Deze site bevat affiliate links. We ontvangen mogelijk een commissie bij jouw inschrijving op een datingsite.

Vergelijk de beste datingsites & apps van 2023

10 grootste ergernissen in een relatie

10 grootste ergernissen in een relatie

Laatst bijgewerkt: 5 juli 2022

Irritaties en ergernissen komen voor in elke (goede) relatie. Bijvoorbeeld; dat je ‘altijd alles alleen moet doen’. Dat hij zijn vuile was niet wegbrengt. Dat zij de deur nooit achter zich dicht trekt. Slechts een greep uit de vele irritaties binnen een relatie, die toenemen naarmate je langer samen bent. Welke van deze 10 grootste ergernissen in een relatie herken je het meest?


Ergernis 1 – Autorijden

Deze klassieke ergernis herkent bijna iedereen. Ten eerste vinden koppels het lastig om als een team te navigeren tijdens het autorijden. De man beschuldigt de vrouw ervan dat ze geen kaart kan lezen, terwijl de vrouw vindt dat hij te hard rijdt. Laat staan als de vrouw achter het stuur kruipt. Ze vindt het heel vervelend als de man telkens kritiek levert op haar rijkunsten, bijvoorbeeld tijdens het inparkeren.


Ergernis 2 – Huishoudelijke klussen

In relaties zijn er veel ergernissen rondom de huishoudelijke regels. Enkele clichés zijn het wegbrengen van het vuilnis, vieze sokken laten slingeren, toiletbril omhoog laten staan, make-up doekjes laten slingeren… Ook worden huishoudelijke klussen vaak vergeten. Veel vrouwen hebben het idee dat de man niets doet in huis, terwijl veel mannen juist vinden dat hun moeite niet gezien en niet gewaardeerd wordt.


Ergernis 3 – Uitgavenpatroon en winkelen

De meerderheid van de vrouwen vindt het heerlijk om een middag te gaan winkelen met vriendinnen. De man kan maar niet begrijpen waarom de vrouw zoveel spendeert aan een nieuwe tas of aan een manicurebehandeling. Aan de andere kant compenseert de man die uitgaven aardig, met rondjes bier in de kroeg of de allernieuwste playstation… Daarnaast vinden veel vrouwen het vervelend dat hun vriend zo’n hekel aan winkelen heeft.


Ergernis 4 – Strijd om de televisiezender

Aan de ene kant is de televisie ideaal: je kunt samen een goede film kijken en lekker tegen elkaar aankruipen op de bank. Als je samenwoont neemt de televisieromantiek behoorlijk af… De vrouw ergert zich eraan dat haar vriend alle sportkanalen in de gaten houdt, terwijl de man maar niet begrijpt wat zijn vriendin zo leuk vindt aan al die hersenloze soaps.


Ergernis 5 – Opruimwoede

In een relatie, vooral als je samenwoont, moet je er samen voor zorgen dat de woning netjes en opgeruimd is. Het is helaas niet vanzelfsprekend dat beide partners dezelfde definitie van ‘netjes’ hebben… Als je daarin niet op één lijn zit, is het een bron van ergernissen. Vrouwen begrijpen niet hoe de man de vaat zo lang kan laten staan, terwijl de man zich opwindt over het feit dat hij zijn spullen ‘kwijt’ is nadat zijn vriendin het zogenaamd heeft opgeruimd.


Ergernis 6 – Nachtrust verstoren

blank

Tijdens een relatie deel je veel met elkaar, waaronder één van de belangrijkste aspecten van een dag: nachtrust. Het is een veelgehoorde klacht dat één van de partners een groot deel van het bed claimt, de dekbedden afpakt, snurkt of woelt… Een vervelende ergernis, omdat je er meestal niets aan kunt doen. Een andere ergernis heeft ermee te maken dat één van de partners heel laat naar bed gaat of juist heel vroeg opstaat.


Ergernis 7 – Persoonlijke verzorging

Mannen bekritiseren vrouwen er vaak van dat ze te lang en te vaak achter de spiegel staan en te vaak vragen hoe een bepaalde outfit staat, terwijl hij zijn vriendin bijna altijd prachtig vindt. Veel vrouwen daarentegen vinden dat manlief wel wat meer aan zijn persoonlijke verzorging mag doen. Ze ergeren zich bijvoorbeeld aan de eeuwige joggingsbroek of een baard die te lang blijft staan.


Ergernis 8 – Omgaan met tegenslag

Sommige dingen kun je nu eenmaal niet veranderen, zoals een apparaat dat niet werkt, een hele harde hoosbui of een lange wachtrij. Vrouwen hebben er een handje van om te gaan klagen, terwijl mannen liever een oplossing verzinnen. Als die oplossing niet beschikbaar is hebben ze geen zin om zich verder druk te maken. Dat leidt soms tot de nodige fricties.


Ergernis 9 – Onvolwassen gedrag

In relaties vinden beiden partners dat de ander zich regelmatig onvolwassen gedraagt. Veel vrouwen klagen dat hun vriend net een klein kind is, dat blij wordt van simpele gadgets en moet lachen om scheten en vieze woorden. Tegelijkertijd irriteert de man zich aan het gezeur van zijn vriendin en aan het feit dat ze zegt dat ze wil praten maar dat ze vervolgens zegt dat er niets aan de hand is.


Ergernis 10 – Communicatie

blank

Communicatie is de sleutel van alle relaties, maar hierin schuilen ook veel ergernissen. Allereerst communicatiefouten, als je bijvoorbeeld vergeet te vertellen dat je later thuiskomt. Maar ook tijdens gesprekken zijn er vaak irritaties. Mannen beschuldigen vrouwen ervan dat ze urenlang praten over iets zonder tot de kern te komen. Vrouwen daarentegen hebben vaak het gevoel dat een man niet écht luistert, bijvoorbeeld omdat hij ondertussen gewoon doorgaat met het lezen van de krant.


Als jullie heel veel van bovenstaande punten herkennen dan zijn er best wat ergernissen aanwezig in jullie relatie. Bekijk het echter eens van de goede kant; ergernissen laten zien dat jullie jezelf kunnen blijven en comfortabel zijn met elkaar. Ook laat het zien dat jullie gevoelens voor elkaar hebben. Aan de andere kant is het goed om rekening met elkaar te houden en je aan te passen waar mogelijk is (iets kleins – als de deur achter je kont dichtdoen – zal niets veranderen aan je authentieke zelf, maar wel een hoop ergernissen voorkomen).

Als ergernissen in een relatie uitlopen op relatieproblemen, kan het tijd zijn om aan de bel te trekken. Met veel ergernissen leer je te leven en kun je prima samen uitspreken. Wanneer je een ergernis echter niet uitspreekt, kan dit voor veel problemen zorgen in je relatie.


foto auteur Robin de Boer
Dit artikel is geschreven door Robin de Boer

Dating coach Robin is al jarenlang blogger voor Datingsitekiezen.nl. Getrouwd met een leuke man die ze heeft ontmoet via een datingsite. Een creatieve veelvraat die gek is op schrijven, ontwerpen en tekenen. LinkedIn

© Datingsitekiezen.nl 2023 | Onderdeel van Dik B.V. | KvK 74390708 | Tesselschadestraat 155, 8023 BL Zwolle | Privacy & Cookies