Deze site bevat affiliate links. We ontvangen mogelijk een commissie bij jouw inschrijving op een datingsite.

Vergelijk de beste datingsites & apps van 2023

Afstandelijk gedrag bij vrouwen oplossen? 5 tips

Afstandelijk gedrag bij vrouwen oplossen? 5 tips

Laatst bijgewerkt: 5 juli 2022

Vrouwen beschuldigen mannen vaak van afstandelijk gedrag, terwijl ze er zelf ook een handje kan hebben. Jouw lieve, gezellige date verandert de laatste tijd in een ijskoningin. Heb je iets verkeerds gezegd of gedaan? Heeft ze zich anders voorgedaan dan ze is? In dit artikel lees je waar afstandelijk gedrag bij vrouwen vandaan komt en hoe je dit oplost.


Waarom vertonen vrouwen afstandelijk gedrag?

Er zijn een heleboel redenen waarom vrouwen afstandelijk gedrag tonen. Die redenen hebben lang niet altijd te maken met jou. Het is dus goed om te achterhalen waarom ze zich zo gedraagt, zodat je niet te vroeg conclusies trekt of de verkeerde ‘oplossingen’ gebruikt. Redenen voor afstandelijk gedrag bij vrouwen:

  • Er is iemand anders. Om maar met de deur in huis te vallen. Er is iemand op haar pad gekomen die haar bezighoudt, waardoor jij meer naar de achtergrond verdwijnt. Dat hoeft niet te betekenen dat ze daar vreemdgaat. Het betekent in ieder geval dat ze haar gedachten en aandacht op dit moment verdeeld over jou en over iemand anders.
  • Je gaat te snel/ je wil te graag. Tijdens het daten houdt iedereen een ander tempo aan. Sommige mensen willen het liefst zo snel mogelijk verkering of seksueel contact als ze iemand leuk vinden. Anderen doen het liever rustig aan door de andere persoon eerst door en door te leren kennen. Als een vrouw zich afstandelijk gedraagt, kan het eraan liggen dat jij dingen wilt waar zij nog niet klaar voor is. Dat geldt ook voor je gevoelens uitspreken: te snel zeggen dat je van iemand houdt of verliefd op iemand bent, kan ervoor zorgen dat de ander afschrikt.
  • Ze heeft stress/zorgen/iets aan haar hoofd. Je herkent dat vast ook wel van jezelf: in een drukke of stressige periode ben je er met je hoofd niet helemaal bij. Althans, je denkt ontzettend veel na, maar niet per se over je partner. In de meeste gevallen heeft stress te maken met ‘werk’. Dat vrouwen afstandelijk doen, kan dus ook een heleboel externe factoren hebben.
  • Ze heeft haar interesse verloren. Helaas kan het gebeuren dat een vrouw je eerst heel leuk vond en bij nader inzien haar interesse verliest. Bijvoorbeeld omdat je niet de juiste berichten stuurt, te veel of te weinig van je laat horen of omdat je bent veranderd. Het is heel lastig om te achterhalen of dit zo is, want de meeste vrouwen zullen het niet snel toegeven.

sugar love

Afstandelijk gedrag, hoe los je dat op?

Bovenstaande redenen voor afstandelijk gedrag bij vrouwen klinken best wel heftig. Alsof je haar eigenlijk al kwijt bent. Wij vinden echter dat je een vrouw pas kwijt bent als je helemaal geen contact meer hebt. Bij afstandelijk contact staat de deur nog op een kier, en moet je proberen haar (weer) voor je te winnen! Daarom hebben wij een aantal tips geselecteerd over afstandelijk gedrag: hoe los je dat op? Of jullie relatie kans van slagen heeft is een samenhang van factoren, maar hopelijk helpen deze tips je op weg.

1. Communiceer

Het is heel verleidelijk om dit artikel te lezen en te denken: “Ah dat is het dus, ze heeft een ander.” Daarmee doe je een bepaalde aanname die jouw eigen gedrag beïnvloedt. Omdat je denkt te weten wat er aan de hand is. Zij vraagt zich op haar beurt weer af waarom jij zo raar doet, en het einde kan je al raden: jullie krijgen nog meer afstand.

Probeer daarom te achterhalen waarom ze afstand neemt. Stel veel vragen als ze iets vertelt, wie weet blijkt daar wel uit dat er iets speelt in haar leven. En anders is er ook niets mis mee om op de man af te vragen wat er aan de hand is. “Ik heb gemerkt dat je iets meer afstand neemt van mij. Hoe zie jij dat?” Begin met je eigen observatie en open daarna het gesprek met een open vraag.

2. Geef haar de ruimte

Als iemand afstand van je neemt, werkt het averechts om te compenseren door nog meer contact te zoeken. Je kunt het beste even gas terugnemen en geduldig zijn. Als het goed zit tussen jullie, gaat ze jou missen en ziet ze misschien in dat haar gedrag onnodig is. Mocht dat niet werken, dan raden we je aan om zelf op een luchtige manier contact te zoeken. Maak het niet te zwaar maar houd het speels en gezellig.

3. Gedraag je als een gentleman

Veel mannen hebben een gekrenkt ego als een vrouw zich afstandelijk gedraagt. Daar moet je je overheen zetten, anders krijg je het contact nooit weer op de rit. Dus als je haar ziet, moet je het gezellig maken en lieve, attente dingen zeggen. Stel veel vragen, reserveer een mooi restaurant, geef haar onvergetelijke aandacht in de slaapkamer… Verras de vrouw met iets leuks, zodat haar muurtje afbrokkelt en haar afstandelijke gedrag hopelijk vermindert.

4. Wees niet te makkelijk

Mannen houden van jagen, vrouwen soms ook. Geef haar het idee dat je een eigen leven hebt, waarop zij een ‘aanvulling’ zou zijn in plaats van een ‘invulling’. Vrouwen vinden het erg aantrekkelijk als een man z’n zaakjes op orde heeft en precies weet waar hij mee bezig is. Dus zorg ervoor dat je interessant en spannend voor haar blijft. Dat je niet elke avond op haar contact zit te wachten (ook al zou dat zo zijn). Wil ze een afspraakje met je? Mooi. Jij kan over vijf dagen. Op die manier krijgt ze het gevoel dat je een drukbezet man is. Ze mag blij zijn dat je tijd voor haar vrij maakt.

5. Maak haar (weer) verliefd

In een ander artikel beschrijven we uitgebreid hoe je een vrouw verliefd maakt. Tijdens de eerste fase van het daten of van jullie relatie heb je haar op de een of andere manier voor je gewonnen. Hoe deed je dat? Was je een stoere jongen die haar overal mee naartoe nam? Of was je juist de romanticus die ‘s avonds uitgebreid voor je kookte? Probeer je te herinneren waarom zij voor je viel (of valt). Laat die kant van jezelf zien om haar eraan te herinneren hoe leuk jij bent.

Daarnaast kun je ook de basistechnieken van het flirten toepassen. Zoals subtiele aanrakingen, het maken van veel grapjes. Ook over flirten hebben wij een hoop geschreven. In dit artikel staan alle flirttips die je nodig hebt om afstandelijk gedrag bij vrouwen op te lossen.


blank

Een vrouw met emotionele issues

Mannen die niet helemaal voor een vrouw kunnen of willen gaan, worden vaak bestempeld met het label ‘bindingsangst’. Bindingsangst is voor vrouwen een fijn label, omdat de reden van de breuk buiten henzelf ligt. Dat is fijn, want het is confronterend als je een man eigenhandig hebt weggejaagd. Wat veel mannen niet weten, is dat vrouwen ook een vorm van bindingsangst kunnen hebben. Hieronder leggen we je het uit.

Vertrouwen

Een vrouw die in het verleden erg gekwetst is door een man, zal nu automatisch heel veel moeite hebben met vertrouwen. Eigenlijk heeft haar vorige date of partner het gewoon voor jou verpest, want daardoor is ze heel wantrouwend naar jou toe. Ze laat je dan ook niet te dichtbij komen, zodat ze niet gekwetst kan worden. Dit muurtje bij vrouwen resulteert in afstandelijk gedrag.

Zelfbescherming

Het is dus een zelfbescherming mechanisme. Die kan ze inzetten als ze bang is je kwijt te raken, om wat voor reden dan ook. Het is best wel lastig om dit op te lossen. Het is namelijk een diepgewortelde emotie in haarzelf, die te maken heeft met een gebeurtenis in haar leven. Wij raden aan dat je dan ook veel geduld moet tonen bij een vrouw die afstandelijk gedrag vertoont vanwege emotionele issues. Luister naar haar, oordeel niet, vraag wat voor haar het beste zou werken in jullie contact. Doe geen dingen die haar valse aannames bevestigen (door ook met andere vrouwen te daten). Je mag natuurlijk wel op je strepen gaan staan. Als het jou allemaal te lang duurt of te gecompliceerd wordt, dan ben je misschien beter af met een andere vrouw.


foto auteur Robin de Boer
Dit artikel is geschreven door Robin de Boer

Dating coach Robin is al jarenlang blogger voor Datingsitekiezen.nl. Getrouwd met een leuke man die ze heeft ontmoet via een datingsite. Een creatieve veelvraat die gek is op schrijven, ontwerpen en tekenen. LinkedIn

© Datingsitekiezen.nl 2023 | Onderdeel van Dik B.V. | KvK 74390708 | Stationsplein 3, 8011 CW te Zwolle | Privacy & Cookies