Onafhankelijk vergelijken van datingsites & apps

Hoe herken je foute mannen? (6 tips)

Hoe herken je foute mannen? (6 tips)

Laatst bijgewerkt: 5 juli 2022

Er zijn vrouwen (of mannen) die er als een blok voor vallen: foute mannen. Kerels die je aan het lijntje houden en er vaak meerdere “scharrels” op na houden. Misschien ken je iemand binnen je sociale kring die er ervaring mee heeft. Of ben je zelf in de val van de foute man gelopen. In het gros van de gevallen is voorkomen beter dan genezen, dus daarom wijden we dit artikel aan het herkennen van fouten mannen.

1. Mannen die niet monogaam zijn

In oude tijden was het vrij normaal dat een man meerdere partners erop nahield. Dat was immers een goede manier om zijn voortbestaan veilig te stellen, want hoe meer partners, hoe groter de kans op nageslacht. Tegenwoordig wordt dit met een ietwat andere bril bekeken. Mensen die op zoek zijn naar liefde in de vorm van een relatie willen een bepaalde mate van exclusiviteit: men wilt zijn of haar partner niet delen met anderen en wilt de enige voor hem of haar zijn. Het principe van monogamie – de situatie waarin iemand één partner heeft voor liefde en seks – is in onze Westerse cultuur een belangrijke voorwaarde voor het aangaan en in stand houden van een relatie.


Wat is een foute man en hoe herken je hem?

Dat principe staat in de praktijk wel eens op losse schroeven, aangezien er mensen zijn die wel eens (of meerdere malen) buiten de deur gaan eten. Dat kan verschillende oorzaken hebben, zoals een gebrek aan aandacht, slechte seks met de partner of oerdriften die niet in toom gehouden kunnen worden. Hoewel vreemdgaan over het algemeen afgekeurd wordt, wilt het niet per definitie zeggen dat de vreemdganger een fout persoon (of in het kader van dit artikel: een foute man) is. Dat is afhankelijk van de situatie, beweegredenen en afspraken die men met elkaar gemaakt heeft ten tijde van de aanvang van de relatie.

Nee, foute mannen zijn echter hele andere koek. Die hebben daadwerkelijk hoorntjes op hun hoofd en terwijl jij droomt over een sprookjesachtige relatie met hem, is hij voornamelijk bezig met snode plannen smeden. Vaak om datgene te krijgen wat hij wilt (bijvoorbeeld zoveel mogelijk seks met zoveel mogelijk verschillende vrouwen). Vanzelfsprekend wil je een dergelijke man vermijden bij je zoektocht naar een serieuze date of een liefdevolle relatie. Daarom geven we je een paar punten waaraan je een foute man kunt herkennen.


2. Schimmig smartphonegebruik

Ben je in het bijzijn van je mannelijke date en kijkt hij met enige regelmaat op zijn scherm, dan kan het zijn dat hij gewoon druk bezet is en het één en ander in de gaten moet houden voor bijvoorbeeld zijn werk. Wanneer hij echter koste wat het kost het scherm van zijn telefoon uit jouw gezichtsveld aan het houden is, dan is er vaak meer aan de hand en betekent dit dat hij iets te verbergen heeft. Bijvoorbeeld veelvuldig en spannend contact met anderen. Natuurlijk kan zoiets eenmalig voorkomen, maar gebeurt het vaker dan kun je je gerust eens goed achter de oren krabben.


3. Wanneer jullie samen zijn

Wanneer je een date organiseert met de man in kwestie en hij je – wanneer jullie alleen zijn – behandelt als een prinses, dan kan dat een heerlijk gevoel geven. Niets mis mee zou je zeggen. Wanneer zijn gedrag echter radicaal omslaat als jullie een date hebben op een publieke plek en je behandelt als een vage kennis, dan mag je daar gerust vraagtekens bij zetten. Een foute man is in zo’n situatie namelijk bang dat hij – terwijl hij een date heeft met jou – een van zijn scharrels tegenkomt en zijn kans op seks daardoor drastisch afneemt. Na dit meegemaakt te hebben kan het geen kwaad de man te vragen waarom hij dit gedrag heeft vertoond.

Krijg je een vaag of ontwijkend antwoord en gebeurt het een volgende keer weer, dan is de kans aanwezig dat je te maken hebt met een foute man die jou als één van zijn snoepjes ziet.


4. Likes en reacties op sociale media

Een foute man heeft veel contacten met andere vrouwen (of mannen natuurlijk) te onderhouden. Dat zul je met name terugzien in zijn gedrag op Facebook of Instagram. Ben je op date geweest met een ogenschijnlijk leuke man en heeft hij je toegevoegd op Facebook of Instagram, dan zul je – wanneer je regelmatig op die sociale media kijkt – zien waar hij zoal op reageert (al dan niet door zelf een beetje op onderzoek uit te gaan). Vindt hij vaak pikante foto’s van andere mannen of vrouwen leuk? En reageert hij vaak op statusupdates van anderen met hartjes en koosnaampjes? Dan kan dat een teken aan de wand zijn dat je een foute man aan de haak hebt geslagen. Zeker wanneer hij totaal niet reageert op jouw nieuwe, mooie profielfoto.


5. Een berg exen

Kom je er na een aantal dates achter dat je partner in potentie een berg exen heeft, dan kan dat natuurlijk allemaal aan de exen in kwestie liggen. Aannemelijker is echter dat er iets niet snor zit bij de man. Zeker wanneer hij slecht spreekt over vrijwel alle exen en met een beschuldigende vinger richting de dames of heren in zijn verleden wijst. Het kan een duidelijk teken zijn dat hij maar wat aanpapt en totaal niet serieus (lees: monogaam) in het leven staat. Of hij heeft last van enorme bindingsangst, maar dat leidt in veel gevallen tot het voorkomen van een relatie in plaats van het verbreken ervan.


6. Met anderen daten

Ben je al een tijdje met hem aan het daten, dan hoop je natuurlijk dat alle andere kandidaten afgevallen zijn – als deze er al waren – en dat jij de enige bent met wie hij op een date gaat. Dat hoeft echter niet altijd zo te zijn, bijvoorbeeld als hij uitgaat van het principe “nooit op één paard wedden”. In dat geval kan het dus voor komen dat hij ook met andere kerels of dames een wat méér dan gezellige tijd heeft. Als je hem vraagt of hij meerdere dates erop na houdt en hij geeft een antwoord waar de onduidelijkheid vanaf spat, dan kun je er vergif op innemen dat je zeker niet de enige bent. Misschien is hij nog niet zeker over jou en wilt hij de juiste keuze maken. Dan is de vraag aan jou of hij jouw tijd, energie en liefde wel waard is. De foute man wilt echter van meerdere walletjes snoepen en deze situatie onderstreept dat.


Wanneer je een foute man te pakken hebt

Heb je na het lezen van de bovenstaande kenmerken het gevoel dat de man met wie je aan het daten bent een foute man is, dan kun je twee dingen doen. Of je kiest eieren voor je geld en gaat op zoek naar een man die voor de volle 100% voor je gaat of je neemt genoegen met het zijn van slechts een nummertje. Ben je uit op een avontuurtje zonder verplichtingen, dan is de laatstgenoemde optie wellicht voor jou het te bewandelen pad. Wil je echter daten met uitzicht op een serieuze (monogame) relatie, dan kun je beter een punt achter het contact met de foute man zetten. Ook wanneer je denkt dat jij degene bent die hem kan “redden” en hem zal veranderen. Dit is in de meeste gevallen een regelrechte fata morgana. Waarbij jij doorgaans achterblijft met een gebroken hart.

Bedenk voordat je gaat daten in ieder geval wat je wél en vooral juist niet wilt. Daarmee beperk je de kans dat je teleurgesteld wordt. Er zijn een hoop foute mannen, maar gelukkig zijn er ook een hele hoop goede kerels die over water zouden willen lopen om bij je te zijn. Heb je (veel) ervaring met foute mannen, houd dat dan in je achterhoofd. De ‘goede’ man die je zoekt loopt ergens rond. Aan jou de taak om hem te vinden!


foto auteur Robin de Boer
Dit artikel is geschreven door Robin de Boer

Dating coach Robin is al jarenlang blogger voor Datingsitekiezen.nl. Getrouwd met een leuke man die ze heeft ontmoet via een datingsite. Een creatieve veelvraat die gek is op schrijven, ontwerpen en tekenen.

© Datingsitekiezen.nl 2022 | Onderdeel van Dik.nl | Dik B.V. | KvK 74390708 | Tesselschadestraat 155, 8023 BL Zwolle | Privacy statement