Deze site bevat affiliate links. We ontvangen mogelijk een commissie bij jouw inschrijving op een datingsite.

Vergelijk de beste datingsites & apps van 2024

Welke datingsites zijn betrouwbaar?

Welke datingsites zijn betrouwbaar?

Laatst bijgewerkt: 5 juli 2022

Ben je van plan om je in te schrijven op een datingsite? Alvorens je je gaat inschrijven heb je misschien vragen over de betrouwbaarheid. Betrouwbaarheid speelt vanzelfsprekend een grote rol. Je wilt wel geregistreerd staan op een bonafide site. Wij geven je tips waar je op kunt letten als je je wilt registreren op een veilige website.


Betrouwbare datingsites

Als je geregistreerd bent bij een datingsite wil je geen nepprofielen tegenkomen. Nepprofielen op datingsites wordt echter als grootste klacht genoemd als het om online daten gaat. Daarnaast zijn er veel sites waar abonnementen automatisch worden verlengd. Een derde frustratie is het niet eenvoudig kunnen verwijderen van een profiel.

Wil je veilig online daten, kies dan één van de volgende betrouwbare datingsites:


LexaBezoek Lexa

Volgens de datingsitekiezen redactie komt Lexa als meest betrouwbare uit de bus. Alle profielen worden beheerd door moderators en alle persoonsgegevens worden beschermd. Daarnaast is er een incognito versie als je anoniem profielen wil bekijken. Ook is er de mogelijkheid om je profiel alleen te laten tonen bij de criteria die jij invult. Daarnaast beschikt de Lexa website ook over het VeiligDaten keurmerk. Kortom; de absolute nummer 1 wat betreft betrouwbare datingsites en ook nog de mogelijkheid om je volledig gratis in te schrijven.

Pluspunten
  • Meest betrouwbare datingsite van NL
  • Volledig gratis een account aanmaken
  • Live moderators voor profielcontrole
Minpunten
  Bezoek Lexa

  ParshipBezoek Parship

  Één van de grootste datingsites van Nederland, en een zeer betrouwbare website om jouw online liefde te ontmoeten. Bij Parship geven ze je de garantie dat je gegevens in goede handen zijn. De strenge handmatige profielcontrole op de website voorkomt nepprofielen. Ook ben je zelf in controle over wie op welk moment jouw foto's mogen zien. Als je je gaat inschrijven bij deze datingsite ben je verzekerd van een betrouwbare, veilige keus.

  Pluspunten
   • Elk profiel wordt handmatig gecontroleerd
   • Privacy staat hoog in het vaandel
   • Je persoonsgegevens in goede handen
  Minpunten
   Bezoek Parship

   EliteDatingBezoek EliteDating

   Hoewel EliteDating zich richt op hoger opgeleiden, en dus niet voor iedereen een geschikte keus is, is deze datingsite zeker het overwegen waard. De insteek van de meeste gebruikers op deze site is om een serieuze relatie te vinden. Een team van specialisten controleert alle inschrijvingen op de website. Dit voorkomt fake profielen en zorgt ervoor dat alle gebruikers met een gerust hart kunnen daten. Ook zijn er op deze site extra veiligheidsmaatregelen genomen waar je meer over kunt lezen op de website van EliteDating.

   Pluspunten
    • Speciaal voor hoger opgeleiden
    • Goede veiligheidsmaatregelen
    • Profiel afschermen als je dat wil
   Minpunten
    • Voor specifieke doelgroep bedoeld
   Bezoek EliteDating

   Match4MeBezoek Match4Me

   Ben je op zoek naar de allergrootste datingsite? Dan kun je je het best inschrijven bij Match4Me. Op deze datubfsute vindt je de meeste singles van alle Nederlandse concurrenten. Match4Me onderscheidt zich door goede klantenservice en gaat zeer vertrouwelijk om met je informatie en data die je communiceert via de datingsite.

   Pluspunten
    • Grootste Nederlandse datingsite
    • Al 10 jaar op rij website van het jaar
    • Lid van keurmerk Veilig daten en Thuiswinkelwaarborg
   Minpunten
    • Redelijk wat inactieve leden
   Bezoek Match4Me

   MetJouBezoek MetJou

   De relatief nieuwe datingsite MetJou is onderdeel van een groot netwerk met de naam "SafeDatingNetworks". Zoals deze naam al doet vermoeden staat de veiligheid van de leden voorop. Je kunt zelfs anoniem gebruik maken van deze datingsite.

   Pluspunten
    • Mogelijkheid om anoniem te blijven
    • Onderdeel van SafeDatingNetworks
   Minpunten
    • Iets minder bekend
   Bezoek MetJou

   PepperBezoek Pepper

   Iets minder standaard (maar absoluut niet minder veilig!) is de online dating site Pepper. Op Pepper vind je veelal een iets jonger publiek dan op de eerdergenoemde datingsites. Deze leden zijn voornamelijk op zoek naar dating en oriënteren zich op de datingmarkt, maar ook op deze site vind je gebruikers die op zoek naar een serieuze relatie. De website is erg modern en navigeert ontzettend makkelijk. De website is daarnaast met een ssl-certificaat evrsleuteld en aangesloten bij Keurmerk Veilig Daten.

   Pluspunten
    • Voor jongeren tussen de 20 en 35 jaar
    • Voor een serieuze relatie of leuke date
    • Veiligheid en betrouwbaarheid gegarandeerd
   Minpunten
    • Niet voor alle doelgroepen
   Bezoek Pepper

   blank

   Keurmerk Veilig Daten

   Om te voorkomen dat je te maken krijgen met nep profielen, oplichters of onterechte rekeningen kun je kiezen voor een site met een keurmerk. Veel deugdelijke datingssites hebben vandaag de dag een keurmerk. Wellicht denk je dat een online keurmerk een gedevalueerd begrijp is, maar dat is het bij het Keurmerk Veilig Daten allerminst. Dit keurmerk is in het leven geroepen door de consumentenbond. Dit keurmerk moet nepprofielen tegen gaan, alsook oplichting en onduidelijkheden omtrent de kosten.

   Diverse sites hebben inmiddels dit keurmerk. Denk hierbij aan online datingsites als PARSHIPLexa, Relatieplanet en EliteDating. Een datingsite kan niet zo maar in aanmerking komen voor zo’n keurmerk. Tussen de consumentbond en de site worden afspraken gemaakt over klantvriendelijkheid, betrouwbaarheid, veiligheid en de transparantie over bijvoorbeeld de kosten. De sites met een keurmerk zijn ook altijd bereikbaar voor klanten. Als je op zoek bent naar een partner en je wilt je online registreren bij een website, dan raden we je aan om te kiezen voor een site met dit keurmerk.

   Bovengenoemde datingbureaus zullen naar alle waarschijnlijkheid ook geen nepprofielen aanmaken. Bovendien is het verwijderen van je profiel op deze sites relatief eenvoudig. Heb je toch klachten? Dan kun je dit doorgeven aan de consumentenbond. Een klacht sturen naar de datingsite kan natuurlijk ook. Zij zullen in veel gevallen proberen om je te helpen.


   Wat maakt een datingsite betrouwbaar?

   Er zijn gelukkig behoorlijk veel betrouwbare datingsites en datingapps in Nederland. Maar wat maakt die sites nu precies betrouwbaar wanneer je ze vergelijkt met de minder veilige en betrouwbare datingsites? Hieronder bespreken we de minimale eisen waar een echt betrouwbare datingsite wat ons betreft allemaal aan moet voldoen.

   Handmatige checks op nepprofielen

   Het is vrijwel onmogelijk om een datingsite te kiezen waar je gegarandeerd geen enkel nepprofiel tegen zult komen. Tenslotte is voor een datingsite maar tot op bepaalde hoogte te controleren of een profiel nu wel of niet echt is. Belangrijker is dat de datingsite een handmatige controle uitvoert op elk profiel, en dat er ook bij twijfel al maatregelen worden genomen (bijvoorbeeld door een profiel tijdelijk te verbergen). Dit biedt weliswaar volledige immuniteit, maar verkleint wel aanzienlijk het risico dat je met datingfraude te maken krijgt.

   Profielen melden en blokkeren

   Hoe goed een site ook controleert op malafide profielen, er kan altijd een profiel tussendoor glippen dat zich niet aan de regels houdt. Maar je kunt ook altijd iemand treffen waar je gewoon een naar gevoel van krijgt. Dan is het fijn als je zonder al teveel poespas zo’n profiel kunt blokkeren, zodat je het niet meer tegen zult komen en die man of vrouw ook geen contact meer met je op kan nemen. Dit moet je zelf kunnen doen en het moet ook niet verplicht zijn er een reden voor aan te geven. Gelukkig hebben de meeste datingsites deze blokkeerfunctie toegevoegd. Daarnaast kun je bij betrouwbare sites een profiel ook melden, zodat een echte medewerker ernaar kan kijken (geef dan als het kan wel even een reden daarbij op).

   Controle over je eigen gegevens

   Het is altijd vervelend om overgeleverd te zijn aan anderen wanneer je je online begeeft, al helemaal wanneer het gaat om zoiets persoonlijks als je datingprofiel. Betrouwbare datingsites begrijpen dit en geven je dus als het goed is allerlei mogelijkheden om zelf je account en profiel te beheren. Zo moet het wat ons betreft altijd mogelijk zijn direct zelf je account helemaal te verwijderen, zonder dat daarvoor tussenkomst van de site zelf nodig is. Maar ook zelf bepalen wie welke foto’s van jou mag bekijken en welke juist (nog) niet draagt bij aan je digitale veiligheid.

   Uitgebreide online vraagbaak

   Er is een grote kans dat je een nieuwe datingsite niet direct helemaal in de smiezen hebt en dan is het fijn als je bepaalde veel voorkomende vragen of problemen makkelijk en snel op kunt zoeken. Betrouwbare datingsites hebben die informatie gewoon openbaar beschikbaar waar je het ook kunt bekijken als je geen lid bent of niet op de site bent ingelogd. Zo merk je dat een datingsite transparant is en zijn best doet om alle bezoekers te helpen. Dat is een teken van betrouwbaarheid.

   Goed bereikbare klantenservice

   Mocht je tegen een bepaald probleem aanlopen dan is het altijd fijn als je daar een vraag over kunt stellen aan een echt persoon. Een betrouwbare datingsite zorgt er daarom voor goed bereikbaar te zijn. Zo is er bijvoorbeeld altijd een online contactformulier waar je van gebruik kunt maken om een bericht te versturen. Maar veel betrouwbare datingsites zorgen ervoor dat je ze ook gewoon rechtstreeks een e-mail kunt sturen, of zelfs kunt bellen. Deze contactgegevens moeten dan niet ergens in kleine lettertjes verstopt worden maar makkelijk vindbaar zijn op de website.


   Privacy op datingsites

   Privacy is voor veel gebruikers een belangrijk thema. Dat is niet onlogisch, want wellicht wil je niet dat anderen weten dat je op een datingsite staat of dat jouw persoonlijke gegevens voor commerciële doeleinden worden gebruikt. Gelukkig is er wat privacy betreft veel verbeterd.

   Bij bedrijven met een Keurmerk Veilig Daten kun je er vanuit gaan dat je te maken hebt met een partij die jouw privacy respecteert en geen misbruik zal maken van je gegevens.


   foto auteur Robin de Boer
   Dit artikel is geschreven door Robin de Boer

   Dating coach Robin is al jarenlang blogger voor Datingsitekiezen.nl. Getrouwd met een leuke man die ze heeft ontmoet via een datingsite. Een creatieve veelvraat die gek is op schrijven, ontwerpen en tekenen. LinkedIn

   © Datingsitekiezen.nl 2024 | Onderdeel van Dik B.V. | KvK 74390708 | Stationsplein 3, 8011 CW te Zwolle | Privacy & Cookies