Onafhankelijk vergelijken van datingsites & apps

Ben ik verliefd? Hoe weet je dat je verliefd bent?

Ben ik verliefd? Hoe weet je dat je verliefd bent?

Laatst bijgewerkt: 11 juni 2019

Tijdens een bezoek aan de lokale kroeg, tijdens het sporten of via een online datingsite heb je iemand leren kennen die jou aanspreekt. Deze persoon ziet er niet alleen aantrekkelijk uit in jouw ogen, ook kun je goed met hem of haar praten en meer dan regelmatig wordt er goed gelachen. Voorzichtig begin je jezelf af te vragen of je verliefd bent, maar hoe wordt dat bevestigd?

Verliefdheid test

Verliefdheid wordt vaak geassocieerd met de pijl van Cupido die jou vol in je hart geraakt heeft en de daarop volgende vlinders in de buik. Je kunt dan de hele dag aan niets anders meer denken dan de betreffende persoon en tijdens het dagdromen waan je jezelf in een romantische film waarin jij en diegene die jouw interesse heeft gepakt de hoofdrollen spelen. Wanneer je met vrienden of vriendinnen over hem of haar praat, worden je wangen zo rood als een vers geplukte vleestomaat. Zijn dit dan de ultieme signalen die bevestigen of je verliefd bent?  Oké, het is misschien een tikkeltje geromantiseerd, maar er zit zeker een kern van waarheid in.
Verliefdheid is een persoonlijk gevoel, waarbij iedereen die verliefd is het op een andere manier ervaart. Misschien beginnen de toppen van je vingers wel te tintelen als je aan hem of haar denkt en is dat voor jou een teken dat je verliefd bent. Hoewel er geen checklist voor verliefd zijn bestaat, zijn er toch een paar gemeenschappelijke kenmerken te benoemen, waarmee jij voor jezelf kunt bepalen of je verliefd bent.

In je gedachten
Wanneer je verliefd op iemand bent geraakt, dan is het net alsof deze persoon een kamer heeft geboekt in het hotel van jouw gedachten. Je betrapt jezelf erop dat je meerdere malen per dag aan die leuke gast of pientere dame denkt. En terwijl je dat doet, verschijnt er een lach op je gezicht. Je wordt er vrolijk van. In je hoofd spelen bepaalde scenario’s zich af, waarin je samen bent. Daarnaast kun je niet wachten, tot je hem of haar weer ziet. De hedendaagse communicatie vindt veelal via de mobiele telefoon plaats, dus kijk je ook  meer dan regelmatig naar je touchscreen, in de hoop dat je een bericht ontvangen hebt.

Vrolijkheid
Verliefd zijn is mooi, want je wordt er vrolijk van. Het gevoel maakt namelijk, net zoals het verorberen van een overheerlijk stuk chocolade een stofje aan in je hersenen. Dat stofje heet endorfine en zorgt ervoor dat je gevoelens van geluk ervaart. En daar krijgt niemand genoeg van. Je merkt het vooral wanneer je muziek luistert en je spontaan mee begint te zingen met die romantische plaat. Of dat klusjes die je eigenlijk niet zo leuk vindt, ineens geen probleem meer zijn. Doordat er een nieuw iemand in je leven is gekomen, lijkt het alsof de wereld een stukje mooier is geworden. De endorfinemachine begint pas echt goed te draaien, wanneer je jouw geliefde weer ziet. Dan wordt het wel heel moeilijk, een smile van oor tot oor te onderdrukken.

Lichaamstaal
In de voorgaande alinea’s is de lach die verliefdheid met zich meebrengt al ter sprake gekomen. Ook wanneer hij of zij een grap maakt, zal daar door de verliefde persoon in bijna alle gevallen hard om gelachen worden, hoe slecht de grap eigenlijk ook is. Maar verliefd zijn laat het lichaam op meerdere manieren spreken. Het zoeken van oogcontact is daar een voorbeeld van. Tijdens een date met de geliefde kun je jouw ogen niet van deze persoon afhouden, wordt hij of zij constant in de gaten gehouden en zoeken je ogen bewust of onbewust constant verbinding met de ogen van de ander. Sterker nog, het gehele lichaam wordt naar de ander toegedraaid, omdat je zo dicht mogelijk bij hem of haar wilt zijn. Daarnaast vinden er tijdens het gesprek allerlei kleine aanrakingen plaats, zoals het kort vastpakken van de hand. Dat zijn allemaal signalen die op verliefdheid kunnen duiden.

Toch niet verliefd?
Stel dat je jezelf totaal niet terug kunt vinden in de genoemde kenmerken, dan kun je jezelf afvragen of je de persoon die je ontmoet hebt wel ècht ziet zitten. Vind je het contact leuk en gezellig, maar zie je geen potentie om een relatie te beginnen? Dan kan het goed zijn dat je niet verliefd bent. In dat geval is het beter om duidelijkheid tegenover de ander te scheppen en aan te geven wat je wel en niet voelt. Doe je dit namelijk niet, dan kunnen de verwachtingen bij de ander zich opstapelen en zal zijn of haar hart flink breken wanneer je in een later stadium je gevoelens op tafel legt. Dat wil je natuurlijk voorkomen. Daarnaast kun je, wanneer je echt op zoek bent naar verliefdheid, beter tijd steken in het vinden van de gelijke die jouw hart sneller doet kloppen, dan je tijd besteden aan iemand waarbij je die oer-echte gevoelens van verliefdheid niet ervaart.


foto auteur Robin de Boer
Dit artikel is geschreven door Robin de Boer

Dating coach Robin is al jarenlang blogger voor Datingsitekiezen.nl. Getrouwd met een leuke man die ze heeft ontmoet via een datingsite. Een creatieve veelvraat die gek is op schrijven, ontwerpen en tekenen.

© Datingsitekiezen.nl 2021 | Onderdeel van Dik.nl | Dik B.V. | KvK 74390708 | Tesselschadestraat 155, 8023 BL Zwolle | Privacy statement