Deze site bevat affiliate links. We ontvangen mogelijk een commissie bij jouw inschrijving op een datingsite.

Vergelijk de beste datingsites & apps van 2024

Hoe wijs je iemand netjes af op een datingsite? 7 tips

Hoe wijs je iemand netjes af op een datingsite? 7 tips

Laatst bijgewerkt: 5 juli 2022

Tijdens de online zoektocht naar je ware liefde zul je heel wat mensen ontmoeten waar je juist helemaal niets mee hebt, of die na een eerste chat of date totaal niet geschikt voor je blijken te zijn. Wanneer dat gevoel wederzijds is heb je vaak niet zo’n probleem, want dan denken jullie er hetzelfde over en volgt zelden een moeilijk gesprek.

Maar wat doe je wanneer je zelf geen potentie ziet voor een relatie en de ander nog steeds enthousiast is? Dan zit er niets anders op dan die persoon af te wijzen. Dat kan best nog wel lastig zijn en in dit artikel lees je daarom hoe je iemand netjes en effectief af kunt wijzen op een datingsite.


1. Soms hoef je helemaal niets te doen

Wanneer een date niet was wat je je ervan voorstelde of als een chat helemaal niet lekker liep, dan kun je al voor jezelf het besluit nemen dat deze single het niet gaat worden voor je. Wellicht word je dan al ongerust over hoe je dat moet brengen. Maar het gebeurt ook genoeg dat je helemaal niets hoeft te doen, omdat het ook voor de ander duidelijk was dat de chemie ontbreekt. Als je beiden niet meer appt en geen berichtjes meer verstuurt kan dat een prima compromis zijn. Je hoeft echt niet altijd feedback aan elkaar te geven of het officieel af te sluiten, vooral niet als je nog niets met elkaar had en je alleen maar kennis kwam maken.


2. Verlaag jezelf niet tot ghosting

Wat we hierboven schreven geldt alleen wanneer het van beide kanten komt. Als iemand jou berichtjes blijft sturen zal er toch het liefst zo snel mogelijk een moment moeten komen waarop je het daten afbreekt als je zelf geen klik (meer) voelt. Dat kan best wel confronterend of lastig zijn, want vrijwel niemand die geen psychopaat of sadist is vindt het leuk om iemand anders te kwetsen.

Dat werkt het zogenaamde ghosting in de hand, een term die bij online dating wordt gebruikt om mensen te beschrijven die ineens van de aardbodem lijken te verdwijnen. Het is heel naar om jezelf daaraan schuldig te maken, want de andere persoon blijft waarschijnlijk met allerlei vragen achter en voelt zich gefrustreerd. Als het je zelf ook wel eens is overkomen kun je jezelf daar hopelijk in verplaatsen. Kortom: verlaag je zelf niet tot ghosting.


3. Iemand afwijzen is niet gemeen

Voor je iemand op een nette maar vooral een effectieve manier af kunt wijzen is het nodig om te begrijpen dat een afwijzing op zichzelf geen gemene actie is. De ander melden dat een relatie er wat jou betreft niet in zit is gewoon noodzakelijk en als iemand dat niet kan hebben is dat ook niet echt jouw probleem. Toch kan dat gebeuren, want niet iedereen neemt een afwijzing even goed op.

Veel mensen  proberen de afwijzing daarom alvast te verzachten maar dat kan een grote fout zijn. Dan kan er bijvoorbeeld al snel twijfel ontstaan. Iemand die nog steeds hoteldebotel op je is kan die twijfel als ingang zien om toch contact te blijven zoeken. Het is daarom belangrijk om wel gewoon heel direct en definitief te zijn zonder te kwetsen. Je wilt altijd laten merken dat er geen enkele optie meer is op het voortzetten van het contact, zonder daarbij harde woorden te gebruiken.


4. Vermijd smoesjes en wees direct

Wanneer je moeite hebt om iemand af te wijzen of niet precies weet hoe je dat op een nette en effectieve manier moet doen, dan kun je vervallen in smoesjes of uitvluchten. Wanneer je die neiging voelt dan ben je heus niet de enige, want veel mensen proberen het bij zichzelf te houden in een poging de ander niet te kwetsen. Daarom geven we hier een aantal voorbeelden daarvan die je misschien zelf ook wel eens hebt gebruikt, en leggen je uit waarom die gewoon niet goed werken.

“Het ligt niet aan jou maar aan mij”. Wat je hiermee suggereert is dat er iets mis met je is. De kans is groot dat je dat helemaal niet vindt. Zelf mag je dan misschien denken dat de kous daarmee af is, iemand die verliefd op je is zal wellicht als eerste denken “We kunnen aan je werken” of “Je bent goed genoeg voor mij zoals je bent”.

“Je bent de goede persoon op het verkeerde moment” of “Ik ben toch nog niet toe aan een relatie”. Deze afwijzingen sparen de gevoelens van de ander, maar laten ook weer de deur op een kier. Want wat als jullie een tijd zouden wachten? Doe deze uitspraken dus niet tenzij je het daadwerkelijk meent want je geeft er valse hoop mee dat het onder andere omstandigheden wel wat had kunnen worden.

“Ik heb teveel aan mijn hoofd momenteel” is ook weer een afwijzing die vaak niet goed binnen zal komen bij de andere persoon. In het beste geval voelt die persoon zich gekwetst omdat die blijkbaar niet belangrijk genoeg voor je is. Maar erger nog is het wanneer iemand dit als een uitnodiging opvat je te gaan helpen je leven op de rit te krijgen.

Kortom, bespaar jezelf en de ander de frustratie en onduidelijkheid die deze smoesjes en uitvluchten met zich meebrengen en zeg gewoon eerlijk wat er aan de hand is.


5. Wees duidelijk maar beledig niet

blank

Dat je iemand niet aantrekkelijk genoeg vindt om een serieuze relatie mee te beginnen is een heel begrijpelijke reden om geen serieuze relatie met die persoon te willen. Tenslotte is fysieke aantrekkingskracht gewoon heel belangrijk in je nieuwe partner. Maar dat iemand ook heel direct vertellen kan heel pijnlijk zijn.

Dat jij je niet tot diegene aangetrokken voelt hoeft niet te betekenen dat andere singles dat ook vinden. Dit soort dingen hoef je gelukkig ook helemaal niet te vertellen. Ook wanneer je jezelf hebt geërgerd aan bepaald gedrag of slecht taalgebruik hoef je dat bij een nette afwijzing heus niet te melden. Dat zijn heel persoonlijke aspecten die iemand anders juist helemaal niet zullen storen.


6. Goede voorbeelden van een nette afwijzing

Tot nu toe hebben we je vooral verteld hoe je iemand beter niet af kunt wijzen. Maar hoe doe je dat dan wel? We besluiten dit artikel met enkele voorbeelden van keurige afwijzingen.

Het profiel is niet leuk of interessant genoeg

Iedereen die actief is op datingsites krijgt reacties op zijn of haar profiel die totaal niet interessant zijn. Natuurlijk is het ook dan wel zo netjes om een afwijzing te sturen, want dat houdt het daten voor die persoon ook fijn. Alleen maar “Geen interesse” terugsturen is niet erg netjes en daar heeft de ander niet zoveel aan. Maar je wilt ook niet zo aardig doen dat je alsnog berichtjes krijgt terwijl je dat niet wilt. Wat kun je bijvoorbeeld wel sturen?

“Bedankt voor je reactie. Ik heb je profiel bekeken en ik geloof niet dat we goed bij elkaar zouden passen. Veel succes nog met het daten!”

Dit is aardig, duidelijk en definitief. Wanneer je na dit berichtje alsnog een reactie krijgt die toch verder hengelt dan kun je het profiel met een gerust hart blokkeren.

Geen aantrekkingskracht

Als je iemand al wat langer kent en na een eerste introductie steeds meer van hem of haar te zien krijgt kan je beeld positief worden bijgesteld, maar ook negatief. Wat doe je dus als je de ander simpelweg niet knap genoeg vindt? Als je de afwijzing dicht bij jezelf wilt houden kun je betere bewoordingen gebruiken dan “Ik vind je niet knap genoeg”. Hou het liever iets algemener, bijvoorbeeld:

“Het was leuk om met je te praten maar ik voel helaas niet de klik/chemie waar ik naar zoek.”

Abstracte begrippen zoals chemie of klik worden door de meeste mensen namelijk beschouwd als iets waar je geen controle op hebt.

Verschillende inzichten of karakters

Als je er naarmate het chatten vordert achter komt dat iemand een heel andere belevingswereld heeft dan jij of er denkbeelden op nahoudt waar jij je niet in kunt vinden, dan hoef je daar in je afwijzing heus niet op in te hakken. Schrijf bijvoorbeeld iets als:

“Bedankt voor de interessante gesprekken. We zijn te verschillend voor een goede match maar ik wens je nog veel succes met het daten.”

Zo sluit je het contact op een positieve manier af maar ben je wel duidelijk dat er niets meer in zit dan dit.


7. Hoe breng je de boodschap?

Op welke manier je iemand afwijst ligt eraan in welk stadium van het daten jullie beland zijn. Als je iemand afwijst op een datingsite is de kans groot dat jullie alleen nog maar hebben gechat. Dan is het ook normaal om de afwijzing op diezelfde manier te doen. Ook als je nog maar 1 of 2 keer met elkaar hebt gebeld kan dat nog prima. Pas als het contact heel intensief was met meerdere telefoongesprekken of zelfs videochat is het extra netjes om de afwijzing op dezelfde manier te doen.


foto auteur Robin de Boer
Dit artikel is geschreven door Robin de Boer

Dating coach Robin is al jarenlang blogger voor Datingsitekiezen.nl. Getrouwd met een leuke man die ze heeft ontmoet via een datingsite. Een creatieve veelvraat die gek is op schrijven, ontwerpen en tekenen. LinkedIn

© Datingsitekiezen.nl 2024 | Onderdeel van Dik B.V. | KvK 74390708 | Stationsplein 3, 8011 CW te Zwolle | Privacy & Cookies