Deze site bevat affiliate links. We ontvangen mogelijk een commissie bij jouw inschrijving op een datingsite.

Vergelijk de beste datingsites & apps van 2024

Welke foto’s moet ik gebruiken op een datingsite? 7 tips

Welke foto’s moet ik gebruiken op een datingsite? 7 tips

Laatst bijgewerkt: 5 juli 2022

Een afbeelding zegt meer dan 1000 woorden. Zeker in het tijdperk waarin we leven gaat deze vlieger altijd op. Men is druk-druk en vooral op een datingsite kun je zomaar genegeerd worden als het plaatje de ander niet aanstaat. Door je profiel te optimaliseren qua foto’s kun je je kansen op je droompartner vinden flink vergroten. Speciaal voor jou hebben we daarom dit artikel geschreven over de foto’s die je moet gebruiken op een datingsite.

Inmiddels mag wel duidelijk zijn dat een goede foto een must is om succes te hebben op een online datingsite. Maar wat maakt nu precies een goede foto? Hoe kan ik er door middel van mijn foto’s voor zorgen dat mensen mijn profiel aanklikken en ik daardoor mijn kansen vergroot op een mogelijke match? Met onderstaande tips zal je merken dat je populariteit op een datingsite aanzienlijk zal stijgen.


1. Blijf altijd jezelf

Natuurlijk wil je op een datingsite goed voor de dag komen. Het loont echter niet om een compleet ander beeld van jezelf te schetsen op een datingsite. Vroeg of laat draait het (als het goed is tenminste) uit op een date en als dan blijkt dat jij helemaal niet lijkt op de persoon van de foto’s heb je het vertrouwen van de ander geschaad.

Het is daarom belangrijk dat je op een foto laat zien wie je écht bent. De foto moet uitstralen hoe je er in het dagelijks leven uitziet. Je kunt jezelf wel helemaal onder plamuren, maar als je dit in real life normaal gesproken niet doet heeft het een averechts effect. Aan de andere kant (wanneer je dit dus wél doet): wat moet de ander wel niet denken als hij ‘s ochtend wakker naast je wordt en je niet meer terug kent?!

Wil je serieus je droompartner vinden, dan zal je dus open kaart moeten spelen. Ieder mens is mooi zoals hij of zij is. Het gezegde is immers: “beauty is in the eye of the beholder”. Schroom daarom absoluut niet om jezelf te laten zien. De echte jij dus!


2. Het verschil tussen mannen en vrouwen

blank

Laten we daar dan maar mee beginnen, want net als dat er op tal van andere vlakken verschillen zitten tussen beide seksen, is dit met foto’s op een datingsite ook het geval.

Zo blijkt uit onderzoek dat mannen vrouwen die veel make-up op hebben wantrouwen. Niet zo gek, want als je qua uiterlijk al het een en ander wilt verbergen, welke lijken liggen er dan nog meer te wachten in de kast?

Andersom denken mannen vaak dat de gespierde torso of de sixpack een goede manier is om indruk te maken. Dit is inderdaad het geval bij vrouwen die op zoek zijn naar vluchtig vermaak, maar de dame die op zoek is naar een serieuze relatie zal er niet warm of koud van worden. Zij ziet liever de innerlijke persoon achter het uiterlijk vertoon en dat je dan één en al spiermassa bent, is dan mooi meegenomen. Uit ditzelfde onderzoek blijkt dat vrouwen het beste een foto kunnen nemen met een vooraanzicht.

Recht in de camera kijkend dus. Lach daarbij vooral ook breeduit, want dat vinden mannen leuk. Mannen doen er wijs aan om een klein beetje gedraaid te staan en weg te kijken. Alsof ze naar iets in de verte staren. Dit oogt mysterieus en blijkbaar vinden vrouwen dat woest aantrekkelijk. Zorg er dan ook voor dat je lichaam voor driekwart in beeld is in plaats van alleen je bovenlichaam en je hoofd. Zo geef je een betere indicatie van je lichaamsbouw en uit ditzelfde onderzoek blijkt dat het absoluut niet uitmaakt voor een dame als je een buikje hebt. Mocht dit het geval zijn; schaam je er niet voor! Je bent tenslotte wie en hoe je bent.


3. Gebruik altijd meerdere foto’s

blank

Op iedere datingsite heb je de mogelijkheid om meerdere foto’s aan je profiel toe te voegen. Dit zijn allemaal extra kansen om aangeklikt te worden. Benut ze dan dus ook. Varieer dan natuurlijk wel qua type foto’s. 6 selfies op een rij is weinig interessant. Veel beter is het om een selfie, een groepsfoto, een actiefoto en een foto van je huisdier of kind(eren) (als je die hebt tenminste) in je profiel te plaatsen. Zo krijgen leden een goed beeld van je en raken ze niet verveeld bij het bekijken van je foto’s. Extra tip voor de mannen: laat de foto met je visvangst achterwege. Vrouwen vinden het absoluut niet interessant dat je de grootste vis hebt gevangen van al je vrienden. Dat je van vissen houdt is prima, maar een foto met een joekel van een karper is weinig aantrekkelijk!


4. Social proof

We noemden hem hierboven al even: voeg een groepsfoto toe met je vrienden of vriendinnen. Dit toont namelijk aan dat je een levendig sociaal leven hebt en je dus prima redt in het leven. Wanneer je alleen maar foto’s van jezelf toont in je datingprofiel wek je de schijn dat je een eenling bent. Niet echt iets waar een potentiële match op zit te wachten. Overdrijf het anderzijds ook niet. Alleen maar groepsfoto’s wekt verwarring. Want wie ben jij nu precies op de foto’s?!


5. Vermijd zonnebrillen

blank

Ja, je ziet er cool uit met je designer zonnebril, maar zijn de ogen niet de poorten van de ziel? Potentiële matches willen graag je ogen zien. Vermijd daarom alleen maar foto’s met zonnebrillen. Natuurlijk is het niet erg om er 1 foto tussen te hebben met een zonnebril op, maar alleen maar foto’s met je zonnebril op resulteert ongetwijfeld in het wegklikken van je profiel.


6. Geef extra duiding bij je foto’s

Deze is vooral gericht op een groepsfoto, een foto met je beste vriend/vriendin of waar je met je kind/neefje/nichtje e.d. op staat. Stel dat je zo’n foto als eerste foto gebruikt die men ziet (wat overigens af te raden is) kun je voorkomen dat mensen je wegklikken omdat je niet bij ze past. Door simpel te zeggen: die blonde op de foto of foto met kind is mijn neefje/nichtje voorkom je dat iemand afhaakt. Stel je voor dat een overig lid je hartstikke leuk vindt, maar niet geïnteresseerd is omdat hij of zij denkt dat het kindje op je foto jouw kind is, kun je hem of haar alsnog vast weten te houden door de extra toelichting bij de foto.


7. Gebruik Full body size foto’s

blank

Ook deze tip lieten we al eerder even vallen, maar hier nog maar een keertje apart omdat hij best wel belangrijk is. Veel mensen met (wat) overgewicht schamen zich voor hun lichaam en zetten daarom foto’s in hun datingprofiel die alleen hun gezicht tonen. Vaak doen ze dit ook nog eens vanuit de perfecte hoek waardoor er niets te zien is van het (lichte) overgewicht.

Je schiet jezelf hiermee in de voet als het uitdraait op een date. Jouw overgewicht kan dan voor de ander namelijk als een shock komen. Niet omdat hij of zij er per definitie problemen mee heeft, maar meer omdat hij of zij iets anders had verwacht aan de hand van je foto’s.

Gebruik daarom in je datingprofiel altijd minimaal 1 foto waar je in z’n geheel op staat. Wees niet bang voor nare reacties of het uitblijven van potentiële matches. Mensen die je nare reacties geven vanwege je uiterlijk zijn sowieso niet je tijd en energie waard en mensen die oprecht in je geïnteresseerd zijn zullen geen problemen hebben met eventueel overgewicht.

Ze zullen het juist waarderen dat je eerlijk bent en als het dan tot een date komt, bestaat er nooit meer de kans dat ze onaangenaam verrast worden. Enkel nog maar de kans dat ze aangenaam verrast worden door je uiterlijke verschijning. Eerlijkheid op een datingsite – en al helemaal als het om foto’s draait –  duurt dan ook echt het langst!


Waarom is je profielfoto zo belangrijk?

De mens heeft officieel een kortere aandachtsspanne dan een goudvis. Een zorgwekkende ontwikkeling en al helemaal als je via een datingsite op zoek gaat naar je droomman of droomvrouw. Want al bladerend door de profielen kunnen potentiële kandidaten zomaar afhaken als je profielfoto hen niet aanspreekt.

Eerste indruk

In sommige gevallen kun je dan alsnog met je profieltekst overtuigen, maar eerlijk is eerlijk: heel veel mensen bekijken eerst de foto en als deze hen niet aanstaat lezen ze je profieltekst überhaupt niet eens. Kun je nog zo’n geweldig profiel hebben opgesteld. Je kansen zijn verkeken.

Vergroot je kansen

Juist daarom is het goed om extra aandacht te besteden aan de foto’s die je gebruikt op een datingsite. Je vergroot er je kansen mee dat mensen je profiel aanklikken en vergroot tevens de kans dat je geweldige profieltekst gelezen wordt. Één en al win-win dus.


Zijn er ook datingsites zonder foto’s?

Sommige mensen zijn er wat huiverig voor om een foto van zichzelf op een datingsite te zetten. Bang om nare reacties te krijgen en wat als bekenden mij hier tegenkomen… Weet dan – als je er voor kiest om geen foto in je profiel te plaatsen –  dat je waarschijnlijk geen succes zult hebben op een datingsite. Mensen willen nu eenmaal weten met wie ze in gesprek raken en uiterlijk zegt niet altijd alles, maar vaak is het wél broodnodig om in ieder geval een plaatje bij het praatje te hebben.

Wil je toch echt niet direct je foto’s vrij geven op een datingsite? Kies dan voor een datingsite als Paiq. Deze datingsite werkt namelijk anders dan alle anderen. Hier zal je eerst in gesprek moeten raken met iemand voordat foto’s vrijgegeven worden. Zo kun je dus (zonder direct je identiteit prijs te geven) al in contact komen met potentiële partners. Weet dan ook wel weer dat het achteraf voor jou (maar misschien net zo goed voor de ander) kan tegenvallen wanneer het plaatje niet goed bij het praatje past. Zelfs als de klik er zonder de foto’s wél was.


foto auteur Robin de Boer
Dit artikel is geschreven door Robin de Boer

Dating coach Robin is al jarenlang blogger voor Datingsitekiezen.nl. Getrouwd met een leuke man die ze heeft ontmoet via een datingsite. Een creatieve veelvraat die gek is op schrijven, ontwerpen en tekenen. LinkedIn

© Datingsitekiezen.nl 2024 | Onderdeel van Dik B.V. | KvK 74390708 | Stationsplein 3, 8011 CW te Zwolle | Privacy & Cookies