Deze site bevat affiliate links. We ontvangen mogelijk een commissie bij jouw inschrijving op een datingsite.

Vergelijk de beste datingsites & apps van 2023

Hoe kun je verliefdheid stoppen?

Hoe kun je verliefdheid stoppen?

Laatst bijgewerkt: 5 juli 2022

De titel van dit artikel is absoluut geen foutje. Hoewel verliefdheid in de meeste gevallen een welkom en prachtig gevoel is, zijn er ook situaties te bedenken waarbij je de verliefdheid liever kwijt dan rijk bent. Bijvoorbeeld in het geval van onmogelijke of onbereikbare liefde. Bevind je je in zo’n situatie, dan zou je willen dat het gewoon een kwestie was van een knopje indrukken en klaar is Kees. Helaas is het stoppen van verliefdheid in de praktijk niet zo makkelijk, maar zeker niet onmogelijk. In dit artikel lees je hoe je verliefdheid de kop in kunt drukken.


Ongelukkige verliefdheid

Laten we even uitgaan van de meest ideale situatie: jij bent verliefd geraakt op iemand die beschikbaar is en diegene ziet jou ook op dezelfde manier zitten. Je maakt een paar ontzettend leuke dates mee waarbij de vlinders in je buik plaatsmaken voor een complete dierentuin. Voor je het weet bevind je je in een relatie en leef je samen met je partner nog lang en gelukkig. Klinkt mooi, nietwaar? Kon het maar altijd zo’n feest zijn.

Helaas kan het voorkomen dat het leven je zure citroenen geeft, waar je absoluut geen limonade mee kunt maken. Wanneer je verliefd wordt op de vriend of vriendin van jouw beste maatje bijvoorbeeld. Of wanneer jij ontzettend verliefd bent op iemand die in een relatie met jou niet eens een broodkruimel ziet. In dergelijke gevallen zit je opgescheept met een gevoel dat eigenlijk heel prettig hoort te zijn, maar dat totaal niet is. Logischerwijs wil je zo snel mogelijk van dat gevoel af, aangezien het je doodongelukkig maakt. Hoe? In de volgende alinea’s geven we een aantal goede tips die je kunt gebruiken in de strijd tegen jouw ongewenste verliefdheid.


Verliefdheid kun je tegenhouden

Allereerst is het belangrijk te beseffen dat je verliefdheid absoluut een halt toe kunt roepen. Films laten je vaak het tegenovergestelde zien: ze zadelen je op met de boodschap dat je het niet kunt stoppen en je hoe dan ook je hart moet volgen. Onzin! Net zoals je verdriet bij het grofvuil kunt zetten, kun je ook verliefdheid uit je systeem verwijderen. Pak die gedachte en houd deze vast.

Heb je ‘m nog steeds? Mooi, dan kunnen we door naar de volgende stap. En dat is antwoord geven op de volgende vraag: waarom is de verliefdheid die je ervaart ongewenst? Vaak is het antwoord op deze vraag heel duidelijk: de verliefdheid die je voelt zal leiden tot niets, problemen of verdriet. Dat komt omdat de persoon op wie je verliefd bent de liefde niet zal (kunnen) beantwoorden. Redenen daarvoor kunnen zijn dat die persoon al een (gelukkige) relatie heeft of geen interesse heeft in jou. In een notendop navigeert je verliefdheid je uiteindelijk naar een doodlopende straat. Laten we eerlijk zijn; daar zit je toch totaal niet op te wachten? Tijd voor een plan van aanpak dus. Er zijn een aantal dingen die je kunt doen om je verliefdheid te laten verdwijnen.


Tijd om aan jezelf te denken

Zoals je zelf misschien wel hebt ervaren, brengt verliefdheid een bepaald verlangen met zich mee. Verlangen om bij de ander te zijn en om contact te hebben met de ander. Laten we voorop stellen dat contact onderhouden met degene op wie je ongewenst verliefd bent niet bevorderlijk is voor het stoppen van je verliefdheid. Het beste wat je kunt doen is het uit de weg ruimen van alle triggers die er voor zorgen dat je aan hem of haar gaat denken. Volg je hem of haar op Twitter? Ontvolgen!

Heb je hem of haar in je vriendenlijst op Facebook? Schakel updates uit in je instellingen! Of sterker nog: blokkeer hem of haar zodat je niet stiekem constant zijn of haar Facebookpagina checkt om te zien of er een update geplaatst is. Zijn of haar nummer verwijderen kan ook helpen om te voorkomen dat je tegen beter weten in contact zoekt. Dit lijken misschien rigoureuze maatregelen, maar ze zijn voor je eigen bestwil en een goed medicijn – in combinatie met andere oplossingen – om ongewenste verliefdheid die je voelt voor een onbereikbaar persoon te genezen.


Aandacht verleggen

Wat in de praktijk ook goed blijkt te werken is het richten van je aandacht op iets anders. Doordat je verliefdheid je gedachten als een marionet bespeelt, denk je vaak aan niets anders meer dan degene waarop je verliefd bent geraakt. Door tegen jezelf te zeggen dat je niet meer aan hem of haar moet denken, ga je juist wél aan hem of haar denken. Je bent misschien wel bekend met het begrip “de roze olifant”. Als we je nu vertellen niet aan een roze olifant te denken, dan is het al te laat en marcheert het dier al volop door je hoofd. Gek hè, hoe onze gedachten werken? Afleiding is de gemakkelijkste manier van verwerking en om los te laten.

Sta daarom op uit je luie stoel en ga iets ondernemen om je gedachten op iets anders te zetten. Lichaamsbeweging bijvoorbeeld. Wedden dat je even niet aan de ander denkt wanneer je een flink rondje gaat joggen? En het is nog goed voor je ook.

Voor de mens die liever in zijn luie stoel blijft zitten zijn er ook genoeg opties om de gedachten op iets anders te zetten. Het lezen van een goed boek of het spelen van een spannende game zijn daar voorbeelden van. Bij de laatstgenoemde activiteit kun je gerust een vriend of vriendin uitnodigen om mee te spelen. Gegarandeerd dat het een leuke middag of avond oplevert. Belangrijkste voorwaarde is dat je de verliefdheid even laat voor wat het is. Geen aandacht aan schenken, want alles wat je aandacht geeft groeit vaak harder dan kool.


Stort jezelf op (online) dating

Verliefdheid kan een paar bijwerkingen hebben, die in het geval van ongewenste verliefdheid, behoorlijk naar te noemen zijn. Zo kun je bijvoorbeeld denken dat degene op wie je verliefd bent geworden de enige man of vrouw op aarde is en dat je nooit meer verliefd zult worden op iemand anders. Zit je nog steeds in die gedachten-modus? Lees de vorige zin dan nog eens, adem diep in en uit en gebruik je gezonde verstand. Is dat een realistische gedachte of is het de papegaai der emotie die ongevraagd voor zijn beurt praat? Waarschijnlijk dat laatste.

Het is moeilijk ze af te krijgen, maar wanneer je de oogkleppen eindelijk in de prullenbak hebt gegooid zul je zien dat er een wereld voor je opengaat. En dat kan dus de wereld van dating voor je zijn. Door te starten met daten en nieuwe mensen te ontmoeten steek je tijd en energie in het vinden van verliefdheid die je laat stralen. Door met anderen te daten ga je niet langer slechts op één paard wedden, maar spreid je je kansen. Hierdoor vergroot je de kans om je liefde wél beantwoord te zien worden en komt een eventueel “verlies” minder hard aan.

Houd er rekening mee dat je niet meteen de prins of prinses op het witte paard zult tegenkomen die je in één klap van al je zorgen afhelpt. Ook dat is niet realistisch. Leg daarom de focus op het hebben van een leuke tijd en je ogen en oren goed de kost te geven. Er zijn veel vissen in de zee die zowel bereikbaar, als de moeite waard zijn. Ben je op zoek naar een goede manier om snel in contact te komen met die vissen? Dan kun je je storten op online dating. Aangezien je de weg naar dit artikel al gevonden hebt, is de weg naar goede online datingsites slechts een paar muisklikken van je verwijderd.


Ervaring met ongewenste verliefdheid?

De bovenstaande tips zijn slechts een greep uit alle dingen die je kunt ondernemen om ongewenste verliefdheid kwijt te raken. Heb je zelf ervaring met ongewenste verliefdheid en hoe deze te stoppen, dan zijn we reuze benieuwd naar jouw manier van aanpak. Laat gerust een reactie achter op dit artikel en deel jouw tips met andere lezers. Mogelijk kunnen jouw suggesties een ander die worstelt met verliefdheid goed helpen!


foto auteur Robin de Boer
Dit artikel is geschreven door Robin de Boer

Dating coach Robin is al jarenlang blogger voor Datingsitekiezen.nl. Getrouwd met een leuke man die ze heeft ontmoet via een datingsite. Een creatieve veelvraat die gek is op schrijven, ontwerpen en tekenen. LinkedIn

© Datingsitekiezen.nl 2023 | Onderdeel van Dik B.V. | KvK 74390708 | Stationsplein 3, 8011 CW te Zwolle | Privacy & Cookies