Onafhankelijk vergelijken van datingsites & apps

Onbeantwoorde liefde: hoe ga je ermee om? 12 tips

Onbeantwoorde liefde: hoe ga je ermee om? 12 tips

Laatst bijgewerkt: 5 juli 2022

Verliefd zijn is één van de mooiste ervaringen in een mensenleven. Verliefde gevoelens kunnen heel heftig zijn. Onbeantwoorde liefde kan daarom erg moeilijk zijn. Het verdriet kan diep zitten, en soms kan het je nog lang dwarszitten. Deels moet je hierover heen komen.

Verliefdheid en verdriet kan je niet zomaar uitschakelen. Toch zijn er wel manieren om onbeantwoorde liefde een plekje te geven en er wat makkelijker mee om te gaan. In deze blog geven we verschillende tips om om te gaan met onbeantwoorde liefde.


1.Verbreek het contact.

Dit is een belangrijke stap om over onbeantwoorde liefde heen te komen. Moeilijk, maar waar. Het contact verbreken met degene die jou liefde niet beantwoord, geeft je letterlijk en figuurlijk weer lucht.

Bij verliefdheid is het altijd zo dat al je gedachten op één bepaalde persoon gefocust zijn. Het moeilijke is dat dit heftiger wordt als de liefde niet beantwoord wordt. Je gaat alleen maar meer en meer naar die persoon verlangen. Elke keer als je hem of haar gezien hebt, wordt dit effect versterkt. Je zal zo niet makkelijk over de onbeantwoorde liefde heenkomen. Verbreek daarom het contact.

Een andere reden om het contact te verbreken is dat iemand die jou aan het lijntje houdt, zo geen kans meer krijgt om met je af te spreken omdat het hem of haar uitkomt. Je geeft je grens aan.  Bij de laatste tip gaan we hier verder op in.


2. Vermijd een deuk in je zelfverzekerdheid

Zelfverzekerdheid

Zelfs bij de meest zelfverzekerde mensen kan onbeantwoorde liefde voor een deuk in het zelfvertrouwen zorgen. Hoe onzekerder iemand is, hoe meer degene zich een afwijzing aan zal trekken. Er komen dan makkelijk gedachten voorbij zoals ‘Ik ben niet leuk/knap/cool/spontaan genoeg. Dat ben je wel!

Alleen is er (helaas) iemand die gewoon niet verliefd op jou is. Waarom mensen wel of niet verliefd op elkaar worden, is niet altijd te verklaren.

Wel wil iedereen met een beetje zelfvertrouwen, iemand bij wie ze echt een vonk voelen. Soms voelen ze die vonk wel, maar meestal niet. Denk bij jezelf eens na: word jij verliefd op iedereen die er leuk uitziet? Waarschijnlijk niet. Dat geldt ook voor anderen. Haal jezelf dus niet naar beneden.


3. Zoek wat afleiding op een datingsite

Om weer eens rond te kijken op datinggebied én voor een beetje aandacht en flirten is een datingsite of Tinder altijd goed. Een voordeel ervan is dat je niet alleen mannen of vrouwen uit je woonplaats ontmoet, maar ook daarbuiten. Dit helpt je om nieuwe mensen te leren kennen en om – al is het puur voor de lol – weer een beetje te flirten.

Probeer er rustig af en toe rond te kijken. Leg jezelf vooral geen druk op om die ander snel te vergeten, want dat werkt averechts.


4. Stel jezelf deze vraag

blank

Loskomen van iemand voor wie je onbeantwoorde gevoelens hebt, is knap lastig. Stel jezelf eens in een relatie voor met diegene. Zou je een relatie willen met iemand die jou ‘wel leuk’ vindt, maar die niet helemaal voor je gaat? Waarschijnlijk niet. Hou jezelf dus voor ogen dat het niet langer de moeite waard is om veel in de buurt van die persoon te zijn. Diegene kan je niet geven wat je wil en verdient.


5. Gun jezelf wat tijd

Zit je in de situatie dat je liefde niet beantwoord wordt, gun jezelf dan even de tijd om eroverheen te komen. Daarmee bedoelen we niet dat je maandenlang moet zwelgen in verdriet en zelfmedelijden, maar wel dat het goed is om de onbeantwoorde liefde te accepteren en er bedroefd over te zijn.
Pas wanneer je erkent wat er aan de hand is en wat het met je doet, kan je beginnen met het proces om diegene achter je te laten en open te staan voor andere contacten.


6. Focus je op de toekomst

Bij onbeantwoorde liefde komen vaak zware gedachten kijken zoals:

 • Ik zal nooit meer zo iemand als hij/zij ontmoeten.
 • Ik zal nooit meer voelen voor iemand, want ik voor hem/haar heb gevoeld.
 • Ik ben dus niet goed genoeg voor hem/haar.
 • Had ik het maar anders aangepakt. Dan was het wel wat geworden.

Deze gedachten kunnen aanvoelen als de waarheid, maar ze zijn dat niet. Ze worden veroorzaakt door alle stofjes in je hersenen, die vrijkomen bij de pijn van onbeantwoorde liefde. Wat helpt, is om je te focussen op je eigen ambities en hobby’s. Dat is niet alleen goed voor jezelf, maar ook aantrekkelijk voor de buitenwereld.


7. Ga om met andere mannen of vrouwen

Daten met anderen

Zodra je het ergste verdriet achter je hebt gelaten, helpt het om weer wat meer om te gaan met andere mannen of vrouwen. Je hoeft niet meteen met iedereen het bed in te duiken. Met andere mannen of vrouwen omgaan – zelfs al is het vriendschappelijk – helpen je om in te zien dat de wereld groter is dan alleen degene waar je zo verliefd op was. Daarnaast is aandacht van andere mannen of vrouwen vleiend en goed voor je zelfvertrouwen.


8. Tijd doorbrengen met familie en vrienden

Tijd doorbrengen met je familie en vrienden verlaagt je stresshormoon. Probeer zoveel mogelijk tijd door te brengen met goede vrienden en familieleden zodat je kan ontspannen en afgeleid wordt. Een ander voordeel van familie opzoeken, is dat even niet alles om jouw verdriet draait. De focus ligt op andere dingen, zodat je even aan wat anders kan denken.

Weet je familie niet van jouw situatie, dan is het misschien juist fijn om het er even niet over te hebben.


9. Ga wat vaker de deur uit en probeer regelmatig iets leuks te doen

Uitgaan, concerten bezoeken, ergens koffie drinken of de stad in met vrienden: probeer te voorkomen dat je thuis blijft zitten in je verdriet. Dat is heel verleidelijk, maar je gaat je er op den duur niet beter door voelen!

Ben je over het grootste verdriet heen, plan dan rustig aan een paar leuke dingen. En waarom zou je niet een keer lekker gaan winkelen?


10. Steek tijd in je ambities

Bij één van de vorige tips zeiden we het al: aandacht besteden aan je ambitie en hobby’s helpt om over liefdesverdriet heen te komen. Dit geeft je bezigheid en zelfvertrouwen, en dat zelfvertrouwen straal je ook weer uit naar de buitenwereld. Het kan wat moeite kosten om je eigen bezigheden weer op te pakken, maar het helpt écht en is belangrijk.


11. Omgaan met onbeantwoorde liefde

Het is heel moeilijk als de ander jou vertelt dat de vonk niet wederzijds is. Nog lastiger is de situatie waarin jullie elkaar regelmatig zien op een date, als vrienden of als scharrels. De ander weet misschien wel van jouw gevoelens, maar er gebeurt niets. Of je hebt jij gevoel uitgesproken, maar dan krijg je bijvoorbeeld het volgende antwoord:

 • ‘Het spijt me, maar ik heb het echt superdruk.’
 • ‘Ik ben nog niet toe aan een relatie.’
 • ‘Ik zit heel slecht in mijn vel.’
 • ‘Ik heb zulke moeilijke dingen achter de rug.’

Als iemand je dit vertelt, word je vrijwel zeker aan het lijntje gehouden. Lastig, want als je degene op wie je verliefd bent vaak ontmoet, wil je diegene natuurlijk nóg vaker zien. Elke keer kijk je weer uit naar een nieuwe afspraak, die waarschijnlijk niet zo romantisch verloopt als je zou willen. Er zijn in zo’n situatie drie dingen belangrijk:

 • Iemand die jou aan het lijntje houdt voor seks of aandacht, gaat je niet eerlijk zeggen dat jouw liefde niet wederzijds is. Nooit. Daarnaast vinden veel mensen het van nature moeilijk om zoiets uit te spreken. Je moet dus zelf de conclusie trekken dat jouw liefde onbeantwoord is. Dat is moeilijk, maar hoe eerder je dit doet, hoe sneller je verder kan met iemand die wél bij je past.
 • Besef dat de situatie waarin je zit met de ander, niet verandert. Die gaat pas veranderen als de ander een relatie krijgt, en dat zal niet met jou zijn.
 • Verbreek het contact als iemand jou aan het lijntje houdt. Een relatie gaat er niet komen, maar ondertussen kan de ander jou wel zien wanneer het hem of haar uitkomt.

Bij onbeantwoorde liefde die dus niet ‘officieel’ is uitgesproken, maar die jou wel een rotgevoel geeft, kan je dus echt beter het contact verbreken. Dit is beter voor je zelfvertrouwen. Iemand die verliefd op je is, maakt gewoon tijd om wat af te spreken en te appen.


12. Help jezelf om over die onbeantwoorde liefde heen

Onbeantwoorde liefde: iedereen maakt het mee, en het is één van de lastigste dingen die er zijn. Door alle stofjes die er in je hersenen vrijkomen bij (onbeantwoorde) verliefdheid is het erg moeilijk om de ander te vergeten. Gelukkig kan het wel! Geef jezelf allereerst de ruimte om te accepteren dat de verliefdheid niet wederzijds is. Respecteer ook van jezelf dat je er bedroefd over bent en gun jezelf de tijd.

Als je over het grootste verdriet heen bent, helpt het om af te spreken met familie en vrienden. Met mensen om je heen die om je geven ontstress je, en je hoeft even niet te denken aan je situatie. Wat ook helpt, is om weer wat meer omgang te zoeken met andere mannen en vrouwen. Gebruik weer eens een dating app, praat gezellig met mensen als je uitgaat en flirt. Dit is goed voor je zelfvertrouwen en je ziet dat de wereld wat groter is dan alleen die ene persoon.

Tot slot geldt bij eigenlijk alle situaties met onbeantwoorde liefde, dat contact verbreken het beste is. Je kan de persoon waar je gek op bent anders niet vergeten.


foto auteur Robin de Boer
Dit artikel is geschreven door Robin de Boer

Dating coach Robin is al jarenlang blogger voor Datingsitekiezen.nl. Getrouwd met een leuke man die ze heeft ontmoet via een datingsite. Een creatieve veelvraat die gek is op schrijven, ontwerpen en tekenen.

© Datingsitekiezen.nl 2022 | Onderdeel van Dik.nl | Dik B.V. | KvK 74390708 | Tesselschadestraat 155, 8023 BL Zwolle | Privacy statement