Onafhankelijk vergelijken van datingsites & apps

Verliefd op jou: hoe vertel je het iemand?

Verliefd op jou: hoe vertel je het iemand?

Laatst bijgewerkt: 5 juli 2022

Vlinders in je buik? Helemaal hoteldebotel van diegene? Maar niet goed wetende hoe je je gevoel onder woorden moet brengen en het je vlam te vertellen? Lees dan snel verder, want in dit artikel helpen we je een eindje op weg zodat je met een gerust hart je gevoel kunt overbrengen aan die ene leuke meid of dude!

De wereld door een roze bril

Je zag ‘m. Of haar. En je wist meteen dat het goed was. Je hart maakte een sprongetje, de vlindertuin in je buik werd open gezet en de bovenkamer wordt compleet gedomineerd door gedachten aan hem of haar. Wanneer je je vlam tegenkomt beginnen je knieën te knikken en kleurt je gezicht roze tot rood. Woorden zijn ver te zoeken, want het enige wat je kunt in zijn of haar bijzijn is stamelen. Stotteren. Of de meest domme dingen zeggen.
Herkenbaar? Gefeliciteerd! Je weet het zeker! Je bent verliefd.

Maar dan begint het eigenlijk pas. Want wat heb je aan verliefdheid als je het niet kunt delen?
In het geheim verliefd op iemand zijn kan in het begin best spannend zijn, maar uiteindelijk wil je natuurlijk gewoon dat je verliefdheid beantwoord wordt. En dat kan alleen als de ander weet heeft van jouw verliefde gevoelens.

De reden waarom je niet durft te vertellen: ‘Ik ben verliefd op jou’

De ander vertellen dat je verliefd op hem of haar bent. Is er iets engers in het leven? Wat ons betreft niet. En waarschijnlijk geldt dit ook voor jou. Anders zou je dit artikel namelijk helemaal niet lezen.

De reden dat we het moeilijk vinden om onze gevoelens kenbaar te maken aan de ander is simpel. Maar oh zo moeilijk tegelijk. Het zit ‘m namelijk in de afwijzing. Of beter gezegd: de kans om afgewezen te worden.
Niemand wil afgewezen worden. Iedereen wil geliefd zijn. Zeker door de persoon waar je je oog op hebt laten vallen. En dan is het vaak makkelijker om maar te zwijgen. Dan is de kans op afwijzing er immers niet.
Slim? Ja en nee.

Waarom je het gewoon moet vertellen

Heel filosofisch kunnen we zeggen dat het geen bal zou moeten uitmaken als je afgewezen wordt. Jij bent het belangrijkst in jouw leven en hij of zij zou dus maar al te graag bij jou moeten willen zijn. Een gemiste kans voor hem of haar als je afgewezen wordt. Lekker boeiend….

Zo simpel werkt het echter niet. Het doet gewoon altijd pijn als je liefde niet beantwoord wordt. Punt.
Geen pen en papier kunnen dat gevoel omschrijven, maar dat geldt natuurlijk ook andersom. Verliefdheid is niet te beschrijven. We deden in het begin van dit artikel een verwoede poging, maar zeg zelf: het gevoel wat jij hebt is toch gewoonweg niet te beschrijven?

Juist om die reden moet je het eigenlijk gewoon vertellen. Omdat alleen op die manier je liefde beantwoord kan worden. Als je meegelezen hebt, stelden we steeds dat het om de kans van afwijzing gaat. Er bestaat dus ook gewoon een hele grote kans dat die afwijzing nooit plaats gaat vinden. Simpelweg omdat die andere persoon net zo verliefd is op jou, als jij op hem of haar. En misschien durft hij of zij het jou ook niet te zeggen. Om precies dezelfde reden.

Is het dan nog steeds slim om het niet te zeggen? Het niet samen van de daken af te schreeuwen?

Hoe je het iemand vertelt

Hoe je iemand vertelt dat je verliefd op diegene bent blijft een lastig verhaal. Iedere situatie is immers anders, ieder persoon is anders. Er zijn veel factoren van belang als het om de beste aanpak gaat. Met iemand die je dagelijks ziet (bijvoorbeeld op school of op het werk) is het veel gemakkelijker contact leggen dan met het meisje achter de kassa bij de Appie. Daar zeg je niet zomaar tijdens het afrekenen tegen dat je verliefd op ‘r bent, al zul je dat ook niet zo snel doen als je elkaar dagelijks ziet.

Als voorbereiding op het moment van je ‘coming out’ zou je op symptomen kunnen letten dat de ander jou ook wel ziet zitten. Dit geeft meer rust en maakt je zekerder. De kans op een blauwtje is in dat geval vele malen kleiner dan wanneer je zonder te weten of de ander jou ook leuk vindt, actie gaat ondernemen.

  • Tekenen aan de wand dat de verliefdheid wederzijds is:
  • Blozen in je nabijheid
  • Steeds oogcontact zoeken en dan snel weer wegkijken
  • Lachen om je grapjes (zelfs als ze helemaal niet grappig zijn)
  • Flirten met je
  • (glim)lachen als je naar hem of haar kijkt
  • Proberen in je buurt te zijn
  • Contact proberen te maken met je door met je te praten
  • Proberen om je te ontmoeten (tegelijk naar de koffieautomaat e.d.)
  • Contact zoeken via social media

Als één of meerdere zaken herhaaldelijk het geval blijken te zijn hoef je je niet meer zo druk te maken om een eventuele afwijzing. Hij of zij is namelijk net zo gek op jou!

Doe waar je je zelf goed bij voelt

Erg cliché, maar wel een waarheid als een koe. Uiteindelijk gaat het er om dat je je goed voelt bij het uiten van je emoties. Ben je geen prater, maar kun je onwijs goed schrijven? Verklaar de liefde middels een liefdesbrief. Ben je juist heel zeker van je zaak en niet op je mondje gevallen? Zeg gewoon dat je hem of haar helemaal te gek vindt. Geen van beiden en niet goed wetende wat te doen? Let goed op de bovengenoemde symptomen en spiegel deze. Misschien is je vlam dan juist wel degene die de eerste stap zet!

Wat je uiteindelijk ook doet, het komt altijd goed. Je hoeft echt niet direct na de eerste ontmoeting je gevoelens kenbaar te maken. Integendeel; dat kan vaak alleen maar averechts werken. Sommige ‘stellen’ rommelen maanden aan voordat ze kenbaar maken dat ze elkaar toch wel echt heel erg leuk vinden en andere stellen spreken zich helemaal niet uit omdat ze beiden echt wel weten dat ze helemaal hoteldebotel zijn op elkaar.

Het is maar net waar jij je goed bij voelt. En waar de ander zich goed bij voelt. Want uiteindelijk gaat het bij verliefdheid vooral om je goed voelen. Zoals dat met geen pen te beschrijven valt.


foto auteur Robin de Boer
Dit artikel is geschreven door Robin de Boer

Dating coach Robin is al jarenlang blogger voor Datingsitekiezen.nl. Getrouwd met een leuke man die ze heeft ontmoet via een datingsite. Een creatieve veelvraat die gek is op schrijven, ontwerpen en tekenen.

© Datingsitekiezen.nl 2022 | Onderdeel van Dik.nl | Dik B.V. | KvK 74390708 | Tesselschadestraat 155, 8023 BL Zwolle | Privacy statement