Deze site bevat affiliate links. We ontvangen mogelijk een commissie bij jouw inschrijving op een datingsite.

Vergelijk de beste datingsites & apps van 2023

Mijn man gaat vreemd

Vreemdgaan
Mijn man gaat vreemd

Laatst bijgewerkt: 5 juli 2022

Veel mensen krijgen vroeg of laat te maken met ontrouw binnen hun relatie of huwelijk. De cijfers lopen wat uiteen, maar wereldwijd gaat 1 op de 5 mensen vreemd. Alleen al het idee dat jouw man vreemd zou kunnen gaan, bezorgt je natuurlijk kippenvel. Maar wat als dit de realiteit is? Je hebt te maken met een man die verliefd is op een ander. Hoe ga je hier dan mee om? Is er überhaupt een manier om hier mee om te gaan? Pak je direct je koffers of geef je hem nog een kans? In onderstaand artikel willen wij je advies geven hoe je er mee om gaat als je man vreemd gaat.

Vermoeden of zeker weten dat iemand vreemd gaat?

Zeker zijn van het feit dat je man vreemd gaat is natuurlijk het meest belangrijk voordat je grote beslissingen gaat nemen. Misschien weet je het nog niet zeker of je man wel echt vreemd gaat. En is je gevoel enkel gebaseerd op vermoedens en signalen die je wellicht verkeerd interpreteert. Wanneer je enkel op je vermoedens afgaat, kun je meer stuk maken dan je lief is. Stel je eens voor dat je je man beschuldigd van iets waar hij zich helemaal niet schuldig aan maakt. Dan loopt je relatie misschien wel net zo’n grote deuk op als dat je vent daadwerkelijk vreemd gaat. Dus weet wat je zegt en waar je je man van beschuldigd. Je kunt ook proberen te achterhalen of je partner vreemd gaat, lees daarvoor ons artikel ‘Vreemgaan herkennen’.

Wanneer je zeker weet dat je man vreemdgaat, is het onvoorstelbaar pijnlijk en verdrietig. De man met wie je de rest van je leven wilde delen, deelt zijn leven inmiddels ook met een ander. Het doet ontzettend zeer als je erachter komt dat hij dezelfde dingen die hij met jou doet, ook met een andere vrouw doet. Dat, waar hij voorheen zijn gedachten en gevoelens met jou deelde, dit nu met een ander doet. Een vrouw die jij niet bent. Iemand waarmee hij lichamelijke en geestelijke intimiteit heeft opgebouwd waar jij het alleenrecht op dacht te hebben. En dat allemaal zonder dat jij er iets van wist. Je vertrouwen wordt hier enorm door beschadigd. Niet alleen het vertrouwen in hem, maar vaak ook het vertrouwen in jezelf. Terwijl dit laatste natuurlijk onterecht is.


Mijn man is verliefd op een ander, wat doe je?

De confrontatie aangaan
Wanneer je je man confronteert met zijn ontrouw zal het zeker geen eenvoudig gesprek zijn, maar het kan je relatie wellicht redden. Neem er de tijd voor en zorg dat er geen dingen kunnen zijn die het gesprek kunnen verstoren. Confronteer je partner op rustige wijze met je twijfels en luister naar wat hij te zeggen heeft. Geef je partner de kans de situatie uit te leggen en zijn gevoelens te uiten. Hoe moeilijk dit ook zal zijn, realiseer je dat je partner ook in een situatie zit waar hij zelf liever niet in had gezeten. Ondanks dat hij hier zelf schuldig aan is.

Op die manier kun je er een goed gesprek over hebben, voordat het daadwerkelijk uit de hand gaat lopen. De angst om je man te verliezen is natuurlijk heel groot. Deze angst komt voort uit het feit dat de kans bestaat dat je gedwongen afscheid moet nemen van je vaste (huwelijks) partner. Afscheid nemen is hard, zelfs als het van een man is die vreemd gaat. Voorkom daarom dat je vanwege die angst dingen zegt of doet, waar je later spijt van kunt krijgen.


Hoe ga je om met een vreemdganger?

Leren omgaan met een partner die vreemdgaat, zou zomaar een van de moeilijkste dingen kunnen zijn waar je mee te maken kunt krijgen. Hoe je dit het beste kunt doen is voor iedere persoon en in iedere situatie anders.

Wel hebben wij een aantal tips over wat je vooral niet moet doen.

  • Geef jezelf nooit de schuld

    Wat er ook fout zit in jullie relatie of waar je misschien ook denkt tekort in te schieten, er is niets wat jij kunt doen wat je partner aanzet tot vreemdgaan.
  • Laat de derde partij geen obsessie worden
    Als je jezelf zo snel mogelijk gek wilt maken, dan kun je miljoenen vragen stellen over die andere vrouw of urenlang haar social media profielen gaan bekijken. Doe dit niet! Het heeft geen zin en je maakt jezelf alleen maar gek.
  • Maak geen overhaaste beslissingen

    Waarschijnlijk is je eerste reactie dat je meteen je koffers wilt pakken of je man zijn sleutels wil laten inleveren. Toch is het belangrijk om een stap terug te doen, tijd te nemen en er goed over na te denken.

Scheiden of blijven?

De grote vraag die nu waarschijnlijk de hele dag door je hoofd speelt is: moet je gaan scheiden of moet je de relatie nog een kans geven? Kun je je man nog vergeven na zijn vreemd gaan en zijn ontrouw naar jou toe? Met een scheiding gooi je alles weg wat jullie samen hebben opgebouwd. Is dat het waard of moet, en vooral kun, je je man vergeven?

Wat je jezelf hierbij moet afvragen is of na het overspel en het vreemd gaan, het vertrouwen wat je had in je man weer hersteld kan worden. Hierbij speelt het een rol hoe ver de ontrouw is gegaan. Was het vreemdgaan een eenmalige fout, het zo gezegde slippertje, of was het een geheime relatie met alles erop en eraan die al maanden voort duurde? Hoe lang ben je bedrogen? Over hoeveel zaken heeft je man gelogen? Was het lust of liefde?

Toont je man spijt en vraagt hij om vergeving? Geeft hij je het idee dat hij hierin oprecht is? Al deze vragen bepalen of er nog een basis voor herstel is van jullie relatie. Het beschamen van vertrouwen is namelijk niet zomaar recht te zetten. Vertrouwen is het meest kostbare goed in een relatie.
Het is duidelijk dat een relatie in stand houden waarbij de partner ooit ontrouw is geweest, niet eenvoudig is. Na ontrouw is er bijna altijd een blijvende wrok en wantrouwen. De kans dat dit onderwerp in jullie relatie in verwijtende sfeer terug zal komen is groot.

Wanneer je er voor kiest om je man te vergeven, vergeef hem dan ook helemaal. Continue verwijten blijven maken en je partner blijvend laten boeten voor zijn ontrouw helpt je relatie niet verder. Wees eerlijk tegenover jezelf of je hier in de toekomst mee om kan gaan en hem compleet kunt vergeven. Pas dan heeft jullie relatie een eerlijke kans op een nieuwe toekomst.


foto auteur Robin de Boer
Dit artikel is geschreven door Robin de Boer

Dating coach Robin is al jarenlang blogger voor Datingsitekiezen.nl. Getrouwd met een leuke man die ze heeft ontmoet via een datingsite. Een creatieve veelvraat die gek is op schrijven, ontwerpen en tekenen. LinkedIn

© Datingsitekiezen.nl 2023 | Onderdeel van Dik B.V. | KvK 74390708 | Stationsplein 3, 8011 CW te Zwolle | Privacy & Cookies