Deze site bevat affiliate links. We ontvangen mogelijk een commissie bij jouw inschrijving op een datingsite.

Vergelijk de beste datingsites & apps van 2023

Onmogelijke liefde: hoe leer je los te laten?

Onmogelijke liefde: hoe leer je los te laten?

Laatst bijgewerkt: 5 juli 2022

We kennen allemaal het verhaal van Romeo en Julia. Het schoolvoorbeeld van onmogelijke liefde houdt ons al eeuwenlang in de greep. Ondanks dat er sinds de allereerste opvoering in 1596 tot nu veel veranderd is in de wereld, kun je vandaag de dag nog steeds te maken krijgen met een onmogelijke liefde. In dit artikel behandelen we onmogelijke liefdes en geven we je tips en tricks over het loslaten en doorgaan.

Wat is een onmogelijke liefde?

Wat een onmogelijke liefde precies is hoeven we je vast niet uit te leggen, maar over de verschillende soorten onmogelijke liefdes zul je je misschien nog wel verbazen. Het klassieke verhaal van twee strijdende families zoals in Romeo en Julia is namelijk niet de enige vorm van onmogelijke liefde.

Wat te denken van religie? De ‘root of all evil’ zorgt er al eeuwenlang voor dat lovers niet bij elkaar kunnen zijn omdat de geloofsovertuiging nu eenmaal anders is. In een wereld waarin er in vrijwel elk land verschillende religies zijn kan het goed voorkomen dat je verliefd wordt op iemand met een andere geloofsovertuiging. Soms werkt het, maar het eeuwenoude gezegde “twee geloven op 1 kussen, daar slaapt de duivel tussen” is er natuurlijk niet voor niets.

Zo zijn er nog zat andere situaties waarin je kan spreken over een onmogelijke liefde. Denk hierbij bijvoorbeeld aan:

Hoe je met dit soort situaties omgaat en hoe je deze onmogelijke liefdes het beste kunt loslaten vertellen we zo dadelijk. Er is namelijk maar 1 manier die echt werkt en dat is doorgaan. Om die reden hebben we dan ook de beste datingsites hieronder voor je verzameld, want hoe kun je iemand beter vergeten dan door verliefd te worden op een nieuw iemand?!


PepperBezoek Pepper

Als je al heimelijk verliefd bent op je onmogelijke liefde, zit je misschien niet zo 1-2-3 op een serieuze relatie te wachten. Om die reden hebben we Pepper.nl bovenaan dit rijtje gezet. De leden op Pepper zijn namelijk niet allemaal serieus op zoek naar een date en/of een relatie. Heel veel leden zijn ook gewoon op zoek naar leuke nieuwe contacten en zien vanuit daar wel wat er verder uit voortvloeit. Singles geven zelf aan dat de leukste vrijgezellen zich op Pepper bevinden. Er moet dus haast wel iemand tussen zitten die je helpt je onmogelijke liefde te doen vergeten.

Bezoek Pepper

LexaBezoek Lexa

Eigenlijk een beetje vanwege dezelfde reden als hierboven hebben we Lexa.nl toegevoegd aan dit rijtje. Lexa geldt al sinds jaar en dag als één van Nederland's grootste datingsites. Met meer dan 2 miljoen leden moet het niet al te moeilijk zijn om iemand tegen het lijf te lopen die je helpt je zinnen te verzetten. Ideaal is de chatfunctie op Lexa. Omdat de website zoveel leden heeft is er altijd wel iemand online te vinden om een leuk gesprek mee te beginnen. Voor je het weet zul je dan ook nog maar mondjesmaat aan je onmogelijke liefde terugdenken en wie weet zit je droomman of droomvrouw wel gewoon op Lexa.nl!

Bezoek Lexa

Een onmogelijke liefde loslaten

Het is wel lekker makkelijk gezegd: “alleen door door te gaan kom je over je onmogelijke liefde heen”. Natuurlijk begrijpen wij ook wel dat het veel moeilijker in de praktijk is om je onmogelijke liefde los te laten dan dat dat ene theoretische zinnetje doet vermoeden.

De belangrijkste vraag die je jezelf moet stellen bij een onmogelijke liefde (en deze zul je zo eerlijk mogelijk moeten beantwoorden), is de vraag hoe onmogelijk de liefde daadwerkelijk is. Je hebt immers kunnen zien dat er talloze situaties kunnen zijn als het om onmogelijke liefdes gaat.

Verliefd worden op je baas of een collega hoeft immers niet per definitie een onmogelijke liefde te zijn. Veel bedrijven keuren een relatie op de werkvloer af, maar misschien is dat bij jouw werkgever juist niet het geval en blijkt de baas of die collega ook wel geïnteresseerd in jou te zijn. Plots is je ‘onmogelijke liefde’ dan helemaal niet meer zo onmogelijk.

Ga voor jezelf na hoe onmogelijk je onmogelijke liefde daadwerkelijk is. Bestaat er een kans dat je liefde toch beantwoord gaat worden en voelen jullie je beiden prettig met de situatie? Ga er dan gewoon voor! Tuurlijk is het niet netjes wanneer je er met de beste vriend(in) van je partner vandoor gaat, maar als het jullie beiden supergelukkig maakt, wie is de buitenwacht dan om daar over te oordelen? Ditzelfde geldt natuurlijk ook voor de andere situaties. Maak je niet al te druk om wat anderen er van vinden en ga puur voor je eigen geluk. Jij bent immers nog steeds de belangrijkste persoon in jouw leven toch?


Als je onmogelijke liefde ook echt onmogelijk is

Er zullen dus altijd uitzonderingen zijn. Een onmogelijke liefde kan een mogelijke liefde worden, maar in sommige gevallen blijft de onmogelijke liefde ook daadwerkelijk onmogelijk. Om wat voor een reden dan ook. Het is nu eenmaal zoals het is.

Deze laatste zin kan nog wel eens een leidraad worden bij het verwerken van een onmogelijke liefde. Liefde niet beantwoord zien worden doet altijd pijn. Sommigen ervaren zelfs dezelfde pijn als wanneer iemand is gestorven. Zij krijgen oprecht te maken met een rouwproces en daar is in principe niets mis mee. De een dealt wat makkelijker met ‘verlies’ (ondanks dat het feitelijk niet om verlies gaat. Je hebt het immers nooit gehad…) dan de ander. Alleen jij zult voor jezelf weten hoe het voelt en jouw proces is dan ook jouw proces. Laat je nooit wijs maken dat je gek bent of dat je je niet zo aan moet stellen. Zolang mensen niet in jouw schoenen hebben gelopen kunnen ze nooit weten hoe het voor jou voelt wanneer je liefde niet beantwoord wordt. En zelfs wanneer men hetzelfde heeft meegemaakt kan het voor jou anders zijn. Bewandel dan ook je eigen weg zoals jij denkt het beste om te kunnen gaan met het ‘verlies’.

Onmogelijke liefde loslaten

Wanneer je kijkt naar de 5 stadia van een rouwproces zul je vanzelf enige overlapping zien tussen een ‘echt rouwproces’ en het proces waarin je te kampen hebt met een onmogelijke liefde of liefdesverdriet. In het begin zul je misschien ontkennen dat de liefde daadwerkelijk onmogelijk is. Zodra dit besef er is kun je gevoelens van boosheid ervaren. Van onmacht. Machteloosheid. Omdat je er zelf helemaal niets aan kunt doen.

Dit laatste helpt je bij het verwerken van dit alles en vandaar ook de eerdere zin “het is zoals het is”. Wanneer je berust in dit feit en inziet dat er niets is wat je kunt doen om de situatie anders te doen laten uitpakken, kun je gemakkelijker naar de laatste fase van rouw: aanvaarden en loslaten.

Aanvaarden en loslaten wilt niet zeggen dat het niet langer pijn doet. Je gaat de persoon niet opeens niet meer missen of er niet meer aan denken. Je probeert het hele gebeuren een geschikt plaatsje in je rugzak te geven. Je hebt al zoveel ervaringen zitten in deze rugzak en dit is weer een nieuwe. Je zult er een plekje voor moeten vinden. Een plekje waarbij alles goed is. Precies zoals het is. Zodat je verder kunt.

Welke weg je ook gaat bewandelen; weet dat het goed komt. Zelfs als de oplossing (nog) niet binnen handbereik is. Als je liefde echt onmogelijk is ben je een wijze les rijker. Blijkt je onmogelijke liefde toch minder onmogelijk dan je in eerste instantie had gedacht? Dan blijkt maar weer eens dat niet alles zo is zoals het in eerste instantie lijkt!


foto auteur Robin de Boer
Dit artikel is geschreven door Robin de Boer

Dating coach Robin is al jarenlang blogger voor Datingsitekiezen.nl. Getrouwd met een leuke man die ze heeft ontmoet via een datingsite. Een creatieve veelvraat die gek is op schrijven, ontwerpen en tekenen. LinkedIn

© Datingsitekiezen.nl 2023 | Onderdeel van Dik B.V. | KvK 74390708 | Stationsplein 3, 8011 CW te Zwolle | Privacy & Cookies