Deze site bevat affiliate links. We ontvangen mogelijk een commissie bij jouw inschrijving op een datingsite.

Vergelijk de beste datingsites & apps van 2024

Hoe herken je een rebound relatie? 14 tips

Vreemdgaan
Hoe herken je een rebound relatie? 14 tips

Laatst bijgewerkt: 5 juli 2022

Heb je wel eens van een rebound relatie gehoord? Dit fenomeen komt regelmatig – bewust of onbewust – voor tussen twee mensen. Dat kan flink balen zijn, want een rebound relatie is niet altijd even leuk, zeker niet voor één van de twee personen in een relatie. Wil je alles weten over zo’n rebound relatie, hoe je weet wanneer je een rebound bent of met een rebound verkering hebt en natuurlijk wat je in zo’n situatie moet doen?

Een tipje van de sluier: het herkennen is één van de belangrijkste zaken. Geen zorgen, in dit artikel vertellen we je in zeven tips over hoe je een rebound relatie kunt herkennen en hoe je voor een goede afloop kunt zorgen – het liefst voor jullie allebei, natuurlijk.


rebound relatie

Wat is een rebound relatie?

Als je rebound letterlijk probeert te vertalen, betekent het begrip zoiets als afkaatsen of terugstoten. Met een rebound relatie wordt bedoeld dat één persoon ‘teruggekaatst’ uit een andere relatie. Het is kortgezegd een relatie waarvan één partner na een (langdurige) relatie of zelfs huwelijk in deze relatie springt. Je hoort voornamelijk negatieve verhalen over een rebound relatie, maar in principe kan het ook goed aflopen als je al gauw na een break up een nieuwe relatie aan gaat.

Helaas is het wel vaak zo dat een persoon heel vlug een nieuwe verkering krijgt, zonder de vorige relatie echt verwerkt te hebben. Een rebound relatie kan bewust of onbewust tot stand komen – soms is de vorige relatie zelfs nog niet verbroken als de rebound relatie wordt aangegaan.

Door een rebound relatie kan diegene die nog met zijn of haar hoofd bij de ex-partner zit, door middel van de rebound de verbroken relatie verwerken. Het is vaak een impulsieve reactie om

Een rebound relatie heeft een bepaald nut

Het lijkt misschien erg onaardig om met een nieuw persoon een rebound relatie aan te gaan, maar zoals we hierboven al schreven, gaat dat vaak onbewust. Een rebound relatie heeft namelijk een bepaald nut: diegene met wie er een nieuwe relatie wordt aangegaan verzacht de pijn van diegene die het hart heeft laten breken door zijn of haar ex.

Als er een connectie met iemand anders wordt aangegaan, komt de emotionele pijn van de breuk minder hard of in ieder geval niet direct bij diegene aan. Je kunt een rebound relatie een beetje zien als een kussen om het hartzeer wat te verzachten, dus.

Bewust maar nog vaker onbewust

Voor degene die het ‘kussen’ is in zo’n rebound relatie, kan het heel wat problemen opleveren. Je kunt je gebruikt voelen als diegene weer emotioneel is opgeknapt en toch inziet dat hij of zij weer terug wil naar de oude geliefde, of hebt gewoonweg hele andere verwachtingen van jullie verkering. Waar sommige mensen heel bewust een rebound relatie in gaan om gewoonweg niet alleen te hoeven zijn of om de afleiding bij jou te zoeken, zijn er misschien nog wel veel meer mensen die helemaal onbewust gaan voor een rebound relatie. Bij de heftige emoties van het uit elkaar gaan van de vorige relatie en de heftige gevoelens van aantrekkingskracht bij een ander, kunnen er zaken door elkaar gaan lopen. De emoties van pijn en spanning zorgen ervoor dat diegene die onbewust een rebound zoekt opeens verliefd denkt te zijn, terwijl dit eigenlijk niet echt zo is.

Waarom een rebound relatie vaak verkeerd af zal lopen

Helaas eindigen veel rebound relaties in pijn en verdriet – in ieder geval voor één persoon. Helemaal als de rebound relatie onbewust is begonnen, of als iemand niet helemaal eerlijk is geweest over zijn of haar gevoelens, is er een grote kans dat er iemand wordt gekwetst.

Dat kan aan de ene kant zo zijn voor diegene die de rebound is, omdat er niet met gelijke intenties wordt begonnen aan de relaties. Het kan je met een leeg gevoel achterlaten, omdat jij maar niet de liefde terugkrijgt die jij wel aan je partner geeft. Je kunt over jezelf gaan twijfelen, steeds meer gaan doen om je liefje te pleasen zodat je wél die aandacht krijgt die je zou willen en daarbij over je eigen grenzen gaan, waardoor je later misschien wel spijt krijgt van de relatie.

Maar ook voor diegene die al gauw van de ene in de andere relatie stapt, kan een rebound relatie niet het fijnste resultaat opleveren. Je gaat immers een nieuwe verkering aan terwijl jij je misschien kwetsbaar en ontzeker voelt, waardoor je een hoger risico hebt dat bij iemand terecht komt die wel helemaal niet zo goed bij je past – of die misschien zelfs wel misbruikt maakt van je zwakkere staat. In de meeste rebound relaties zijn deze situaties vaak aan de orde: en dat is natuurlijk niet de insteek van een nieuwe, fijne relatie.


blank

Hoe weet je of je in een rebound relatie zit?

Oké, je weet nu dus wat een rebound relatie is en waarom wat voor nut zo’n relatie dan eigenlijk heeft. Maar hoe weet je nou of je midden in zo’n relatie zit? Een rebound relatie kan namelijk ook plaatsvinden als het een hele tijd geleden is dat iemand uit elkaar is gegaan met zijn of haar ex – het gaat vooral om gevoelens.

En juist die gevoelens zijn nu zo lastig op papier te krijgen… Je kunt dus niet aan de hand van een bepaald aantal dagen, weken of maanden tussen het einde van een relatie en het begin van een nieuwe liefde kijken of die nieuwe verkering dan een rebound is. Gelukkig zijn er wel een aantal andere signalen waar je op kunt letten, om te kijken of je in een rebound relatie zit.

Een kleine disclaimer: we schrijven onderstaande signalen vanuit degene die de rebound is, maar je kunt elk signaal natuurlijk om omdraaien naar je eigen gedrag om uit te zoeken of jij geen relatie hebt met een rebound liefje.

1. Hij of zij is direct helemaal hotel de botel

Misschien zijn jullie nog maar net samen, en is je lover al helemaal gek op je. Dat is natuurlijk heel fijn en ook gewenst als je verkering krijgt, maar is deze crazy love wel gebaseerd op de waarheid? Misschien diegene waarmee je pas een relatie hebt al alsof je de ware bent, terwijl hij of zij nog eigenlijk helemaal niet zo veel van je weet.

Hoe weet diegene dan al zo gauw of jij zijn of haar missende puzzelstukje bent? Je krijgt een beetje het gevoel dat ze wel op iedereen zo verliefd zouden kunnen zijn. Dit kan een belangrijk signaal zijn dat jij je in een rebound relatie bevindt, helemaal als het gecombineerd is met onderstaande situaties.

2. Jullie gaan heel snel, maar tegelijkertijd gebeurt er eigenlijk niks

Een ander signaal voor een rebound relatie is dat je het gevoel hebt dat jullie erg snel gaan in jullie verkering. Misschien woon je al heel vlug samen, of breng je gewoon veel tijd door met z’n tweeën of hebben jullie zelfs al de grote ik-hou-van-je gezegd, terwijl jullie nog niet zo lang samen zijn. Dat is op zich helemaal geen probleem, maar gebeuren er ook bepaalde dingen die ook bij dit tempo horen? Ken je elkaar ook al goed, praten jullie veel over je wensen en dromen, hebben jullie elkaars ouders al ontmoet – of zijn deze grootste gebaren eigenlijk een manier om een échte, diepgaande verbinding uit de weg te gaan?

3. Als je nieuwe lief verbitterd is over zijn of haar vorige liefje

Om een rebound relatie te herkennen, is het goed om te kijken naar hoe je lief over zijn of haar ex praat – en hoe vaak dan. Is je lief alleen maar negatief over zijn of haar ex? En komt dat de hele tijd boven tafel? Kijk, als de ex in kwestie iets vervelends of kwetsends heeft gedaan, zoals constant vreemdgaan, de kat doodgereden of erger, dan is het logisch dat je nieuwe lief niet vol lof over zijn of haar ex praat. Maar als er in je relatie te pas en te onpas gepraat wordt over wat voor een monster de ex was en dat bijna elk gespreksonderwerp lijkt te gaan over de verbroken liefde, dan moeten er toch wat alarmbellen gaan rinkelen.

4. Als de naam van de ex verboden is in jullie relatie

Het kan ook zo zijn dat de naam van zijn of haar ex verboden is in jullie relatie. Je nieuwe lief rept geen woord over de verbroken relatie, zelfs na maanden in jullie verkering. Dit kan erop wijzen dat je nieuwe schatje de vorige relatie nog niet heeft verwerkt, en het er zelfs zo moeilijk mee heeft dat hij of zij er niet eens over kan praten. Als je lief er zelfs als je ernaar vraagt niks over wilt loslaten, dan kan het zijn dat jij de rebound bent in jullie verkering.

5. Als je het gevoel hebt dat je ook met de ex een relatie hebt

Dit is wel een heel duidelijk signaal: waar je nieuwe liefje is, daar is ook de ex van hem of haar. Overal in huis staan foto’s van de ex in kwestie, je vriend(in) wordt regelmatig huilend wakker omdat zij of hij van de verbroken relatie droomde, alles wekt een anekdote op over de ex, je verkering wil het liefst naar plekken waar de ex ook is, zoals feestjes, zijn of haar stamkroeg of gezamenlijke vrienden… Als je het gevoel hebt dat je naast je lief ook altijd moet dealen met de ex, dan is de kans heel groot dat je verkering nog niet over zijn of haar verbroken relatie heen is – en je dus in een rebound relatie zit.

6. Je komt meteen in de relatie routine – ook al zijn jullie nog maar net samen

Dit komt vaak voor als je met iemand gaat die net uit een langere relatie komt. Voor je het weet wonen jullie samen, heb jij al een eigen kant van het bed, doe je samen boodschappen en zitten jullie avondenlang samen voor de televisie. Niks mis mee, natuurlijk, maar de dating fase in juist de tijd om elkaar beter te leren kennen. Romantisch uit eten, stomende sekssessies en urenlang praten op een bankje horen daarbij. Als je deze dingen allemaal overslaat en meteen die relatie routine in gaat, kan het zo maar zijn dat je letterlijk de ex in deze routine vervangt.

7. Je lief lijkt weinig zelfkennis te hebben

Probeer je lange gesprekken te voeren over passies, dromen en doelen, maar komen deze gesprekken maar op weinig uit? Ook dat kan een signaal voor een rebound relatie zijn. Als iemand net uit een relatie komt waar lief en leed werd gedeeld, en misschien ook hobby’s en doelen, kan diegene het heel lastig vinden om opeens weer een individu te zijn. Want wat vindt hij of zij nou eigenlijk leuk – ook zonder de ex? Als je nieuwe verkering maar weinig over zichzelf lijkt te weten, kan het zijn dat diegene zichzelf eerst nog opnieuw moet uitvinden na een verbroken relatie.


Gevoelens accepteren

Hoe ga je met deze situatie om?

Als jij in een rebound relatie zit – of je nu de rebound bent of niet – moet je nadenken over hoe je verder wilt. Nu je jouw situatie hebt herkend, wil je vast weten wat je nu moet doen. We helpen je graag!

8. Als jij degene bent die een rebound nodig heeft: wees altijd eerlijk

Je hebt dus een rebound. Enerzijds kan dit een prima remedie zijn om je ex te vergeten, maar aan de andere kant speel je ook met vuur. Of beter gezegd; met gevoelens en emoties. Want wat als de andere partij echt helemaal hotel-de-botel van jou is? Jij bent zijn of haar droomman of vrouw. De ideale partner. De toekomstige vader of moeder van zijn of haar kinderen. En jij? Jij zit nog met je hoofd bij je ex.

We geven je een welgemeend advies waarvan we hopen dat je het opvolgt. Wees altijd eerlijk. Naar de ander toe, maar zeker ook naar jezelf. Soms herken je zelf niet dat je in een rebound relatie zit.

Denk je dat je de ander echt leuk vindt. Bedenk dan altijd bij jezelf dat je op dat moment niet objectief naar de situatie kijkt. Onder ‘normale omstandigheden’ had je de ander misschien helemaal niet zo interessant gevonden, maar nu het eenmaal op je pad is gekomen denk je misschien dat het allemaal zo had moeten zijn.

9. De stelregel bij een rebound relatie is vrij simpel

Voor elk jaar dat je vorige relatie duurde, zou je eigenlijk een maand voor jezelf moeten nemen. Stel dus dat je een relatie van 5 jaar hebt gehad, dan zou je dus minimaal 5 maanden moeten wachten voordat je begint aan een nieuwe relatie zodat je de tijd hebt gehad om eventueel liefdesverdriet te kunnen verwerken.

Zorg er in ieder geval altijd voor dat je de andere persoon in de rebound relatie niet opzettelijk kwetst en wees eerlijk over je gevoelens en gedachten. Het kan voor de ander misschien pijnlijk zijn, maar dan weet hij of zij tenminste wel waar ie aan toe is. Als jij je ware motieven verzwijgt geef je de ander niet de mogelijkheid om eigen (en weloverwogen) keuzes te maken. Niet echt fair natuurlijk.

10. Als je de rebound bent

Denk goed na over wat jij wilt. Wil je je nieuwe liefde helpen over zijn of haar relatie heen te komen, of voel jij je dan gebruikt? Wil je genieten van de momenten die jullie nu samen hebben, of heb je niet het geduld om te kijken of er een lange toekomst voor jullie in petto ligt?

Kijk goed wat je verwachtingen zijn, en wat je eigenlijk voor je nieuwe partner over hebt. Je kunt er voor kiezen om te stoppen met jullie beginnende relatie, maar je kunt ook al zo gek op je partner zijn dat je het toch een kans wilt geven. Dat is echt niet hopeloos, want het is namelijk niet per definitie zo dat een rebound relatie nooit kans van slagen heeft.

Je zult je nieuwe partner dan echter wel alle tijd moeten gunnen om het verlies van zijn of haar ex te kunnen verwerken. Dit kan soms erg moeilijk zijn, vooral wanneer jij je het liefst vol overgave op je nieuwe partner zou storten. Niet doen. Bescherm jezelf en laat de nieuwe relatie een beetje op z’n beloop, anders ben jij straks degene met een gebroken hart!


Hoe kun je een rebound relatie laten werken?

Als je erachter bent dat je niet over je ex heen bent, maar de relatie wel wilt laten werken – of als jij de rebound bent, maar je nieuwe lief echt niet wilt laten lopen, zijn er een aantal dingen die je kunt doen.

11. Laat je verwachtingen even gaan en go with the flow

Normaliter ga je een relatie in met een hoop verwachtingen: je wilt natuurlijk voor altijd bij elkaar blijven, trouwen, kinderen krijgen, de hele mik mak.

Als je weet dat je in een rebound relatie zit, moet je vooral heel veel geduld hebben. Probeer elkaar gewoon te leren kennen zonder er al te veel verwachtingen aan te hangen: hoe minder druk, hoe beter. Zo kun je van elkaar genieten en kijken of je goed bij elkaar past – ook als de gevoelens van hartzeer van de ene partner wegebben.

12. Heb (heel veel) geduld

We zeiden het al, maar het is cruciaal als je een rebound relatie wilt laten werken: heb veel geduld. Meestal kun je pas na drie of vier maanden vaststellen of jullie rebound relatie een toekomst heeft. Wil je niet zo lang wachten, dan kun je beter op zoek naar iemand anders… Anders kun je in de tussentijd genieten van elkaars gezelschap en je focussen op de leuke dingen.

13. Laat je ex links liggen

Deze tip is voor diegene die een rebound nodig heeft: verwijder je ex helemaal uit je leven. Als jij je rebound relatie een eerlijke kans wilt geven, dan moet je geen contact meer hebben met je ex. Afspreken, appen en zelfs steeds herinneringen ophalen zal de verwerking van je liefdesverdriet weinig goed doen, en die ruimte waar je ex nu zit in je hart, die verdient je nieuwe partner juist.

14. Negeer mensen met een mening

Je vrienden, familie en collega’s zullen allemaal wel een mening over jullie relatie hebben. “Rebound relaties worden NOOIT wat!” “Je nieuwe vriend is pas net uit een andere relatie, je maakt geen schijn van kans!” en andere opmerkingen zullen je bijna om de oren vliegen. Als je echt wat van je rebound relatie wilt maken, moet je deze meningen gewoon lekker negeren. Laat je vooral niet beïnvloeden door mensen die het beter denken te weten – maar neem zorgen van je dierbaren wel altijd serieus.


Conclusie; rebound is een tricky relatie

Een rebound relatie kan best tricky zijn: vaak wordt er iemand gekwetst. Maar dat is heus niet altijd het geval: sommige rebound relaties groeien uit tot iets heel moois. Nu je weet wat een rebound relatie is, hoe je het herkent en hoe je in zo’n situatie kunt handelen, kun jij een rebound relatie op de beste manier die voor jou mogelijk is laten eindigen – of juist laten doorgaan. Het belangrijkste: kijk goed naar je eigen gevoelens en heb veel geduld met elkaar. Dan komt het allemaal goed!


foto auteur Robin de Boer
Dit artikel is geschreven door Robin de Boer

Dating coach Robin is al jarenlang blogger voor Datingsitekiezen.nl. Getrouwd met een leuke man die ze heeft ontmoet via een datingsite. Een creatieve veelvraat die gek is op schrijven, ontwerpen en tekenen. LinkedIn

© Datingsitekiezen.nl 2024 | Onderdeel van Dik B.V. | KvK 74390708 | Stationsplein 3, 8011 CW te Zwolle | Privacy & Cookies