Onafhankelijk vergelijken van datingsites & apps

Een blauwtje lopen

Een blauwtje lopen

Laatst bijgewerkt: 5 juli 2022

We krijgen er vroeg of laat allemaal wel eens mee te maken. Een afwijzing. “And if at first you don’t succeed, then dust yourself off and try again.” Een stukje tekst uit een plaat van R&B zangeres Aaliyah, dat zomaar van toepassing kan zijn op het begrip dat een blauwtje lopen heet. Maar wat is een blauwtje lopen precies? En waarom loop je een blauwtje? In dit artikel nemen we het begrip nader onder de loep en geven we je tips om ermee om te gaan.

Wat is een blauwtje lopen?

Laten we beginnen met de definitie: Een blauwtje lopen betekent letterlijk afgewezen worden. Ze zeggen dat het “blauwtje” dat je oploopt staat voor een “blauwe scheen”, iets dat je kunt bemachtigen als je je scheen stoot (met als resultaat een blauwe plek). Het gezegde schijnt al eeuwen oud te zijn.

Hoewel je op veel verschillende manieren afgewezen kunt worden (bijvoorbeeld wanneer je droombaan waarvoor je gesolliciteerd hebt aan je neus voorbij gaat), gaan we in dit artikel natuurlijk in op het afgewezen worden op het liefdesvlak. Er is namelijk weinig wat een grotere deuk in je ego oplevert dan iemand de liefde verklaren en vervolgens te horen krijgen dat de gevoelens niet wederzijds zijn. Of erger nog: met een ijskoude “laten we gewoon vrienden blijven” linea recta doorverwezen worden naar de friendzone. Dat is echter niet de enige manier om een blauwtje te lopen op liefdesgebied. Je kunt ook (na al je moed bij elkaar geschraapt te hebben) op iemand afstappen en dan te horen krijgen dat de interesse in een gesprek met jou rond het vriespunt ligt. Auw…


Een blauwtje voorkomen door online dating

Gelukkig kun je blauwtjes ook voorkomen via online datingsites, waarbij je op basis van een matchingsysteem aan iemand gekoppeld kunt worden die dezelfde interesses of voorkeuren heeft als jij. Dat maakt de kans op (uiteindelijke) afwijzing een stuk kleiner! En mocht je toch een blauwtje oplopen in de vorm van een onbeantwoord chatbericht, dan klik je het gesprek toch gewoon weg?

Een datingsite maakt het ook makkelijker om op iemand af te stappen. Waar je in het echt al snel een rode kop krijgt bij het idee alleen al op iemand af te stappen, is dit via internet een stuk laagdrempeliger omdat een directe, persoonlijke reactie uitblijft. Een veilige weg dus, die voor singles die bang zijn voor een afwijzing een goede oplossing kan bieden.

Laten we je een paar goede online datingsites serveren.


ParshipBezoek Parship 

Met een succespercentage van 38% is Parship een uitstekende online datingsite om de kans op een blauwtje zo klein mogelijk te maken. Maar liefst 1 op de 3 leden vindt op dit platform een partner. Dat is niet alleen te danken aan de uitgebreide functionaliteiten die Parship biedt, maar ook aan het unieke matchingsysteem. Dat systeem richt zich op het vinden van het dekseltje dat het beste op het potje past en is gebaseerd op een wetenschappelijke formule. Na het invullen van de persoonlijkheidstest vergelijkt Parship jouw antwoorden en voorkeuren met die van andere leden. Dat resulteert in persoonlijke partnervoorstellen, waarbij je aan de hand van matchingpunten kunt zien wie mogelijkerwijs goed bij je past. Deel je een hoog aantal matchingpunten met iemand en spreekt diegene je aan? Dan bestaat de mogelijkheid contact op te nemen. Zo kun je meteen het sprookje aftrappen door te beginnen over gemeenschappelijke interesses of voorkeuren.

Bezoek Parship

PepperBezoek Pepper 

Bij het online dating platform Pepper geloven ze niet zo in lappen tekst wanneer het gaat om jezelf in de etalage zetten om de liefde te vinden die bij je past. Bij Pepper draait het voornamelijk om het maken van een fotocollage met afbeeldingen en foto’s die iets vertellen over jezelf. Daarmee onderscheidt Pepper zich van de rest en is het platform uitgegroeid tot één van de populairste datingsites van dit moment. Door de manier waarop je jezelf kunt presenteren, kunnen andere leden in één oogopslag heel veel over je te weten komen. Ook geven afbeeldingen van bepaalde interesses of voorkeuren aanknopingspunten om een gesprek te starten. Is de fotocollage van een ander een feest van herkenning voor jou of spreken de afbeeldingen die je ziet je enorm aan? Maak dan gebruik van de chatfunctie en wie weet leer je jouw potentiële nieuwe vlam beter kennen.
Mocht je onverhoopt toch een blauwtje lopen, maak je dan geen zorgen. Pepper telt zoveel leden dat er vast iemand tussen zit waarmee je wél de klik hebt die je zoekt!

Bezoek Pepper

LexaBezoek Lexa 

Als één van de grootste online datingsites van Nederland telt Lexa vele leden, waarvan er elke dag een hoop online zijn. Dat is mooi, want hoe meer leden, des te groter de kans dat je een match vindt. Wanneer je die match gevonden hebt, kun je middels de chatfunctie een gesprek beginnen en mogelijkerwijs de ander beter leren kennen. Wat Lexa zo bijzonder maakt, is dat een lid niet alleen kan laten zien wat zijn of haar hobby’s zijn en waar zijn of haar interesses liggen, ook kan men de minder leuke persoonskenmerken delen met de rest van de leden. Zodoende kun je tijdens een profielbezoek beter beoordelen of iemand wel of juist niet bij je zou kunnen passen, wat de kans op een blauwtje laat slinken.

Bezoek Lexa

Wanneer loop je een blauwtje?

Je kunt zoals eerder gezegd op verschillende manieren een blauwtje lopen. Zo kun je na een tijdje contact met iemand te hebben gehad  gevoelens voor diegene hebben gekregen waarop je geen antwoord krijgt. Ook kun je tijdens een avondje stappen op een interessant iemand afstappen en na je openingszin te horen krijgen dat die persoon geen trek heeft in een gesprek met jou. Een ander voorbeeld van een blauwtje lopen is na het vinden van een match op een datingsite of app een berichtje naar diegene sturen en geen antwoord terugkrijgen.

blank

Het laatstgenoemde komt tegenwoordig vaak voor. Terwijl je dit leest , loopt er vast en zeker iemand een blauwtje via de digitale snelweg. Sterker nog, misschien lopen er wel tien mensen tegelijkertijd een blauwtje. Of honderd. Niet voor niets wordt dating via het internet vluchtig genoemd. Via internet gaat het allemaal ontzettend snel, zeker sinds de komst van apps als Tinder. Op dergelijke apps kunnen de matches je om de oren vliegen, waarbij lang niet elke match leidt tot een gesprek en er vele openingszinnen geen vervolg krijgen.

Je loopt dus een blauwtje wanneer je liefde, je bericht of je versierpoging onbeantwoord blijft of niet het antwoord krijgt waar je op gehoopt had. In de meeste gevallen wordt je inzet dan naar de prullenbak verwezen en loopt je ego – afhankelijk van hoe je ermee omgaat – een kleine of flinke deuk op.

Waarom loop je een blauwtje?

Het oplopen van een blauwtje kan verschillende oorzaken hebben, afhankelijk van de situatie. Het kan natuurlijk altijd voorkomen dat jij verliefd bent geraakt op iemand, maar dat diegene niet dezelfde gevoelens voor jou heeft. In dat geval heb je misschien iets over het hoofd gezien of signalen verkeerd geïnterpreteerd. Dat is namelijk erg eenvoudig wanneer je de roze bril op hebt gezet en je de liefde aan iemand verklaart die tussen neus en lippen door kenbaar heeft gemaakt weinig gevoelens voor je te hebben.

Het kan ook voorkomen dat je een blauwtje hebt gelopen omdat je openingszin om een gesprek te beginnen niet goed aankwam bij de ander. Je krijgt namelijk vaak maar één kans om een eerste indruk achter te laten en als deze op het betreffende moment niet goed is, is de wedstrijd al gespeeld. Misschien zei je juist iets wat op dat moment een gevoelige snaar bij de ander raakte. Of had de persoon in kwestie gewoon een snertdag. Zo zijn er tal van redenen te benoemen waarom je afgewezen kan worden. Wat het verschil maakt, is hoe je ermee omgaat.

Omgaan met het feit dat je een blauwtje hebt gelopen

Een blauwtje lopen is de normaalste zaak van de wereld.  Natuurlijk kan het (even) pijn doen wanneer je een afwijzing voor je kiezen krijgt, maar je zult er niet door sterven. Waar een deur dicht gaat, opent zich een andere. De kunst is om de afwijzing die je hebt gekregen te laten voor wat deze is, los te laten en verder te gaan met het leven. Er zwemmen namelijk nog genoeg andere vissen in de zee die mogelijk wél het door jouw gewenste antwoord geven op jouw liefde, bericht of versierpoging. Stof jezelf dus af en probeer het nogmaals!


foto auteur Robin de Boer
Dit artikel is geschreven door Robin de Boer

Dating coach Robin is al jarenlang blogger voor Datingsitekiezen.nl. Getrouwd met een leuke man die ze heeft ontmoet via een datingsite. Een creatieve veelvraat die gek is op schrijven, ontwerpen en tekenen.

© Datingsitekiezen.nl 2022 | Onderdeel van Dik.nl | Dik B.V. | KvK 74390708 | Tesselschadestraat 155, 8023 BL Zwolle | Privacy statement