• Onafhankelijk vergelijken
  • 221 datingsites & 27 apps
  • 465 tips & artikelen

Hoe weet ik of een dating profiel echt is?

Dating advies  Laatst bijgewerkt: 17 september 2019

Bekend met de serie Catfish op MTV? Dan weet je inmiddels wel dat je nog wel eens bedrogen uit kunt komen wanneer je online iemand leert kennen. Hij of zij blijkt achteraf helemaal niet de persoon te zijn die hij of zij zegt dat hij is en het gevolg is in de meeste gevallen flink wat hartzeer. Het kan echter ook erger. Wanneer je ten prooi valt aan dating fraude bijvoorbeeld.

Er zijn heuse criminele bendes actief op het internet die niets anders als doel hebben dan jouw gegevens bemachtigen. Datingsites zijn bij uitstek geschikt om iemands gegevens afhandig te maken. Er komt namelijk vaak wat gevoel bij kijken waardoor de objectieve blik vertroebeld raakt. Om je een handje te helpen bij het beoordelen of een dating profiel echt is, hebben we een aantal handige tips voor je verzameld.


Fraudeurs en oplichters zijn actief op datingsites

Hierboven gingen we van het ergste uit. Criminele bendes. Het komt echter ook voor dat een individu iemand probeert op te lichten. Wordt er bijvoorbeeld al snel om geld gevraagd vanwege een oma die ziek is bijvoorbeeld of omdat de auto stuk is. Die auto is natuurlijk nodig om met je op date te gaan en – hopeloos verliefd als je bent – maak je snel het gevraagde bedrag over om vervolgens nooit meer iets van diegene te horen uiteraard.

Troost je; je bent niet de enige. Er worden tal van mensen opgelicht via het internet en zoals gezegd vormen datingsites daarbij een prima target om op zoek te gaan naar potentiële slachtoffers. Echt 100% voorkomen is misschien niet mogelijk, maar met onderstaande tips kom je een behoorlijk eind in je beoordeling of een dating profiel echt of nep is.


Tip 1: Date via een gerenommeerde datingsite

Voordat we echt dieper in gaan op het beoordelen van een profiel zelf, is het goed om te weten dat er speciale keurmerken bestaan die de betrouwbaarheid van een datingsite waarborgen. Dit is het keurmerk Veilig Daten en het Thuiswinkel Waarborgmerk.

Deze keurmerken krijg je niet zomaar. Websites moeten aantonen dat zij actief op zoek zijn naar fraudeurs, fakeprofielen en andere kwaadwillenden en worden periodiek gescreend. Op onze site zie je precies welke websites wél een of beide keurmerken dragen en welke niet.


Relatieplanet

Een voorbeeld van een bekende en betrouwbare datingsite is Relatieplanet. Ze zijn al 10 jaar gekozen als populairste datingsite van Nederland en beschikken over het betrouwbare Veilig Daten Keurmerk. De website heet meer dan een miljoen leden en er zijn dagelijks veel leden actief. Een eerlijke site met een jarenlange historie.

Bezoek Relatieplanet
lexa homepagina

Lexa

Ook Lexa zal je niet onbekend in de oren klinken. De datingsite met meer dan 300.000 members bestaat al jaren en is enorm gebruiksvriendelijk en veilig. De website heeft sinds kort ook een app beschikbaar. Ook Lexa beschikt over het Veilig Daten Keurmerk.

Bezoek Lexa

Tip 2: Hoe meer foto’s, hoe beter

Als iemand echt op zoek is naar een leuke partner of vriendschap, dan is hij of zij wel bereid om een aantal leuke foto’s op het profiel te zetten. Een selfie hier, een groupshot daar en misschien ook nog wel zijn of haar huisdier.

Kijk dus altijd even of degene die met je begint te praten überhaupt wel een aantal foto’s heeft. Is dit niet het geval, maar heeft de persoon in kwestie wel erg veel interesse in jou? Dan is het verstandig om voorzichtig te zijn in het gesprek.

Natuurlijk hoef je deze potentiële date niet direct af te schrijven, want het kan ook gewoon zo zijn dat hij of zij net nieuw is op de datingsite en nog geen uitgebreid profiel heeft. Ben je dus in voor een gesprek, maar wil je wel eerst weten hoe degene aan de andere kant van de lijn eruit ziet, vraag dan naar een aantal foto’s. Zo weet je in ieder geval zeker dat de foto’s niet bewust worden achtergehouden.


Tip 3: Google de naam

Ook met foto’s heb je geen 100% garantie dat je met een echt persoon aan het chatten bent. Iemand kan natuurlijk gewoon foto’s van iemand anders z’n profiel kopiëren en die naar je toesturen (zie de volgende tip hoe je dit kunt achterhalen). Om zekerder te zijn van je zaak, kun je de naam van de persoon in kwestie dus even Googelen.

Vandaag de dag heeft iedereen wel een aantal hits op Google door bijvoorbeeld een Facebookprofiel, LinkedIn-account, hobby’s of werk. Is er dus niets te vinden over jouw gesprekspartner? Dan is het hoogstwaarschijnlijk een nep persoon waarmee je in gesprek bent geraakt.

Of een ontzettend saai persoon natuurlijk die geen digitale voetdruk achterlaat (hoe is het nog mogelijk met alle social media kanalen vandaag de dag?!). In dat geval kun je je natuurlijk ook afvragen of je daar wel mee door wilt gaan…


Tip 4: Google de foto’s

We haalden de serie Catfish al even aan en tevens de mogelijkheid dat iemand foto’s van een ander gebruikt. Dat je iemands naam kunt Googelen is voor de meeste mensen niet bepaald onbekend, maar dat je ook foto’s kan Googelen, daar staan veel mensen niet bij stil.

Nev en Max (de Catfish-hunters uit de populaire serie) gebruiken deze techniek om te achterhalen of er elders al gebruik gemaakt is van de foto’s op iemands profiel. Door op de rechtermuis-knop te klikken en voor “Afbeelding in Google zoeken” te kiezen, kun je op Google zoeken naar de afbeelding.

Heb je met een echt dating profiel te maken? Dan zal je dezelfde naam van je gesprekspartner terug zien op sites als Facebook, Instagram, LinkedIn, etc. Gebruikt iemand de foto’s van iemand anders? Dan wordt dit op deze manier natuurlijk ook direct duidelijk en weet je meteen dat je het gesprek zo snel mogelijk moet afkappen.


Tip 5: Check of het gesprek te direct is

Als je met iemand aan de chat raakt, leer je elkaar normaal gesproken eerst rustig kennen. Mocht je het idee hebben dat het gesprek wel erg snel gaat of dat je gesprekspartner erg direct is, wees dan op je hoede.

Een te direct gesprek kan zich uiten in verschillende dingen. De andere persoon kan erg complimenteus zijn, waardoor jij gevleid raakt en op den duur emotioneel kwetsbaar wordt. Daarnaast kan iemand buitengewoon geïnteresseerd zijn in je privéleven of al snel vragen naar werk- of geldzaken.

Dit soort informatie hoef je juist op een datingsite niet snel los te laten. Het gaat er natuurlijk vooral om dat er een spontane klik is tussen jullie.


Tip 6: Om geld vragen = foute boel

In navolging van de vorige tip is dit een vervolgtip die je duidelijk in je oren moet knopen: zodra iemand om geld gaat vragen (hoe klein het bedrag ook is), dan moet je direct alle contact verbreken. Het kan in beginsel om iets kleins gaan.

Je gesprekspartner wil bijvoorbeeld wel met je daten, maar heeft geen geld voor de benzine of het openbaar vervoer (wat moet je sowieso met zo iemand kun je je dan afvragen, maar goed…).
Vooral wanneer je emotioneel gehecht raakt aan iemand – wat via een datingsite niet geheel onlogisch is natuurlijk – kan je dan al gauw bij jezelf denken: “ach, die paar euro voor dat treinkaartje.

Dat heb ik er wel voor over om hem of haar te zien.” Vervolgens komt je date niet opdagen en word je overladen met excuses en verontschuldigingen.

Wanneer er dan later weer opnieuw om geld wordt gevraagd zouden echt alle alarmbellen moeten gaan rinkelen. Nooit intrappen dus!


Tip 7: Zie elkaar in levende lijve

Dit is eigenlijk de enige echte manier om er achter te komen of je gesprekspartner van de datingsite, ook daadwerkelijk is wie hij of zij zegt dat hij of zij is. Het is dus slim om redelijk snel wat af te spreken.

Dit hoeft echt niet meteen een romantische date in de avond te zijn. Een kop koffie overdag op een centraal punt is ook een goede optie. Een algemeen advies is om elkaar tussen één en drie weken na het eerste online gesprek te ontmoeten.

Zo weet je niet alleen of je date echt is, je weet ook direct of je date leuk is en de moeite waard is om er verdere tijd en energie aan te besteden. Wil je toch liever nog even wachten met afspreken? Dan kun je ook voorstellen om met elkaar te skypen, te bellen, of te webcammen. De techniek staat voor niets tenslotte vandaag de dag.


Tip 8: Is het gewoon te mooi om waar te zijn?

Als laatste moet je natuurlijk ook gewoon vertrouwen op je instinct. Zijn de verhalen van je chatpartner allemaal net iets te mooi om waar te zijn? Lijkt hij of zij wel een supermodel op net iets té perfecte foto’s? Dan is dat vaak ook zo en is het dus meestal het verstandigst om af te haken. Juist bij ‘een perfect iemand’ word je al gauw een beetje verliefd en dus kwetsbaar voor fraude of oplichting. Date dus lekker met je hart, maar ook zeker met je verstand!


Zelf nog een tip?

Heb je zelf ooit te maken gehad met een fakeprofiel op een datingsite en nog een ontzettend goede tip die eigenlijk niet mag ontbreken in dit artikel? Laat het ons dan weten via een reactie onderaan de pagina. Wie weet voorkom jij met jouw tip wel dat overige lezers van dit artikel worden opgelicht via een datingsite!foto auteur Robin de Boer
Dit artikel is geschreven door Robin de Boer

Dating coach Robin is al jarenlang blogger voor Datingsitekiezen.nl. Getrouwd met een leuke man die ze heeft ontmoet via een datingsite. Een creatieve veelvraat die gek is op schrijven, ontwerpen en tekenen.

Reacties

Reactie geschreven door Elien
8 december 2017

de dupe geworden

Ben zelf dupe geworden via Tinder door 2 personen. Overeenkomst is ze zijn beide werkzaam in het buitenland maar wonen in Nederland. De ene wilde contact via Viber en de andere via de mail. Wat blijkt via Facebook zijn ze aktief via Sanko Shipping Company . Het viel mij op dat iedereen een weduwnaar/ weduwe, of single is. Het is fake. Hoop dat daar iets mee gedaan kan worden. Groetjes

Reactie geschreven door Els
29 december 2017

nepprofiel op tinder

Ik heb op Tinder een hele mooie man leren kennen en daar chat ik nu mee zo'n twee weken, Ik denk dat het een fake profiel is , Hoe kom ik er achter of dat ook werkelijk zo is. De man woont in Amerika maar komt eind januari naar Nederland , Help wat moet doen, waarschijnlijk krijg ik de man op de foto nooit te zien.

Met vriendelijke groet,
Els

Reactie geschreven door Jos
26 april 2018

klopt deze site?

Na een paar maanden RP zonder succes, sinds kort op Flirt Finder. Krijg idd veel berichtjes van mooie vrouwen eigenlijk te mooi om waar te zijn.
Heb gevraagd om telefonisch contact en idd dat willen ze niet., Verder valt me op dat ze super snel reageren op elk tijdstip? Dit wek de indruk van een soort panel van vrouwen die alle berichtjes beantwoorden.

Graag jullie ervaringen met Flirt Finder

Groet,

Jos

Reactie geschreven door cees
26 april 2018

incasso van 50liefde

Dat dating fraude door een nepprofiel voorkomt is algemeen bekend, maar dat er door een datingsite's 50Liefde.nl en veel dating site's er maar op los gefraudeerd, daar hoor je (te)weinig over mede door de lamlendigheid van onze politieke verantwoordelijken. 50Liefde.nl maakt dagelijks tientallen slachtoffers door een proefmembership van drie dagen voor één euro aan te bieden. Vervolgens incasseren ze enkele weken later € 39,95 van je account. Met de mededeling dat je te laat hebt opgezegd. Dit bedrag heb ik gestorneerd en v.v. sturen ze een incasso bedrijf op je af. Ik heb hier al tegen geprotesteerd en heb o.a. de K.v.K en meerdere rechterlijke instanties hierover geïnformeerd. Mijn advies blijf weg bij de 50Liefde site en kijk goed voor je met een dating site in zee gaat, want veel, heel veel van deze site's worden geleid door criminelen.

Reactie geschreven door Anne
5 november 2018

Wel of geen fraudeur?

Via Match4Me voor de 2e keer een "leuke" man gevonden. De eerste Steve24 was gescheiden en werkte bij de National security. Kon geen informatie geven via Whatsapp want dat kon onderschept worden. Zijn kind zat bij de oppas maar die wilde wel betaald worden. Hij had geen toegang tot zijn rekningnummer want dat was om veiligheidsredenen. Of ik even € 5000,- wilde overmaken.

Nu wederom een leuke meneer Frank leren kennen .... lang verhaal kort.......die ik op FB tegenkom als Joe.... In vier maanden 5 x gebeld want hij zit op zee en heeft geen internet toegang. Gister wilde hij z'n account checken via XFT Capital.com. Zijn internet was niet sterk genoeg dus of ik even wilde inloggen want hij vertrouwde mij. Zijn account bevatte 2,8 miljoen dollar.... Benieuwd naar zijn vervolg stappen.... :-(

Anne

_____________________________

Redactie: Dag Anne, je hebt hier 100% te maken met een datingfraudeur. De website waar je hebt ingelogd is waarschijnlijk een aangepaste pagina die door de fraudeurs wordt gerund. We adviseren je om absoluut geen geld over te maken, het contact af te kappen en melding te doen bij de Fraudehelpdesk.

Reactie geschreven door Riek
23 augustus 2019

datingfraudeur

Via Tinder Nicholas leren kennen. We zijn via whats app verder gegaan. Was leuk, toen ineens had hij een probleem met z'n telefoon. Die was in de olie gevallen, hij werkte op een olieplatform in Turkije. Of ik hem een telefoon wilde sturen, want die had hij nodig voor het werk. Ik voelde direct nattigheid. En heb hem even laten weten, dat er met mij niet te sollen was. En dat hij toch niet dacht dat ik dat werkelijk zou doen. Toen zei ik: Je hebt pech dat je geen domme vrouw voor je hebt. Maar ik heb wel een hele domme man voor me. Toen gelijk geblokkeerd op whats App. En toen Tinder een berichtje gestuurd over deze crimineel met fake profiel.

Reactie plaatsen

  • Dit veld is voor validatie doeleinden en moet ongewijzigd blijven.

Welke datingsite kies jij?

uitgelichte website
© Datingsite Kiezen 2020 | Onderdeel van Dik.nl | Dik B.V. | KvK 74390708 | Hanzeplein 11, 8017 JD Zwolle | Privacy statement