Deze site bevat affiliate links. We ontvangen mogelijk een commissie bij jouw inschrijving op een datingsite.

Vergelijk de beste datingsites & apps van 2024

7x de beste datingsites voor weduwen en weduwnaars

50plus
7x de beste datingsites voor weduwen en weduwnaars

Laatst bijgewerkt: 25 januari 2023

Op het internet zijn er diverse websites te vinden waar weduwen en weduwnaars terecht kunnen voor het vinden van een date. Als je weduwe of weduwnaar bent kun je op een reguliere datingwebsite op zoek gaan naar een mogelijke partner, maar er zijn ook online communities voor mensen die ook hun partner hebben verloren.


Inschrijven op een website voor weduwen en weduwnaars

Er zijn veel datingsites te vinden, maar het voordeel van een website voor weduwen en weduwnaars is dat je hier in contact kunt komen met lotgenoten. Vaak zul je hier mensen vinden die je begrijpen en zo kun je elkaar ook steunen. Dat is natuurlijk niet de reden waarom je je gaat inschrijven, want bovenal ben je op zoek naar een partner. Deze kun je op dit soort datingplatforms vinden.


LexaBezoek Lexa

Één van de grootste en populairste datingsites van Nederland. Lexa richt zich niet specifiek op 50 plussers en is daarom ook voor jongere weduwen en weduwnaren een zeer geschikte datingsite. Lexa matcht singles op basis van een persoonlijkheidstest, dit zorgt ervoor dat je andere mensen leert kennen die goed bij je passen.

Bezoek Lexa

ParshipBezoek Parship

Ook Parship richt zich niet specifiek op een oudere doelgroep, maar in haar ledenbestand zijn singles te vinden in elke leeftijdsgroep. Op deze site vind je singles van 30 tot 80 jaar oud. Parship richt zich specifiek op singles die op zoek zijn naar een serieuze relatie. Mede hierdoor is de succesfactor op deze site hoger dan op alternatieve datingsites.

Bezoek Parship

50plusMatchBezoek 50plusMatch

Een echte aanrader voor senioren van 50+ is de website 50plusmatch. De verhouding tussen mannen en vrouwen is perfect en er zijn dagelijks veel mensen online. De website is als beste getest bij het tv programma Kassa en is al jarenlang een populaire en betrouwbare datingsite voor senioren. De contact mogelijkheden op dit platform zijn enorm en bij het inschrijven maak je eenvoudig een uitgebreid profiel aan.

Bezoek 50plusMatch

SeniorenGelukBezoek SeniorenGeluk

Ook de website senioren geluk is speciaal gericht op ouderen. Je kunt hier eenvoudig in contact komen voor bijvoorbeeld een vriendschap, een date of een nieuwe relatie. De website is relatief nieuw in vergelijking tot de bovenstaande sites maar heeft in korte tijd veel inschrijvingen gehad. Het grote voordeel is dat je de website gratis kan uitproberen om te testen of de website bevalt.

Bezoek SeniorenGeluk

Alleenstaande Papa’sBezoek Alleenstaande Papa’s

Bij Alleenstaande-papa's kunnen single vaders zich inschrijven om een geschikte vrouw te vinden. Op de website vind je vrouwen die gescheiden, uit elkaar of weduwe of weduwnaar zijn. De website is erg eenvoudig in gebruik en is een absolute aanrader voor vrijgezelle ouders.

Bezoek Alleenstaande Papa’s

Alleenstaande Mama’sBezoek Alleenstaande Mama’s

Voor alleenstaande moeders is er de website Alleenstaande-mama's. Hier kunnen weduwen gelijkgestemde mannen vinden die op zoek zijn naar een nieuwe relatie of een leuke date. Op de website staan ook mannen ingeschreven die zelf geen kinderen hebben maar het wel aangenaam vinden om met een single moeder te daten.

Bezoek Alleenstaande Mama’s

VijftigPlusDatingBezoek VijftigPlusDating

De website VijftigPlusDating is een relatiebemiddeling platform voor senioren. Deze datingsite is erg populair onder weduwen en weduwnaren om een nieuw maatje te vinden. Door het invullen van een aantal eenvoudige vragen en een persoonlijkheidstest word je via het internet gekoppeld aan potentiële matches. Bij elk profiel zie je welke overeenkomsten jullie hebben om zo eenvoudig een start te maken met een gesprek. Het is daarnaast eenvoudig te zoeken op bijvoorbeeld leeftijd en interesses.

Bezoek VijftigPlusDating

Waar let je op als weduwe op een datingsite?

Nog altijd worden vrouwen gemiddeld ouder dan mannen. Dat betekent ook dat de meeste mensen die er alleen voor komen te staan vrouwen (en dus weduwe) zijn. Er is voor deze vrouwen, mede dankzij de opkomst en brede acceptatie van online dating, alle kans om ook op latere leeftijd nog aan een nieuwe relatie te beginnen. Maar waar moet je allemaal op letten wanneer je als weduwe op een online datingplatform actief wordt, terwijl je waarschijnlijk ook nog nooit eerder hebt gedatet via internet?

Maak duidelijk op je profiel dat je weduwe bent

Vrijwel altijd zal de partner die je ontvallen is bij jou een belangrijke plek in blijven nemen. Er is een grote kans dat je veel van de belangrijke momenten in je leven, zoals je huwelijk, eerste huis, kinderen (en bijvoorbeeld pensionering wanneer je al wat ouder bent) met elkaar hebt gedeeld en dat is gewoon heel bijzonder.

Het is heel gezond en normaal om dat nu je toe bent aan een nieuwe relatie een speciaal plekje te blijven geven. De persoon die je leert kennen moet daar geen moeite mee hebben. Daarom is het verstandig om op je profiel aan te geven dat je weduwe (of weduwnaar) bent. Soms kan dat al met een vooraf ingevuld profielveld, maar als dat er niet is meld het dan kort in je profieltekst. Zo ontmoet je als het goed is hoofdzakelijk kandidaten die bereid zijn daar rekening mee te houden.

Kies voor een site waar je kan zoeken naar gelijkgestemden

Wie op latere leeftijd als weduwe of weduwnaar begint met online dating komt voor het grootste gedeelte vrijgezellen tegen die zelf net na een lange relatie gescheiden zijn. Dat klikt niet altijd even goed, omdat jij het waarschijnlijk fijn vindt om met waardering over je vorige partner te blijven praten terwijl dat bij de ander geen garantie is. Ook het tempo van de benadering kan verschillen, omdat een gescheiden man of vrouw ook nog wel eens een nieuwe relatie wil gebruiken om over de vorige relatiebreuk heen te komen. Dat hoeft natuurlijk niet, maar door een datingsite te kiezen waarbij je mensen ontmoet die ook een partner hebben verloren kun je het wat makkelijker voor jezelf maken.

Richt je tijdens het daten vooral op de toekomst

blank

Ook wij hebben nu al aardig wat geschreven over de man of vrouw die je ontvallen is. Maar toch willen we in deze tip benadrukken om tijdens het daten zelf toch vooral naar de toekomst te kijken. Als het goed is heb je jouw verlies inmiddels een plekje gegeven en kun je weer een fijne toekomst voor je zien, waarbij zelfs weer een nieuw persoon je hart zou kunnen veroveren. Natuurlijk zul je af en toe nog een dip meemaken, helemaal met de emotionele achtbaan die online dating kan zijn is dat alleen maar logisch. Kom op die momenten gerust weer even tot jezelf. Wanneer je dan weer begint met daten kun je tenminste echt weer uitkijken naar de leuke momenten die een nieuwe relatie voor je in petto zal hebben.

Bedenk van te voren wat je wilt

Met name wanneer je al wat op leeftijd bent is de kans groot dat je al heel exact weet wie je bent en wat voor iemand bij je zou passen. Anders dan iemand die nog maar net 20 is heeft het dus tijdens het daten ook niet zoveel nut om maar af te wachten wat voor mensen er op je af zullen komen. Natuurlijk ben je als mens enigszins flexibel, dat is ook nodig om een nieuwe relatie aan te gaan. Maar daten met iemand die heel anders is dan jij, een heel ander toekomstbeeld heeft of simpelweg weinig dezelfde interesses heeft is vaak vruchteloos. Stel dus het beste voor je begint met daten al een aantal wensen en eisen op waar je je aan vast kunt houden. Al moeten die natuurlijk ook weer niet zo streng zijn dat je iedereen afwijst!

Houd rekening met verschillen

Net zoals jij inmiddels een persoonlijkheid en levenshouding hebt die niet zoveel meer zullen veranderen geldt dat ook voor anderen. Bovendien heeft iedereen die je ontmoet waarschijnlijk ook al behoorlijk wat meegemaakt in het leven. Een nieuwe partner denken te kunnen veranderen is op jonge leeftijd al een nobel maar vaak kansloos streven, wanneer je ouder bent is het al helemaal geen doen. Hou je dus weliswaar vast aan enkele kerneisen en wensen (zoals het soort relatie dat die persoon moet willen) maar laat daarnaast ook ruimte voor de verschillen. Dan is de kans het grootst dat je echt iemand zult leren kennen waar je een toekomst mee hebt.

Vertel over je vorige relatie maar wel met mate

Zoals we al hebben aangegeven hoort je vorige partner in een nieuwe relatie een respectvol plekje te krijgen. Het moet nooit nodig zijn om die man of vrouw helemaal te verzwijgen om een fijne relatie op te kunnen bouwen. Met name een andere weduwe of weduwnaar hoort dat te onderkennen, maar ook iemand die nooit getrouwd is geweest of zelf gescheiden is moet dat snappen. Dat betekent echter ook weer niet dat je vorige partner en relatie al vanaf het begin doorlopend aan bod moeten komen tijdens de gesprekken. De ander vindt jou als het goed is namelijk leuk om wie jij bent en wil ook zien dat jij naar de toekomst kijkt. Vertel gerust af en toe wat over je vorige relatie, maar doe het liever in kleine brokjes en praat tussendoor ook lekker veel over andere onderwerpen zodat de chats en dates wel lekker positief blijven.


Probeer eerst gratis!

We raden je aan om je eerst gratis te registreren. Op de meeste datingwebsites kun je een gratis profiel aanmaken. Hierdoor kun je kennismaken met de website en zo kun je kijken of zo’n platform je aanspreekt. In veel gevallen kun je ook profielen van andere gebruikers bekijken. Zo zie je direct hoeveel mensen er zijn ingeschreven en kun je voor jezelf bepalen of het interessant is om je profiel te upgraden. Door je profiel te upgraden voor een x-bedrag (per maand, per half jaar of per jaar) kun je reageren op anderen en heb je toegang tot diverse delen van de website waar je anders geen toegang toe hebt. Hierbij valt te denken aan het bekijken van reacties die je ontvangt van andere gebruikers.

Kun je geen goede website vinden voor weduwen en weduwnaars? Dan kun je altijd nog terecht op een reguliere site zoals Lexa, Parship, één van de vele andere websites. De kans dat je daar weduwen of weduwnaars vindt is aanwezig. Uiteraard kun je ook op zoek gaan naar leeftijdsgenoten die geen partner hebben verloren, maar gewoonweg single zijn.


foto auteur Robin de Boer
Dit artikel is geschreven door Robin de Boer

Dating coach Robin is al jarenlang blogger voor Datingsitekiezen.nl. Getrouwd met een leuke man die ze heeft ontmoet via een datingsite. Een creatieve veelvraat die gek is op schrijven, ontwerpen en tekenen. LinkedIn

© Datingsitekiezen.nl 2024 | Onderdeel van Dik B.V. | KvK 74390708 | Stationsplein 3, 8011 CW te Zwolle | Privacy & Cookies