Onafhankelijk vergelijken van datingsites & apps

Ben ik nog gelukkig in mijn relatie?

Ben ik nog gelukkig in mijn relatie?

Laatst bijgewerkt: 11 juni 2019

Iedere relatie kent ups en downs. Soms heb je het samen leuker dan ooit en soms heb je gewoon even geen zin in de ander. Dat is niet meer dan normaal. Maar wat als de downs overheersen en je een knagend gevoel van ontevredenheid hebt? Misschien is het dan eens tijd om je relatie en jezelf onder de loep te nemen. In dit artikel gaan we wat dieper in op het ongelukkig zijn in je relatie. Waar komt dit vandaan en ben ik echt wel zo ongelukkig in mijn relatie of is er misschien iets anders aan de hand? Op deze – en meer vragen – geven we antwoord in onderstaand artikel.


Ongelukkig zijn

De vlinders zijn veranderd in bromvliegen en de roze bril ligt allang ergens onder in een keukenlade. Ergens voel je een klein knagend gevoel zitten wat steeds iets groter lijkt te worden. In je verliefdheid kon je er nog om lachen wanneer je partner het eten liet aanbranden. Nu is het een reden voor een flinke ruzie. Vaak weet je niet eens waarom. Van de buitenkant lijkt het alsof je alle redenen hebt om gelukkig te zijn, maar toch voel je niet altijd even happy in je relatie.
Op zich is dat niet zo raar. Het komt zelden voor dat je je continue gelukkig voelt in een relatie of met jezelf. Maar als het gevoel van ontevredenheid steeds groter wordt en je trekt je relatie steeds vaker in twijfel, dan wordt het de hoogste tijd om op onderzoek uit te gaan en jezelf de vraag te stellen: “ben ik nog wel gelukkig in mijn relatie?”


Ligt het aan mij of aan de relatie?

Waar komt het gevoel van ongelukkig zijn nu vandaan? Het is de eerste vraag die je jezelf zal moeten stellen. Ben je echt zo ongelukkig in je relatie of spelen er andere dingen mee? Wanneer het op andere gebieden wat minder gaat, bijvoorbeeld op je werk of er speelt iets in je sociale omgeving, dan is het heel makkelijk om deze gevoelens mee te nemen in je relatie. Je denkt dan misschien dat het aan je relatie ligt, terwijl het daadwerkelijke probleem (waardoor je zelf niet goed in je vel zit) zich juist buiten de relatie bevindt. Die negatieve gevoelens kunnen er dan voor zorgen dat je gaat twijfelen aan je relatie.
Wees hierbij heel eerlijk naar jezelf. Neem alle mogelijkheden onder de loep. Ga je misschien door een periode waarbij je jezelf kwijt bent? Twijfel je wel echt over of je wel bij de juiste partner bent? Pas als je oprecht kunt zeggen dat het probleem niet bij jezelf ligt of niet wordt veroorzaakt door externe factoren, kan je je richten op wat er mis is in je relatie.


Twijfels in je relatie

Gaandeweg verandert een relatie. Altijd. Je past je aan elkaar aan en je leert van elkaar. Je levenssituatie verandert en je relatie verandert mee. Een leven zonder kinderen is bijvoorbeeld heel anders dan een leven met kinderen. Veranderingen zijn goed, maar kunnen er ook voor zorgen dat je anders tegen je partner en je relatie aan gaat kijken waardoor er twijfels kunnen ontstaan.

Twijfels en relatieproblemen gaan vaak hand in hand. Doordat je twijfelt kun je je anders gaan gedragen of uiten, waardoor er sneller ruzies ontstaan. Deze ruzies en een gebrek aan goede communicatie voeden op hun beurt de twijfel; denkt hij/zij zo over belangrijke zaken, behandelt hij/zij je zo slecht tijdens ruzies of zijn jullie verwachtingen en toekomstvisies dan echt zo verschillend? Pas je eigenlijk (nog) wel bij elkaar? Het is het begin van vicieuze cirkel.

De twijfels of onzekerheden zijn er natuurlijk niet ineens. Deze ontwikkelen zich doorgaans geleidelijk. Het begint met wat vaker een kleine ruzie of je ergert je net iets vaker dan voorheen aan je partner. Vervolgens heb je echt behoefte aan veranderingen in je relatie. Misschien sta je wel meer open voor anderen dan in het begin van je relatie. Je hecht bijvoorbeeld meer waarde aan dat complimentje van je collega of je flirt zelf wat meer als je in de sportschool bent. Voor sommige mensen of relaties is dit gewoon, maar als je dit eerst niet had en ineens wel, wijst het op onzekerheid over je huidige relatie.

Belangrijk is dat je eerst duidelijkheid moeten scheppen in wat jou gelukkig maakt binnen een relatie. Want dan pas weet je waar het aan schort. Heb je veel behoefte aan intimiteit binnen een relatie of veel waardering nodig? Mis je je eigen leven of wil je juist meer dingen samen doen? Misschien leven jullie wel teveel langs elkaar heen waardoor je niet echt meer die verbinding voelt die jullie altijd hadden samen.

Maak een lijstje met al deze punten die volgens jou belangrijk zijn in een relatie. Wanneer je dit inzichtelijk hebt kun je vergelijken met wat je wilt en hoe de situatie nu is. Dan pas kun je de volgende stap zetten en het hierover hebben met je partner.


Praat met elkaar

Misschien vraag je je af waarom je partner het niet door heeft dat je niet gelukkig bent in jullie relatie. Tenzij je partner een helderziende is, kan hij of zij helaas niet in jouw hoofd kijken. Wanneer je niet meer zo gelukkig ben in je relatie als dat je zou willen, dan zal je toch echt het gesprek met je partner aan moeten gaan. Er van uitgaan dat je partner precies weet wat er speelt, is vragen om problemen. Het zou zonde zijn als jullie relatie hierdoor in gevaar komt.
Leg open en eerlijk op tafel wat je zelf ervaart binnen de relatie en op welke punten je verandering nodig acht. Praat er dus gewoon eens goed over. Zo geef je je relatie (en jezelf) in ieder geval nog de kans op een gelukkig vervolg en kan ook je partner aangeven hoe hij of zij in de relatie staat. De kans is groot dat jullie door met elkaar te praten weer op één lijn komen.


Wel of niet doorgaan

Het kan ook gewoon zo zijn dat je relatie echt niet meer werkt. Jullie verwachtingen liggen te ver uiteen en ondanks alle moeite die jullie samen hebben gedaan, krijgen jullie geen oplossing gevonden die voor beiden werkt.

Ja, dit is pijnlijk. Maar wanneer je echt niet meer gelukkig bent in je relatie, is het beëindigen hiervan de beste manier om weer gelukkig te worden. Jij kunt je partner net zo min veranderen als je partner jou kan veranderen. Wanneer je te lang blijft hangen in een relatie die jou niet het geluk brengt zoals jij het zou willen, heeft dit gevolgen voor alle aspecten in je leven. En een gelukkig leven leven (al dan niet met een fijne relatie), dat verdienen we natuurlijk allemaal.


foto auteur Robin de Boer
Dit artikel is geschreven door Robin de Boer

Dating coach Robin is al jarenlang blogger voor Datingsitekiezen.nl. Getrouwd met een leuke man die ze heeft ontmoet via een datingsite. Een creatieve veelvraat die gek is op schrijven, ontwerpen en tekenen.

© Datingsitekiezen.nl 2021 | Onderdeel van Dik.nl | Dik B.V. | KvK 74390708 | Hanzeplein 11, 8017 JD Zwolle | Privacy statement