Onafhankelijk vergelijken van datingsites & apps

Vreemdgaan herkennen: hoe herken je een vreemdganger?

Vreemdgaan
Vreemdgaan herkennen: hoe herken je een vreemdganger?

Laatst bijgewerkt: 5 juli 2022

In een voorgaand artikel op onze website heb je al kunnen lezen waarom mannen en vrouwen vreemdgaan. Wanneer er binnen een relatie sprake is van overspel, dan brengt dat vaak pijn, een beschadigd vertrouwen en onzekerheid met zich mee. Heb jij het vermoeden dat jouw partner ontrouw is, dan kan dit artikel je helpen vreemdgaan te herkennen zodat je snel actie kunt ondernemen.

Signalen vreemdgaan

Er kunnen veel verschillende oorzaken ten grondslag liggen aan het begrip dat vreemdgaan heet. Dat kan zijn omdat de relatie aan een zijden draadje hangt door gebrek aan aandacht voor elkaar, maar het kan ook voorkomen dat men vreemdgaat omdat de kwaliteit en frequentie van de liefde bedrijven volgens hem of haar te laag is.
Hoewel sommige mensen goed kunnen verbergen dat ze buiten de deur hebben gegeten en doen alsof er niets aan de hand is, vindt er vaak toch een gedragsverandering plaats.

Op het eerste gezicht kunnen dit losse signalen zijn, maar tel je deze bij elkaar op dan schept dat vaak een duidelijker beeld van hoe de vork in de steel zit. Laten we een paar van deze signalen onder de loep nemen.

Afstandelijk zijn
Destiny’s Child beschreef het in de plaat ‘Say My Name’; “Je reageert een beetje vaag, je noemt me geen schat meer, waarom deze plotsklapse verandering?” Een vreemdganger die een ander iemand in zijn of haar hoofd heeft, stelt zich bewust of onbewust vaak anders op tegenover de huidige partner. Dat is vooral te merken wanneer er ineens geen koosnaampjes meer gebruikt worden en men afwezig reageert tijdens een gesprek alsof hij of zij er niet met zijn gedachten bij is. Ook wanneer er berichten verstuurd worden, reageert de ander pas laat of helemaal niet meer terug. Dat terwijl je applicatie aangeeft dat hij of zij je bericht wel degelijk gelezen heeft.
Ja, iedereen heeft het wel eens druk of een slechte dag en dat is oké, maar wanneer het gedrag koud en afstandelijk blijft aanvoelen, dan kan dat een teken zijn dat er meer aan de hand is.

Geheime conversaties
Een partner die ontzettend veel op de mobiele telefoon kijkt, kan te kampen hebben met een serieuze Facebook-verslaving. Dan is deze partner niet de enige, want daar hebben meerdere mensen in het huidige tijdperk last van. Het kan echter zijn dat er een belletje moet gaan rinkelen, wanneer je hoort of merkt dat jouw geliefde vaak of constant berichten ontvangt en zijn of haar scherm overduidelijk uit jouw blikveld houdt zodat jij niet (per ongeluk) kunt zien wie deze berichten stuurt.

Ook worden de berichten vrijwel direct na het lezen gewist. Vraag je vriendelijk naar de afzender en krijg je vervolgens een enorme uitbrander en het verwijt dat je wantrouwend bent, dan klopt er wellicht iets niet.

Natuurlijk heeft iedereen recht op privacy, zeker wanneer het gaat om conversaties met vrienden of vriendinnen. Wanneer je echter merkt dat je geen aandacht meer krijgt en er alleen nog aandacht is voor de mobiele telefoon, dan mag je daar gerust een vraagteken bij zetten.

Vaak van huis
De voorgaande signalen zijn redelijk subtiel, maar het kan ook voorkomen dat je duidelijkere signalen voorgeschoteld krijgt. Zo kan het zijn dat je partner ineens op de meest vreemde tijden niet thuis is of pas heel laat thuiskomt. Wanneer je vraagt waar je partner is geweest, krijg je vage antwoorden of wordt er verteld dat men moest overwerken. Ook kan het voorkomen dat je forse kritiek van je partner krijgt op de vraag die je hebt gesteld.
Daarnaast kan je partner ineens een flinke interesse tonen in jouw werkschema en dan met name in de momenten wanneer jij niet thuis bent. Gaat jouw partner daadwerkelijk vreemd, dan is dit essentiële informatie om de kans om betrapt te worden zo klein mogelijk te houden.

Het is in deze situatie ook geen slecht idee om je reukvermogen actief aan het werk te zetten. Vreemdgangers die lichamelijk contact hebben gehad met een ander, kunnen vaak naar de parfum van die persoon ruiken en het zelf niet in de gaten hebben. Ruik je steeds vaker een vreemde geur die niet thuis in het badkamerkastje staat, dan kan dat duiden op bedrog.

Vervolgstappen
Komen de bovenstaande signalen je bekend voor? Dan kan het zijn dat je partner je bedriegt met een ander. Het is dan belangrijk om een goed gesprek aan te gaan met je geliefde. Dat doe je om de situatie bespreekbaar te maken en eventuele misverstanden de wereld uit te helpen. En dat lukt alleen door erover te communiceren.

En hoewel de heersende onzekerheid je kwaad of verdrietig kan maken, probeer het gesprek rustig te beginnen door aan te geven dat jij het gevoel hebt dat je weinig of geen aandacht meer krijgt en er iets mis lijkt te zijn binnen je relatie. Er moet ruimte zijn om gevoelens op tafel te leggen, zeker wanneer je nog niet kunt bevestigen dat er sprake is van overspel. Misverstanden en miscommunicatie kunnen namelijk lijden tot ruzies en beschadigd vertrouwen.

Biecht je partner op dat hij of zij is vreemdgegaan, dan zul je voor jezelf moeten bepalen of je de relatie een tweede kans wilt geven of dat je besluit er een punt achter te zetten. Een tweede leven is absoluut niet onmogelijk, maar je zult er wel goed over na moeten denken. Het kost namelijk veel tijd en energie om het vertrouwen te herstellen. Ook zal de oorzaak van het overspel achterhaald moeten worden.

Alleen wanneer beide partijen met passie en vuur willen strijden voor de relatie, heeft een tweede schot kans van raken.


foto auteur Robin de Boer
Dit artikel is geschreven door Robin de Boer

Dating coach Robin is al jarenlang blogger voor Datingsitekiezen.nl. Getrouwd met een leuke man die ze heeft ontmoet via een datingsite. Een creatieve veelvraat die gek is op schrijven, ontwerpen en tekenen.

© Datingsitekiezen.nl 2022 | Onderdeel van Dik.nl | Dik B.V. | KvK 74390708 | Tesselschadestraat 155, 8023 BL Zwolle | Privacy statement