Onafhankelijk vergelijken van datingsites & apps

Na hoeveel keer daten kun je stellen dat je een relatie hebt?

Na hoeveel keer daten kun je stellen dat je een relatie hebt?

Laatst bijgewerkt: 30 juni 2020

Veel mensen vinden het moeilijk om te beslissen wanneer daten overgaat in een serieuze relatie. Dit hangt af van veel dingen af. Er is natuurlijk geen magische grens na hoeveel dates je serieus samen verder kunt gaan. De een verlangt naar relatie en de ander moet er niet aan denken. Daarnaast kunnen zaken als bindingsangst, gebrek aan liefde, afstand of school- en/of werkdruk een rol spelen in deze overgangsfase naar een serieuze relatie.


Beter laat dan te vroeg

Een van de fouten die veel mensen maken is om te snel een relatie aan te gaan. Ze laten zich compleet leiden door het sterke gevoel en laten hun ratio buiten kaart. Het gevaar hierbij is dat ze snel tegen irritaties aanlopen. Dingen die ze nog niet van elkaar weten, simpelweg omdat ze elkaar nog niet zo lang kennen. Voorbeelden hiervan zijn: jaloezie, hobbies als uitgaan en tijdbesteding met vrienden. Stellen worden dan getest in meningsverschillen en dat pakt natuurlijk niet altijd goed uit.

Wacht daarom eerst af voordat je echt serieus een relatie aangaat. Leer elkaar goed kennen in leuke en minder leuke momenten. Als dat goed gaat kun je altijd nog een officiële relatie aangaan. Een eenduidig tijdsbestek is hier niet voor. Het hangt af van hoe open jullie naar elkaar zijn en hoe vaak jullie elkaar zien. Meestal ken je elkaar na een maand of 2-3 wel goed, ervanuitgaande dat je elkaar een keer of twee per week ziet. Bespreek het met elkaar en hopelijk zitten jullie op een lijn!


Tekenen dat iemand klaar is voor een relatie

Zonder dat je het er met iemand heel direct over moet hebben kun je vaak al goed peilen hoe je date over jullie situatie denkt. Als hij/zij bijvoorbeeld praat over plannen op lange termijn zoals het ver vooruit plannen van dates, het verlangen om samen eens een concert te bezoeken of op vakantie te gaan, dan weet je in ieder geval dat hij/zij het met jou ziet zitten! Natuurlijk is dit niet een drempel dat je direct een relatie hebt, maar het is wel een goed teken.

Als je date overdreven veel over relaties praat kan dit ook een teken zijn. Bijvoorbeeld over relaties van vrienden, vroeger of van familieleden. Dit geldt natuurlijk alleen als hij of zij er positief over praat. Wanneer de ander dat niet doet kan het juist een teken zijn dat ze niet snel zit te wachten op een relatie.

Spreek het uit

Het kan ook zo zijn dat hij/zij aangeeft geen behoefte heeft om intiem te zijn met anderen. Wanneer dat in een gesprek, opmerking of appje duidelijk wordt, weet je dat je date jou interessant en leuk genoeg vindt om exclusief met jou te zien op liefdesgebied. Ook een goed teken dus!

Persoonlijke toekomstgerichte vragen kunnen er ook op duiden dat je date nadenkt om serieus met je verder te gaan. Voorbeelden hiervan zijn: ‘’zou je het erg vinden als ik een keer per week met m’n vriendinnen op stap ga?’’ of ‘’wat zou je er van vinden als ik zou verhuizen naar ….’’ Wees scherp op zulke vragen door ze te herkennen.

Gevraagd worden

Tot slot kun je ook direct gevraagd worden of je klaar bent voor een relatie. Het is hierbij belangrijk om niet blind ja te zeggen. Denk eerst even na of je er wel echt klaar voor bent en of je het daadwerkelijk ziet zitten. In sommige gevallen, wanneer je al een hele poos date en jullie er constant tegen aan hikken, kun je uiteraard wel meteen ja zeggen. Maar voor je eigen bestwil na bijvoorbeeld 3 dates nog niet.


Tekenen dat iemand nog niet klaar is voor een relatie

Eigenlijk zijn de meeste van deze tekenen het tegenovergestelde van de vorige alinea’s. Wanneer iemand bijvoorbeeld het vertikt om over toekomstige dingen na te denken dan duidt dat erop dat diegene het (nog) niet ziet zitten om op korte termijn een relatie aan te gaan. Je kunt ervoor kiezen om het bespreekbaar te maken. Er zal een open gesprek komen waarbij veel duidelijk kan worden. Risico is hierbij wel kans op een onenigheid. Maar ook dat hoort erbij en ook dat moet je samen kunnen doorstaan wil je samen serieus verder.

Bindingsangst

Ook wanneer iemand negatief praat over relaties of het huwelijk weet je dat iemand er wellicht nog niet klaar voor is. Dit betekent echter niet per definitie dat diegene geen relatie wil. Het kan ook zijn dat hij of zij er angstig voor is (bindingsangst). Dat kan weer verschillende redenen hebben door bijvoorbeeld een slechte ervaring waarbij zijn of haar vertrouwen is aangetast of gescheiden ouders.

Wanneer je date na een aantal dates nog steeds gesloten overkomt kan het erop duiden dat hij of zij jou niet niet in vertrouwen neemt. En aangezien vertrouwen de basis voor een stabiele relatie is, moet dat eerst gewonnen worden. Dat kan afhankelijk van de persoon veel tijd kosten. Als je iemand echt leuk vind is dat natuurlijk de moeite waard.

Enthousiasme

Enthousiasme is ook een goede peiler. Als je date bijvoorbeeld vaak enthousiast het initiatief neemt om samen wat te gaan doen dan weet je dat hij of zij het ziet zitten. Als jij dat altijd moet doen weet je dat er iets mis kan zijn. Dat is niet in elk geval zo. Sommigen zijn nou eenmaal wat afwachtend. Als je dit vervelend of onduidelijk vindt kun je dit altijd bespreekbaar maken.

Als laatste veranderen mensen die nog niet klaar zijn voor een relatie vaak van onderwerp als het ter sprake komt. Dit doen ze puur om confrontatie te voorkomen. Aan de ene kant is dit teken duidelijk en weet je hoe zij of hij denkt, maar aan de andere kant is het misschien beter om het er open met elkaar over te hebben. Dat maakt vaak meer duidelijk. Je weet dan in welk stadium jullie beide zitten en het voorkomt spanningen.

Voor de hoofdvraag is niet een eenduidig antwoord te vinden die voor iedereen geldt. Het belangrijkste is dat je je date goed leert kennen in veel verschillende soorten situaties. Ga dus veel op pad met haar of hem naar verschillende dingen en je merkt snel genoeg of je elkaar in iedere situatie nog steeds leuk en aantrekkelijk vindt. Neem de tekenen uit dit artikel goed in je op en je merkt vroeg of laat of hij of zij klaar is voor een serieuze relatie. Als dat een beetje duidelijk wordt is het tijd om het bespreekbaar te maken en wie weet bloeit er wel een prachtige relatie op!


foto auteur Robin de Boer
Dit artikel is geschreven door Robin de Boer

Dating coach Robin is al jarenlang blogger voor Datingsitekiezen.nl. Getrouwd met een leuke man die ze heeft ontmoet via een datingsite. Een creatieve veelvraat die gek is op schrijven, ontwerpen en tekenen.

© Datingsitekiezen.nl 2021 | Onderdeel van Dik.nl | Dik B.V. | KvK 74390708 | Tesselschadestraat 155, 8023 BL Zwolle | Privacy statement