Onafhankelijk vergelijken van datingsites & apps

Spijt van scheiding, hoe ga ik hiermee om?

Spijt van scheiding, hoe ga ik hiermee om?

Laatst bijgewerkt: 5 juli 2022

Een scheiding is een ingrijpende gebeurtenis die het leven van twee mensen (of meerdere, wanneer men kinderen heeft) volledig op zijn kop kan zetten. Voorafgaand aan een scheiding vinden er meestal vervelende gebeurtenissen plaats, zoals knallende ruzies of overspel. Is het hele circus afgerond, dan hangt men vaak de vlag uit omdat men eindelijk van de partner af is.

Het kan echter ook voorkomen dat men spijt heeft van de scheiding. Laat spijt nu net een heel vervelend duiveltje op de schouder zijn die van geen ophouden weet en constant in je oor blijft fluisteren. Daarmee omgaan is moeilijk, maar niet onmogelijk. In dit artikel lees je hoe je het beste om kunt gaan met spijt van je scheiding.

Spijt komt altijd achteraf

Spijt is een naar gevoel waar wij als mensen mee te maken krijgen als we een bepaalde keuze gemaakt hebben. Een keuze om iets wel of juist niet te doen en waar we achteraf niet blij van worden. Spijt kan dan ook een enorme kwelgeest zijn die ons verdrietig maakt en onze gedachten negatief beïnvloedt. Die gedachten nemen ons constant mee terug naar het verleden. Naar iets dat al gebeurd is en wat we niet meer kunnen veranderen.

Het kan geen kwaad even stil te staan bij dat wat voltooid verleden tijd is, zodat je het een volgende keer anders aan kunt pakken. Wanneer je echter eindeloos na blijft denken over gedane zaken, dan kun je dat gerust een verkwisting van je tijd noemen. Je tijd rechtstreeks naar de prullenbak verwijzen zou dan nog een betere oplossing zijn. Tobben en piekeren leidt namelijk zelden tot een uitkomst. Daarom kun je in het geval van spijt het beste vooruit kijken en jezelf de vraag stellen: wat ga ik vanaf nu (anders) doen, om er voor te zorgen dat ik de volgende keer die vervelende gevoelens niet meer hoef te ervaren en gewoon gelukkig ben?

Terugdraaien is (meestal) geen optie

Wanneer de handtekeningen gezet zijn en de scheiding voltooid is, dan is er vaak geen weg meer terug. De diepe wonden, die hebben geleid tot het beëindigen van het huwelijk, hebben tijd nodig om te helen.  Een scheiding gaat vrijwel altijd gepaard met zware emoties die het dagelijks leven er niet makkelijker op maken. Daarom is het beste wat je na een scheiding kunt doen, het nemen van voldoende tijd. Tijd voor jezelf. Om dingen op een rijtje te zetten en het een plekje te geven. Ook wanneer je spijt hebt van je scheiding.

In dat geval wil je misschien het liefste meteen in een gemodificeerde DeLorean stappen en terugreizen in de tijd. Om je besluit terug te draaien of tegen jezelf te zeggen dat het beter is even door de zure appel heen te bijten. Helaas gaat dat niet en zul je de scheiding als een feit moeten accepteren. Er is namelijk een reden voor het scheiden van de wegen. Een druppel die de emmer heeft doen overlopen. Als alles koek en ei was binnen je huwelijk, dan was het immers nooit zo ver gekomen. Dat is iets om altijd in het achterhoofd te houden.

Afleiding zoeken op een datingsite

Wie in afspreken met vrienden of het ondernemen van activiteiten geen (of niet voldoende) afleiding vindt, kan ook een online datingsite uitproberen. Hè? Maar zojuist werd toch het advies gegeven tijd te nemen voor jezelf? Dat klopt, maar het gebruik van een online datingsite hoeft niet per definitie te betekenen dat je je meteen de weg plaveit naar het volgende huwelijk.

Op een datingsite kun je namelijk eenvoudig in contact komen met andere mensen, waarmee je vrijblijvend een praatje kan maken. Dat kan leuke gesprekken opleveren, waardoor je de ellende die de scheiding veroorzaakt heeft of de spijt waarmee je worstelt, even kan vergeten. Daarnaast hebben online datingsites vaak vele leuke functies die een leuk tijdverdrijf vormen. En mocht het toevallig zo zijn dat je tijdens de rit iemand ontmoet waarmee het héél goed klikt, dan is dat mooi meegenomen toch? In het onderstaande overzicht kun je een paar uitstekende online datingsites vinden, die de afleiding kunnen bieden die je wellicht nodig hebt.


ParshipBezoek Parship 

Als één van de grootste online datingsites van Nederland biedt Parship de gebruiker vele functionaliteiten aan waarmee je je gedachten op een ander spoor kunt zetten. De uitgebreide vragenlijst die je na je aanmelding voorgeschoteld krijgt bijvoorbeeld. Door de tijd te nemen om deze in te vullen geef je Parship de kans om je een aantal voorstellen te geven van mensen die mogelijkerwijs goed bij je kunnen passen. Het mooie is dat deze vragenlijst gebaseerd is op een wetenschappelijke formule, zodat de kans zeer klein is dat je met mensen in contact komt die jouw plank volledig misslaan. Tel daarbij een goede berichten functie, een gebruiksvriendelijke app en een handige zoekmodule op en voilà; je bent weer even zoet.

Bezoek Parship

PepperBezoek Pepper 

Liever creatief? Dan is Pepper een goede optie. Deze online datingsite biedt zijn leden namelijk de mogelijkheid een fotocollage op het profiel te maken. Jij bepaalt welke afbeeldingen je aan de andere gebruikers wilt laten zien. Zit je in je vrije tijd graag op een paard en heb je daar een leuke foto van? Niets dat je tegenhoudt. Wil je een afbeelding van je favoriete band in je collage zetten? Hartstikke prima. Pepper gelooft er heilig in dat het uiteindelijke resultaat (jouw bonte verzameling foto’s en afbeeldingen) veel meer vertelt dan een boekwerk aan profielteksten. Daarnaast is het ontzettend leuk om te doen en zeker de moeite waard om te proberen. Is jouw collage en je profiel klaar? Dan zorgt Pepper er voor dat je in contact kunt komen met gelijkgestemden dankzij een prima matchingsysteem. En dat kan hele leuke gesprekken (met hele leuke mensen) opleveren!

Bezoek Pepper

LexaBezoek Lexa 

Het interesseert Lexa niet of je jong of oud bent, man of vrouw, sportief of aartslui. Iedereen is namelijk welkom! Door het vizier op een breed publiek te richten is Lexa uitgegroeid tot één van de meest populaire datingsites van ons land en telt het platform enorm veel leden. Daardoor zul je altijd iemand vinden die online is waarmee je middels de chatfunctie een gesprek kunt beginnen. Daar hoeft het echter niet bij te blijven, want Lexa heeft de gebruiker veel meer te bieden. Een goede app en een shuffle functie om snel door partnervoorstellen te bladeren zijn daar voorbeelden van. Na aanmelding op Lexa hoef je je dus zeker niet te vervelen. Behoefte aan face to face gesprekken? Ook geen probleem. Het platform organiseert namelijk speciale single events. Gezellige avonden bedoeld om vrijgezellen samen te brengen. Lexa is wat dat betreft een uitstekende leverancier van afleiding na je scheiding.

Bezoek Lexa

Na de scheiding

De tijd na een scheiding is een moeilijke tijd. Je bent wederom vrijgezel en zal de komende periode zonder partner door het leven moeten. Dat kan even wennen zijn. Zoek daarom steun in je omgeving en doe een beroep op je vrienden of vriendinnen. Zij zullen – wanneer het goede vrienden of vriendinnen zijn – begrip hebben voor je situatie en je zo goed mogelijk proberen te helpen. Dat kan een welkome afleiding bieden waardoor je je gedachten op iets anders kunt zetten. Schroom niet om een leuke activiteit te ondernemen, zoals het bezoeken van de bioscoop bijvoorbeeld. Het spreekt voor zich dat het niet aan te raden is een zwoele liefdesfilm te gaan bekijken in dat geval. Je gaat immers naar de bios om plezier te hebben. Niet om in vervelende gedachten te verdrinken.

Een nieuw begin

Welke vorm van afleiding je ook vindt; er zullen altijd momenten zijn waarop je terugdenkt aan de periode die achter je ligt. Aan jou de taak om jezelf te vertellen dat je het verleden niet kunt veranderen, hoe moeilijk dat ook lijkt te zijn. Beschouw je scheiding als de laatste bladzijde van een boek, dat nu een plekje op de plank des levens krijgt. Om het af en toe eraf te pakken om er even in te bladeren, maar niet om constant geopend op je schoot te hebben liggen. Een scheiding is een einde, maar ook een nieuw begin. Jij bepaalt hoe je dat begin vormgeeft. Neem de tijd, stippel voor jezelf een nieuwe koers uit en hijs de zeilen wanneer je daar klaar voor bent.


foto auteur Robin de Boer
Dit artikel is geschreven door Robin de Boer

Dating coach Robin is al jarenlang blogger voor Datingsitekiezen.nl. Getrouwd met een leuke man die ze heeft ontmoet via een datingsite. Een creatieve veelvraat die gek is op schrijven, ontwerpen en tekenen.

© Datingsitekiezen.nl 2022 | Onderdeel van Dik.nl | Dik B.V. | KvK 74390708 | Tesselschadestraat 155, 8023 BL Zwolle | Privacy statement