Deze site bevat affiliate links. We ontvangen mogelijk een commissie bij jouw inschrijving op een datingsite.

Vergelijk de beste datingsites & apps van 2024

6 beste datingsites voor 50 plus

50plus
6 beste datingsites voor 50 plus

Laatst bijgewerkt: 6 december 2023

Je bent de vijftig gepasseerd en bent (weer) vrijgezel. Op zaterdagavond op stap gaan om iemand te ontmoeten trekt je niet meer zo aan, maar in je nabije omgeving heb je ook nog geen partner kunnen vinden. In dat geval is online dating een hele goede optie. Je bent niet de enige senior die op zoek is naar liefde, want deze markt groeit ontzettend snel. In dit artikel vertellen we daar meer over!


50plusMatchBezoek 50plusMatch

Één van de meest bekende datingsites voor senioren is 50plusMatch. Hier vind je veruit de meeste leden en een goede verhouding tussen mannen en vrouwen. Een profiel is snel aangemaakt en je kunt eenvoudig reageren op andere leden. Op het veel gebruikte prikbord vind je leuke oproepjes om je in te schrijven voor evenementen of leuke uitjes. Ook kun je hier eenvoudig een leuk gesprek beginnen over een onderwerp wat je interesseert.

Pluspunten
  • Handmatige controle van profielen
  • Dating voor "Actieve" 50 plussers
  • Things to share prikbord is populair
  • Veel serieuze 50-plussers
  • Mogelijkheid om te videochatten
Minpunten
  Bezoek 50plusMatch

  OurtimeBezoek Ourtime

  De website OurTime is van dezelfde maker als Lexa. De succesformule van Lexa wordt bij Ourtime gebruikt om senioren te helpen aan een leuke partner. Zoek je een single boven de 50 jaar op één van de populairste datingsites van Nederland, dan raden we deze site absoluut aan.

  Pluspunten
   • Populairste 50 plus datingsite
   • Ourtime Events speciaal voor 50-plussers
   • Gebruiksvriendelijk en gratis inschrijven
   • Ontwikkeld door de makers van Lexa
  Minpunten
   • Inschrijfmail kan in spambox terecht komen
  Bezoek Ourtime

  Parship 50plusBezoek Parship 50plus

  Parship is een datingsite die zich richt op mensen die op zoek zijn naar een serieuze relatie. De site biedt een speciaal programma voor 50-plussers, dat is ontworpen om mensen van dezelfde leeftijd en met vergelijkbare interesses samen te brengen.

  Een van de voordelen van Parship voor 50-plussers is dat de site gebruikmaakt van een wetenschappelijk onderbouwd matchmaking-systeem om geschikte matches voor haar leden te vinden. Dit betekent dat mensen die zich aanmelden op de site vragenlijsten moeten invullen om hun persoonlijkheid en interesses in kaart te brengen. Op basis hiervan worden ze gematcht met andere leden die een vergelijkbare persoonlijkheid hebben en die op zoek zijn naar dezelfde soort relatie.

  Pluspunten
   • Speciaal programma voor 50-plussers
   • Gelijkgestemden vinden via wetenschappelijke matching
  Minpunten
   • Ook leden van andere leeftijden
  Bezoek Parship 50plus

  VijftigPlusDatingBezoek VijftigPlusDating

  Deze moderne datingsite richt zich op het ontmoeten van andere singles als 50 plusser. De website onderscheidt zich door verschillende leuke functies, zoals 'Speeddate' waarmee je in korte tijd veel mensen kunt leren kennen. Om berichten te sturen is een betaald abonnement niet verplicht.

  Pluspunten
   • Moderne datingsite die prettig navigeert
   • Gratis inschrijving
   • Uitgebreide zoekfilters om mensen te ontmoeten die bij jou passen
   • Betaald abonnement niet verplicht
  Minpunten
   • Geen dating app
   • Minder bekend en minder leden dan alternatieven
  Bezoek VijftigPlusDating

  50liefdeBezoek 50liefde

  Een relatief nieuwe website is 50liefde. Hoewel de website nog maar een jaar bestaat zijn er dagelijks al meer dan dertig aanmeldingen. De website straalt vertrouwen uit en alle profielen worden handmatig gecontroleerd. Naast een chatmogelijkheid kan je ook je favorieten opslaan en flirten met andere gebruikers. De site belooft een kans van 33% dat je hier een partner vindt om de rest van je leven mee te delen.

  Pluspunten
   • Dagelijks meer dan 30 aanmeldingen
   • 33% kans op een partner
   • Handmatig gecontroleerde profielen
  Minpunten
   • Klantenservice lastig bereikbaar
  Bezoek 50liefde

  SeniorenGelukBezoek SeniorenGeluk

  Voor een serieuze relatie kun je terecht bij SeniorenGeluk. De site biedt leuke opties zoals het plaatsen van leuke foto's op een zogeheten FotoZapper en online versturen van flirts. Inschrijving is opnieuw gratis, zodat je direct toegang hebt tot alle gecontroleerde profielen. De website maakt geen gebruik van matching en de zoektocht is dus volledig aan jou.

  Pluspunten
   • Meer dan 80.000 members
   • FotoZapper voor swipen van profielen
   • Uitsluitend gecontroleerde profielen
  Minpunten
   • Iets minder populair dan de overige sites
  Bezoek SeniorenGeluk

  LexaBezoek Lexa

  De algemene datingsite Lexa heeft ook een grote ledenaanwas van boven de 50 jaar. Dit komt omdat Lexa de grootste datingsite van Nederland is. Door een overzichtelijke site met duidelijke functies en het welbekende Keurmerk Veilig Daten kunnen we deze site absoluut aanraden voor senioren.

  Pluspunten
   • Grootste datingsite van Nederland
   • Veel 50 plus leden
   • Keurmerk Veilig Daten
   • Betrouwbare datingsite die al tientallen jaren actief is
  Minpunten
   • Richt zich niet specifiek op 50 plussers
  Bezoek Lexa

  Waarom een speciale 50-plus datingsite?

  Verschillende datingsites bieden ruimte voor mensen die de 50 zijn gepasseerd. Dat is erg handig, want zo kun je doelgericht zoeken naar mensen van je eigen leeftijd waarvan je zeker weet dat ze ook vrijgezel zijn.

  De datingsites die we hierboven benoemen bij uitstek geschikt om nieuwe contacten op te doen. Het internet opent deuren die voorheen gesloten bleven. Het maakt het een stuk makkelijker om met gelijkgestemden in contact te komen. Vanuit de palm van je hand ligt de wereld aan je voeten zonder dat je er een stap voor buiten de deur hoeft te zetten.

  Het grote voordeel van speciale 50-plus datingsites ten opzichte van algemene datingsites is de doelgroep die te vinden is op deze datingsites. Het zijn allemaal mensen die – net als jij – boven de 50 zijn en/of geïnteresseerd zijn in mensen van rond die leeftijd. Dit zorgt ervoor dat je niet eindeloos hoeft te zoeken naar iemand die in je straatje past en het voorkomt ook dat je in oeverloze conversaties terecht komt die tot niets leiden. Een prima alternatief dus als je bovenstaande opties al geprobeerd hebt, maar het resultaat is uitgebleven.

  blank


  Waar houd je rekening mee bij online dating op leeftijd?

  Misschien ben je al wel bekend met bovenstaande en/of andere online datingsites, misschien ben je nog helemaal nieuw in de wereld van daten via het internet. In alle gevallen zijn onderstaande tips welkom, want je wilt natuurlijk wel resultaat als je je op een datingsite begeeft. En veilig online daten natuurlijk. Ook niet geheel onbelangrijk in de wereld van fraudeurs en internetoplichters. We hebben een aantal belangrijke punten voor je op een rijtje gezet die komen kijken bij daten via een online datingsite.

  Veiligheid

  Online daten kan geweldig zijn, maar helaas is het niet altijd even veilig. Je hebt tenslotte te maken met een grote mate van anonimiteit. Iedereen met een e-mailadres kan een profiel aanmaken op een datingsite en je kunt nooit 100% zeker weten wie er aan de andere kant van het scherm zit. Sommige datingsites proberen de betrouwbaarheid op de datingsite te garanderen door handmatig alle nieuwe profielen te controleren, maar zelfs op deze datingsites kun je nooit met 100% zekerheid zeggen dat de persoon achter een profiel ook daadwerkelijk de persoon is die hij of zij pretendeert te zijn.

  Lees in dit artikel meer over veiligheid en betrouwbaarheid van datingsites.

  Datingfraude

  Juist vanwege deze anonimiteit is er een ware markt ontstaan waarbij oplichters allerhande gegevens proberen te onderscheppen waarmee ze kwaad kunnen doen. Dit wordt datingfraude genoemd. Denk aan je bank- en/of creditcardgegevens stelen, maar ook bijvoorbeeld je NAW-gegevens waarmee er identiteitsdiefstal gepleegd kan worden. Voorzichtigheid is dus geboden en daar heb je een aantal handvatten voor. In de eerste plaats is gezond verstand natuurlijk je beste raadgever.

  Als iemand al vroeg in het gesprek om geld of persoonlijke gegevens gaat vragen moet er ergens een belletje gaan rinkelen. Geef dan ook nooit persoonlijke gegevens vrij aan iemand die je niet of nauwelijks kent en het is overbodig om te zeggen dat je NOOIT geld moet sturen naar iemand die je nog nooit hebt gezien in ‘real life’. Plaats ook nooit herleidbare informatie in je profiel. Denk dan bijvoorbeeld aan je werkgever of je adresgegevens. Dit is informatie die je pas prijs wilt geven als het tot een date komt en zelfs dan houd je de informatie misschien liever nog wel voor je.

  Betrouwbare datingsite

  Het scheelt al een slok op een borrel als je je enkel op betrouwbare datingsites begeeft. Bovenstaande sites zijn daar goede voorbeelden van. Ze maken gebruik van een beveiligde internetverbinding zodat kwaadwillenden nooit zomaar je gegevens kunnen onderscheppen. Veel datingsites zijn daarnaast aangesloten bij keurmerken. Het Thuiswinkelwaarborg-keurmerk en het keurmerk Veilig Daten zijn de bekendste in online datingland. Een website die bij deze keurmerken is aangesloten waarborgt je privacy en zorgt voor een veilige behandeling van je persoonlijke gegevens. Een eventueel lidmaatschap dat je afsluit betaal je altijd via een beveiligde verbinding zodat je zeker weet dat je bank- en/of creditcard-gegevens safe zijn.

  Afspreken

  Als je gaat online daten, gaat het er in veel gevallen wel van komen: een echte date. Elkaar zien in ‘real life’. Hoe, waar en wanneer spreek je dan af? Belangrijke vragen, want nogmaals: je weet niet 100% zeker dat de persoon waar je zo gezellig mee hebt zitten kletsen op de datingsite ook daadwerkelijk de persoon in kwestie is. Kies daarom altijd voor een openbare plek waar veel mensen zijn. Hiermee bouw je automatisch een stukje veiligheid voor jezelf in. Mocht de persoon in kwestie geenszins op de persoon op de foto lijken, kun je rustig weg wandelen zonder dat de ander het in de gaten heeft.

  Mocht je te maken hebben met een fraudeur of oplichter, dan zal hij of zij liever niet op een openbare plek (of helemaal niet) willen afspreken. Weet je natuurlijk ook al gauw genoeg. Spreek in ieder geval nooit voor de eerste date bij jou of de ander thuis af. Om twee redenen is dit niet slim. Want stel dat de klik er in ‘real life’ niet is, dan moet je iemand (op een subtiele wijze) je huis uit werken en in het ergste geval heb je te maken met een Jack the Ripper met alle mogelijke gevolgen van dien. Voorkomen is beter dan genezen. Speel daarom altijd op safe als het om de eerste date gaat.

  Wees altijd op je hoede

  “Als iets te mooi lijkt om waar te zijn, dan is het dat vaak ook”. Een waarheid als een koe als het om online daten gaat. Spreekt die droomman of droomvrouw je aan en weet hij of zij precies de juiste dingen te zeggen waar je hartje sneller van gaat kloppen? Wees dan voorzichtig en kijk vooral eerst de kat uit de boom. Ga je op date met iemand? Spreek dan niet alleen op een openbare plek af, maar laat ook een vriend of vriendin weten waar je bent en houd deze persoon op de hoogte gedurende de date. Er lopen veel mooie mensen rond op deze aardbol, maar niet iedereen heeft altijd de beste intenties. Goed om in je achterhoofd te houden tijdens je online dating avontuur!

  blank


  Je profiel op een datingsite

  Nu we de donkere zijde van online dating achter ons hebben is het tijd voor de zonnige kant: het ontmoeten van nieuwe, maar vooral leuke mensen. Dit gebeurt slechts via 1 wijze: je profiel. Zie het als een etalage waarin je jezelf etaleert voor de buitenwereld. Hoe je dit doet heeft onnoemelijk veel invloed op de hoeveelheid matches die je zult vergaren en welke mensen er op je profiel af komen. Hieronder een aantal tips die je helpen bij het opstellen van een goed profiel.

  Optimaliseer je profieltekst

  Voor veel mensen een echte hoofdbreker. Want wat zet je nu in vredesnaam in je profielbeschrijving? Het benoemen van plus- en minpunten aan jezelf is voor veel mensen al behoorlijk moeilijk en ze dan ook nog eens open en bloot op een datingsite zetten… Toch loont het om er eens goed over na te denken, want jouw plus- en minpunten kunnen een goede leidraad zijn voor de mensen die je profiel bezoeken. Ze weten direct wat voor vlees ze in de kuip hebben en kunnen aan de hand daarvan een doordacht besluit nemen. Voorkom echter cliché eigenschappen als leuk, lief, zorgzaam, etc. Iedereen zegt dit over zichzelf en daarmee onderscheid je je dus niet snel van anderen. Je hebt in veel gevallen maar één kans om iemand te overtuigen met je woorden. Grijp die kans dan ook met beide handen aan!

  Lees hier meer over het optimaliseren van je profieltekst

  De juiste profielfoto

  Een afbeelding zegt meer dan duizend woorden, zeker op een datingsite. In een wereld waar alles toch al vlug-vlug is klikken we al gauw van de één naar de ander. Een goede afbeelding kan ervoor zorgen dat mensen nét wat langer stil blijven staan bij je profiel en je wellicht een berichtje sturen. Wil je weten hoe je een goede profielfoto maakt? Lees dan vooral ons artikel over het maken van een goede profielfoto voor op een datingsite eens!

  Feedback

  Natuurlijk ken jij jezelf het best, maar we zijn ook wel snel geneigd om alleen de goede punten van onszelf te belichten en daarmee een niet geheel realistisch beeld van onszelf te schetsen. Laat je profiel daarom ook vooral beoordelen door een vriend, vriendin en/of familielid en vraag om feedback. Zij kennen je tenslotte ook door en door en kunnen dus vrij gemakkelijk beoordelen of je profiel aansluit bij hoe je in het echte leven staat.

  Communicatie

  Als je profiel in orde is en je een goede profielfoto hebt gekozen, dan kan het niet uitblijven: een eerste berichtje in je inbox. Het ‘spel’ gaat beginnen. Communiceren via een datingsite is net even moeilijker dan communiceren in de ‘echte’ wereld. Je mist tenslotte twee essentiële factoren van communicatie: lichaamstaal en intonatie. Je zult dus nóg meer moeite moeten doen om de juiste boodschap bij de ontvanger over te brengen. Eerlijkheid is daarbij key. Wees eerlijk over jezelf, je bedoelingen, je intenties, je verwachtingen. Niemand heeft er wat aan als je jezelf heel anders voordoet op een datingsite. Of als je een heel gesprek rondom seks hebt, terwijl het jou om de ware liefde te doen is en niet om een eenmalig avontuurtje. Hoe eerlijker je bent, des te meer dat gewaardeerd zal worden door je gesprekspartner. Houd het daarbij wel beschaafd natuurlijk. Ja, je zit (behoorlijk) anoniem op een datingsite, maar dat betekent niet dat je er alles uit hoeft te flappen wat je er uit wilt flappen.


  Offline ontmoeten van 50-plussers

  Veel vijftigers hebben de zoektocht naar de liefde al lang en breed opgegeven. Misschien denk je dat je niet goed genoeg meer op de markt ligt of misschien heb je het wel gewoon afgezworen na de zoveelste teleurstelling. Je rugzakje is gaandeweg aardig gevuld geraakt en misschien ben je bang voor wéér een nieuwe romance die toch net weer niet wordt wat het zou moeten zijn.

  Zonde, want ook al spreekt de tijd niet langer meer in je voordeel; er is veelal nog meer dan genoeg tijd over om er het beste van te maken. Een nieuw maatje vinden kan prima via de bovengenoemde datingsites, maar voor wat extra inspiratie hebben we nog een aantal manieren verzameld waarbij je als vijftigplusser in aanraking kunt komen met gelijkgestemden.

  Hobby’s, verenigingen en vrijwilligerswerk

  Dat je op de werkvloer niet gemakkelijk een nieuwe partner vindt, dat snappen we. Net als de mogelijkheden via je eigen netwerk. Waarschijnlijk zullen vrienden en familieleden al eerder geprobeerd hebben om je te koppelen aan een andere vijftigplusser die alleen door het leven gaat. De oplossing is echter simpel: als je het in je eigen omgeving niet vindt, dan zal je het er buiten moeten zoeken. Bijvoorbeeld door met een nieuwe hobby te starten. Volg eens een kookworkshop of een cursus schilderen. Dit zijn activiteiten die gemakkelijk in je uppie te beoefenen zijn en vind je dat toch te spannend, dan kun je altijd nog een vriend, vriendin of familielid meenemen.

  Je aanmelden bij een vereniging is ook een hele goede optie om in korte tijd met veel nieuwe mensen in contact te komen. Houd je van muziek? Meld je dan aan bij een muziekvereniging. Vind je een potje kaarten altijd wel gezellig? Er is altijd wel een kaartclub in je omgeving te vinden die regelmatig bij elkaar komt om een kaartje te leggen.

  Ook vrijwilligerswerk is een heel goed alternatief als je op zoek bent naar nieuwe contacten. Je doet dan niet alleen iets goed voor de maatschappij: je zult ook in korte tijd met veel nieuwe mensen in contact komen. Ga dus vooral eens een dagje helpen bij een AZC, de voedselbank of een daklozenopvang. Zeker weten dat je er een goed gevoel bij krijgt en ontmoet je je nieuwe droomman of vrouw, dan sla je direct 2 vliegen in één klap!

  Single reizen

  Ben je een reislustig typje en vind je het geen probleem om in je uppie op reis te gaan? Dan is een single reis een hele goede optie om nieuwe contacten op te doen. Single reizen worden in alle denkbare vormen en soorten georganiseerd. Er is dan ook altijd wel een 50+ single reis te vinden naar een bestemming die je aanspreekt. Groot voordeel van zo’n reis is natuurlijk dat je enkel maar omgeven bent met gelijkgestemden. Dit maakt het stukken eenvoudiger om goede gesprekken te hebben en iemand écht te leren kennen. Iedereen is er voor een bepaald doel, ongeacht of dat nu voor nieuwe vriendschappen of voor een nieuwe relatie is. Een stuk anders dus dan een ‘gewone reis’ maken in je eentje.

  Laat het de wereld weten

  Natuurlijk kun je in je Facebookprofiel aangeven dat je vrijgezel bent, maar we doelen met deze tip eerder op de mensen in je omgeving op de hoogte stellen. Je vrienden, familieleden en collega’s. Hoe meer mensen van jouw vrijgezelle bestaan afweten, des te groter is de kans dat iemand een leuke man of vrouw kent die net als jij óók een vrijgezelle 50+-er bent. De volgende tip kan daar zeker bij helpen.

  Sta open voor nieuwe dingen en zeg eens wat vaker ja

  De beste dingen vinden plaats buiten je comfortzone. Natuurlijk is het verleidelijk – als het buiten guur en koud is -om lekker op de bank te blijven hangen in je pyjama en met Netflix aan, maar zeg gewoon eens “ja” als een vriend of vriendin je vraagt om een drankje te gaan doen. Wie weet wie je tegen het lijf loopt en ook al ontmoet je niemand, dan heb je alsnog een leuke en gezellige middag of avond gehad.


  Dating tips voor 50 plussers

  Zo aan het einde van dit artikel hebben we nog een paar extra tips voor je die je zullen helpen bij het (online) daten als 50 plusser. Veel van bovenstaande tips hebben direct te maken met online daten, maar er is natuurlijk ook nog een hele offline wereld. Onderstaande tips zijn vooral van toepassing op het ‘echte’ leven.

  Besteed aandacht aan je uiterlijk

  Een open deur wellicht, maar het kan zeker geen kwaad om voldoende aandacht aan je uiterlijke verzorging te besteden. Niet alleen heeft dat invloed op hoe de buitenwereld je ziet; ook kan het veel invloed hebben op de manier hoe je naar jezelf kijkt. Een nieuwe outfit, een net kapsel, mooie make-up: het kan je allemaal net even lekkerder in je vel doen laten zitten waardoor je automatisch aantrekkelijker wordt voor anderen.

  Stel lange en korte termijn doelen op

  Een tip die misschien niet zo zeer met (online) dating te maken heeft, maar meer een tip die in z’n algemeenheid belangrijk is in het leven. Het is misschien niet fijn om te horen, maar statistisch gezien heb je de meeste tijd er al op zitten. Des te meer redenen dus om van dat laatste stuk de beste tijd ooit te maken! Stel een lijstje op van de dingen die je op de langere termijn nog zou willen doen en maak vervolgens van deze items een to-do list die je helpt om je korte termijn doelen te behalen.

  Wees niet te perfectionistisch

  In navolging van de 2 bovenstaande tips: perfectie bestaat niet en je hebt niet altijd alles zelf in de hand. Stel dat je een leuke man of vrouw ontmoet (al dan niet via een datingsite), laat je geluk dan niet compleet afhangen van 1 of 2 slechte eigenschappen. Of van een minder goed uiterlijk. Natuurlijk wel binnen je eigen grenzen, maar streef niet naar perfectionisme want dan zal je zoektocht eeuwig zijn omdat perfectie simpelweg niet te vinden is.

  Stap uit je comfortzone

  We stelden het al eerder in dit artikel: de beste dingen vind je buiten je comfortzone. Het is een moeilijk iets. Jezelf over een drempel slepen die je liever niet over wilt stappen. Maar vaak zul je des te dankbaarder zijn dat je het tóch hebt gedaan. Nieuwe dingen doen en ervaren is voor de mens an sich niet altijd even gemakkelijk, maar zeker als je al de nodige jaren op de teller hebt staan kan het des te moeilijker zijn om je tot iets nieuws aan te zetten. Het advies is om het er tóch op te wagen. Zeg dus vooral vaker “ja” als iemand met een leuk voorstel komt. Wie weet wat er allemaal op je pad komt!

  Pak je rust

  Daten kan flink vermoeiend zijn. Niet alleen het letterlijk ontmoeten van iemand, maar ook het zoeken van een geschikte partner via een datingsite. Des te belangrijker dus dat je van tijd tot tijd je rust pakt zodat je niet ontmoedigd raakt als het resultaat uitblijft. De zoektocht naar ‘de ware’ is nu eenmaal niet een reis die je in no-time afrondt. Soms duurt hij een leven lang en dat kan dus flink vermoeiend en ontmoedigend zijn. Geef vooral niet op en begin na een (korte) afkoelingsperiode voor je jezelf gewoon weer van voren af aan. De aanhouder wint tenslotte!

  Heb plezier!

  Het allerbelangrijkste uiteraard. Daten is leuk en online daten brengt nóg eens een extra dimensie in het spel, zeker als het een relatief nieuwe wereld voor je is. Geniet er dan ook met volle teugen van, want als je het goed doet duurt het niet lang voordat het hele online dating avontuur weer tot een einde komt, simpelweg omdat je niet langer meer vrijgezel bent natuurlijk!


  foto auteur Robin de Boer
  Dit artikel is geschreven door Robin de Boer

  Dating coach Robin is al jarenlang blogger voor Datingsitekiezen.nl. Getrouwd met een leuke man die ze heeft ontmoet via een datingsite. Een creatieve veelvraat die gek is op schrijven, ontwerpen en tekenen. LinkedIn

  Ourtime 50+ datingsite favoriet
  © Datingsitekiezen.nl 2024 | Onderdeel van Dik B.V. | KvK 74390708 | Stationsplein 3, 8011 CW te Zwolle | Privacy & Cookies