Deze site bevat affiliate links. We ontvangen mogelijk een commissie bij jouw inschrijving op een datingsite.

Vergelijk de beste datingsites & apps van 2024

Ghosting: wat is het en hoe ga je ermee om? 10 tips

Ghosting: wat is het en hoe ga je ermee om? 10 tips

Laatst bijgewerkt: 5 juli 2022

Sinds dating apps en dating sites steeds meer aan populariteit winnen, komt ook ghosting helaas steeds vaker voor. Het is een wrede maar makkelijke manier om de confrontatie uit de weg te gaan en het contact met iemand volledig te verbreken. Maar wat is dit akelige fenomeen nu eigenlijk en wat kun je doen als je zelf met ghosting te maken krijgt?


Wat is ghosting?

Geen reactie

Je hebt het misschien ooit weleens meegemaakt: je bent al enkele keren op date geweest met iemand die je leren kennen hebt via een dating app, jullie hebben het heel gezellig samen en je gaat er zelfs vanuit dat jullie (bijna) een relatie hebben.

Jullie zijn druk plannen aan het maken om elkaar snel weer te zien, tot … je plots geen reactie meer krijgt op je berichtjes. Je probeert hem of haar te bellen, maar ook je oproep blijft onbeantwoord. Op sociale media vind je ook het account van de persoon in kwestie niet meer terug of ontdek je zelfs dat je plots geblokkeerd bent. De andere persoon lijkt wel ineens van de aardbodem verdwenen. Dan heb je te maken met ghosting: het abrupt en zonder uitleg of informatie verbreken van een relatie.

Moderne datingwereld

Ghosting is geen nieuw fenomeen, maar omdat iedereen tegenwoordig online aanwezig en altijd bereikbaar is, lijkt het nu meer op te vallen dan vroeger. Bovendien is het door de komst van sociale media en dating apps en dating sites veel makkelijker geworden om snel nieuwe mensen te leren kennen en anderen zomaar aan de kant te schuiven. Ghosting is dan ook een veelvoorkomend fenomeen geworden in de moderne datingwereld.

Hoewel ghosting vaak gebruikt wordt bij daten en romantische relaties, kan het ook voorkomen in vriendschappelijke relaties.


Word jij geghost? 10 tips hoe je om kan gaan met ghosting

Als iemand zo plots uit je leven verdwijnt, kan dat erg pijnlijk, frustrerend en vooral verwarrend zijn. Je voelt je onzeker en zoekt de oorzaak bij jezelf. Je kunt niet begrijpen hoe jullie het enkele dagen geleden nog zo leuk hadden, hoe jullie plannen maakten en je nu plots niets meer hoort. Hoe ga je hiermee om en wat kun je concreet doen als je het slachtoffer bent geworden van ghosting?


1. Geef de andere persoon tijd en ruimte

Uiteraard is het niet fijn om plots niets meer van iemand te horen, maar ga er niet meteen van uit dat je vriend, date of partner jou bewust negeert. Misschien voelt hij/zij zich momenteel niet lekker in zijn/haar vel, is het druk op het werk of is er iets gebeurd in de familie. Het kan ook zijn dat jullie prille relatie toch wat te snel ging en dat het verstikkend aanvoelde. De persoon in kwestie heeft hierdoor misschien wat tijd voor zichzelf nodig of wil graag alles even op een rijtje kunnen zetten.

Als je je zorgen maakt, kun je altijd nog eens een berichtje sturen om te vragen of alles oké is. Zo heb jij gedaan wat je moet doen en kun je jezelf in ieder geval niet verwijten dat je niets ondernomen hebt.


2. Stel een ultimatum

Heb je na weken stilte nog steeds niets gehoord? Dan kun je een bericht sturen met de vraag om voor een bepaalde datum toch even te sms’en of te bellen, anders ga je ervan uit dat wat jullie hadden volledig voorbij is. Deze actie kan vooral helpen om het gevoel te krijgen dat je zelf ook controle en macht over de situatie hebt.

Je kunt deze deadline trouwens ook aan jezelf opleggen. Zo kun je jezelf duidelijk maken dat als je op een bepaalde datum nog steeds niets gehoord hebt, dat het voor jou gedaan is. Na deze datum stop je zelf met communiceren en ga je verder met je leven. Je kunt eventueel de contactgegevens van deze persoon al verwijderen.


3. Smeek niet om antwoorden of een uitleg

Je wilt ongetwijfeld graag antwoorden op je vragen en weten wat er aan de hand is, maar smeek niet om een uitleg. Eis niet om te weten waarom deze persoon niets meer laat weten en de relatie zo plotseling verbreekt. Hij/zij is duidelijk niet volwassen genoeg om het gesprek met je aan te gaan en zal je dus ook geen antwoorden op je vragen kunnen geven. Als deze persoon eerlijk met je had willen zijn, had hij/zij dat wel gedaan.

Als je wel antwoorden krijgt, word je bovendien vaak weggestuurd met excuses als ‘Het ligt niet aan jou, maar aan mij’. Aan zo’n uitleg heb je niets, want daardoor ga je jezelf alleen nog maar meer vragen stellen.


4. Geef jezelf niet de schuld

Als je te maken krijgt met ghosting, is het normaal dat je je slecht, onzeker en gekwetst voelt. Het is immers moeilijk om achter te blijven met al die onbeantwoorde vragen. Pijnig jezelf echter niet door de schuld bij jezelf te leggen.

Onthoud vooral dat de andere persoon niet volwassen genoeg was om met jou het gesprek aan te gaan en dat zegt meer over hem/haar dan over jou. Kies dus voor jezelf en probeer om dat onvolwassen en onfatsoenlijk gedrag van de ander bij hem/haar te laten.

Tot slot kan het misschien helpen om te beseffen dat tientallen mensen voor jou al slachtoffer werden van ghosting; neem het dus niet persoonlijk want het ligt echt niet aan jou.


5. Accepteer dat het einde verhaal is, blijf niet proberen

Op een bepaald moment zul je moeten accepteren dat je geen reactie krijgt en dat je die ook nooit zult krijgen. Blijf niet hopen. Een relatie moet altijd van twee kanten komen, dus blijf niet achter iemand aanlopen die niet evenveel in jou investeert als jij in hem/haar.

Blijf ook niet hopeloos berichten sturen. De andere persoon heeft al jouw sms’jes, oproepen of Facebook-berichten ondertussen echt wel gezien, maar verkiest om er niets mee te doen. Jij hebt alles gedaan wat je kon doen, het ligt niet meer in jouw handen. Bescherm dus je gevoelens en accepteer dat het verhaal over is.


6. Ga hem/haar niet stalken op sociale media

Om je gevoelens te beschermen, kun je best deze persoon unmatchen op de dating app waar jullie elkaar leren kennen hebben, alle contactgegevens verwijderen en hem/haar ook niet langer volgen op sociale media. Dit is geen makkelijke stap, maar anders kom je ongetwijfeld in de verleiding om te kijken of de persoon in kwestie online is of om uit te zoeken op welke locatie hij/zij zich bevindt. Bovendien zie je vroeg of laat toch foto’s of andere updates voorbijkomen die je misschien liever niet had gezien. Door niet meer elke dag te weten wat hij/zij aan het doen is, is het makkelijker om deze persoon te vergeten.


7. Ga niet piekeren

Zoals eerder gezegd is het normaal dat je je nu onzeker of gekwetst voelt en dat je tijd nodig hebt om deze gebeurtenis te verwerken. Gun jezelf dan ook de tijd die je nodig hebt om alles te verwerken en alle emoties die je voelt, een plaats te geven.

Zet alles op een rijtje, maar blijf niet nadenken of de situatie overanalyseren. Je hebt geen schuld en bovendien kun je niets meer veranderen aan wat er is gebeurd, dus laat het los. Piekeren zal je enkel nog onzekerder maken. Zoek in plaats daarvan afleiding op een van de volgende manieren:


8. Breng tijd door met vrienden

blank

De verleiding is zonder twijfel bijzonder groot, maar blijf niet de hele dag met je telefoon in je handen geklemd zitten, wachtend en hopend op een antwoord. Zoek afleiding. Die afleiding kun je op verschillende manier vinden: ga shoppen, maak een lange wandeling, leef je uit in de sportschool of probeer nieuwe hobby’s uit.

Het is vooral belangrijk dat je jezelf niet afzondert, dan blijf je immers piekeren en de situatie analyseren. Breng dus vooral tijd door met de mensen die jouw aandacht en liefde wel verdienen: je familie en vrienden. Hierdoor zul je ook beseffen dat er wel evenwichtige en positieve relaties bestaan.


9. Zoek afleiding op een dating app

Afleiding kun je ook zoeken op een dating app of dating site. In het begin heb je waarschijnlijk geen zin of behoefte om je opnieuw op de datingmarkt te smijten, maar deze afleiding zal je ongetwijfeld goed doen. Maak (opnieuw) een profiel aan op verschillende platformen en stel je open om weer mensen te leren kennen.

Nieuwe ontmoetingen, leuke dates of beginnende relaties kunnen je opnieuw positieve energie geven. Bovendien zul je zo al snel inzien dat ghosting niet normaal is en dat er wel nog mensen bestaan die eerlijk met je zijn. Dating apps en dating sites zijn er in ieder geval genoeg.


10. Zoek professionele hulp

Vind je het toch moeilijk om je gevoelens een plaatsje te geven? Blijf je na weken of zelfs maanden nog hopen op antwoorden? Lukt het je niet helemaal om die persoon los te laten en verder te gaan met je leven? Wees dan niet bang om een therapeut of andere hulpverlener in te schakelen. Zij kunnen je helpen om alles op een rijtje te zetten en je zelfs tools aanreiken om hiermee om te gaan. Zo kun je uit deze situatie leren en er zelfs sterker uitkomen. Dit kan je bovendien helpen om in de toekomst gelijkaardige gebeurtenissen beter te plaatsen.


Waarom ghosten mensen elkaar?

Zoals eerder gezegd is het fenomeen van ghosting vooral de jongste jaren sterk toegenomen. Dankzij de opkomst van sociale media en vooral online dating apps is het heel makkelijk geworden om nieuwe mensen te leren kennen. Je moet er zelfs niet meer voor naar buiten, je kunt immers swipen, likes uitdelen en berichten versturen vanuit je zetel.

Bovendien zijn mensen vaak niet langer exclusief aan het daten: via dating apps praten en flirten mensen met verschillende potentiële matches op hetzelfde moment. Mensen gaan vaak op date en bouwen minder diepgaande relaties op. Zie je het ineens niet meer zitten? Dan is ghosten een makkelijke manier om het contact met een persoon te verbreken. Het afhandelen van de relatie gebeurt dus net zoals het daten zelf: snel en makkelijk.

Moeilijke gesprekken uit de weg gaan

Daarnaast vinden mensen het vaak moeilijk om gesprekken aan te gaan en over gevoelens te praten. Ghosting is dan een hele eenvoudige manier om dat ingewikkelde gesprek uit de weg te gaan. Tot slot gaan sommige mensen er ook vanuit dat de boodschap voor de tegenpartij op deze manier ook wel duidelijk is en dat het bovendien minder pijnlijk is dan iemand rechtstreeks in zijn of haar gezicht te zeggen dat je geen interesse meer hebt.


Wat zijn de effecten en gevolgen van ghosting?

Zelfvertrouwen

De gevolgen van ghosting op je zelfbeeld kunnen erg groot zijn. Als je geghost wordt, blijf je jezelf afvragen wat er gebeurd is en of je bepaalde dingen misschien anders had kunnen of moeten aanpakken. Mensen worden hierdoor onzeker, leggen de schuld volledig bij zichzelf, denken dat ze niets waard zijn en dat ze nooit een partner zullen vinden. Juist omdat er zo weinig of zelfs geen informatie is, is het bovendien vaak moeilijk om de relatie te verwerken of af te sluiten.

Vertrouwen in anderen

blank

De kans is groot dat iemand zo onzeker wordt dat hij/zij bang is om nieuwe mensen te ontmoeten en nieuwe relaties aan te gaan. De angst dat het verleden zich zal herhalen en ook de nieuwe partner er plots zonder reden een punt achter zal zetten, blijft aanwezig.

Iemand die geghost werd, gaat zich in nieuwe relaties bovendien vaak anders gedragen. Hij/zij is ervan overtuigd dat de schuld bij zichzelf ligt en dat hij/zij haar karakter moet veranderen. Dit zal voor spanningen zorgen, waardoor relaties vaak stuk lopen.


Conclusie

Het beëindigen van een relatie is sowieso een moeilijk en pijnlijk moment; des te pijnlijker is het echter wanneer iemand plotseling niets meer van zich laat horen en zo eenzijdig de (prille) relatie verbreekt. Ze reageren niet meer op berichtjes en lijken totaal onvindbaar. De andere persoon blijft achter met allerlei onbeantwoorde vragen en wordt onzeker. Deze manier van plotseling van de aardbodem verdwijnen, ghosting, komt steeds vaker voor in de moderne datingwereld.

Ben je zelf het slachtoffer geworden van ghosting? Weet dan dat het niet aan jou ligt! Geef jezelf de tijd om je emoties te verwerken en de gebeurtenis te plaatsen, maar blijf niet piekeren. Zoek afleiding door tijd door te brengen met je familie en vrienden. Na een tijdje kun je jezelf zelfs opnieuw op de datingmarkt smijten, maar onthoud: verlaag je zelf nooit tot ghosting.


foto auteur Robin de Boer
Dit artikel is geschreven door Robin de Boer

Dating coach Robin is al jarenlang blogger voor Datingsitekiezen.nl. Getrouwd met een leuke man die ze heeft ontmoet via een datingsite. Een creatieve veelvraat die gek is op schrijven, ontwerpen en tekenen. LinkedIn

© Datingsitekiezen.nl 2024 | Onderdeel van Dik B.V. | KvK 74390708 | Stationsplein 3, 8011 CW te Zwolle | Privacy & Cookies