Deze site bevat affiliate links. We ontvangen mogelijk een commissie bij jouw inschrijving op een datingsite.

Vergelijk de beste datingsites & apps van 2024

Hoe weet ik welke datingsite ik moet kiezen?

Hoe weet ik welke datingsite ik moet kiezen?

Laatst bijgewerkt: 5 juli 2022

Tegenwoordig vinden steeds meer mensen een partner via een datingsite. In het verleden rustte hier een taboe op, maar dat is vandaag de dag niet meer het geval. Als je via het internet een potentiële partner wilt vinden zul je op zoek moeten gaan naar een datingsite.

De vraag is alleen: hoe weet ik waar ik me moet inschrijven? Dat is een logische vraag, want er zijn legio datingsites te vinden. Wij helpen je graag bij het vinden van de juiste datingsite.


Kosten

De kosten voor een datingsite zijn vaak een belangrijke factor zijn in het wel of niet kiezen voor een bepaald platform. Gratis datingsites als Tinder of Pepper zijn erg populair, maar doen niet onder voor betaalde sites als Parship of Lexa. Het één is niet beter dan het ander, maar heeft zo zijn eigen voordelen. Op betaalde sites kun je er bijvoorbeeld wat vaker vanuit gaan dat de intenties van de gebruikers iets serieuzer zijn, op onbetaalde sites heb je vaak een wat groter bereik.


Bekijk ook:


Aanmaken van een gratis profiel

We raden je aan om te kiezen voor een website waar je eerst een gratis profiel kunt aanmaken. Door het aanmaken van een gratis profiel kun je kosteloos rondkijken op de website. Vaak kun je ook de meeste functies proberen. Denk bijvoorbeeld aan het aanmaken van een profiel of het gebruiken van de zoekfunctie. Zo kun je zien wie er allemaal op de desbetreffende website zijn geregistreerd en in de regel kun je ook andere profielen bekijken.

Bij de meeste grote datingsites als Lexa.nl, Relatieplanet of PARSHIP.nl kun je je gratis aanmelden. Als je de website overzichtelijk en makkelijk in gebruik vindt, kun je overwegen op je profiel te upgraden. Door je profiel te upgraden voor een x-bedrag kun je contact leggen met anderen. Zo kun je berichten versturen en ontvangen. We raden je af om voor een website te kiezen waar je bij registratie direct dient te betalen. Kies bij voorkeur ook voor een grotere bekende site, want hier zijn veel mensen te vinden die op zoek zijn naar een date.


Gratis proefperiode

Vaak kun je tijdens je gratis rondje op dating sites nog niet alle functies gebruiken, zoals onbeperkt profielen bekijken of berichten sturen. De meeste grote datingsites zoals Relatieplanet en Parship bieden een gratis proefperiode aan, zodat je ook kennis kunt maken met de betaalde features van een datingsite. Deze periode duurt vrijwel altijd erg kort, zoals drie dagen, maar zo kun je wel kijken of de inhoud van zo’n datingsite bij je past, zonder dat je daar al te veel tijd en geld aan hoeft te besteden. Wel zo fijn.


Profiteer van acties

Datingsites en apps hebben met regelmaat interessante aanbiedingen. Door deze in de gaten te houden kun je mogelijk voordelig je profiel upgraden. Je kunt je dus bij meerdere websites inschrijven en in de gaten houden of er leuke acties zijn. Zo kun jij je voor een klein prijsje inschrijven bij die leuke datingsite naar keuze. Besparen op daten, het kan echt!


Doelgroep

blank

Zo veel mensen, zo veel smaken. Iedereen heeft zo zijn eigen voorkeuren wat dating – en daardoor ook datingsites – betreft. Om een datingsite te vinden die bij je past uit het grote aanbod, is het een goed idee om naar de doelgroep van de datingsite te kijken. Een aanbieder richt zich vaak op een bepaalde groep mensen: er zijn bijvoorbeeld datingsites voor bi- en homoseksuelen, voor hoger opgeleiden, voor veganisten, voor mensen die ouders zijn dan vijftig en mensen die naast hun huwelijk willen daten. Eigenlijk kun je het zo gek niet verzinnen: voor vrijwel elke doelgroep bestaat er wel een datingsite.Kies voor je niche

Natuurlijk kun je ook op een ‘gewone’ datingsite op zoek naar de liefde van je leven, maar als je bepaalde kenmerken zoals geloof, politieke voorkeur of levensstijl erg belangrijk vindt is het handig om hier van tevoren al op te kunnen filteren. Als je bijvoorbeeld alleen wilt daten met iemand die ook een veganistische way of life heeft en dit ook uitdraagt, kun jij je inschrijven op datingsites als Veganific of Vegalove. Zo hoef je op een reguliere datingsite niet steeds te zeggen waar je naar op zoek bent – en om te gaan met eventuele negatieve reacties van die hard vleeseters.

Doelgroepgerichte kenmerken van een datingsite

Als je niet per se heel duidelijk weet binnen welke doelgroep je wilt daten, kun je ook kijken of bepaalde doelgroepgerichte kenmerken van een datingsite bij je passen. Datingsites voor mensen van vijftig jaar of ouder zijn bijvoorbeeld veel vaker betaald, omdat deze doelgroep geld over heeft voor een vertrouwd gevoel, blijkt uit onderzoek. De sites voor millennials zijn er vaak in de vorm van een mobiele applicatie, want dat vindt deze doelgroep een stuk handiger. Ook door deze kenmerken kun je kijken of een dating site iets voor jou is, of juist helemaal niet. Als je het echt serieus wilt aanpakken, kun je dus kijken welke kenmerken passen bij jouw datingstijl. Verderop in dit artikel lees je meer over de verschillende kenmerken van een datingsite en bij welke doelgroep deze kenmerken doorgaans passen.


Privacy – veiligheid en betrouwbaarheid

blank

Het kan voor sommige mensen best een ding zijn om online te daten. Je wilt met je profiel de liefde van je leven vinden, maar je wilt in sommige gevallen niet dat collega’s, vrienden en familie je op deze kwetsbare manier online kunnen vinden. Anderen vinden het juist weer prettig als er zo veel mogelijk informatie over zijn of haar date online te vinden is. Om de juiste datingsite uit te kiezen, is het dus ook goed om naar de privacy (of juist het vertrouwen) te kijken.


Bekijk ook;


Connectie met social media

Bij sommige datingsites, zoals bij Tinder, is het een vereiste om een connectie te maken met sociale media als Facebook of Instagram. Op deze manier kan de identiteit van iemand gemakkelijk worden bevestigd – als iemand maar twee vrienden heeft en nog nooit iets gepost heeft, kan dat iets zeggen over de betrouwbaarheid van diegene.

Het is fijn dat je in één oogopslag kunt zien dat je online vlam meerdere foto’s, vrienden en posts op sociale media heeft. Zo kun je meteen checken of jullie wat gemeen hebben: of dat nou hobby’s zijn of mensen. Maar misschien wil je wel helemaal niet dat je online accounts worden gekoppeld aan je online datingprofiel, omdat je niet wilt dat mensen weten dat je online aan het daten bent, of omdat je liever zelf een datingprofiel aanmaakt zonder dat de site je tot nu toe bestaande online gegevens verzamelt. Dan kun je beter voor datingsites als Pepper of Parship kiezen.

Verificatie binnen de datingsite

Als je liever niet de koppeling met sociale datingsites wilt maken, maar wel betrouwbaar wilt overkomen bij andere leden – of andere leden juist kunt vertrouwen, zijn er ook datingsites die zelf hun leden verifiëren. Bij Elitedating kun je zelfs door middel van een ID-verificatie jezelf laten verifiëren, bijvoorbeeld, en bij Badoo moet je bijvoorbeeld een foto met een speciaal gebaar opsturen om te laten bevestigen dat jij het echt bent.

Vind jij het prettig om zeker te weten met wie je chat? Dan is een datingsite die haar leden verifieert een goede keuze voor jou.

Een veilig gevoel? Let op het Keurmerk Veilig daten

Als betrouwbaarheid belangrijk voor je is, is het een goed idee om te kiezen voor een datingsite met het Keurmerk Veilig Daten. Door dit keurmerk kun je gemakkelijk herkennen bij welke sites je zeker veilig en transparant kunt daten, en waar je ook gemakkelijk contact kunt opnemen met een klantenservice bij eventuele vragen of opmerkingen. Zo weet je zeker dat je op een veilige datingsite terecht bent gekomen, waar op een betrouwbare manier met je privé gegevens wordt omgegaan. Wel zo fijn om te weten, toch?


Serieuze relatie of vrijblijvend contact?

blank

Voordat jij je zoektocht naar de perfecte datingsite begint, is het ook handig om vast te stellen hoeveel tijd je eigenlijk in het online daten wilt steken. Vind je het leuk om tussen de bedrijven door een beetje te swipen op Tinder naar een nieuwe vlam, of pak je het wat serieuzer aan en vind je het niet erg om eerst een uitgebreide vragenlijst in te vullen voor je inschrijving bij bijvoorbeeld Lexa?

Dit is een belangrijk kenmerk om op te letten bij het kiezen van een datingsite. De tijd die je wilt besteden aan online daten maakt de keuze namelijk een stuk gemakkelijker.

Snel inschrijven

Als je liever niet al te veel tijd besteedt aan het inschrijven bij een datingsite, maar het wel belangrijk vindt dat diegene met wie je chat betrouwbaar is, kun je ervoor kiezen om te gaan voor een datingsite waarbij de inschrijving verloopt via sociale media. Bij Tinder en InnerCircle moet jij je bijvoorbeeld aanmelden door in te loggen bij Facebook of Instagram. De datingsite kopieert dan je belangrijkste gegevens, zoals je geboortedatum, geslacht en profielfoto, en je kunt aan de slag! Een fluitje van een cent.

Persoonlijkheidstesten en uitgebreide vragenlijsten

Als je het liever wat serieuzer aanpakt, zijn er ook een hoop datingsite waarbij je eerst een uitgebreide persoonlijkheidstest doet of een ellenlange vragenlijst invult als onderdeel van je aanmelding. Dit is bijvoorbeeld zo bij Lexa, SecondLove of Parship. Hoe gedetailleerder de vragenlijst, hoe meer kans op de perfecte match je hebt. Deze manier van tijdsbesteding past perfect bij mensen die het daten echt willen gaan aanpakken en op zoek zijn naar een serieuze relatie.

Laat de te investeren tijd passen bij het gewenste resultaat

Als je al de kriebels krijgt van de woorden uitgebreide vragenlijst of als het aanmelden via sociale media je juist wat oppervlakkig lijkt, wordt het al vrij snel duidelijk welke datingsite bij jouw date stijl past. Als je voor een snelle fling wilt gaan, zul jij je minder snel inschrijven bij een wat serieuze relatie site als Lexa, maar eerder gaan voor InnerCircle of Tinder. Bekijk dus goed hoeveel tijd je wilt investeren en wat je uiteindelijke doel van het daten is, en zo kom je al gauw uit bij een aantal datingsites die bij je passen.

Het belang van uiterlijk

Om een passende datingsite uit te kiezen, kun jij jezelf ook afvragen hoe belangrijk je uiterlijk vindt tijdens het daten. Sommige mensen zijn op zoek naar een partner die dezelfde interesses deelt, anderen vinden het juist ontzettend belangrijk dat jullie op uiterlijk vlak goed met elkaar matchen. Bepaal voor jezelf wat voor jou cruciaal is, en laat dit ook meewegen in de keuze voor een datingsite.

De ene datingsite heeft foto’s erg prominent op een profiel staan, of heeft zelfs een formule gebaseerd op uiterlijk, zoals Tinder. Daar swipe je natuurlijk op basis van foto’s of je wel of geen gesprek met diegene aan wilt gaan. Op de andere datingsite, zoals Pepper, kun je bijvoorbeeld in plaats van foto’s ook afbeeldingen toevoegen die iets zeggen over jou en je leven. Bekijk dus hoe belangrijk je uiterlijk vindt en filter zo de meest passende datingsite uit het aanbod.


Functionaliteiten

blank

Elke datingsite heeft zo de eigen functionaliteiten die de datingsite uniek maakt. Denk hierbij aan de manier om te filteren, de kwaliteit van de profielen en de communicatie via de datingsite. Welke functionaliteiten passen het beste bij jou? Dat maakt je keuze al een stuk makkelijker.

Zoekfunctie: het kaf van het koren scheiden

De zoekfunctie is één van de belangrijkste zaken op een datingsite: via bepaalde filters kun jij de date van je dromen vinden. Moet diegene bijvoorbeeld van een bepaalde leeftijd zijn, van een bepaald geslacht of moet je kersverse date niet meer dan een x aantal kilometer verderop wonen? Op de meeste sites kun je zulke zaken filteren, en op sommige sites kun je zelfs filteren op muzieksmaak, geloof en lengte. Kijk dus wat jij graag wilt zien in een date en of je daarop kunt zoeken op de desbetreffende datingsite. Je kunt in sommige gevallen ook instellen wie jouw profiel en foto’s mag zien. Zo krijg je alleen berichtjes van mensen die in jouw date-straatje passen.

Communicatie

Ook de manier van communicatie is erg belangrijk op een datingsite. Kun je onbeperkt berichtjes sturen naar alle leden, of kun je een gelimiteerd aantal berichten per dag sturen? Moet je rekening houden met een maximaal aantal woorden per bericht, of kun je zelfs spraakberichten versturen, zoals bij datingsite Unveil? Kun je alleen contact maken als jullie een wederzijdse match hebben zoals op Tinder, of kun je iedereen een bericht sturen? Je snapt het wel – dit zijn allemaal belangrijke aspecten van de communicatie op een datingsite. Wat past het beste bij jou?

Via je telefoon of juist niet?

Ook de manier waarop je de datingsite gebruikt is cruciaal voor de uiteindelijke keuze. Ga jij er lekker voor zitten met een kopje koffie en je laptop, of vind je het prettig om onderweg te kunnen daten en een mobiele dating app te gebruiken? Vrijwel elke datingsite heeft wel een app, maar de één werkt beter dan de ander. De app van Lexa is bijvoorbeeld erg goed, en Tinder is speciaal ontworpen als mobiele applicatie. Datingsites als Pepper of 50plusmatch kun je beter via een laptop of vaste computer bezoeken.

De kwaliteit van de profielen

Zoals we al eerder schreven zit er een verschil in de tijd die je kunt investeren in het aanmaken van een online datingprofiel, en daardoor ook in de kwaliteit van de profielen. Vind jij het voldoende om te weten hoe oud iemand is, waar iemand vandaan komt en om één foto te zien, of wil je liever wat meer weten?

De kwaliteit van online profielen is ook belangrijk in je keuze: als je liever voor een uitgebreider profiel gaat kun je kiezen voor Parship, Relatieplanet of Lexa. Anders kun je ook prima terecht op Tinder of InnerCircle. Daarnaast moet je er rekening mee houden dat sommige sites inactieve profielen langer bewaren dan andere sites.


Populariteit en reviews

blank

De mate waarop een datingsite gebruikt wordt, zegt natuurlijk ook wat over de kwaliteit. En: hoe meer mensen daten via een online datingsite, hoe meer kans je hebt om de liefde van je leven – of een leuke fling – te ontmoeten. Als je op een niche datingsite zit, is het logisch dat zo’n site misschien wat minder leden heeft dan een wat algemenere datingsite als Relatieplanet of Parship, maar het is toch altijd goed om te bekijken wat de cijfers rondom het lidmaatschap zijn.

Groot of klein

Het zou jammer zijn als jij veel tijd (en misschien ook wel geld) besteedt aan het inschrijven bij een datingsite, en dat je uiteindelijk maar weinig berichten krijgt en zult versturen, omdat je steeds dezelfde leden tegen komt. Maar een datingsite kan ook te groot zijn: als je goed weet wat je wilt, dan kan het best moeilijk zijn om diegene eruit te pikken tussen miljoenen leden. Ook hier geldt weer: wat vind je zelf het prettigst?

Lees onze reviews

Je kunt ook reviews lezen van gebruikers van bijvoorbeeld de genoemde datingsites. Op basis van de reviews kun je voor jezelf bepalen of je je bij een bepaalde site wilt inschrijven. Staar je overigens niet volledig blind op de reviews, want gebruikers van dit soort sites die tevreden zijn zullen minder snel een review plaatsen dan gebruikers die ontevreden zijn. Als er overwegend negatieve reviews zijn te vinden over een bepaalde site, dan moet je je wel afvragen of het verstandig is om je hier in te schrijven.

Bekijk de artikelen hier onder eens om er achter te komen welke datingsite het beste bij jou past.


foto auteur Robin de Boer
Dit artikel is geschreven door Robin de Boer

Dating coach Robin is al jarenlang blogger voor Datingsitekiezen.nl. Getrouwd met een leuke man die ze heeft ontmoet via een datingsite. Een creatieve veelvraat die gek is op schrijven, ontwerpen en tekenen. LinkedIn

© Datingsitekiezen.nl 2024 | Onderdeel van Dik B.V. | KvK 74390708 | Stationsplein 3, 8011 CW te Zwolle | Privacy & Cookies