Deze site bevat affiliate links. We ontvangen mogelijk een commissie bij jouw inschrijving op een datingsite.

Vergelijk de beste datingsites & apps van 2024

Na een relatiebreuk weer bij elkaar: hoe ga je hier mee om? 7 tips

Na een relatiebreuk weer bij elkaar: hoe ga je hier mee om? 7 tips

Laatst bijgewerkt: 5 juli 2022

Je kan de ongevraagde adviezen van je vrienden en vriendinnen niet meer horen: ‘zou je dat nou wel doen?’, ‘is dat niet te snel?’, ‘denk je wel om jezelf?’, ‘jullie zijn toch met een reden uit elkaar gegaan?’. Het is allemaal zo goed bedoeld, maar toch voel jij het anders.

Ja, jullie hebben de relatie inderdaad verbroken, maar nu voelen jullie toch allebei dat dit niet de goede keuze is geweest. Na een poos uit elkaar geweest te zijn, willen jullie het toch weer graag proberen. Buiten alle ongevraagde en goedbedoelde adviezen om, krijg je maar weinig advies waar je echt iets aan hebt.

Want hoe zorg je er nu voor dat jullie weer op een gezonde manier bij elkaar komen? Hier ben je aan het goede adres, want in dit artikel geven we je graag advies over hoe je ermee omgaat om naar een relatiebreuk weer bij elkaar te zijn.


1. Waarom terug bij elkaar?

koppel

Wees heel erg eerlijk naar jezelf en de ander over de redenen waarom je terug bij elkaar wilt zijn. Als het nog maar net uit is, heeft vrijwel iedereen een fase dat hij of zij zijn of haar ex terug wil, dit hoort bij de verschillende fasen die je doormaakt bij liefdesverdriet. De reden hiervoor is echter vaak dat je de breuk nog niet volledig geaccepteerd hebt en nog niet aan de nieuwe situatie gewend bent. Je vindt het bijvoorbeeld moeilijk om nu ineens alleen te zijn, of je mist de dingen die je samen met je ex deed.

Als je in deze fase en vanwege deze redenen teruggaat naar je ex, loopt dit vrijwel nooit goed af. Je keert dan eigenlijk alleen maar terug, omdat je angst hebt voor de nieuwe situatie en terug wilt naar het oude vertrouwde.

Hoewel dit nu misschien niet hetgeen is wat je wilt horen, willen we je op het hart drukken dat het goed is om in deze fase de tijd voor jezelf te nemen en na te denken over wat jij nu echt wil. Als je echt terug wilt naar de ander, zijn de redenen hiervoor dan uit angst of omdat je daadwerkelijk het vertrouwen hebt dat jullie weer een gezonde en fijne relatie kunnen hebben?

Als dat laatste het geval is en daarin moet je echt heel eerlijk zijn tegenover jezelf, anders zal het je op de lange termijn alleen maar meer pijn en verdriet brengen, dan is het tijd om bij je ex na te gaan of hij/zij om gezonde redenen jullie relatie weer terug zou willen. Hebben jullie er beiden vertrouwen in dat jullie weer een gezonde relatie met elkaar kunnen opbouwen en om de juiste redenen elkaar terug willen, dan kunnen jullie er aan gaan werken om jullie relatie weer op te bouwen.


2. Besef waarom het uit is gegaan

Ten tweede is het natuurlijk mogelijk dat jullie beiden beseffen dat jullie een grote fout hebben uitgemaakt door de relatie te beëindigen. Wellicht hebben jullie overhaast in een ruzie of meningsverschil besloten ermee te stoppen. Of één van jullie gaat bijvoorbeeld een poos naar het buitenland of andere kant van het land om te reizen, werken of studeren en het leek jullie dan maar beter de relatie te beëindigen.

Bedenk je dan ook goed dat jullie toen in eerste instantie wel de knoop hebben doorgehakt om het uit te maken, het leek dus ooit de goede keus. Om veel pijn en verdriet in de toekomst te voorkomen is het verstandig om afzonderlijk van elkaar er goed over na te denken wat jullie redenen zijn om toch weer terug bij elkaar te komen.

Zijn jullie er nu beiden toe bereid om te investeren in een gezonde relatie? Afhankelijk van wat destijds de redenen waren om de relatie te verbreken, zullen jullie er waarschijnlijk beiden aan moeten werken om deze redenen in de toekomst niet belangrijk meer te laten zijn. Denk er dus goed over na of jullie dit mogelijk achten.

Ben je de fases van liefdesverdriet gepasseerd of kom je bijvoorbeeld je ex na een aantal jaren weer tegen? Dan is de kans sowieso groter dat er het één en ander veranderd is. Aan de situatie toen jullie uit elkaar gingen, maar ook aan elkaar. Het kan goed zijn dat problemen die toen doorslaggevend waren om de relatie te beëindigen, nu niet meer bestaan, of dat jullie ze nu niet meer als problemen zien.


3. Wat is er veranderd?

Tijd voor verandering

Sta er goed bij stil dat er voor beide kanten iets veranderd moet zijn, om weer bij elkaar te komen. Jullie zijn natuurlijk met een reden uit elkaar gegaan en als er niets veranderd is, dan is het vrijwel onvermijdelijk dat jullie dezelfde problemen na een bepaalde periode weer tegen gaan komen. Nu denk je misschien eerst aan een situatie die moet veranderen. Wanneer jullie bijvoorbeeld een langeafstandsrelatie beëindigd hebben, omdat jullie merkten dat jullie dit allebei hier niet mee om konden gaan, dan is het probleem helemaal opgelost wanneer na een poos één van beiden verhuist en jullie in dezelfde stad wonen. Dat zou een reden kunnen zijn om de relatie opnieuw te willen proberen.

Het kan echter ook mogelijk zijn dat de situatie nog hetzelfde is, maar dat jullie veranderd zijn. Eerst besloten jullie dat een langeafstandsrelatie niet zou werken, maar na enige tijd uit elkaar geweest te zijn, beseffen jullie dat het alternatief, niet meer bij elkaar zijn, nog minder goed werkt. Er is iets veranderd aan jullie houding: jullie beseffen je beide dat jullie, ondanks de afstand graag bij elkaar willen zijn en zijn er daarom toe bereid om meer in elkaar te investeren.

Bespreek dus met elkaar wat er nu veranderd is, dat ervoor zorgt dat jullie nu beiden weer vertrouwen hebben in het aangaan van een gezonde relatie. Wees ook duidelijk naar elkaar wat je verwachtingen zijn: hoe gaan jullie er samen voor zorgen dat jullie niet weer in oude patronen zullen vervallen? Heb het ook over wat voor beide kanten de reden was dat de relatie niet meer werkte. Dit is niet altijd voor beide kanten dezelfde reden.


4. Doe het rustig aan

Natuurlijk voelen jullie je erg vertrouwd bij elkaar, jullie kennen elkaar immers al door en door. Het voelt dan misschien logisch om jullie relatie weer op te pakken als hoe jullie voor de breuk met elkaar omgingen. Het kan echter geen kwaad om het een beetje rustig aan te doen. Als jullie voor de breuk bijna toe waren om samen te gaan wonen, of een andere grote stap te maken in jullie relatie, dan wil dat niet zeggen dat nu jullie weer bij elkaar zijn, jullie weer verder kunnen gaan waar jullie gebleven waren. Zelfs als je dat misschien wel zou willen, kan het geen kwaad om het een beetje rustig aan te doen.

Ga eerst bijvoorbeeld weer echt met elkaar daten en maak echt de tijd voor elkaar als jullie samen zijn. Misschien deed je aan het eind van jullie relatie nauwelijks nog moeite voor je uiterlijk. Doe dit dan nu juist heel bewust wel weer. Steek tijd en moeite in elkaar om de relatie weer te laten werken. Zo voorkomen jullie dat jullie elkaar voor lief nemen en er na enkele maanden eigenlijk weinig anders blijkt te zijn dan voor de breuk.

Geef elkaar dus ook de ruimte om te wennen aan jullie nieuwe relatie. Neem ook voldoende tijd voor jezelf waarin je erbij stil kunt staan of je gelukkig bent met hoe jullie nu met elkaar omgaan. Als er nog oud zeer is, dan is het heel belangrijk om dit naar elkaar uit te spreken. Zijn jullie destijds uit elkaar gegaan omdat bijvoorbeeld één van jullie een ander had, dan zullen jullie beiden eraan moeten werken om het wederzijdse vertrouwen weer op te bouwen. Door onzekerheden hierover met elkaar te bespreken, stel je eerlijkheid en vertrouwen voorop. Vertrouwen opbouwen kan erg moeilijk zijn en je zult er allebei veel in moeten willen investeren. Besef je echter ook dat dit met het verstrijken van de tijd steeds beter en makkelijker zal worden. Als jullie je allebei door de zware eerste periode heen kunnen krijgen, dan kan het jullie relatie ook juist heel erg versterken.


5. Haal geen oude koeien uit de sloot

Wees niet boos

Dit lijkt het voorgaande tegen te spreken, maar hiermee bedoelen we dat wanneer je nu voor de ander kiest, je je over gebeurtenissen voor de relatiebreuk heen moet kunnen zetten. Vraag je ten eerste af of je dat kunt. Ten tweede, het is van belang om je over gebeurtenissen uit het verleden heen te kunnen zetten, omdat je anders altijd een scheve relatie zult houden. De ander zal dan altijd een stapje extra moeten zetten, omdat hij of zij degene was die in het verleden iets verkeerd heeft gedaan.

Het betekent niet dat je het nooit meer mag hebben over hetgeen voorgevallen is, of dat dit geen pijn meer mag doen. Jullie kunnen alsnog veel moeten praten over hoe jullie het vertrouwen kunnen herstellen. Maar waar we hiermee op richten is dat je, om weer een gezonde relatie op te bouwen, dat je in staat moet zijn om de ander echt te kunnen vergeven. En dat betekent dat je partner deze gebeurtenis dus niet als verwijt bij ieder komend meningsverschil naar zijn of haar hoofd geslingerd mag krijgen. Jullie moeten deze relatie kunnen starten met een schone lei, waarbij jullie gelijkwaardig aan elkaar zijn en van elkaar verwachten om beide evenveel in de relatie te investeren.

Bespreek met elkaar of dat voor jullie beiden mogelijk is en wat er voor nodig is om je ergens overheen te kunnen zetten. De ander kan je alleen zijn of haar spijt laten blijken en je het vertrouwen geven dat het niet nog een keer zal gebeuren. Je eroverheen zetten is echter iets wat jij zelf moet doen, dit kan de ander niet voor je doen.


6. Het is geen nieuwe relatie

Ook dit lijkt het kopje ‘Doe het rustig aan’ tegen te spreken en dat is eigenlijk ook een beetje zo. Enerzijds is het gezond om elkaar voldoende ruimte te geven nu jullie weer opnieuw beginnen en echt tijd voor elkaar vrij te maken.

Aan de andere kant, jullie hoeven natuurlijk niet te doen of de vorige relatie er nooit geweest is. Vanzelfsprekend gaan jullie anders met elkaar om dan twee mensen die voor het eerst met elkaar daten. Probeer het daarom eerder als een nieuw hoofdstuk te zien, dan als een compleet nieuwe relatie. Jullie kennen elkaars geweldige en minder geweldige eigenschappen al, dus jullie hoeven elkaar niet meer helemaal te leren kennen. Juist dat kan ook heel erg leuk zijn, jullie hebben helemaal gekozen voor elkaar en gaan er iets fantastisch van maken! Het gaat dus om het vinden van de balans tussen het zien als een nieuw hoofdstuk, maar ook elkaar voldoende tijd geven en niet te hard van stapel lopen.


7. Wees eerlijk

Om weer een gezonde band met elkaar op te kunnen bouwen moet eerlijkheid voorop staan in jullie relatie. Doe dus niet alsof er niks gebeurd is in de tijd dat jullie uit elkaar waren, als dat niet het geval is, maar wees daarin eerlijk naar elkaar. Natuurlijk kun je hierin subtiel zijn, zulke onderwerpen liggen vooral aan het begin erg gevoelig. Maar stel open zijn en eerlijkheid voorop. Om een relatie met elkaar op te bouwen die op de lange termijn blijft werken, dan is dat essentieel.

Dit geldt niet alleen voor wat je communiceert over wat er in de tijd dat jullie uit elkaar waren gebeurd is, maar voor jullie relatie in het algemeen. Wees eerlijk als bepaalde punten nog pijnlijk zijn en communiceer dit op een duidelijk (maar niet verwijtende) manier naar elkaar. Hiermee laten jullie het vertrouwen meer en meer groeien en kunnen jullie iets geweldigs van jullie nieuwe hoofdstuk maken!


foto auteur Robin de Boer
Dit artikel is geschreven door Robin de Boer

Dating coach Robin is al jarenlang blogger voor Datingsitekiezen.nl. Getrouwd met een leuke man die ze heeft ontmoet via een datingsite. Een creatieve veelvraat die gek is op schrijven, ontwerpen en tekenen. LinkedIn

© Datingsitekiezen.nl 2024 | Onderdeel van Dik B.V. | KvK 74390708 | Stationsplein 3, 8011 CW te Zwolle | Privacy & Cookies