbij je kunt zien met wie je een match hebt. Door op een van je matches te klikken zie je jullie chathistorie. Dit tabblad gebruik je dus om je berichten te beheren. Het lijkt een beetje op Whatsapp.


blank

Icoon met een persoon
Bij het persoontje kun je je eigen profiel aanpassen. Je kunt hier onder andere je instellingen en voorkeuren wijzigen. Wil je graag nieuwe foto’s uploaden of je omschrijving een beetje finetunen? Dan kan dat onder dit tabblad.

Op de homepagina van de app kun je zelf gaan swipen. De persoon die je voor je ziet in de app, kun je beoordelen. ‘Ben je wel of niet geïntereseerd in deze persoon?’ is eigenlijk de vraag die je gesteld wordt. Deze vraag kun je misschien beter beantwoorden door meer foto’s van deze persoon te bekijken. Dit doe je door op de foto te drukken. Je ziet vervolgens ook waar je match werkt, waar hij of zij op school zit en een klein tekstje geschreven door deze persoon.

Swipen
Een van de bekendste woorden die aan bod komen als we het hebben over Tinder is het swipen. Swipen is de techniek die gebruikt wordt om aan te geven of je wel of geen interesse hebt in de persoon op je scherm. Je ‘swiped’ je vinger over het scherm naar rechts als je geïnteresseerd bent en naar links als je niet geïnteresseerd bent. Je kunt ook de knopjes aan de onderkant van je scherm gebruiken om door de personen in Tinder te bladeren.

Swipe je iemand naar links, dan zie je aan de rechterkant van de foto de melding ‘Nope’ verschijnen. Onder de foto verschijnt als vast de foto van de nieuwe persoon die voorgeschoteld krijgt.

nope tinder

Hoeveel likes krijg je op Tinder?

Iedere 12 uur krijg je 100 likes om uit te delen op Tinder. Wanneer je de grens van de 100 likes hebt bereikt krijg je een popup waarin wordt vermeld dat je in 12 uur nieuwe likes krijgt. Vervolgens heb je de optie op Tinder Plus aan te schaffen zodat je onbeperkt likes hebt.

blank

Wat is een match op Tinder?

Zodra je iemand naar de rechterkant hebt geliked (door te swipen naar rechts) wordt jouw profiel voorgelegd aan die persoon. Swiped die persoon ook naar rechts, dan hebben jullie een match. Wanneer de andere persoon jou niet terug ‘liked’ hebben jullie geen match. Je krijgt hier verder geen melding van.

Je matches verschijnen onder het tabblad ‘Matches’, daar kom je door het venster naar rechts te slepen of te klikken op het chaticoontje bovenaan. Hier beheer je je matches, kun je chatten en je chathistorie bekijken.

Profiel beheren
In het meest rechter tabblad in de app, heb je de mogelijkheid om je profiel aan te passen en foto’s toe te voegen. Je doet dit door in het tabblad op je hoofdfoto te klikken. Je hebt hier ook de optie om je werk, opleiding en geslacht aan te passen. Ook kun je een klein tekstje toevoegen die mensen die jou in beeld krijgen onder je foto’s zien staan.

Wil je sommige gegevens niet zichtbaar hebben i.v.m. je privacy, dan kun je er voor kiezen om je leeftijd en afstand onzichtbaar te maken.

Instellingen
In ditzelfde tabblad vind je ook de instellingen. Hier kun je een aantal dingen aanpassen. Je kunt de onderstaande functies aanpassen:

 • Vegen in ‘Mijn huidige locatie’ of een andere locatie (Tinder Plus functie)screenshot-of-player-13-10-2016-17-34-43
 • Aangeven wie je wilt zien in de app: mannen, vrouwen of beide
 • Zoekafstand aanpassen van 2km tot 161 km en alles hier tussen
 • Leeftijd van je matches aanpassen
 • Ontdekking aan of uit zetten. Als je ontdekking uit zet wordt je profiel verborgen voor iedereen behalve voor groepen en personen waarmee je al een match bent.
 • Webprofiel aanmaken: Hiermee kun je een gebruikersnaam aanmaken. Door deze gebruikersnaam te delen kunnen mensen over de hele wereld je vinden op Tinder.
 • Aanzetten of je toevoegd wilt kunnen worden aan groepen of niet
 • Appinstellingen: Stel in of je meldingen wilt ontvangen van: Nieuwe matches, Berichten, Vind-ik-leuks berichten of Super Likes.

In de instellingen kun je ook contact zoeken met iemand van Tinder als je problemen hebt, of de app uitloggen.

Super Likes
Als tinder gebruiker krijg je iedere dag 1 ‘Super Like’. Deze kun je inzetten als je iemand écht heel leuk vind. Over het algemeen krijg je leukere en langere gesprekken met andere personen op Tinder als je de superlike inzet. Wil je meer dan 1 super like per dag versturen, dan heb je de mogelijkheid om Tinder Plus aan te schaffen.

Lees hier meer informatie over Super Likes op Tinder

tinder plusTinder Plus
Standaard is tinder volledig gratis, maar de app heeft wel wat beperkingen. Zo zitten er bijvoorbeeld advertenties in de app en kun je een swipe die je hebt gedaan niet ongedaan maken. Daarom heeft Tinder de extra abonnementsdienst Tinder Plus in het leven geroepen, daarmee heb je een aantal extra opties t.o.v. de gratis Tinder. Met Tinder Plus kun je gebruik maken van de volgende functies:

 • Advertenties uitschakelen – Vegen zonder onderbrekingen
 • Maak jouw laatste veeg ongedaan – Terug gaan en opnieuw vegen
 • Wijzig je locatie – Matches wereldwijd
 • Verstuur meer super likes – Laat anderen weten dat je ze leuk vind

 

Bekijk de 10 beste dating apps van 2022 »


icon app Tinder

Dit artikel is onderdeel van ons dossier over Tinder. Klik hier om alle artikelen over Tinder te bekijken.

Bekijk alles over Tinder »
foto auteur Robin de Boer
Dit artikel is geschreven door Robin de Boer

Dating coach Robin is al jarenlang blogger voor Datingsitekiezen.nl. Getrouwd met een leuke man die ze heeft ontmoet via een datingsite. Een creatieve veelvraat die gek is op schrijven, ontwerpen en tekenen. LinkedIn

© Datingsitekiezen.nl 2024 | Onderdeel van Dik B.V. | KvK 74390708 | Stationsplein 3, 8011 CW te Zwolle | Privacy & Cookies