Onafhankelijk vergelijken van datingsites & apps

Je date afwijzen: hoe doe je het op een respectvolle manier?

Je date afwijzen: hoe doe je het op een respectvolle manier?

Laatst bijgewerkt: 5 juli 2022

Slecht nieuws brengen is nooit leuk, zeker niet op het gebied van de liefde. Een afwijzing doet vaak veel pijn en kan het zelfvertrouwen van de ander beschadigen. Hoe je die afwijzing brengt maakt echter vaak het verschil tussen een barstje of een breuk. In dit artikel daarom een plan van aanpak om een date op een respectvolle manier af te wijzen zodat de schade beperkt blijft.


Afwijzing en liefde

Afwijzingen zijn onlosmakelijk verbonden met de wereld van liefde en dates. Het komt namelijk vaak voor dat we voor, tijdens of na een date erachter komen dat de ander eigenlijk helemaal niet goed bij ons past. Of dat we de ander op zich wel leuk vinden, maar dat de echte gevoelens voor diegene ontbreken. Kan gebeuren natuurlijk.

Al zoekende naar liefde hopen we iemand te ontmoeten die ons hart sneller laat kloppen, ons op vele vlakken aanvult en waarmee we uiteindelijk oud en grijs kunnen worden. Wanneer je bij voorbaat al (of vroeg na de kennismaking) het gevoel hebt dat er geen brood in zit qua toekomstperspectief, dan kun je er maar beter gauw een punt achter zetten.

Hoe langer je wacht, des te pijnlijker het voor een ander kan worden wanneer je vertelt dat je niet met degene verder wilt (daten). Het kan natuurlijk ook voorkomen dat de ander met dezelfde gedachten rondloopt als jij, wat uiteindelijk minder pijnlijke gevolgen voor het ego in kwestie heeft. In alle andere gevallen zal een afwijzing – zeker wanneer de ander hoge verwachtingen of gevoelens heeft – een flinke tik uitdelen. Daarom kun je de vervelende boodschap maar beter op een respectvolle manier brengen, zodat de ander zo min mogelijk negatieve gevoelens zal ervaren.

Wanneer je op het punt staat je date af te wijzen, dan zul je daar vast goede redenen voor hebben. Misschien ben je erachter komen dat je weinig gemeenschappelijke kenmerken hebt en je van mening bent dat het daardoor niet gaat werken. Of ben je behoorlijk afgeknapt op de ander door zijn of haar gedrag of trekjes. Wat de reden ook mag zijn, het is duidelijk dat je niet verder wilt met de betreffende persoon en dus zul je dat op een bepaald moment moeten vertellen. Er zijn veel manieren om dat te doen, ook zonder woorden te gebruiken. Vaak zijn dit de meest makkelijke oplossingen, waarbij je de ander veel pijn doet. Natuurlijk is het altijd jouw eigen keuze of je  wel of niet voor de gemakkelijke uitweg kiest, maar het kan niet de bedoeling zijn dat je de ander opzettelijk kwetst, toch?


Open kaart spelen

De beste manier om je date af te wijzen op een respectvolle manier is door open kaart te spelen en het slechte nieuws te combineren met een positieve boodschap. Daarbij is het belangrijk om eerlijk te zijn, maar tot een zekere hoogte.

Wil je de ander bijvoorbeeld afwijzen omdat er constant een ontzettend nare zweetlucht om diegene heen hangt, dan is het misschien beter om dit voor jezelf te houden en aan de ander kenbaar te maken dat je geen gevoelens hebt die mogelijkerwijs kunnen leiden tot liefde. Het is niet de bedoeling dat je de ander af gaat kraken en de afwijzing extra doorns geeft om te prikken. Benoem daarom bijvoorbeeld jouw afwezige gevoel als reden, hiermee kun je nooit een persoonlijke snaar bij de ander raken. Een klein ‘leugentje’ om bestwil mag soms best gebruikt worden. Zeker als je daarmee voorkomt dat de ander zich rot gaat voelen.

Ook benoembaar als reden voor de afwijzing is zijn of haar voorliefde voor iets, dat jij totaal niet ziet zitten en niet bij jou vindt passen. Kraak dit niet af, maar geef aan dat jouw interesses en voorkeuren elders liggen of te veel verschillen van die van de ander. Op deze manier laat je de ander in zijn of haar waarde.

Tijdens het contact met de ander zal er vast en zeker wel iets geweest zijn dat je als leuk of prettig hebt ervaren. Dat is iets wat je mee kunt nemen tijdens je gesprek en wat de afwijzing enigszins kan verzachten. Zo kun je zeker benoemen dat de ander prettig was in de omgang en dat je zijn of haar humor hebt kunnen waarderen. Het kan nooit kwaad een complimentje te geven, als deze maar oprecht is. Breng daarnaast eerst het slechte nieuws en sluit af met een compliment of leuke opmerking zodat de positieve boodschap langer blijft hangen.


Wat vooral niet te doen

Eerder in dit artikel hebben we al benoemd dat er ook makkelijke uitwegen zijn, waarmee je zonder of weinig woorden aan de ander vertelt dat je er een punt achter wilt zetten. Het laten doodbloeden is daar één van. Door ineens niets meer van je te laten horen en de ander te negeren, kun je het signaal afgeven dat een verder vervolg niet gewenst is. Het spreekt voor zich dat dit niet erg netjes is en de ander met een hoop vraagtekens en teleurstelling achterblijft. Het kan zijn dat de persoon in kwestie zelf een reden gaat bedenken voor het uitblijven van jouw reactie en tot de conclusie komt dat hij of zij niet aantrekkelijk genoeg was. Daarmee loopt het zelfvertrouwen van de ander een aardige deuk op. Des te pijnlijker voor de ander is het wanneer jij – zonder iets te laten weten – verder gaat met je leven, iemand anders aan de haak slaat en vervolgens de persoon die je genegeerd hebt tegenkomt. Dat kan een zeer ongemakkelijke situatie opleveren.

Ook niet bepaald cool: de ander afwijzen via Whatsapp, sms of e-mail. Ja, het gebeurt vaak (en steeds vaker), maar echt aardig is het natuurlijk niet. Iemand afwijzen is op zich al niet leuk, maar via deze middelen al helemaal niet. Communicatie via deze wijze mist namelijk twee belangrijke elementen van communicatie: lichaamstaal en intonatie. Het kan dus voorkomen dat je boodschap compleet anders wordt opgepakt wanneer je iemand afwijst via de app of mail en je iemand dus onnodig veel pijn doet.
Benoem daarnaast ook nooit uiterlijke kenmerken als een reden voor de afwijzing, dit kan namelijk ook het zelfvertrouwen van de ander ernstig schaden. Wanneer jij een bepaalde moedervlek of kapsel niet ziet zitten, dan is dat een kwestie van smaak en geen algemene waarheid. Wat jij niet mooi vindt, vindt een ander misschien wel adembenemend.

Blijf bij een afwijzing altijd dicht bij jezelf, jouw wensen, voorkeuren, gevoel en gedachten. Geef tijdig aan dat je een vervolg niet ziet zitten en blijf altijd netjes. Behandel de ander zoals jij ook behandeld zou willen worden. Door iemand op een respectvolle manier af te wijzen, kun je met een gerust hart je waardevolle tijd en energie steken in het vinden van een date die goed bij je past en je hart sneller laat kloppen.


foto auteur Robin de Boer
Dit artikel is geschreven door Robin de Boer

Dating coach Robin is al jarenlang blogger voor Datingsitekiezen.nl. Getrouwd met een leuke man die ze heeft ontmoet via een datingsite. Een creatieve veelvraat die gek is op schrijven, ontwerpen en tekenen.

© Datingsitekiezen.nl 2022 | Onderdeel van Dik.nl | Dik B.V. | KvK 74390708 | Tesselschadestraat 155, 8023 BL Zwolle | Privacy statement