Onafhankelijk vergelijken van datingsites & apps

Van daten naar relatie. Hoe zet je de volgende stap?

Van daten naar relatie. Hoe zet je de volgende stap?

Laatst bijgewerkt: 21 september 2019

Wanneer je met een potentiële match aan het daten bent geslagen, levert dat vaak ontzettend leuke momenten op. Misschien wel zo leuk, dat je een relatie wel ziet zitten met hem of haar.

Helaas brengt de weg naar een mogelijke relatie ook vaak onzekerheden met zich mee, want hoe weet je of jouw date dezelfde gevoelens koestert als jij? In dit artikel helpen we je op weg om daar achter te komen.


Ontmoeten, weerzien en klikken

Als je oog op iemand is gevallen en je kennis hebt gemaakt met hem of haar, wil je het liefst maar één ding en dat is deze persoon veel beter leren kennen. Je start met daten om te zien wat voor vlees je in de kuip hebt. Je bezoekt een restaurant en hebt, onder het genot van lekker eten en drinken, goede gesprekken met je date. Je merkt dat er veel gelachen wordt en dat is een goed teken.

Na een aantal geslaagde dates achter de rug te hebben, krijg je het gevoel dat het ècht klikt tussen jou en je date. Het lijkt erop of het langzaam maar zeker tijd wordt om de volgende stap te zetten.


Wanneer is het een relatie?

Maar is dat ook wel zo? Want voelt jouw date precies hetzelfde als jij? Wilt hij of zij wel een relatie beginnen? Kennen jullie elkaar al wel goed genoeg om een relatie te beginnen? Of is het daar allemaal nog veel te vroeg voor? Deze en nog veel meer vragen kunnen door je hoofd gaan spoken wanneer je jullie samenzijn naar het volgende level wilt brengen.

Om erachter te komen of je date hetzelfde voelt en een relatie met je zou willen beginnen, kun je het best de vraag direct stellen. Maar waarom is dat in de praktijk zo moeilijk en is er een perfect moment?

Let op de signalen

Wanneer je iemand ècht leuk begint te vinden en de vlinders een feestje zijn gestart in je buik, is een teleurstelling het laatste wat je op je bord geserveerd wilt hebben. Om die reden ben je voorzichtig en dit is niet meer dan normaal.

Gelukkig kun je aan de signalen die men afgeeft ook een hoop opmaken of degene met wie je aan het daten bent jou net zo ziet zitten. Praten jullie bijvoorbeeld tussen het daten door ook vaak met elkaar en wordt er tijdens deze gesprekken veel interesse in jouw dagelijkse leven getoond? Dat kun je al wat zekerder van je zaak zijn.

Een goede basis

Om een relatie met iemand te beginnen, dient er natuurlijk een goede basis gelegd te worden. Je zult elkaar in ieder geval al goed genoeg moeten kennen. De eerste vraag die daarbij om de hoek komt kijken is: wat is goed genoeg?

Allereerst is het goed om te weten dat we tijdens het daten onszelf vaak mooi in de etalage zetten. Het liefste willen we enkel onze positieve kanten in de spotlights zetten en niet praten over de negatieve aspecten van ons karakter. Logisch, want je wilt dat de ander je aantrekkelijk vindt.

Aan het einde van de dag zijn we echter allemaal mensen en zijn we verre van perfect. Het is een goed idee om tijdens je dates niet alleen te praten over de mooie en goede eigenschappen, maar ook over de minder goede. Wanneer je namelijk een relatie met iemand begint, kies je voor het totaalplaatje. En daar horen slechte eigenschappen ook bij.

Helaas kan het ook voorkomen dat de persoon met wie je aan het daten bent een aantal skeletten in zijn of haar kast verstopt heeft. Voordat je een relatie begint, is het goed om het daarover te hebben. Zo kom je, als je de uitdaging aangaat, niet voor onaangename verrassingen te staan. Vind jij zelf dat je iets kwijt moet? Schaam je niet om dit tijdens het daten te vertellen. Zo wordt het fundament waar je je relatie op gaat bouwen alleen maar steviger.


Van date naar relatie

Wanneer de klik er is en het goed zit, dan merk je vaak al na een aantal dates dat er een relatie aan zit te komen. Zo kan het woord al gevallen zijn tijdens gesprekken die jullie hebben gehad. Wanneer dat niet is gebeurd, kan het moeilijk zijn om te bepalen op welk punt jullie je bevinden.

Dat betekent dat je vragen aan je date zult moeten stellen. Je kunt erachter komen door een open vraag te stellen als “welke richting gaan we op met onze dates?” Op deze manier zou je kunnen vaststellen hoe jouw date over de dates en het vervolg denkt.

De ideale situatie zou zijn dat jouw match aangeeft klaar voor een relatie te zijn, maar het kan ook voorkomen dat hij of zij de tijd wilt nemen om jou nog beter te leren kennen. Daar zul je respect voor moeten hebben. Verdrink in ieder geval niet meteen in teleurstelling maar benader dit op een positieve manier. Hoe beter je elkaar leert kennen, des te beter je basis voor een goede relatie!

Wanneer je vast hebt gesteld dat de verliefdheid wederzijds is en je hebt na een aantal dates het juiste gevoel te pakken, dan kun je ervoor kiezen om te vragen of hij of zij een relatie met je wilt beginnen.

Heb je een volmondige “ja” te pakken, dan heb je jouw dates succesvol omgezet naar een relatie, waarin je hopelijk heel erg gelukkig wordt. Heb je een twijfelachtige “ik weet het nog niet” te horen gekregen, probeer er dan achter te komen waar de twijfel ligt door er specifiek naar te vragen. Door dit helder te maken, kom je erachter wat je er wèl of juist niet aan kunt doen.

Daten is leuk en kan lang leuk blijven, maar wanneer de één meer wilt dan de ander houdt het op een gegeven moment op. Niemand wilt tijd en energie in iets of iemand steken als de verwachte ‘beloning’ uitblijft. Toch?

We zijn benieuwd naar jouw mening. Hoe ben jij van date naar relatie gegaan? Ging dit vanzelf? Op ben je onderweg obstakels tegengekomen? Laat het ons weten via een reactie onderaan de pagina!


foto auteur Robin de Boer
Dit artikel is geschreven door Robin de Boer

Dating coach Robin is al jarenlang blogger voor Datingsitekiezen.nl. Getrouwd met een leuke man die ze heeft ontmoet via een datingsite. Een creatieve veelvraat die gek is op schrijven, ontwerpen en tekenen.

© Datingsitekiezen.nl 2021 | Onderdeel van Dik.nl | Dik B.V. | KvK 74390708 | Hanzeplein 11, 8017 JD Zwolle | Privacy statement