Onafhankelijk vergelijken van datingsites & apps

Hoe kom je uit een huwelijkscrisis? 8 tips

Hoe kom je uit een huwelijkscrisis? 8 tips

Laatst bijgewerkt: 30 juni 2020

Jullie huwelijk hangt aan een zijden draadje. Verwoede pogingen om jullie relatieproblemen op te lossen hebben (nog) niet geleid tot het gewenste resultaat. Dat leidt tot een confronterende keuze: scheiden of blijven? Het is te vroeg om de handdoek in de ring te gooien, maar op deze manier is de situatie ook ondraaglijk. Daarom helpt dit artikel om een huwelijkscrisis te boven te komen.


1. Wanneer is er sprake van een huwelijkscrisis?

Een huwelijk gaat niet vanzelf. Je leeft onder hetzelfde dak, moet het eens worden over belangrijke beslissingen en de aandacht van je partner ook nog eens delen met werk, kinderen en sociale contacten. Logisch dat de bom af en toe barst. Of dat de romantiek op de achtergrond verdwijnt. Soms is er sprake van korte dip, maar dat is nog geen reden om aan de bel te trekken.

Er is pas sprake van een relatiecrisis als deze problemen op grote schaal voorkomen. Als een goede week eerder uitzondering dan regel is. Een situatie die je aan het twijfelen brengt over het toekomstperspectief met jouw partner. Zulke gevoelens kunnen prille relaties zomaar de kop kosten. Maar een huwelijk geef je niet zomaar op. Al helemaal niet als er kinderen in het spel zijn… Hoe kom je uit een huwelijkscrisis?


2. Samen sta je sterk

Als je op het punt van scheiden staat klinkt dit waarschijnlijk erg ironisch. Denk echter eens aan het Engelse gezegde “It takes two to tango”: dat geldt natuurlijk net zo goed voor een huwelijk. Een huwelijkscrisis is geen individuele aangelegenheid. Het is een situatie waar je samen onder gebukt gaat en die je alleen kunt oplossen door samen te werken met je partner. Dat begint op kleine schaal, door actief voor elkaar te kiezen in deze moeilijke periode. Een huwelijk valt niet te redden als slechts één van de partners dat wil. Ook daar is weer een gezegde voor: “Trekken aan een dood paard…”.


3. Probeer er beter uit te komen

Echtelijke problemen zijn niet onoverkoombaar. Vraag maar eens na bij vrienden en kennissen. Geen van hen zal de dans ontsprongen zijn. Het echte verschil zit ‘m in hoe je ermee omgaat. Steek je de kop in het zand of probeer je om het huwelijk weer nieuw leven in te blazen? Onderstaande tips helpen jullie hierbij.


4. Ga terug naar de kern

Jullie hebben niet voor niets het ja-woord tegen elkaar gezegd. Ook al lijkt jullie huwelijk nu nog zo’n puinhoop, het is gefundeerd op positieve kernwaarden zoals liefde en respect. Ga daarom terug naar de basis: waarom hebben jullie voor elkaar gekozen? Wat sprak je ook alweer zo in de ander aan? Wat zouden jullie destijds zeggen tegen de huidige, oudere versie van jullie zelf? Door hierbij stil te staan komt er weer wat positieve energie terug. Dat is mooie fundering om verdere problemen uit te werken.


5. Blijf praten

blijven praten

Veel relatieproblemen zijn te herleiden naar een karige communicatie. Vroeger hadden jullie misschien aan twee woorden genoeg – nu is het lastig om kleine signalen op te pikken. Misschien weet je niet eens goed waar je partner mee bezig is of wat hem of haar drijft. Bespreek daarom de huwelijkscrisis met elkaar. Ervaren jullie beiden dat er sprake is van een crisis? Wat doet dat met de ander? Waar denken jullie dat het aan ligt? Willen jullie beiden dit huwelijk redden? Probeer een verbeterde communicatie ook door te voeren naar alledaagse situaties. Bedank de ander voor gunsten, toon oprechte interesse en ga weer eens uit eten in plaats van voor de tv te hangen. Wellicht groeien jullie dan weer iets dichter naar elkaar toe.


6. Werk aan jullie gedrag

Nu komt het lastigste gedeelte van het hele verhaal. Op dit punt zijn jullie je bewust van de problemen en hebben jullie hopelijk al wat oplossingen besproken. Nu is het tijd voor verandering in jullie huwelijk 2.0. Maar… de meeste mensen zijn echter niet opgewassen tegen verandering – automatismes maken ons leven eenvoudiger. Daarom zal het flink wat tijd en energie kosten om de vastgeroeste, negatieve patronen van een slechte relatie te doorbreken. Wij adviseren dan ook om hierin geduldig te zijn – zowel naar jezelf als naar je partner. Als je huwelijk je dierbaar is dan is deze sombere periode het dubbel en dwars waard.


7. Professionele hulp van een relatietherapeut

mediator

Tijdens een huwelijkscrisis spelen er veel emoties en gebeurtenissen door elkaar. Oude koeien worden uit de sloot gehaald, verwijten vliegen over en weer of misschien is het vertrouwen zelfs beschaamd. Soms is het lastig om dat zonder hulp de baas te zijn.

Een relatietherapeut biedt soelaas aan heel veel wankelende huwelijken. Echtparen beschouwen dit niet voor niets als ‘laatste redmiddel’ om uit hun huwelijkscrisis te komen. Tijdens de relatietherapie worden problemen en bijbehorende oorzaken objectief besproken. Uiteraard wordt er ook naar oplossingen gezocht. Dit zorgt voor ‘lucht en ruimte’ in het huwelijk en kan er op termijn voor zorgen dat beide partners weer naar elkaar toe groeien.


8. Wat als de koek op is?

Maak geen rigoureuze beslissingen en neem eerst de tijd om bovenstaande tips toe te passen op je huwelijk. Bekijk daarna of ze het huwelijk verbeteren of niet. Wellicht komen jullie tot de treurige conclusie dat de relatieproblemen jullie huwelijk de das om doen. Hoe pijnlijk het ook is – echte sprookjes bestaan niet. Anders zou er niet 40% van de huwelijken stranden… Mocht jullie huwelijk geen toekomst meer hebben, dan lees je hier hoe je een relatie respectvol kunt beëindigen en wat er volgt na een echtscheiding.


foto auteur Robin de Boer
Dit artikel is geschreven door Robin de Boer

Dating coach Robin is al jarenlang blogger voor Datingsitekiezen.nl. Getrouwd met een leuke man die ze heeft ontmoet via een datingsite. Een creatieve veelvraat die gek is op schrijven, ontwerpen en tekenen.

© Datingsitekiezen.nl 2020 | Onderdeel van Dik.nl | Dik B.V. | KvK 74390708 | Hanzeplein 11, 8017 JD Zwolle | Privacy statement