Deze site bevat affiliate links. We ontvangen mogelijk een commissie bij jouw inschrijving op een datingsite.

Vergelijk de beste datingsites & apps van 2024

Hoe herken/voorkom je valse hoop en hoe ga je ermee om? 5 tips

Hoe herken/voorkom je valse hoop en hoe ga je ermee om? 5 tips

Laatst bijgewerkt: 5 juli 2022

Na een verbroken relatie blijf jij steevast zitten met een gebroken hart én de overtuiging dat jullie toch vroeg of laat weer bij elkaar zullen komen. Of je hebt één keer een gezellig gesprek in de kroeg en je hoort je eigen gedachten meteen alweer op hol slaan. Je kent jezelf: je hebt snel last van valse hoop.

Iets waar veel mensen mee te maken krijgen in hun leven. Het kan soms knap lastig zijn om deze gevoelens opzij te zetten en door te gaan met je leven. Daarom geven we je in dit artikel tips om valse hoop te herkennen, ermee om te leren gaan en het te voorkomen in de toekomst.


valse hoop

1. Hoe herken je valse hoop?

Allereerst zijn er natuurlijk veel verschillende manieren waarop je valse hoop kunt ervaren. Vind je bijvoorbeeld heel snel iemand leuk, zonder dat er reden toe is om te verwachten dat diegene jou ook leuk vindt? Met andere woorden, wordt je heel snel verliefd? Ook dit kan op veel verschillende manieren: sommigen mensen zijn al na één keer daten verliefd en andere mensen zijn bijvoorbeeld jarenlang verliefd op iemand die ze nog nooit ontmoet hebben, een celebrity bijvoorbeeld.

Daarnaast kun je ook valse hoop ervaren bij relaties die al ten einde gekomen zijn. Als je er altijd van overtuigd bent geweest dat jij en je ex voor elkaar voorbestemd waren, dan blijf je misschien nadat het uitgegaan is valse hoop houden dat het ooit nog weer goed komt.

Hoewel bovenstaande situaties heel verschillend lijken, komen ze allemaal voort uit hetzelfde. Je houdt namelijk vast aan een beeld dat niet overeenkomt met de werkelijkheid. Je verwachtingen zijn op fantasie gebaseerd en houd je met je gedachten in stand. Daarmee geef je jezelf hoop voor de toekomst, terwijl je zelf ook weet dat het niet realistisch is, dat je deze verwachtingen hebt.


2. Hoe herken je dan deze valse hoop bij jezelf?

Als je denkt dat je in een bepaalde situatie misschien valse hoopt hebt, stel jezelf dan de volgende vragen:

  • Zijn mijn gedachten hierover realistisch?
  • Welke redenen zijn er om te stellen dat mijn gevoelens van hoop terecht zijn?
  • Hoe zou ik naar deze situatie kijken als het om die van een vriend/vriendin ging, in plaats van over mezelf?

Deze vragen kunnen je helpen je gedachten en gevoelens meer in perspectief te plaatsen. Door te kijken vanuit de ogen van een vriend/vriendin kun je meer afstand nemen van de gevoelens die je over de situatie hebt en bovendien met meer liefde naar jezelf kijken. Een vriend of vriendin zou je immers niet aanraden om hoop te houden voor een relatie die niet gezond was? En tegen een vriend of vriendin zou je het ook eerlijk zeggen dat hij of zij misschien een beetje te snel van stapel loopt.

niet blij met valse hoop


3. Waardoor ontstaat valse hoop?

Valse hoop kan ontstaan door verschillende redenen. In het geval van een relatie die voorbij is, ben je wellicht nog niet in staat om de situatie los te laten. Probeer uit te zoeken waar dat aan ligt. Zoals we in dit artikel schreven ga je na het beëindigen van een relatie door een proces dat erg lijkt op een rouwverwerkingsproces. Als je hiervan niet alle stadia helemaal volledig doorloopt, dan is het moeilijk om de situatie als dusdanig te accepteren: oftewel je ex los te laten.

Wellicht zie je je ex bijvoorbeeld nog regelmatig, waardoor je continu hoop blijft houden op dat jullie weer bij elkaar komen. Er is maar één manier om dan echt vaarwel te zeggen tegen deze verwachtingen, door (voorlopig) afstand te nemen van je ex. Door het contact te verbreken kun je pas echt loskomen van de gevoelens die je voor je ex had. Ook kan het heel goed zijn om jezelf te blijven herinneren aan de redenen waarom het goed is dat het over is tussen jullie. Schrijf dit op voor jezelf en lees dit regelmatig over, zodat je gedachten over je ex meer in perspectief leert zetten.

Zelfvertrouwen

De kans is ook aanwezig dat het aan je zelfvertrouwen ligt. Misschien ben je er stiekem van overtuigd, dat je toch niet een leuke partner zult vinden en houd je jezelf vervolgens ‘voor de gek’ door te fantaseren over onbereikbare liefdes. Of je hebt de diepe overtuiging dat je niet beter verdiend en daarom blijf je vasthouden aan het beeld van een beëindigde relatie, waarvan je weet dat hij of zij eigenlijk niet goed voor je was. Probeer je eigen gedachten en gevoelens hierover te doorgronden, door echt eerlijk naar jezelf te zijn. Welke diepgewortelde overtuigingen over jezelf heb je, waardoor je verzandt in valse hoop?

Als je dit voor jezelf op een rijtje hebt, kun je werken aan deze aspecten van je zelfvertrouwen. Bedenk bijvoorbeeld standaard gedachten die je over jezelf hebt en stel hiervoor vervangende gedachten op. Bijvoorbeeld: iedere keer dat je denkt ‘ik vind nooit een partner die echt bij me past’, vervang je dit door de positievere gedachte: ‘er zijn genoeg leuke mannen/vrouwen op de wereld, dus ook voor mij!’

Waarom is het vaak zo lastig om van valse hoop af te komen? Dit komt omdat je met je gedachten een soort van fantasiewereld gecreëerd hebt. Als je nu besluit van deze fantasiewereld af te willen stappen, dan zal dat vooral in het begin even lastig zijn. Je zult dan een nieuwe werkelijkheid moeten accepteren en dat is voor ons mensen nu eenmaal moeilijk. Dit proces wordt ook wel cognitieve dissonantie genoemd: je voelt je ongemakkelijk, gespannen of opgelaten wanneer je tegenstrijdige opvattingen vaststelt.


4. Hoe ga je om met valse hoop?

Als je eenmaal vastgesteld hebt dat je valse hoop hebt en je weet wat bij jou de oorzaak is, dan kun je er aan gaan werken. Hoe zorg je ervoor dat je afkomt van je valse hoop?

Denkpatronen veranderen

Ten eerste is het zaak om je denkpatronen te veranderen. Besef je dat de gedachten die je nu hebt irreëel en onwaarschijnlijk zijn. Dit patroon wil je doorbreken door in plaats daarvan rationele en realistische gedachten aan te nemen. Vertel jezelf daarom iedere dag dat fantaseren over de ander je niet gelukkig maakt en dat je jezelf er niet verder mee helpt. Hoe vaker je dit denkt, hoe sneller je zult merken dat je valse hoopgevoelens af zullen nemen.

Verder gaan

Ten tweede is het goed om gewoon verder te gaan. Dat klinkt misschien makkelijker gezegd dan gedaan, maar soms is het ook vooral een kwestie van gewoon doen en vooral niet te veel nadenken. Te veel blijven nadenken zorgt ervoor dat je vastroest in de situatie en niet meer vooruit komt. Valse hoop laten afnemen kan dus ook door bezig te gaan met een ander leuk iemand te zoeken. Ook wanneer je nog met gedachten aan een ander in je hoofd zit, kun je wel dingen gaan doen die je leuk vindt en afleiding zoeken. Zet de verwachtingen die je nu hebt opzij en ga weer daten. Juist dit kan er weer voor zorgen dat je met je gedachten en verwachtingen meer in de realiteit belandt en je oude valse hoop opzij kunt schuiven.

Geef de gedachten vooral niet te veel aandacht, maar focus je op jezelf. Door je druk te maken over je valse hoop en de gedachtes en gevoelens die je daardoor hebt, zal dit alleen maar groeien. Schenk er dus vooral niet te veel aandacht aan, maar richt je op wat je kunt doen om lekker in je vel te zitten. Houd je bezig met dingen die je leuk vindt en waar je blij van wordt, dan zul je zien dat de gevoelens vanzelf afnemen.


5. Hoe voorkom je valse hoop?

Als je merkt aan jezelf dat valse hoop een reactie is die volgens een vast patroon in je gedacht terug blijft keren, hoe kun je dit dan voorkomen? Zoals we hierboven al zeiden is het bij beëindigde relaties van belang om alle stadia van het rouwproce volledig te doorlopen. Soms wil je vooral weer snel gelukkig zijn en schuif je daarom je gevoelens maar opzij. Helaas werkt het zo niet en zullen deze emoties vanzelf weer boven komen. In valse hoopgevoelens bijvoorbeeld. Geef jezelf daarom na het beëindigen van een relatie de tijd om over je ex heen te komen. In dit artikel geven we tips die je daarbij zouden kunnen helpen.

Als je vanzelf weet dat je geneigd bent om snel te gaan fantaseren en af te dwalen van de realistische situatie, train jezelf er dan in om meer realistische gedachten aan te nemen. Zoals we hierboven al schreven kun je ervoor zorgen dat je gedachten vervang door meer realistische gedachten. Als je merkt dat deze gedachtepatronen stevig vastgeroest zijn, dan kan het helpen om bijvoorbeeld dagelijks een dagboek bij te houden, waarin je alleen realistische gedachten op mag schrijven. Het kan ook helpen om deze realistische gedachten meer uit te spreken, bijvoorbeeld naar een vriend of vriendin die je daarbij wil helpen. Door realistische gedachten te schrijven, uit te spreken én te denken, slijten ze sneller en worden ze dus ook sneller gewoon.


foto auteur Robin de Boer
Dit artikel is geschreven door Robin de Boer

Dating coach Robin is al jarenlang blogger voor Datingsitekiezen.nl. Getrouwd met een leuke man die ze heeft ontmoet via een datingsite. Een creatieve veelvraat die gek is op schrijven, ontwerpen en tekenen. LinkedIn

© Datingsitekiezen.nl 2024 | Onderdeel van Dik B.V. | KvK 74390708 | Stationsplein 3, 8011 CW te Zwolle | Privacy & Cookies