Onafhankelijk vergelijken van datingsites & apps

Vreemdgaan: Moet je het vertellen of niet?

Vreemdgaan
Vreemdgaan: Moet je het vertellen of niet?

Laatst bijgewerkt: 5 juli 2022

Je kunt jezelf wel voor je kop slaan, maar het is toch echt gebeurt. Op een verjaardagsfeestje, borrel of waar dan ook is de avond uit de hand gelopen en ben je je boekje te buiten gegaan. Je bent vreemdgegaan en jouw trouwe partner weet (nog) van niks. Je voelt je schuldig maar je wilt ook niet je relatie op het spel zetten door het te vertellen, wat nu?

Reden
Kun je een reden bedenken waarom je bent vreemdgegaan? Mankeert er volgens jou iets aan jullie relatie, kom je ergens iets tekort of was het pure lust? Ben je na een felle ruzie de hort opgegaan en heb je een wijntje of biertje te veel gedronken? Wellicht was er inderdaad alcohol in het spel en was je je niet helemaal bewust van je acties. Dan kan de waarheid hard aankomen als je ’s ochtends met een kater wakker wordt. Er is echter geen enkele reden te bedenken die als een excuus kan worden gebruikt voor wat je hebt gedaan. Die leuke avond die het op het eerste gezicht leek, was dit alles niet waard.

Schuldgevoel
Of je nu wel of niet een reden kunt bedenken, vreemdgaan is en blijft niet acceptabel en dus voel je je schuldig. Een schuldgevoel hebben is al super vervelend maar is nog veel erger als je niet eerlijk kunt zijn tegen diegene die je liefhebt. Bij ieder lief woordje of aanraking van je partner denk je terug aan die avond dat je jezelf niet hebt kunnen beheersen en bent vreemdgegaan. Je probeert goed te doen en die ene fout te vergeten, tevergeefs. Vergeten zal je het niet en het blijft rondspoken in je hoofd. Besef wel dat jij niet het slachtoffer bent in dit verhaal. Uiteindelijk ben jij diegene die is vreemdgegaan en heb jij het vertrouwen van je partner geschaad. Een schuldgevoel hoort bij die actie maar is aan niemand anders te wijten dan jezelf.

Geheim
Op dit moment draag je een groot geheim met je mee. Maar kan dit wel geheim blijven, zal dit niet uitlekken en via via jouw partner bereiken waardoor je hem of haar zo mogelijk nog erger kwetst? Vreemdgaan is een fout waarbij altijd een ander persoon betrokken is en de vraag is maar of de ander zijn of haar mond wel kan houden. Hoogstwaarschijnlijk wordt het wel aan iemand doorvertelt, wel of niet in vertrouwen.

Helaas zijn mensen gek op roddels en weet je dus nooit of jullie geheim daadwerkelijk geheim blijft. Hou dit in je achterhoofd wanneer je bedenkt of je wel of niet eerlijk wilt zijn tegen jouw partner. Via via te horen krijgen dat jouw vriend of vriendin vreemdgegaan is, doet enorm veel pijn. Belangrijk is ook om voor jezelf na te denken of dit een eenmalige fout is geweest of dat dit nogmaals zou kunnen gebeuren. Hoe vaker iets gebeurt, hoe meer mensen ervan af zullen weten en hoe sneller een dergelijk geheim uitlekt. Dit heeft jouw partner niet verdient, toch? De waarheid zal hoe dan ook pijn doen maar je kunt je indenken dat het zo mogelijk nog meer pijn doet als een buitenstaander een boekje opendoet. Zet jezelf in de schoenen van jouw partner en bedenk dan wat het beste is om te doen.

Eerlijkheid
Eerlijkheid is waarschijnlijk iets waar jij en je vriend(in) altijd voor hebben gestaan en in hebben geloofd. Een eeuwig schuldgevoel met je meedragen en een dergelijk geheim verzwijgen voor jouw partner past niet in dit plaatje. Het is helaas niet te voorspellen hoe hij of zij zal gaan reageren. De kans bestaat dat de relatie per direct stopgezet wordt, of er een pauze ingelast wordt. Het kan ook zo zijn dat er op dit moment weinig acties worden ondernomen maar jouw partner tijd nodig heeft om dit te verwerken en erover na te denken. Geef hem of haar dan ook de ruimte hiervoor en wees voorbereidt op alle vragen die gaan komen. Vertel alles wat hij of zij wil weten en accepteer de reactie die hierop komt. Probeer jezelf niet te verdedigen want zoals eerder genoemd, er is geen geldig excuus.

Vertrouwen
Als een echte man of vrouw heb jij je partner de waarheid vertelt, toch? Als de relatie nog intact is, is het nu belangrijk om te bewijzen dat jij wel te vertrouwen bent. Toon jouw liefde alsof je net weer bij elkaar bent en hoop op het beste. Heb je besloten het niet te vertellen? Ook dan is het belangrijk om terug het vertrouwen te krijgen in jullie relatie en ervoor te zorgen dat dit nooit meer zal gebeuren. Vertrouwen in jezelf hoort hier ook bij. Weten dat het niet meer zal gebeuren en je er weer voor de volle 100% voor gaat om jullie relatie te laten slagen. Zorg voor veel quality time samen en bouw aan jullie relatie. Heeft jullie relatie het niet gered? Dan heeft het misschien zo moeten zijn en is het nu tijd om aan jezelf te werken. Welke keuze je ook hebt gemaakt en welke consequenties dit ook heeft gehad, wij wensen je veel wijsheid en geluk in de liefde.


foto auteur Robin de Boer
Dit artikel is geschreven door Robin de Boer

Dating coach Robin is al jarenlang blogger voor Datingsitekiezen.nl. Getrouwd met een leuke man die ze heeft ontmoet via een datingsite. Een creatieve veelvraat die gek is op schrijven, ontwerpen en tekenen.

© Datingsitekiezen.nl 2022 | Onderdeel van Dik.nl | Dik B.V. | KvK 74390708 | Tesselschadestraat 155, 8023 BL Zwolle | Privacy statement