Deze site bevat affiliate links. We ontvangen mogelijk een commissie bij jouw inschrijving op een datingsite.

Vergelijk de beste datingsites & apps van 2024

Begrippenlijst online dating

Begrippenlijst online dating

Datingsite

Een datingsite is een website waar mensen lid kunnen worden om op zoek te gaan naar gelijkgestemde mannen of vrouwen (en in sommige gevallen ook stellen) voor een date of een relatie. Door het opstellen van een eigen datingprofiel presenteer je jezelf aan andere leden. Vaak is er een zoekmachine waarmee je makkelijk gelijkgestemde mensen kunt vinden, of word je automatisch gekoppeld aan vrijgezellen waar je veel mee gemeen hebt.


Dating app

Een dating app is een mobiele applicatie waarmee je in contact kunt komen met andere singles via je mobiele telefoon of tablet. Populaire dating apps zoals Tinder en Happn maken gebruik van swipen om te kiezen tussen gelijkgestemde singles en benutten vaak ook je huidige locatie om profielen in je directe omgeving te kunnen tonen.


Matchmaking

Matchmaking is het actief aan elkaar koppelen van singles op basis van hun interesses, eigenschappen en voorkeuren. Matchmaking kan door een echte persoon worden gedaan, de zogenaamde matchmaker. Moderne dating apps en datingsites maken echter vaak gebruik van automatische matchmaking, waarbij door een geavanceerd algoritme profielen bij elkaar worden gezocht die veel overeenkomsten met elkaar hebben.


Datingcoach

Een datingcoach is een man of vrouw die je kan helpen om meer succes te hebben bij het (online) daten. Een datingcoach kan je bijvoorbeeld helpen een realistisch beeld te schetsen van de partners waar jij een goede match mee zou zijn, of heel direct helpen bij het opstellen van een effectief en interessant datingprofiel.


Versiercoach

Een versiercoach is iemand die andere mannen en vrouwen leert hoe ze makkelijker een andere single kunnen versieren. Een versiercoach kan je bijvoorbeeld leren om effectiever non-verbale communicatie in te zetten, ideeën voor geschikte openingszinnen aanreiken of persoonlijke conversatietips geven. Het voornaamste doel is zorgen dat je met meer zelfvertrouwen op een leuke single af zult stappen.


Wingman

Een wingman is een vriend die je kan helpen bij het versieren van een leuke vrouw. Je wingman kan bijvoorbeeld het eerste contact leggen met een single en haar interesse proberen te peilen. Maar een andere veel gebruikte tactiek is simpelweg haar vriendinnen af te leiden terwijl je zelf in gesprek gaat met de vrouw die wilt leren kennen.


Tinder

Tinder is een populaire mobiele dating app waarmee gebruikers andere singles in hun nabije omgeving kunnen beoordelen door te swipen. Door naar rechts te vegen geef je aan dat je de ander wel leuk vindt en bij een swipe naar links geef je aan geen interesse te hebben. Wanneer je elkaar geliket hebt is er een match en kun je met elkaar chatten. Tinder begon als een casual dating app maar wordt tegenwoordig ook veel gebruikt om een serieuze relatie te vinden.


Happn

Happn is een dating app waarmee je singles kunt leren kennen waar je onlangs bij in de buurt bent geweest. Zo ontmoet je als het goed is eerder vrijgezellen waar je veel interesses mee gemeen hebt, bijvoorbeeld omdat de ander ook regelmatig in je favoriete sportschool, theater, bioscoop, concertzaal of club vertoeft. Het doel van daten via de Happn app is het opdoen van een duurzame relatie.


Swipen

Swipen is een veegbeweging over het scherm van een mobiele telefoon of een tablet. Naar links of rechts swipen wordt door veel dating apps gebruikt als een makkelijke manier om aan te geven of je iemand wel of niet leuk vindt. Op de populaire dating app Tinder kun je daarnaast naar boven swipen om te laten merken dat je iemand echt heel erg leuk vindt (de zogenaamde super like).


Hoogopgeleid

Hoogopgeleid betekent dat je een studie volgt of hebt afgerond op hbo of universitair niveau. Wanneer je van dating voor hoogopgeleide singles gebruik maakt kom je alleen in contact met andere hoger opgeleide singles, waardoor de kans groter is dat je veel overeenkomsten zoals gedeelde interesses hebt.


50plus

De term 50plus wordt gebruikt om de groep singles aan te duiden die ouder is dan 50 jaar. Omdat deze vrijgezellen vaak moeite hebben om op algemene dating apps of datingsites nieuwe contacten op te doen zijn er een aantal datingplatforms die speciaal op 50 plus singles zijn gericht.


Open relatie

Bij een open relatie laten beide partners elkaar vrij om ook seksuele relaties of eenmalige avontuurtjes met andere mensen te hebben. Dit is dus niet hetzelfde als overspel, omdat je elkaar als het ware toestemming geeft om ook plezier te hebben met andere mensen dan de eigen partner. Dit gebeurt dus niet stiekem maar juist in alle openheid en op basis van duidelijke afspraken.


Datingfraude

Datingfraude is de overkoepelende benaming voor oplichtingspraktijken die plaatsvinden via datingsites en dating apps. Een datingfraudeur probeert vaak meerdere singles tegelijk op een verzonnen internetpersonage verliefd te laten worden, in de hoop die man of vrouw vervolgens steeds meer geld af te kunnen troggelen.


Keurmerk

Aan een keurmerk kun je zien of een bepaalde product of dienst, maar ook een datingsite of dating app, betrouwbaar genoeg is om gebruik van te maken. Het Keurmerk Veilig Daten en de Thuiswinkel Waarborg zijn voorbeelden van keurmerken die door datingplatforms worden gebruikt om te laten zien dat hun leden veilig en betrouwbaar kunnen daten.


Friendzone

Met de friendzone wordt aangegeven dat je niet langer kans maakt op een relatie met iemand omdat je al teveel als een ‘gewone’ vriend of vriendin wordt beschouwd. Je kunt in de friendzone terecht komen als je te lang wacht met een romantische lading te geven aan het contact met een andere man of vrouw.


Hard to get

Wanneer je hard to get speelt betekent dit dat je jezelf met opzet moeilijk benaderbaar of onafhankelijk opstelt tegenover een potentiële partner, omdat je hoopt daarmee het verlangen en de interesse van de andere man of vrouw juist aan te kunnen wakkeren. Hard to get spelen kan riskant zijn, omdat de ander ook simpelweg op kan geven en zijn of haar blik op iemand anders gaat richten.


Latrelatie

Een latrelatie is een relatie waarbij je niet bij elkaar woont maar wel een romantische relatie onderhoudt en veel tijd met elkaar doorbrengt. LAT staat daarbij voor “living apart together”. Een latrelatie aangaan kan een bewuste keuze zijn, maar ook een tijdelijke oplossing in een bepaalde fase van de relatie.


Single event

Tijdens een single event onderneem je een bepaalde activiteit met andere singles. Dat kan bijvoorbeeld een groepswandeling zijn, maar ook een workshop, een speeddating evenement of een borrel voor vrijgezellen. Het doel is om in korte tijd met meerdere singles in aanraking te komen in de hoop dat je met een van de aanwezigen zo’n goede klik hebt dat je op een ander moment met elkaar af kunt spreken voor een vervolgdate.


Openingszin

Een openingszin is de eerste zin waarmee je als vrijgezel de interesse probeert te peilen van een vrijgezel die je wel leuk vindt. De openingszin is bekend van het uitgaansleven, maar ook op datingsites en dating apps kan de eerste zin alvast de toon zetten voor de rest van de conversatie. Een grappige of originele openingszin kan dan zelfs bepalen of je wel of geen antwoord zult ontvangen.


Chat

Een chat is een online conversatie tussen twee of meer mensen. In een chatbox gaat het vaak om veel mensen die met elkaar chatten over allerlei onderwerpen. Je kunt echter ook privé chatten, bijvoorbeeld nadat je in een dating app of op een datingsite een match hebt met een andere single. Tijdens de chat leer je elkaar dan wat beter kennen en probeer je te ontdekken of een echte date een goed idee zou zijn.


Profiel

Een profiel is het online visitekaartje van een single. Het kan bijvoorbeeld gaan om je eigen pagina op een datingsite of binnen een dating app. Het profiel is daarbij het geheel aan foto’s, teksten, lichamelijke kenmerken en aanvullende eigenschappen en interesses waarmee jij jezelf aan andere singles presenteert.


Profielomschrijving

De profielomschrijving wordt ook wel de profieltekst of bio genoemd. Het is de tekst die je zelf op je profiel plaatst waarmee je bijvoorbeeld een korte omschrijving geeft van wie je bent, wat je hobby’s zijn en wat voor relatie of partner je zoekt.


Profielfoto

Een profielfoto is een foto die je aan je online datingprofiel hebt toegevoegd zodat andere vrijgezellen direct een goed beeld hebben van hoe je eruit ziet. Vaak biedt een datingprofiel ruimte voor meerdere profielfoto’s. In dat geval wordt met de profielfoto ook wel de belangrijkste foto van je profiel aangeduid, oftewel de foto die andere singles als eerste zien tijdens het matchen of in de zoekresultaten.


Swingers

Swingers zijn stellen die hun seksleven niet alleen met elkaar maar ook met andere mensen delen. Swingers doen dit altijd gezamenlijk, bijvoorbeeld door samen naar een parenclub te gaan of via een datingsite of dating app andere swingers te vinden en daar een privé date mee af te spreken.


Sugardaddy

Een sugardaddy is een meestal iets oudere man die een jongere vrouw onder zijn hoede neemt en vertroetelt in ruil voor haar tijd, aandacht en affectie. Erotiek speelt vaak een grotere rol dan romantiek in deze relatievorm, die vrijwel altijd tijdelijk van aard is.


Cougar

Een cougar is een rijpe zelfstandige dame die een jongere man tijdelijk aan zich verbindt om met hem (erotisch) te daten. Een cougar zoekt daarbij niet zozeer een romantische verhouding maar eerder spanning, afleiding, plezier en/of genot.


Toyboy

Toyboy is de benaming voor jonge mannen die zich laten verleiden door een oudere vrouw (ook wel cougar genoemd). Deze mannen fungeren vrijwel letterlijk als speeltje voor deze rijpe dame en genieten graag van haar levenservaring en vaak ook van haar ervaring tussen de lakens.


Friends with benefits

Friends with benefits zijn singles die al vrienden waren en vanuit een gedeelde behoefte aan plezier en genot ook af en toe het bed met elkaar delen. Een friends with benefits situatie wordt daarom ook wel een vriendschap met een plusje genoemd. Je bent namelijk niet alleen vrienden, maar hebt ook in bed pret met elkaar, zonder dat dit normaal gesproken uit zal monden in een serieuze relatie.


Sexting

Sexting is het versturen van erotische of expliciet seksueel getinte chatberichtjes. Deze berichtjes kunnen worden uitgewisseld via SMS, Whatsapp, Skype, Facebook Messenger en allerlei andere berichtendiensten. Sexting wordt door veel koppels gedaan om alvast in de stemming te komen voor een echte ontmoeting, maar je kunt natuurlijk ook met onbekende ‘sexten’ dankzij internet.


Casual dating

Casual dating is de benaming voor alle dating die niet een serieuze relatie tot doel heeft. Erotische dating is bijvoorbeeld een vorm van casual dating, maar ook mensen die naast hun relatie op zoek zijn naar aandacht en affectie kunnen daarbij kiezen voor casual dating. Er zijn inmiddels een groot aantal casual datingsites waar je voor deze soort dating terechtkunt.

© Datingsitekiezen.nl 2024 | Onderdeel van Dik B.V. | KvK 74390708 | Stationsplein 3, 8011 CW te Zwolle | Privacy & Cookies