Deze site bevat affiliate links. We ontvangen mogelijk een commissie bij jouw inschrijving op een datingsite.

Vergelijk de beste datingsites & apps van 2024

5 beste datingsites voor alleenstaande ouders

50plus
5 beste datingsites voor alleenstaande ouders

Laatst bijgewerkt: 5 juli 2022

Je bent een alleenstaande ouder en je bent op zoek naar wat spanning in je leven. Daarom wil je weer gaan daten. Misschien vraag je je af hoe je als alleenstaande ouder online een date kunt vinden.

In dat geval hebben we goed nieuws: een online date vinden is helemaal niet zo moeilijk! Internet biedt namelijk de uitkomst om online te daten met andere mannen en vrouwen die ook alleenstaande ouder zijn.


Datingsites voor alleenstaande ouders

Contacten leggen via een datingsite biedt veel voordelen. Ben jij overtuigd? Dan is het tijd om op zoek te gaan naar een website die bij jou past! Neus eens wat rond op verschillende datingsites om te zien wat voor aanbod er zoal is. Vervolgens kan je een site kiezen die het beste bij jou past. Dit kan een site zijn die goed voelt voor jou, maar het kan ook een site zijn die bij jou voorkeuren past.

Hiervoor is het belangrijk om duidelijk voor ogen te hebben waar je naar op zoek bent. Wil je direct een serieuze relatie of wil je eerst nog lekker daten? En ben je op zoek naar een andere alleenstaande ouder of juist niet?


LexaBezoek Lexa

Als je nog niet weet waar je precies naar op zoek bent of als je niet zo’n specifieke voorkeuren hebt, kan je eens een kijkje nemen op de website Lexa.nl. Met miljoenen leden is het grootste dating platform van Nederland, dus er zijn veel verschillende soorten singles op te vinden. Tevens organiseert Lexa regelmatig evenementen waarop je andere singles kan ontmoeten. Op Lexa kan je daarnaast gericht zoeken naar mensen die binnen jou voorkeuren passen.

Bezoek Lexa

Alleenstaande Mama’sBezoek Alleenstaande Mama’s

Is Lexa toch iets te algemeen voor jou omdat je op zoek bent naar andere alleenstaande ouders? Kijk dan eens even op Alleenstaande-mamas.nl. Deze datingsite is voor zowel moeders als vaders. Hierop kan je je gratis aanmelden én krijg je gratis toegang tot alle profielen op de website. Via deze website weet je in ieder geval zeker dat je dates het niet erg vinden dat je kinderen hebt en heb je de mogelijkheid om te matchen met andere alleenstaande vaders of moeders.

Bezoek Alleenstaande Mama’s

ParshipBezoek Parship

Parship is een populaire en betrouwbare datingsite. De website richt zich op het vinden van een serieuze relatie en trekt daardoor een wat oudere doelgroep (vanaf 30 plus) aan. Bij het inschrijven kun je zelf aangeven of je het erg vind dat je potentiële partner kinderen heeft en of je zelf nog een kinderwens hebt. In combinatie met de wetenschappelijke persoonlijkheidstest zorgt Parship voor een zeer goede en nauwkeurige matching.

Bezoek Parship

SeniorenGelukBezoek SeniorenGeluk

Als je op zoek bent naar singles die net als jij wat ouder zijn, kan je terecht op SeniorenGeluk. Hierop vind je vrijgezellen die 50 jaar of ouder zijn en net als jij op zoek zijn naar een date, vriendschap of relatie. Dat de website speciaal op ouderen is gericht zie je direct na het aanmelden. Geen ellenlange vragen lijsten of onduidelijke profiel. Alles is extra duidelijk gemaakt en dit wordt als erg prettig ervaren door senioren die klaar zijn om online een nieuwe liefde te ontmoeten.

Bezoek SeniorenGeluk

MetJouBezoek MetJou

Deze datingsite is een van de grootste van Nederland en is een zekere keuze wanneer je op zoek bent naar een betrouwbare datingsite met veel leden. De datingsite beschikt over het Keurmerk Veilig Daten en biedt verschillende unieke functies die het online daten plezierig en laagdrempelig maken. Door de hoge succesratio bewijst dat veel vrijgezellen hun liefde hebben gevonden via Metjou.

Bezoek MetJou

blank

Waarom online daten als alleenstaande ouder?

Als single ouder kan het spannend zijn om weer te beginnen met daten. Zitten mannen of vrouwen eigenlijk wel te wachten op een partner met kinderen? En misschien vraag je je ook wel af hoe je in de markt ligt. Online dating biedt hiervoor een goede uitkomst. Vanuit je luie stoel kan je gemakkelijk en betrekkelijk anoniem contacten leggen met andere vrijgezellen.

Online kletsen op je eigen tempo

Bovendien heb je als alleenstaande ouder niet veel tijd om te daten: je hebt je werk, boodschappen en ook je kinderen vragen een hoop aandacht. Daten via het web kan je doen wanneer jij er tijd voor hebt. Wanneer de kinderen in bed liggen, heb jij dus de kans om achter de computer te kruipen en te chatten. Online kletsen doe je op je eigen tempo.

Grote slagingskans

Wil je het rustig aan doen? Dan bepaal jij wanneer je online komt en wanneer je date. Als laatste biedt online dating een grote slagingskans. Je bent ervan verzekerd dat andere leden ook openstaan voor contact en met gerichte zoekfuncties kan jij je richten op mensen die jou aanspreken!


blank

Wacht niet langer, tijd voor actie!

Als je een website hebt gevonden waar jij je thuis voelt is het tijd om in actie te komen. Meld je aan en maak een profiel aan. Bij het kiezen van de juiste datingsite heb je je voorkeuren al uitgedacht. Bij het maken van een profiel kan je deze voorkeuren nog specifieker invullen. Bedenk bijvoorbeeld in welke leeftijdscategorie jij een partner zoekt, wat voor hobby’s of werk jou ideale partner heeft of waar je partner moet wonen. Met een helder profiel krijg je het beste resultaat, dus het is het zeker waard om hier tijd in te investeren!

Als je profiel af is, is het tijd om te zoeken naar leuke singles en te chatten. Neem hiervoor de tijd, want er zijn veel leuke mannen en vrouwen die op zoek zijn naar een alleenstaande ouder. Ontdek daarom nu waar je wensen liggen en voor straks, genieten maar!


Hoe kun je gaan daten als alleenstaande ouder? 9 tips

blank

Voor vrijwel iedereen is daten spannend. Laat staan voor een alleenstaande ouder die al jaren niet meer gedatet heeft. Het is een grote stap om het zelfvertrouwen te winnen om weer ‘ouderwets’ te gaan daten. Veel ouders zijn bang dat ze een te groot gezin hebben voor een nieuwe partner, niet meer aantrekkelijk genoeg zijn of foute mannen/vrouwen treffen. Wij kunnen je gerust stellen: daar hoef je niet bang voor te zijn, er zijn namelijk talloze lotgenoten die net als jou serieus op zoek zijn naar een nieuwe relatie.

1. Van datingapp naar real-life

Na het aanmelden bij een van de eerdergenoemde datingsites is het zaak om online in de rondte te kijken of er een match voor je tussen zit. Als dat het geval is en jullie een tijdje chatten, komt het moment van de waarheid: het is tijd voor een date! Maar wat moet je dan gaan doen? En waar spreek je af?

In de meeste gevallen doe je er goed aan om gewoon te vragen of hij/zij zin heeft om samen ergens iets te gaan drinken of samen te lunchen. Doe dat bij een café of restaurant dat mooi centraal tussen jullie beide woonplaatsen in ligt. Kies bij voorkeur voor een wat rustiger gelegen café, zodat je de ruimte hebt om met elkaar te praten en elkaar goed kunt verstaan.

Voor veel alleenstaande ouders is het ontzettend eng om deze stap weer te zetten en een nieuwe man/vrouw te ontmoeten. De kans is groot dat je weer ‘puberale’ zenuwen krijgt net zoals als bij de eerste date in je tienerjaren. Zorg voor ontspanning en verwacht er niet te veel van! Zie het gewoon als leuk uitje met een geïnteresseerd persoon. Wie weet wordt het wat en anders zijn er genoeg andere potentiele matches te vinden.

2. Wees open voor en tijdens de date

Zoals eerder vermeld schamen veel alleenstaande ouders zich voor hun leeftijd, omvang van hun gezin of lichaam. Probeer, hoe moeilijk je dat misschien ook vindt, altijd eerlijk en open te zijn naar je date. Je hebt op relationeel gebied behoorlijk wat ervaring als het goed is, dus je weet hoe belangrijk het is om altijd openkaart te spelen.

Daarmee bedoelen we uiteraard niet om zomaar ongevraagd je hele levensverhaal op tafel te gooien. Er moet voor je date ook nog wat te ontdekken blijven! Maar als er dingen ter spraken komen, kun je gewoon open en eerlijk zijn. Wees bijvoorbeeld eerlijk over je gezin, of je nog kinderen thuis hebt wonen, hoe oud je kinderen zijn, je beroep en leeftijd. Voor de een zal dit als vanzelfsprekend aanvoelen, de ander vindt het lastig om open te zijn tegen een relatief onbekende.

3. Positief en progressief

Je mag dan wel alleenstaande ouder zijn, maar dat betekent allerminst dat je altijd alleen zult blijven of negatief moet denken. Laat merken dat je zin hebt in de toekomst en openstaat voor een nieuwe partner. Wees positief tijdens de date en probeer af en toe te lachen. Zie de afspraak niet als te serieus en probeer te genieten. Hoe leuk is het om als single ouder weer nieuwe single mensen te leren kennen? Sla dat als kernzin op in je hoofd als je de date ingaat. Hoe ontspannener je bent, hoe soepeler en gemakkelijker de date zal verlopen.

Probeer hoe graag je het wellicht ook wil vermijden, ook eerlijk en positief te zijn over je kind of kinderen. Wees niet bang dat het mensen zal afschrikken dat je kinderen hebt. In de praktijk valt dat vaak mee, en als het ze wel afschrikt zijn ze simpelweg niet geschikt voor jou. Zorg echter wel dat ze het in een van de eerste dates te weten komen, niet pas na twee maanden.

4. Praat over leuke onderwerpen

Bij sommige dates gaat praten zeer gemakkelijk en verloopt alles vlot en soepel. Maar soms moet een date even opgang komen. In dat geval is het altijd slim om wat gespreksonderwerpen achter de hand te hebben. Bedenk van te voren wat je van hem of haar wil weten. Voor iedereen kan dat anders zijn. De een wil graag meer weten over muzieksmaak, terwijl de ander geïnteresseerd is hoeveel hij of zij gereisd heeft. Begin gerust te praten over een van deze onderwerpen als de date wat stroef verloopt. Eén vraag kan een heel gesprek omgooien in positieve zin, dus schroom niet!

5. Vermijd diepe levensverhalen op de eerste date

Uiteraard kan het zo zijn dat er over een stukje geschiedenis uit je leven wordt gesproken. Denk daarbij aan je vorige partner, het kinderen krijgen etc. Het is prima om daar over te praten, maar maak er geen ellenlang verhaal van. Tijdens een eerste date zitten veel mensen er niet op te wachten om zware levensverhalen aan te horen. Het is fijn om globaal de levenstijdlijn van je date aan te horen, maar de details mag je bewaren voor eventueel een latere date.

6. Focus op het heden

Nogmaals, het is niet erg om even over je levensgeschiedenis te praten, als het maar niet te lang duurt. Het zelfde geldt voor de toekomst. Het kan zijn dat je uitgebreide toekomstplannen hebt en een partner wil die aan allerlei eisen voldoet. Wees daar voorzichtig mee op een eerste date. Uiteraard raden we aan om open te zijn, maar een overkill geven aan dit soort informatie kan mensen afschrikken of beklemt laten voelen. Zorg daarom dus voor een ontspannen open sfeer waar mensen niet het gevoel hebben dat ze iets moeten.

7. Take it slow

Sommige alleenstaande ouders willen zo graag een nieuwe partner dat ze een stapje te snel gaan. Denk daarbij aan je date te snel voorstellen aan je kinderen. We raden aan om daar voorzichtig mee te zijn. Zorg eerst dat je samen een aantal keren afspreekt, het even goed laat bezinken en rustig bij jezelf nagaat of hij of zij daadwerkelijk de gene is waar je je toekomst mee wil delen. Loop niet te hard van stapel als je weer een vlindertje voelt, hoe moeilijk het ook is. Wanneer je minimaal vijf keer met dezelfde man of vrouw op date bent geweest en het klikt van beide kanten goed (met dezelfde toekomstplannen) kun je hem of haar aan je kinderen voorstellen. Ook dit is voor veel mensen een spannend moment. Zal het klikken?

8. Veel prikkels

Om naast je werkende leven een of meerdere kinderen te onderhouden kost flink veel tijd. Om dan ook nog eens tijd en energie in daten te steken is niet niks. Naast dat je er letterlijk uren voor moet reserveren is het mentaal ook zwaar. Het is immers spannend en je krijgt veel nieuwe prikkels binnen. Neem vooral de tijd om deze prikkels en nieuwe indrukken te verwerken, zo blijf je dicht bij je gevoel en maak je geen overhaaste beslissingen. Praat er desnoods met een goede vriend of vriendin over.

9. Deel het bed pas als jij er klaar voor bent

Niet iedere single is op zoek naar het zelfde. Houd er dus rekening mee dat bepaalde mannen of vrouwen naast een gezellig gesprek ook uit zijn op lichamelijke aandacht in de vorm van seks. Vaak heb je dit snel via de online dating chat wel door, maar het kan zijn dat dit pas bij de eerste of tweede date naar voren komt. Als het goed voelt en je er voor open staat kan het geen kwaad om het bed te delen, maar als je twijfelt of er nog niet zo goed over hebt nagedacht moet je het niet doen. Je wilt immers niet gekwetst worden. Wees zuinig op jezelf en wees voorzichtig met blootstelling aan een ander. Niet te voorzichtig uiteraard, maar zorg dat je een goede balans voor jezelf vindt. Iedereen is daar anders in, maar denk er voor jezelf over na.


Problematiek van de alleenstaande ouder

Een alleenstaande ouder heeft het tegenwoordig niet makkelijk. Als alleenstaande ouder puilt je agenda vaak uit. Niet alleen dien je jouw werkgever tevreden te stellen en de kinderen de aandacht te geven die zij verdienen, ook wil je tijd over hebben voor jezelf. Om te genieten van een uurtje intensieve lichaamsbeweging, om dat ene klusje in jouw huis af te ronden of om gezellig bij te praten met je vrienden of vriendinnen en de dagelijkse beslommeringen even te laten voor wat ze zijn.

Na een stukgelopen relatie en het verwerken daarvan ben jij toe aan een nieuw hoofdstuk in jouw boek der liefde, maar je weet niet goed waar het startpunt ligt dat leidt naar de schat. En er zijn vele wegen die naar Rome leiden, maar je kunt ze onmogelijk allemaal bewandelen om uiteindelijk hand in hand voor het Colosseum te staan.

Daarnaast kan het hebben van kinderen je ook parten spelen bij je zoektocht naar een nieuwe liefde. Niet iedere potentiële partner zit namelijk te wachten op een prins of prinses op het witte paard vergezeld door een aantal veulens. Hoe gaaf jij dan bent als persoon, speelt al gauw geen rol meer. Dat gegeven zet vaak een extra horde neer om je moed bij elkaar te rapen en een gesprek aan te knopen met een kandidaat. Want wat gebeurt er, wanneer je midden in een boeiend gesprek zit en je vertelt dat je trotse ouder bent van één of meerdere oogappels? Een barstje in je gelijmde porseleinen hart, wil je liever vermijden. Begrijpelijk.

Juist daarom zijn bovengenoemde datingsites voor jou als alleenstaande ouder ideaal. De kans op een gebroken hart is er in de liefde helaas altijd, maar de kans dat je onfraaie opmerkingen naar je hoofd krijgt vanwege het papa of mama zijn is op deze datingsites minimaal. Probeer ze uit en vind je nieuwe maatje!


Conclusie

Om als alleenstaande ouder een date te vinden kun je het best gebruik maken van eerdergenoemde datingsites. Je kan potentiele partners filteren op leeftijd, hobby’s etc. Zo is de kans groter dat je een gezellige date krijgt met leuke gesprekken. Als je eenmaal iemand gevonden hebt waarmee je leuk hebt gechat is het tijd om te daten. Dit kan na een lange periode van single zijn zeer spannend zijn, maar probeer er zo ontspannen mogelijk in te gaan. Houd het leuk en losjes op de eerste dat en probeer niet te veel de diepte in te gaan. Tot slot voel je vanzelf of er een vervolgdate in zit. Wees niet te snel met het voorstellen van je date aan je kinderen. Geniet van deze spannende nieuwe periode! Laat de toekomst je omarmen.


foto auteur Robin de Boer
Dit artikel is geschreven door Robin de Boer

Dating coach Robin is al jarenlang blogger voor Datingsitekiezen.nl. Getrouwd met een leuke man die ze heeft ontmoet via een datingsite. Een creatieve veelvraat die gek is op schrijven, ontwerpen en tekenen. LinkedIn

© Datingsitekiezen.nl 2024 | Onderdeel van Dik B.V. | KvK 74390708 | Stationsplein 3, 8011 CW te Zwolle | Privacy & Cookies