• Onafhankelijk vergelijken
 • 221 datingsites & 27 apps
 • 465 tips & artikelen

5 beste datingsites voor hoger opgeleiden

Beste datingsites  Hoger opgeleiden Laatst bijgewerkt: 4 december 2019

Op zoek naar een serieuze relatie met een partner op niveau? In dit artikel bespreken we de beste vijf datingsites voor hoger opgeleiden die op zoek zijn naar een relatie, vriendschap of date. Hieronder behandelen we verschillende sites die zich richten op singles die een HBO studie of universitaire opleiding gevolgd. Ook lees je in dit artikel meer over dating voor hoger opgeleiden: wat zijn je mogelijkheden en hoe kom je in contact met hoog opgeleide singles.


1. EliteDating

Schrijf je gratis in bij EliteDating 

EliteDating is er voor iedereen die op zoek is naar een relatie op niveau. Singles worden op deze datingsite met elkaar gematcht door een wetenschappelijk persoonlijkheidstest. Op basis van persoonlijke voorkeuren, interesses, meningen en hobby’s word je voorgesteld aan de beste matches. De man-vrouw verhouding is goed in balans met elkaar en er zitten daadwerkelijk veel hoger opgeleiden op de datingsite. Dit kan een voordeel zijn als je veel onderweg bent of graag met je telefoon berichten verstuurd.

 • 85% van de leden is daadwerkelijk hoger opgeleid
 • Datingsite is gericht op welgestelde singles tussen 25 en 55 jaar
 • Eenvoudige chat & dating app beschikbaar
 • Verhouding vrouw/man is 52% om 48%
Bezoek EliteDating

2. Parship

Schrijf je gratis in bij Parship 

Misschien wel de allergrootste datingsite in de Benelux voor hoger opgeleiden is de website Parship. De kracht van Parship zit hem in de unieke "wetenschappelijke" matching methode. Je moet even wat tijd investeren in het aanmaken van een profiel, maar het levert je dan ook meteen matches op met veel persoonlijke raakvlakken. Uit onze tests blijkt dat dit inderdaad een selectief aantal matches oplevert met veelal dezelfde interesses en raakvlakken. Ook heb je meteen het idee dat je serieus genomen wordt en dat andere leden ook echt actief op zoek zijn naar een leuke match.

 • Wetenschappelijke matching methode
 • Bij het aanmelden vul je een uitgebreide persoonlijkheidstest in
 • Ijsbreker of glimlach sturen voor snelle contacten
Bezoek Parship

3. Match4Me

Schrijf je gratis in bij Match4Me 

Ook de website Match4Me is exclusief voor opgeleide mannen en vrouwen. Je kunt op deze website snel op zoek naar andere singles met de uitgebreide zoekfunctie. Hiermee kun je zo selectief op zoek als je zelf wilt. Een leuke extra is de functie ‘Things2share’ waarmee je op een leuke en interactieve manier in contact komt met andere singles. Zo heb je direct een raakvlak met andere leden en kun je op een laagdrempelige manier contacten leggen. Op je profiel geef je aan welke drie dingen je het liefst doet om zo gekoppeld te worden aan iemand die dat ook graag zou willen doen, misschien wel samen met jou.

 • Uitgebreid zoekformulier
 • Date uitnodigen om op date te gaan via de site
 • Het aanmaken van een profiel is gemakkelijk en niet tijdrovend
Bezoek Match4Me

4. E-matching

Schrijf je gratis in bij E-matching 

Deze website controleert alle leden handmatig en laat alleen singles met een HBO of WO achtergrond toe. Op deze manier weet je bij E-matching dus zeker dat alle leden ook daadwerkelijk hoger opgeleid zijn. Een goede datingsite als je als hbo’er of academicus op zoek bent naar een serieuze relatie. Door de wat strengere toelatingseisen kun je gericht op zoek naar andere singles. De datingsite heeft naast een goede zoekfunctie leuke extra’s zoals een magazine, tips en persoonlijk advies.

 • Handmatige controle op niveau
 • Bij aanmelden kun je drie gratis contacten leggen
 • Klantenservice is erg goed bereikbaar voor vragen
Bezoek E-matching

5. SmartSingles

Schrijf je gratis in bij SmartSingles 

Op zoek naar een "slimme" partner? De naam van SmartSingles zegt eigenlijk al genoeg. Dit is een datingsite speciaal voor intelligente mensen. Dus hou jij niet van oliedomme gesprekken en wil je daten op niveau, dan zouden wij ook deze populaire datingsite zeker aanraden!

 • SmartSingles is erg populair en heeft veel leden
 • Richt zich op intelligente mensen
Bezoek SmartSingles

Hoogopgeleide singles in Nederland

Hoger opgeleiden kiezen over het algemeen vaker een partner uit die ook hoger opgeleid is. Je hebt een soortgelijk kennisniveau, vindt zelfontwikkeling vaak belangrijk en hebt misschien eerder dezelfde interesses. Toch kan het een hele opgave zijn om mensen te ontmoeten die deze overeenkomsten met je hebben. Je ziet daarnaast vaak dat singles die aan je eisen voldoen ,in je eigen kringen al bezet zijn. Daarnaast kom je misschien niet elk weekend meer in de kroeg of ontmoet je niet zo vaak nieuwe mensen. Waar ontmoet je dan wel die andere hoger opgeleide singles? De ideale oplossing voor jou is het proberen van een datingsite voor hoger opgeleiden!

Van alle Nederlanders is ongeveer 30% hoger opgeleid. Een groot van deze Nederlanders is single en op zoek naar een relatie. Voor veel van deze singles vormt het vinden van een partner echter geen prioriteit. Zo vinden hoger opgeleiden het vaak belangrijk om eerst carrière te maken en focussen ze niet zozeer op het zoeken naar een partner. Een ander punt is, dat hoger opgeleiden vaak een langer eisenpakket hebben waaraan iemand moet voldoen. Je investeert namelijk in jezelf, je studie, je baan en je sociale netwerk. Je wil daarom ook een partner die dezelfde achtergrond heeft en aan deze kwaliteiten voldoet.

Een andere verklaring is dat het zoeken naar een partner met hoog opleidingsniveau meer zekerheid biedt. Zo zit je op één lijn qua gespreksstof, heb je minder risico qua inkomsten en heb je een grote kans dat je kinderen intelligent worden. De online datingmarkt is zich goed bewust van deze groeiende ontwikkeling. Daarbij komt ook kijken dat het steeds normaler wordt om op zoek te gaan naar nieuwe liefde via het internet. De taboe rondom het online daten is in  de afgelopen decennia verbroken en het wordt vandaag de dag al steeds normaler gezien om iemand online te ontmoeten. De datingsites die zich specifiek richten op hoger opgeleiden schieten daarom niet voor niets de laatste jaren als paddestoelen de grond uit.


(Online) daten voor hoger opgeleiden

Er zijn behoorlijk wat verschillen te benoemen tussen algemene datingsites en datingsites voor hoger opgeleiden. Op algemene datingsites heb je vaak te maken met een groot ledenbestand. Alle leeftijden en opleidingsniveaus zijn in dat geval verzameld en vertegenwoordigd in één datingsite.

Gelijke interesses

Matches komen vaak tot stand op basis van interesses en overeenkomsten, terwijl het opleidingsniveau achterwege blijft. Dit betekent dat de matches minder snel aan de eisen van de gebruiker voldoen en je veel selectiever op zoek moet. Als je je aanmeldt bij een datingsite voor hoger opgeleiden weet je zeker dat je al een soortgelijke basis en achtergrond hebt. Dit betekent dat je kwalitatief betere matches krijgt en dat biedt een goed uitgangspunt om iemand beter te leren kennen.

Uitgebreide profielen

Online daten voor hoger opgeleiden gaat meestal wat anders in z’n werk dan op algemene datingsites. Allereerst werken datingsites voor hoger opgeleiden vaak met wat uitgebreidere profielen. Er wordt niet alleen gevraagd naar algemene gegevens, maar er wordt ook meteen wat diepgang aangebracht. Zo kan er bijvoorbeeld gevraagd worden naar je politieke voorkeur of wordt er gevraagd aan te geven of je het wel of niet eens bent met een bepaalde stelling.

Wetenschappelijke persoonlijkheidstest

Ook is het zo dat datingsites voor hoger opgeleiden je vaak een uitgebreide persoonlijkheidstest voorleggen. Deze testen zijn op basis van wetenschappelijk onderzoek tot stand gekomen en bieden goede inzichten om een goede matches te genereren. Zo wordt er gevraagd naar karaktereigenschappen, interesses, hobby’s, meningen, behoeften en routines. Aan de hand van deze gefundeerde test word je vervolgens gekoppeld aan nieuwe matches. Uiteraard hoeft niet alles overeenkomstig te zijn, maar mogen de uitkomsten ook enigzins verschillen.

Duidelijke verwachtingen

Een ander verschil is dat datingsites voor hoger opgeleiden duidelijke verwachtingen kunnen scheppen voor hun leden. Op de website is vaak al te lezen dat er singles te vinden zijn die dezelfde insteek hebben. Zo is daten voor hoger opgeleiden eerder gericht op het vinden van een serieuze en langdurige relatie. Algemene datingsites hebben daarentegen ook leden die op zoek zijn naar een one-night stand, eenmalige afspraakjes of vriendschappen.

Het voorgaande punt zorgt er tot slot ook voor dat er conversaties op niveau tot stand komen. Andere singles zitten namelijk met dezelfde insteek op de datingsite en hebben dan ook vaak dezelfde verwachtingen. De focus ligt op het beter leren kennen van elkaar en kijken of er een klik is. Daarnaast weet je dat jullie al op een bepaalde lijn zitten qua gespreksstof en kennis. Een goed uitgangspunt om de eerste stap te zetten en het gesprek aan te knopen.


Offline hoogopgeleide singles ontmoeten

Het internet is bij uitstek geschikt om andere hoogopgeleide singles te ontmoeten. Naast je werk en je sociale leven heb je misschien niet alle tijd om nieuwe mensen te ontmoeten. Online daten is dan een ideale oplossing, omdat je in je eigen tijd en gewoon vanuit huis nieuwe mensen leert kennen. Je kunt zelf bepalen hoe groot de afstand is tussen potentiële partner, tussen welke leeftijd iemand is en andere relevante criteria. Dit kan uiteraard veel efficiënter en effectiever werken dan het speuren naar singles in de plaatselijke kroeg.

Niet alleen online zijn hoogopgeleide singles te vinden, maar ook buiten het internet om. Je moet alleen misschien wel naar de juiste plekken gaan wil je soortgelijke singles ontmoeten.

Op het werk of in de professionele sfeer

Ben je een harde werker en breng je veel tijd door op kantoor? Dan heb je er vast niet aan gedacht dat je nieuwe liefde zich zomaar eens tussen dezelfde muren kan bevinden. Kijk de volgende keer dus maar eens verder dan je eigen bureau of je eigen afdeling. Ga een keer lunchen in de kantine in plaats van achter je computer, stel voor om tussen de middag een wandeling te maken en sla vooral niet die nieuwjaars- of vrijdagmiddagborrel over.

Een andere tip is om vaker netwerkborrels of andere werkgerelateerde events te bezoeken. Een enorm pluspunt, omdat je zo gemakkelijk mensen ontmoet die dezelfde interesses hebben. Let er wel op dat je zaak en privé in dit geval gescheiden houdt.

Bezoek eens andere (high-class) horecagelegenheden

Heb je weinig succes met het vinden van een partner in de horeca? Ga dan eens ergens anders naartoe dan je vaste stamkroeg. Bezoek bijvoorbeeld eens een club of café waar je nog nooit geweest bent, een leuk concert, een festival of een voorstelling. Zo kom je eens een ander publiek tegen met uitgaan en heb je een mooi aanknopingspunt om contact te leggen. In veel steden zijn er specifieke horecagelegenheden waar over het algemeen hoger opgeleide publiek komt. Vaak bevinden deze gelegenheden zich op unieke locaties en voeren ze vaak een duurdere kaart met exclusievere gerechten.

Baanspecifiek daten

Als hoger opgeleide is je werk vaak een belangrijk onderdeel van je leven. Veel singles zouden het daarom ideaal vinden om iemand te ontmoeten die een soortgelijke functie heeft. Zo weet iemand anders waar je over praat, toont iemand dezelfde interesses, kan iemand een fijne sparringpartner zijn én begrijpt iemand je passie voor je beroep. Helaas zijn er, naast een initiatief als Date the Doctor, weinig datingsites op de markt die zich focussen op bepaalde beroepen.

Toch kun je op de meeste datingsites wel aangeven dat dit belangrijk voor je is. Op je profiel of bij de zoekcriteria kun je bijvoorbeeld schrijven dat je op zoek bent naar iemand met een bepaalde functie of iemand binnen een bepaald werkveld. Op de meeste datingsites zal dit er wel voor zorgen dat je een stuk minder reacties krijgt.


Voordelen van hoger opgeleiden dating

Na het lezen van bovenstaande informatie komen we tot de conclusie dat er heel wat voordelen kunnen zitten aan dating voor hoger opgeleiden.

 1. Het belangrijkste voordeel is dat je sneller in contact komt met gelijkgestemde singles. Waar algemene sites een breed publiek hebben, weet je dat je bij datingsites voor hoger opgeleiden al dezelfde achtergrond en basis hebt.
 2. Een ander voordeel is dat je selectiever op zoek kunt naar je nieuwe liefde. Aangezien de leden op deze datingsites al voldoen aan je belangrijkste eisen kun je je nu richten op andere karaktereigenschappen en interesses.
 3. Een derde voordeel is dat je met dezelfde insteek een gesprek aangaat. Dit geldt niet alleen qua gespreksniveau, maar geldt ook zeker voor de verwachtingen die je hebt van elkaar.
 4. Een vierde voordeel is dat de meeste datingsites voor hoger opgeleiden werken met een uitgebreide matching methode. De datingsite stelt je dus uit zichzelf voor aan goede matches op basis van overeenkomst en interesses.
 5. Een laatste voordeel is dat je minder kans hebt op ongewenst contact of oplichterij. De datingsites zijn voor deze fraudeurs namelijk niet laagdrempelig genoeg en hebben niet de doelgroep waar ze naar op zoek zijn.


foto auteur Robin de Boer
Dit artikel is geschreven door Robin de Boer

Dating coach Robin is al jarenlang blogger voor Datingsitekiezen.nl. Getrouwd met een leuke man die ze heeft ontmoet via een datingsite. Een creatieve veelvraat die gek is op schrijven, ontwerpen en tekenen.

Reacties

Reactie plaatsen

 • Dit veld is voor validatie doeleinden en moet ongewijzigd blijven.

Welke datingsite kies jij?

uitgelichte website
© Datingsite Kiezen 2020 | Onderdeel van Dik.nl | Dik B.V. | KvK 74390708 | Hanzeplein 11, 8017 JD Zwolle | Privacy statement