Deze site bevat affiliate links. We ontvangen mogelijk een commissie bij jouw inschrijving op een datingsite.

Vergelijk de beste datingsites & apps van 2024

Wat kun je doen als je te snel verliefd wordt?

Wat kun je doen als je te snel verliefd wordt?

Laatst bijgewerkt: 5 juli 2022

Je vrienden zien je alweer aankomen. Je bent weer eens verliefd! Hoe vaak jij over je oren verliefd op iemand bent is voor de mensen om je heen bijna niet bij te houden. Je weet het ook wel van jezelf: je bent nu eenmaal snel verliefd. Maar wanneer is snel verliefd worden, té snel? Daartussen zit een heel groot verschil! In dit artikel leggen we uit hoe je erachter komt of je te snel verliefd wordt, waardoor dat zou kunnen komen en natuurlijk wat je eraan kunt doen. Succes!


Beste datingsites voor een serieuze relatie

lexa

1. Lexa

Bezoek
metjou

2. MetJou

Bezoek
parship

3. Parship

Bezoek


Hoe weet je of je te snel verliefd wordt?

te snel verliefd

Sommige mensen worden snel verliefd en sommige mensen té snel. Het verschil is dat het één hartstikke gezond kan zijn en het ander ongezond. Je verliefdheid is dan ongezond in de zin dat je er last van hebt. Je gaat over je eigen grenzen, waardoor je er op de lange termijn niet gelukkig, maar juist ongelukkig van wordt.

1. Je hopt van partner naar partner

Nadat je vorige relatie verbroken is neem je niet de tijd die je nodig hebt om over je ex heen te komen, maar in plaats daarvan vul je de leegte die je voelt op met een nieuwe relatie. Nu kan het natuurlijk zo zijn dat je na het verbreken van een relatie gewoon snel daarop iemand tegenkomt, waarmee het heel erg goed klikt en een nieuwe relatie ontstaat. Laten we vooropstellen dat daar niets mis mee is. Het gaat pas te snel als jij dat eigenlijk zo voelt en dus eigenlijk nog niet toe bent aan een nieuwe relatie. Wanneer je in hoofd nog heel veel bezig bent met je ex, of in je nieuwe relatie probeert te vinden wat je in je vorige relatie niet had (of juist zoekt wat je eerder ook had!), dan zijn dit signalen dat je misschien te snel van stapel loopt. Het kan dan voor de korte termijn heel veilig voelen om weer samen met iemand te zijn, maar uiteindelijk zul je merken dat dit om de verkeerde redenen is geweest en zul je er op de lange termijn niet gelukkig van worden.

2. Je doet dingen waar je nog niet aan toe bent

Doordat je te snel verliefd wordt kun je ook dingen doen waar je eigenlijk nog niet aan toe bent. Zo kun je bijvoorbeeld te snel overgaan op seksueel contact, omdat je denkt dat de ander dit van je verwacht of wil. Maar hoe verliefd je ook bent, seksueel contact zou niet iets mogen zijn dat je doet om een ander te pleasen, maar omdat jij er zelf aan toe bent. Als dat niet het geval is en je er spijt van hebt, blijf er dan niet in je eentje mee zitten, maar bespreek het met iemand die je vertrouwt.

Daarnaast kunnen het ook andere dingen zijn die eigenlijk te snel voor je gaan, maar die je toch doet, omdat je denkt dat de ander dit van je verwacht of dat de ander anders niet bij je zal blijven. Dit kan zijn dat jullie elkaar veel vaker afspraken dan waar jij behoefte aan hebt, dat jullie plannen voor de toekomst maken waar jij eigenlijk nog niet aan toe bent, of dat jij zelfs al bij de ander intrekt, terwijl dat voor jou eigenlijk te snel is. Het is hierbij dus key dat het gaat om jouw gevoel erbij. Soms ontwikkelen relaties zich snel en zijn jullie beiden snel toe aan de volgende stap, daar is helemaal niets mis mee. Het gaat pas te snel als het voor jouw gevoel te snel gaat. Daarom is het dus essentieel dat je goed naar je eigen gevoel leert luisteren wanneer je verliefd bent.

3. Je past je heel erg aan aan de ander

In het verlengde van het vorige punt, kun je je soms ook te veel aanpassen aan de ander. Houdt de ander er een totaal andere levensstijl en normen en waarden op na dan jij, maar voel jij je nu bijna verplicht om op dezelfde manier te gaan denken? Dan weet je dat er iets niet goed zit. Natuurlijk pas je je in een relatie aan elkaar aan, jullie zullen ook qua interesses vanzelf vaak meer naar elkaar toe groeien, simpelweg omdat je veel tijd met een ander doorbrengt. Echter betekent dat niet dat je vanaf dag één al je principes overboord moet gooien en niet meer je eigen plan kunt trekken. Het is ontzettend belangrijk dat jullie allebei jullie eigen leven kunnen leiden en dat jullie mogen verschillen van mening. Als je niet het idee hebt dat dit mogelijk is met je huidige fling, dan is dit wellicht een teken dat je te snel verliefd wordt en je daarom te veel aan de ander aanpast.

4. Je maakt geen tijd meer voor je vrienden/ vriendinnen

Je bent stapelverliefd en vergeet daardoor alles om je heen. Hoewel je ervoor altijd veel met vrienden/vriendinnen afsprak, ging sporten of andere dingen deed die jij leuk vond, lijkt je leven nu plots alleen nog maar om de ander te draaien. Al jullie vrije tijd brengen jullie samen door en je zou bijna vergeten dat je ooit vrienden had. Zoals we hierboven als schreven is het voor een gezonde relatie erg belangrijk om ook nog je eigen leven te kunnen leiden. Het is hartstikke logisch dat je wat minder tijd hebt voor anderen, nu je ook bezig bent met het opbouwen van een relatie, maar dat wil niet zeggen dat je vrienden en vriendinnen dan helemaal links moet laten liggen. Als je merkt dat je deze neiging hebt, dan is dit misschien een teken dat je te snel verliefd wordt.


Waarom word je te snel verliefd?

te snel

Nu vraag je je wellicht af waardoor het komt dat je te snel verliefd wordt. De oorzaak kan bij heel veel verschillende dingen liggen. We bespreken hieronder twee mogelijke oorzaken, maar

Bang om alleen te zijn

Je bent niet graag alleen en daarom probeer je ervoor te zorgen dat je altijd samen met iemand bent. Wanneer je relatie beëindigd is, ben jij al heel snel weer bezig met het vinden met een nieuwe metgezel, zodat je maar niet alleen hoeft te zijn. Hierdoor is het voor jou lastig verbroken relaties te verwerken, tijd in je eentje door te brengen en te onderzoeken wat jij nu echt zoekt en in een relatie. Het kan zo zijn dat je het binnen relaties lastig vindt om te kiezen voor jezelf en je eigen leven blijven te leiden, omdat je er zoveel waarde aan hecht om samen met iemand te zijn. Daardoor verlies je soms je eigen normen en waarden uit het oog.

Waarom je bang bent om alleen te zijn kan om vele verschillende redenen zijn. Het heeft veelal te maken met dingen die in het verleden gebeurd zijn, doordat je bijvoorbeeld in je kindertijd de aandacht van je ouders/ verzorgers of andere belangrijke mensen in je leven niet vanzelfsprekend was. Dan is de kans groot dat je hier, wanneer je hier niets aan doet, dit vaak terug zal komen in je leven. Maar de oorzaak kan ook korter geleden liggen en tijdelijk zijn. Bijvoorbeeld wanneer je op dit moment van je leven niet helemaal tevreden bent met jezelf en die leegte daarom probeert op te vullen met iemand die je wel heel leuk vindt. Het kan ook zo zijn dat je hiervoor heel lang met iemand samen geweest bent en daarom heel erg aan het leven samen met iemand gewend bent. Dan kan het voor jou heel vertrouwd voelen om meteen weer op zoek te gaan naar iemand anders, na het verbreken van je vorige relatie, simpelweg omdat je die manier van leven het meest gewend bent.

Verslaafd aan verliefdheid

Verliefd zijn is heerlijk. Je voelt je vrolijk en blij, denkt continu aan de ander, bent lekker aan het dagdromen en voelt je in een soort blijvende staat van opgewektheid. Het is een soort high-gevoel, wat je het liefst wel altijd zou willen voelen. Zo graag, dat je er eigenlijk een beetje verslaafd aan bent. Doordat je zo graag dit verliefde gevoel wilt beleven, zoek je er actiever naar dan gemiddeld en sta je ook meer open om verliefd te worden. Verliefdheid is namelijk deels ook een gevoel dat je zelf oproept. Wanneer je dit gevoel zo graag wilt ervaren, bereik je het waarschijnlijk ook sneller, maar het is dan de vraag of je daar op lange termijn gelukkig van wordt. Naarmate je langer tijd met iemand doorbrengt, gaat de eerste en hevige verliefdheid er op den duur af en dan is het toch ineens stukken minder spannend. Dan kom je erachter dat je verliefd werd om het gevoel dat het opriep en niet omdat je graag bij de ander wilt zijn.


Wat kun je doen als je te snel verliefd wordt?

Je leest dit artikel vast niet zomaar. Je wilt graag weten wat je eraan kunt doen als je van jezelf weet dat je te snel verliefd wordt. Daarom geven we je hieronder een aantal tips die je daarbij kunnen helpen. Lies hier tips op verliefd te herkennen.

1. Los oud zeer op

Als je merkt dat situaties uit het verleden ervoor zorgen dat je nu te snel verliefd wordt, is het belangrijk dat je die gevoelens voor jezelf oplost. Of dit nu is omdat je bang bent om alleen te zijn, omdat je hiervoor een hele lange relatie had en daarom eigenlijk niet meer weet hoe je ook alweer in je eentje je leven leidde, of dat er nog dingen uit je kindertijd een rol spelen in je huidige relatiekeuzes. In het eerste geval is de kan aanwezig dat je je vorige relatiebreuk niet volledig verwerkt hebt, daarvoor vind je hier meer tips. In het laatste geval kan het helpen om hierover te praten met vrienden of iemand anders die je vertrouwd, maar in sommige gevallen is het beter om hier professionele hulp voor in te schakelen.

2. Investeer in je eigenwaarde

In plaats van dit keer meteen weer voor de volgende verliefdheid te gaan, kan het heel goed voor je zijn om de tijd te nemen om te investeren in jezelf. Grote kans dat dit je helpt om minder snel verliefd te worden. Als je helemaal tevreden bent met jezelf, dan heb je de ander niet per se nodig om je goed te voelen. Wanneer je eigenwaarde goed zit, dan zal het ook anders zijn wanneer je wél weer verliefd wordt. Dan wil je namelijk bij iemand zijn om de juiste redenen en niet omdat je graag verliefd wilt zijn. Hoe werk je dan aan je eigenwaarde? Dat is stof voor een geheel nieuw artikel, maar een aantal tips zijn:

Oefen meer in het aangeven van je grenzen. Bijvoorbeeld naar je baas die wil dat je voor de zoveelste keer deze maand overwerkt. Door vaker nee te zeggen tegen anderen, op momenten dat je iets eigenlijk niet wilt, krijg je meer zelfvertrouwen, omdat je dan opkomt voor je eigen waarden.
Zorg goed voor jezelf. Dat wil zeggen dat je niet te streng voor jezelf moet zijn, maar ook dat je zorgt dat je gezond eet en genoeg sport. Daardoor ga je als vanzelf beter in je vel zitten en krijg je meer zelfvertrouwen.
Bedenk aan het eind van iedere dag drie dingen die jij vindt dat je goed gedaan hebt. Hoe klein dat ook is, hoe vaker je dit doet, hoe beter je over jezelf gaat voelen.

3. Minder vanuit je impulsen handelen

Dit kan in het begin best lastig zijn, gezien je nu al enige tijd gewend bent dat je snel verliefd wordt op iemand en hier ook naar wil handelen. Het kan je echter helpen wanneer je niet meteen aan deze behoeften toegeeft, maar rationeler naar je verliefde gevoelens gaat kijken. Geef dus nu wel duidelijk je eigen grenzen aan, als je dat normaal niet deed en blijf nu bijvoorbeeld wel veel met vrienden en vriendinnen afspreken.

4. Bedenk wat je zoekt in een relatie

Daarnaast kan het goed zijn om even een break te nemen om te bedenken wat jij nu echt zoekt in een relatie. Kijk naar je vorige relaties en wees heel eerlijk naar jezelf over de redenen waarom deze beëindigd zijn. Dat kan uiteraard aan je exen liggen, maar waarschijnlijk ligt dit ook voor een gedeelte aan jezelf. En ook als je zelf niets verkeerd gedaan hebt, dan vallen er altijd lessen uit relatiebreuken te halen. Bijvoorbeeld wanneer de ander vreemdging en jij onbewust wel doorhad dat er iets niet in de haak was, maar je niet naar je eigen geval luisterde. Dan kan het een les zijn dat je meer op je eigen gevoel mag vertrouwen.

Kijk bovendien ook juist naar de eigenschappen die je heel erg waardeerde aan je vorige partners. Zijn er overeenkomsten tussen je vorige partners? En zijn dat eigenschappen waarvan je ze eigenlijk zelf ook meer zou willen hebben? In plaats van dat te zoeken in een ander kun je er ook aan gaan werken om dit meer te ontwikkelen bij jezelf.

Als je voor jezelf meer op een rijtje hebt wat je zoekt in een relatie, kan het makkelijker zijn om in het vervolg niet meteen aan iedere verliefdheid toe te geven. Dan besef je misschien meer dat je er voor de lange termijn gelukkiger van wordt om te investeren in de verliefdheid op iemand die echt is wat jij zoekt in een partner.


foto auteur Robin de Boer
Dit artikel is geschreven door Robin de Boer

Dating coach Robin is al jarenlang blogger voor Datingsitekiezen.nl. Getrouwd met een leuke man die ze heeft ontmoet via een datingsite. Een creatieve veelvraat die gek is op schrijven, ontwerpen en tekenen. LinkedIn

© Datingsitekiezen.nl 2024 | Onderdeel van Dik B.V. | KvK 74390708 | Stationsplein 3, 8011 CW te Zwolle | Privacy & Cookies