Deze site bevat affiliate links. We ontvangen mogelijk een commissie bij jouw inschrijving op een datingsite.

Vergelijk de beste datingsites & apps van 2024

Tinder of Happn. Welke dating app is beter?

Tinder of Happn. Welke dating app is beter?

Laatst bijgewerkt: 5 juli 2022

Wanneer je mobiel wilt gaan daten is dating app Tinder een voor de hand liggende keus. Deze laagdrempelige app is wereldwijd namelijk ongekend populair en dus heb je ook in Nederland de keus uit een enorme hoeveelheid profielen. Maar ook dating app Happn is aan een opmars bezig en dat rechtvaardigt de vraag welke van deze twee dating apps nu objectief beter is en welke je het beste kunt kiezen.


Tip: Vermijd vleeskeuring apps als Tinder of Happn

Hoewel we in dit artikel natuurlijk uitgebreid ingaan op de verschillen van deze dating apps, willen wij als redactie als eerste een eerlijk advies voorleggen. Zowel Tinder als Happn zijn zogenoemde vleeskeuring apps. We zouden iedere serieuze dater aanraden om deze apps te vermijden. Dit omdat deze apps zich vrijwel alleen richten op het uiterlijk, waarbij alleen je profielfoto in de etalage wordt gezet.

Wil je meer diepgang dan zouden we de gratis dating app van Lexa aanraden. Lexa is al jarenlang de nummer één in online daten, en heeft een zeer leuke app waarbij je elkaar echt beter kunt leren kennen. Wil je echt op zoek naar een relatie dan is deze app veel beter geschikt dan Tinder of Happn.

Bezoek Lexa »


Toch kiezen tussen Tinder of Happn?

Wanneer je alleen kijkt naar de dating app zelf en hoe die werkt dan heeft Happn voor ons de voorkeur. Daar kun je namelijk op vrijwel dezelfde manier liken, swipen en matchen als op Tinder, maar je hebt vaak wel een stuk meer gemeen met de profielen die aan je worden voorgesteld. Het is ook makkelijker om er op te vallen dan op Tinder en de kosten zijn bovendien een stuk lager wanneer je er voor kiest om een betaald lidmaatschap af te nemen.

Hieronder hebben we alvast in het kort een overzicht gemaakt met enkele belangrijke functies van beide dating apps. Voor een uitgebreide toelichting verwijzen we je graag naar het artikel onder de tabel.

Tinder Happn
Totaalscore ⭐⭐⭐ ⭐⭐⭐⭐
Kosten ⭐⭐ ⭐⭐⭐
Veiligheid & Privacy ⭐⭐ ⭐⭐⭐
Matching ⭐⭐ ⭐⭐⭐
Gebruiksvriendelijkheid ⭐⭐⭐⭐⭐ ⭐⭐⭐⭐
Aantal leden ⭐⭐⭐⭐⭐ ⭐⭐⭐

Wie is de doelgroep van Tinder en Happn?

De doelgroep van Tinder en Happn is ongeveer hetzelfde. Het gaat om veelal jonge singles die op zoek zijn naar leuke contacten in de vorm van een date of een relatie. Happn heeft een iets serieuzere insteek dan Tinder, terwijl Tinder juist weer enorm populair is zodat je er ook de meeste singles kunt leren kennen. Dat heeft als nadeel dat niet iedereen even graag echt mensen wil leren kennen en met ze wil daten, want een deel de aanwezigen vindt het ook gewoon leuk om te swipen en zo regelmatig een spelletje hot-or-not te spelen. Lang niet elke like of match levert dus ook een chat of date op. De meeste leden op beide apps zijn zo rond de 18 tot 35 jaar oud.


Kosten

Wanneer je het over de kosten van beide dating apps gaat hebben wordt al snel een ingewikkeld verhaal. Weliswaar krijg je als gratis lid van zowel Happn als Tinder alle functies tot je beschikking die je nodig hebt, maar in de praktijk levert dat niet zo snel een date op. Vooral bij Tinder ontkom je er eigenlijk niet aan om geld aan de app uit te gaan geven als je op wilt vallen tussen de enorme hoeveelheid leden.

Prijzen Happn

De prijzen van Happn zijn gelukkig redelijk eenduidig. Er is slechts een enkel betaald lidmaatschap dat ook overzichtelijk geprijsd is. Een maandabonnement kost € 22,99. Word je meteen lid voor 6 maanden dan betaal je € 13,66 per maand en kies je meteen voor een jaarabonnement, dan daalt dat zelfs naar € 9,17 per maand. Dat is dus heel overzichtelijk en bovendien niet al te duur.

Prijzen Tinder

De prijzen van Tinder zijn een stuk ingewikkelder. Kies je ervoor betalend lid te worden, dan heb je de keus uit drie abonnementen (Plus, Gold en Platinum). Die worden prijziger naarmate ze meer opties bevatten. Plus is de meest gekozen optie, maar de prijs daarvan is ook weer hoger als je ouder bent dan 30 jaar. Gold en Platinum zijn nog een stuk duurder. Tot slot kun je ook nog losse Boosts en Super Likes kopen. Voor je het weet ben je meer kwijt aan Tinder dan aan een serieuze datingsite zoal Lexa of Parship, terwijl je nog altijd minder functies tot je beschikking hebt


Veiligheid & Privacy

Zolang je een van de weinige mensen bent die nog vertrouwen heeft in big tech bedrijven zoals Facebook heb je ook weinig te vrezen met betrekking tot de dating apps Happn en Tinder. Je logt er normaal gesproken met je bestaande Facebook-account in, waardoor dat aan je datingprofiel wordt gekoppeld. In principe hoeft geen van je Facebook-vrienden te weten dat je op deze dating apps actief bent, want er worden niet ineens zelfstandig berichten door de apps op je tijdlijn geplaatst. Maar nog altijd is er geen duidelijk beeld van de informatie die achter de schermen over jouw gedrag op de dating apps wordt gedeeld met Facebook en/of andere partijen.

Qua veiligheid krijg je bij zowel Tinder als Happn de nodige hulpmiddelen in handen om profielen te blokkeren. Weet echter wel dat er geen actieve profielcontrole plaatsvindt zoals je die wel terugvindt op serieuze datingsites. Ook de klantenservice van beide apps staan erom bekend dat ze heel lastig te bereiken zijn. Happn scoort daarop wel iets beter dan Tinder.


Singles ontmoeten

Hoe makkelijk en snel je de man of vrouw van je dromen kunt vinden bepaalt voor een heel groot deel het succes van een datingsite of dating app. Hoe is dat bij Tinder en Happn geregeld en welke app doet het beter?

Matchen op Tinder

Het matchen op Tinder is heel beperkt. Daar gebeurt dat normaal gesproken alleen op locatie en de combinatie geslacht-geaardheid. Als heteroseksuele vrouw zie je vanzelf elke heteroseksuele man voorbij komen die in jouw buurt woont of verblijft. De leden komen in een schier oneindige swipelijst te staan, waarbij je jouw keuze moet maken op basis van behoorlijk summiere profielen. Handmatig zoeken op basis van factoren die je zelf belangrijk vindt is er ook niet bij. Niet voor niets hebben veel swipe dating apps de reputatie niet veel meer te zijn dan een vleeskeuring.

Matchen bij Happn

Bij Happn is het matchen iets beter geregeld, want daar gebeurt dit op een wat uitgebreidere manier. Singles die regelmatig op dezelfde plekken komen als jij worden bij Happn namelijk automatisch omhoog geplaatst zodat je ze eerder langs ziet komen tijdens het swipen. Zo ontmoet je dus bijvoorbeeld sneller de singles die ook graag naar het theater, de bioscoop, het lokale park of een bepaalde club of kroeg gaan. Nog altijd kun je echter niet handmatig zoeken. En als je gratis lid bent kan iemand die wellicht interessant voor je is nog lange tijd onderaan je stapel profielen rondhangen.


Populariteit

Wanneer je de beide apps naast elkaar legt en daarbij alleen naar de werking en functionaliteiten kijkt gaat de voorkeur al snel uit naar Happn. Maar er kan een goede reden zijn om alsnog niet voor deze app te kiezen en dat komt door het grote verschil in populariteit. Er zijn namelijk veel meer singles lid van Tinder dan van Happn. Aan de andere kant zorgt dit er wel voor dat je op Happn sneller opvalt dan op Tinder en je dus ook minder snel een betaald lidmaatschap nodig hebt om leuke matches op te doen.


Gebruiksvriendelijkheid

Een ding waar de populaire dating apps Tinder en Happn absoluut in uitblinken is de gebruiksvriendelijkheid. Het gehele ontwerp van de apps (en hun opvatting over online daten) is gericht op zo toegankelijk, makkelijk en leuk mogelijk te zijn. Kwade tongen beweren zelfs dat de apps met opzet zo verslavend mogelijk worden gemaakt, zodat je elke dag weer terugkomt om te swipen. Je ziet in deze apps meteen wat je kunt doen en vanaf het eerste moment kun je al beginnen met daten. Dat heeft er natuurlijk ook mee te maken dat het aantal functies uiteindelijk beperkt is. Wanneer je tijdens het daten echte diepgang zoekt is een app al snel minder gebruiksvriendelijk. Daar hoef je bij zowel Happn als Tinder geen vrees voor te hebben.


Conclusie:

Kiezen tussen Tinder of Happn is wat ons betreft een duivels dilemma. Want kies je nu voor de betere manier van matchen bij Happn terwijl je daarmee een grote groep singles nooit zult ontmoeten? Of stort je jezelf liever in de bijna oneindige hoeveelheid singles op Tinder, zonder de juiste tools om echt een goede match te vinden? Dat is iets wat je het beste voor jezelf kunt bepalen, maar als je echt serieus een relatie zoekt is het wellicht beter om voor een datingsite zoals Lexa te kiezen. Daar heb je namelijk een groot aantal singles om uit te kiezen, kun je gewoon zelf je perfecte match vinden en beschik je ook nog eens over een prima functionerende dating app.


Bekijk ook deze gerelateerde artikelen

foto auteur robindeb
Dit artikel is geschreven door robindeb

Dating coach Robin is al jarenlang blogger voor Datingsitekiezen.nl. Getrouwd met een leuke man die ze heeft ontmoet via een datingsite. Een creatieve veelvraat die gek is op schrijven, ontwerpen en tekenen. LinkedIn

© Datingsitekiezen.nl 2024 | Onderdeel van Dik B.V. | KvK 74390708 | Stationsplein 3, 8011 CW te Zwolle | Privacy & Cookies