Onafhankelijk vergelijken van datingsites & apps

Hoe lang duurt liefdesverdriet gemiddeld?

Hoe lang duurt liefdesverdriet gemiddeld?

Laatst bijgewerkt: 5 juli 2022

De tissues liggen klaar, je voelt je soms een emotioneel wrak en wil misschien alles bij elkaar eten; allemaal tekenen die herkenbaar zijn bij liefdesverdriet. Na het verbreken van julie relatie kan liefdesverdriet behoorlijk pijnlijk zijn. Je kunt je alleen voelen, gedumpt voelen, emotioneel voelen of behoorlijk somber zijn. Toch is liefdesverdriet nou eenmaal een gezonde reactie op het verlies waarmee je moet dealen. Het voelt misschien alsof je nooit meer afkomt van je liefdesverdriet, maar er komt vroeg of laat toch echt een tijd waarin je voorgoed afscheid kunt nemen van je verdriet.

Wanneer het liefdesverdriet overgaat, verschilt per persoon en per situatie. Er is dus helaas niet één antwoord te geven op de vraag hoe lang liefdesverdriet duurt. Het is wel belangrijk om te weten dat je zelf een groot aandeel hebt in hoe lang je in je verdriet blijft hangen en wanneer je de draad weer oppakt. Hoe dat precies zit, lees je hieronder.


De situatie van LDVD

Hoe je omgaat met je liefdesverdriet heeft te maken met veel verschillende factoren. Zo kan je leeftijd van belang zijn, je karakter, wat voor relatie jullie hadden en of je eerder soortgelijke ervaringen hebt gehad. Het kan zijn dat het liefdesverdriet misschien al over is na een paar dagen of weken, maar bij lange of intense relaties is het heel normaal dat het liefdesverdriet een half jaar of langer duurt. Als jullie net uit elkaar zijn zul je merken dat je op het begin nergens anders aan kunt denken. De eerste weken ben je emotioneel gevoeliger en zijn vaak het zwaarste. Je zult vanzelf merken dat je na een aantal weken of maanden er vanzelf minder aan begint te denken en je niet ineens meer een terugval hebt.

Uiteraard is ook de situatie van jullie break-up van belang. Is de een misschien vreemd gegaan, zijn er kinderen bij betrokken of hebben jullie maar een kortstondige relatie gehad? Sommige omstandigheden maken het nou eenmaal lastiger om om te gaan met je liefdesverdriet. Je wilt het misschien een plekje geven en afstand doen van je ex, maar je moet wel contact houden omdat jullie kinderen hebben. Ook als iemand is vreemdgegaan kan de nasleep langer duren, omdat de één misschien abrupt heeft besloten om jullie relatie te beëindigen.


Iemand verlaten of verlaten worden

De duur van het liefdesverdriet is dus voor een groot deel afhankelijk van hoe jullie uit elkaar zijn gegaan. Het kan natuurlijk zijn dat jullie het nog een tijdje hebben geprobeerd samen, maar er toch achter komen dat het niet gaat werken in jullie relatie. Jullie besluiten er samen een punt achter te zetten en de relatie te verbreken. Helaas komt een beslissing lang niet altijd van beide kanten als in dit geval. Het komt namelijk vaak voor dat de een het wil uitmaken terwijl de ander nog steeds gevoelens heeft voor de ander. In dit geval maakt het dus verschil of je iemand verlaat of dat je verlaten wordt door iemand. Bij een break-up moet degene die verlaten wordt vaak een hardere klap opvangen en duurt het liefdesverdriet bij diegene het langst.


Liefdesverdriet bij mannen

Mannen en vrouwen gaan anders om met het verwerken van liefdesverdriet. Bij mannen kan het soms lijken alsof ze minder last hebben van het verdriet en zich er weer eerder overheen kunnen zetten. Het is helaas zo dat mannen over het algemeen minder goed weten hoe ze om moeten gaan met hun verdriet en hun emoties. Mannen verbergen soms hun verdriet door een masker voor te houden, stappen weer eerder af op andere vrouwen en lijken er eerder overheen te zijn. Daarom komt de nasleep van het liefdesverdriet bij mannen vaak later. De opgekropte gevoelens komen er vaak alsnog weken later pas uit en mannen weten niet altijd goed hoe ze met verdriet om moeten gaan.

Liefdesverdriet bij vrouwen

Vrouwen kunnen daarentegen vanaf het begin er gemakkelijker over praten, zoeken steun bij vriendinnen en laten hun emoties eerder toe. Ze schamen zich er minder voor om te huilen en verbergen hun gevoelens niet zo snel. Vrouwen geven meer aandacht aan het rouwproces voordat ze overstappen op een nieuwe man. Pas als ze het idee hebben dat ze emotioneel weer op de goede weg zitten stellen ze zich open voor nieuwe mannen. Vrouwen zijn over het algemeen dus beter in staat om het verwerkingsproces toe te laten en groeien daarom eerder over het liefdesverdriet heen dan mannen.


Hoe goed kun jij je liefdesverdriet verwerken?

Een andere belangrijke factor die bijdraagt aan hoe lang het liefdesverdriet duurt, is hoe goed je het verdriet kunt verwerken. Was je iemand die erg afhankelijk was van je partner dan is het moeilijker om het verdriet te verwerken, dan wanneer je een ‘eigen’ sociaal leven hebt naast je partner. Je kunt nou eenmaal makkelijker afleiding zoeken en hebt een sociaal vangnet om je heen van mensen die je kunnen steunen. Daarnaast is het minder wennen voor je om de dag op een andere manier in te delen zonder je ex-partner.

Ook spelen eerdere relaties en je karakter mee bij hoe goed je om kunt gaan met liefdesverdriet. Heb je al eerder een relatie gehad, dan is deze relatie misschien wel op een soortgelijke manier uitgegaan. Ook als je vorige relatie op een andere manier is uitgegaan heb je er ongetwijfeld van geleerd. Je weet beter wat wel of niet heeft geholpen bij het verwerken van het verdriet en je kunt je gevoelens en emoties meten aan je eerdere liefdesverdriet.


Mindset en karakter

Tot slot heeft het verwerken van liefdesverdriet te maken met jouw mindset en karakter. Ben je een wat gesloten persoonlijkheid en vind je het in andere situaties misschien ook moeilijk om te praten over gevoelens? Dan kan het zijn dat je het ook lastig vindt om over het einde van jullie relatie te praten en je emoties te tonen. Misschien wil je niet alle gevoelens delen met je vrienden en houd je sommige gedachten liever voor jezelf.

Het heeft ook voor een groot deel te maken vanuit welke mindset je naar de situatie kijkt. Denk je alleen aan de negatieve dingen en gevoelens die op je pad zijn gekomen na jullie break-up? Of kijk je misschien naar welke stappen je al hebt gemaakt de laatste weken, ben je trots op hoe je ermee omgaat en trakteer je jezelf af en toe? Uiteraard moet je je verdriet wel toelaten, maar zorg er wel voor dat je met een positieve mindset blijft kijken en je blik op de toekomst richt.


foto auteur Robin de Boer
Dit artikel is geschreven door Robin de Boer

Dating coach Robin is al jarenlang blogger voor Datingsitekiezen.nl. Getrouwd met een leuke man die ze heeft ontmoet via een datingsite. Een creatieve veelvraat die gek is op schrijven, ontwerpen en tekenen.

© Datingsitekiezen.nl 2022 | Onderdeel van Dik.nl | Dik B.V. | KvK 74390708 | Tesselschadestraat 155, 8023 BL Zwolle | Privacy statement