• Onafhankelijk vergelijken
  • 221 datingsites & 27 apps
  • 465 tips & artikelen

Worden mannen afstandelijk als ze verliefd zijn?

Overig advies  Laatst bijgewerkt: 25 november 2019

De meeste vrouwen kennen het wel; wanneer je met een man date en het begint steeds serieuzer te worden, glipt hij er plotseling zonder reden vandoor. De connectie leek zo puur, mooi en echt. Misschien zelfs dichtbij perfectie. Je vertrouwde hem, keek naar de toekomst en stelde je kwetsbaar op. En toch, toch kiest hij ervoor om zomaar afstand te nemen. Maar waarom doen veel mannen dat eigenlijk?


Zoek het niet alleen bij jezelf

Als allereerst is het belangrijk om duidelijk te maken dat de reden waarom hij wegloopt niet altijd bij jou ligt. Veel vrouwen hebben namelijk de neiging om zich na zulke momenten behoorlijk onzeker te voelen en zichzelf vragen te stellen als; ben ik wel mooi genoeg? Was ik niet te saai? heb ik verkeerde dingen gezegd?

Besef dat deze vragen niet relevant zijn om jezelf te stellen aangezien je nog geen idee hebt waarom hij er vandoor is gegaan! In veel gevallen heeft het namelijk andere redenen die zo besproken worden. Pluis dus eerst de waarom-reden uit voordat je zelf conclusies trekt en het ten koste gaat van je zekerheidsgevoel.


De populairste datingsites met gratis inschrijving


Angst om vrijheid te verliezen

Eén van de voornaamste redenen waarom vooral jongemannen geen relatie willen aangaan wanneer het erop aankomt is omdat ze bang zijn om hun vrijheid te verliezen. Denk niet gelijk dat hij hierdoor een player is en het alleen maar met andere vrouwen leuk wilt hebben. Ook andere belangrijke factoren spelen hierbij een rol. Zo zien veel jonge mannen het niet snel zitten om zich te hechten, omdat ze geen zin hebben of bang zijn voor de gevolgen in de vorm van verplichtingen. Denk daarbij aan tijd maken voor elkaar, schoonfamilie, jouw vrienden en afspraken maken over uitgaan en contact met andere vrouwen etc. Mannen zijn over het algemeen vaak bang voor gedoe en drama. Vandaar dat ze dat het liefst ontwijken door voordat het serieus wordt en weg te lopen. Soms terecht maar in veel gevallen hoeft dat helemaal niet waar te zijn en zouden jullie perfect bij elkaar passen. Ook praten jongens niet veel over hun angsten en gevoelens. Het is daarom vaak ook erg moeilijk om achter dit soort oorzaken te komen.


Vlucht voor hevige emoties

Een andere veelvoorkomende oorzaak is dat mannen, voordat hun gevoelens de leiding overnemen, hun kop in het zand steken. Ze voelen zich simpelweg niet klaar om de intensiteit van het verliefdheidsgevoel te omarmen. Het is natuurlijk ook een heftig gevoel dat je zeer onzeker en kwetsbaar laat voelen. In plaats van het onder ogen te zien, kiezen sommige mannen ervoor de benen te nemen. Vrouwen zijn daarentegen over het algemeen eerder geneigd zich hierin over te geven. Mannen houden het liefst meer controle over wat er gebeurd in hun hoofd en laten zich, over het algemeen, minder snel gaan in de liefde. Ook weer een stukje angst/onzekerheid dus. De vraag of die angst reëel is dient eenieder voor zichzelf te beantwoorden.


Te snel

Het kan ook zo zijn dat jullie qua tempo simpelweg niet op een lijn liggen. Niet in elk geval heeft het weglopen van de man namelijk een diepere onderliggende reden. Sommige mannen hebben gewoon meer tijd nodig om te wennen en de gevoelens die bij hun vrijkomen een plek te geven. Zo kan het bijvoorbeeld zijn dat een man in een vorige relatie emotioneel flink geschaad is en daarom nu meer moeite heeft om liefde toe te laten en jou te vertrouwen. Hier dient hij natuurlijk wel over te praten, anders blijft het een raadsel. Met andere woorden is het niet raadzaam om te snel een conclusie te trekken. Ga bij jezelf na of je niet iets te snel bent gegaan en misschien nog wel het belangrijkst: vraag het hemzelf. Probeer ook als hij direct nee zegt, toch nog even het gesprek aan te gaan. Wellicht wordt er dan meer duidelijk voor jou.


De ware?

Ook al voelt hij toch wel degelijk liefde voor je, hoeft het niet te betekenen dat hij voor jou zal kiezen. Zo twijfelen veel mannen of ze de ware hebben gevonden. Ze beoordelen je (on)bewust op verschillende onderdelen die natuurlijk gezien logisch zijn. Denk hierbij aan moederschap, vruchtbaarheid, symmetrie, of jij in hun vriendengroep en/of bij hun familie past en of je hem in verschillende situaties kan handelen. Uiteraard wegen mannen dit niet letterlijk af om zo een keuze te maken, maar goed om te weten is dat veel factoren onbewust een rol spelen in de keuze die een man maakt om te blijven of om weg te lopen. Stort hier echter ook weer niet al je vertrouwen op, de echte wet van liefde weten wetenschappers namelijk nog niet!


Wat te doen? Geef hem ruimte!

Wat moet je als verliefde vrouw doen om hem, waar je zo verliefd op bent weer terug te krijgen? Als allereerst moet absoluut duidelijk zijn dat stalkgedrag averechts werkt, hij is immers niet voor niets weggelopen, om welke reden dan ook. Constant tegen hem blijven praten, contact blijven zoeken zal in de meeste gevallen tegen je werken. Hoe erg het ook prikkelt om weer tegen hem te praten, doe het niet! De sleutel tot mogelijk succes in dit geval het geven van vrijheid. Hierdoor geef je hem namelijk ook de vrijheid om jou te missen!

De keuze van hem om bij jou weg te gaan kan simpelweg betekenen dat hij niet genoeg liefde voor jou voelt als jij voor hem. In dat geval zal hij niet meer terug komen. Je zal dat moeten accepteren en verder gaan. Maar in veel andere gevallen heeft het één van de in dit artikel genoemde redenen. Deze groep mannen die een vorm van vluchtgedrag vertonen, hebben een grotere kans om jou te gaan missen wanneer ze een tijdje alleen zijn. Er kan ineens realisatie bij hun binnen schieten dat hij het toch wel heel erg leuk met je had, meer dan leuk. In dit soort gevallen zal hij weer contact met je opnemen. Zoals eerder gezegd, geef hem hiervoor de ruimte. Je merkt snel genoeg of hij het nog in je ziet zitten of niet. Dat dien je dan te accepteren, hoe moeilijk dat ook kan zijn.


Bekijk ook deze gerelateerde artikelen ⬇️


foto auteur Robin de Boer
Dit artikel is geschreven door Robin de Boer

Dating coach Robin is al jarenlang blogger voor Datingsitekiezen.nl. Getrouwd met een leuke man die ze heeft ontmoet via een datingsite. Een creatieve veelvraat die gek is op schrijven, ontwerpen en tekenen.

Reacties

Reactie plaatsen

  • Dit veld is voor validatie doeleinden en moet ongewijzigd blijven.

Welke datingsite kies jij?

uitgelichte website
© Datingsite Kiezen 2020 | Onderdeel van Dik.nl | Dik B.V. | KvK 74390708 | Hanzeplein 11, 8017 JD Zwolle | Privacy statement