Deze site bevat affiliate links. We ontvangen mogelijk een commissie bij jouw inschrijving op een datingsite.

Vergelijk de beste datingsites & apps van 2024

Relatietherapie; wat kan een relatietherapeut betekenen?

Relatietherapie; wat kan een relatietherapeut betekenen?

Laatst bijgewerkt: 5 juli 2022

Het leven gaat niet altijd over rozen en dat geldt al helemaal voor relaties. Na de eerste verliefdheid komen er kleine ergernissen om de hoek kijken, die gemakkelijk kunnen uitmonden in serieuze relatieproblemen. Ook plotselinge (negatieve) gebeurtenissen kunnen veel teweegbrengen. Een relatietherapeut kan soelaas bieden. Maar wanneer ga je naar een relatietherapeut? En wat kan hij of zij voor jullie relatie betekenen?


Wat houdt relatietherapie in?

Relatietherapie heeft als brede doel om de relatie tussen twee mensen te verbeteren. Soms focust de relatietherapeut zich op familiebanden, maar meestal pogen relatietherapeuten de relatie tussen twee liefdespartners herstellen. Je kunt relatietherapie vergelijken met gewone therapie, maar dan met je partner in plaats van individueel.

De dingen die besproken worden hebben dan ook altijd betrekking op je relatie. Naast gesprekken kunnen jullie ook ‘huiswerk’ krijgen. Dan krijgen jullie concrete handvatten om thuis aan de relatie te werken.

Redenen om naar een relatietherapeut te gaan

Je gaat naar een relatietherapeut wanneer je relatieproblemen hebt waar jullie samen niet uit komen. Veel mensen beschouwen de relatietherapie als een soort ‘laatste redmiddel’, maar dat is zonde. Want hoe langer de problemen blijven sluimeren, des te complexer ze worden. Wanneer is iets een relatieprobleem? Dat bepaal je natuurlijk zelf. Iedereen heeft zo eigen redenen om in relatietherapie te gaan. Dit zijn de meest voorkomende redenen:

  • Jullie hebben het gevoel langzaam uit elkaar te groeien en vinden het lastig om een ‘opening’ te vinden in jullie relatie.
  • Jullie hebben hevige ruzies en vinden het lastig om die cirkel te doorbreken.
  • Jullie relatie staat op gespannen voet vanwege jaloezie en ontrouw.
  • Jullie ervaren seksuele problemen.
  • Jullie willen graag verdieping in jullie relatie.

De rol van de relatietherapeut

Slechte communicatie ligt ten grondslag aan bijna alle relatieproblemen. Dus negen van de tien keer leert de relatietherapeut jullie om weer met elkaar te kunnen communiceren. Daarnaast lucht het erg op om jullie relatieproblemen hardop uit te spreken. De relatietherapeut zal er voor zorgen dat jullie beiden je ei kwijt kunnen, zonder een partij te trekken.

Ook zal er minder snel ruzie ontstaan tijdens een gesprek, omdat de relatietherapeut op tijd ingrijpt. Tot slot krijgen jullie veel nieuwe inzichten en manieren aangereikt om de relatie nieuw leven in te blazen.


Hoe lang duurt relatietherapie?

Eén sessie duurt meestal 1 tot 1.5 uur. De sessies vinden vaak tweewekelijks plaats en naarmate het beter gaat wordt deze frequentie afgebouwd. Het hangt natuurlijk heel erg af van de problematiek in jullie relatie en het vermogen om snel te leren hoeveel sessies er nodig zijn om jullie relatie te herstellen. Sommige stellen zijn met 5 sessies al geholpen, terwijl andere stellen baat hebben bij 20 sessies.


Hoe kies je een therapeut?

Hebben jullie (na het lezen van dit artikel) besloten om relatietherapie te volgen? Er zijn een paar zaken waar je op moet letten bij het uitkiezen van een relatietherapeut:

  • De relatietherapeut: Allereerst is het enorm belangrijk dat jullie beiden een klik hebben met de relatietherapeut. Het moet een persoon zijn waar jullie je genoeg op je gemak bij voelen om je open te stellen. Ook is het belangrijk dat zijn of haar werkwijze aansluit bij jullie.
  • Offline of online: Tegenwoordig zijn er ook allerlei vormen van internettherapie mogelijk. Toch kleven daar wel een paar nadelen aan. Zo voelt online therapie erg onpersoonlijk, terwijl het juist een hele persoonlijke aangelegenheid is. Daarnaast is het bevorderlijk om de gesprekken met de relatietherapeut in een neutrale omgeving te voeren, zoals de praktijk. Als je via het internet therapie krijgt is de kans groot dat jullie dat thuis achter de computer doen.
  • Soorten relatietherapie: Het gros van de relatietherapeuten behandelt onder de noemer ‘gedragstherapie’, waarbij het gedrag tussen partners geanalyseerd wordt. Bij psychoanalyse daarentegen, wordt er vooral gekeken hoe bepaalde emoties in iemands jeugd zijn ontstaan. Tot slot zijn er ook alternatieve relatietherapeuten, die minder gangbare maar zeker niet minder nuttige behandelmethodes hanteren.
  • Diploma’s: Relaties spreken heel erg tot de verbeelding en veel mensen hebben daar best wel wat nuttige adviezen over. Helaas beschikt niet iedereen over goede gesprekstechnieken en andere dingen die komen kijken bij therapie. Daarom raden we jullie aan om naar een (bij voorkeur universitair) geschoolde relatietherapeut te gaan.

Relatietherapie biedt geen garanties

Helaas biedt relatietherapie geen garantie voor een lang en gelukkig leven samen. Soms is er teveel gebeurd om de relatie te herstellen. Of jullie komen er door middel van de therapie achter dat jullie toch te verschillend zijn om de relatie voort te zetten.

Hoe pijnlijk het ook is: zonder de inzichten uit de relatietherapie waren jullie misschien nog maanden of jaren ongelukkig geweest. Daarnaast kan een relatietherapeut jullie ondersteunen bij het beëindigen van de relatie, zodat jullie op een prettige en respectvolle manier uit elkaar gaan.


foto auteur Robin de Boer
Dit artikel is geschreven door Robin de Boer

Dating coach Robin is al jarenlang blogger voor Datingsitekiezen.nl. Getrouwd met een leuke man die ze heeft ontmoet via een datingsite. Een creatieve veelvraat die gek is op schrijven, ontwerpen en tekenen. LinkedIn

© Datingsitekiezen.nl 2024 | Onderdeel van Dik B.V. | KvK 74390708 | Stationsplein 3, 8011 CW te Zwolle | Privacy & Cookies