Deze site bevat affiliate links. We ontvangen mogelijk een commissie bij jouw inschrijving op een datingsite.

Vergelijk de beste datingsites & apps van 2023

Ik kan niet verliefd worden, hoe komt dit?

Ik kan niet verliefd worden, hoe komt dit?

Laatst bijgewerkt: 5 juli 2022

Om je heen zie je steeds meer vrienden en kennissen verliefd worden en misschien zelfs trouwen en kinderen krijgen. Zelf wacht je nog steeds op dat ene speciale moment, waarbij je vlinders in je buik voelt en je hoofd op hol slaat. Verliefd worden! het is je tot op heden nog niet overkomen en je snapt maar niet waarom. Iedereen lijkt regelmatig zijn hart te verliezen en zelf heb je dit gevoel nog niet mogen ervaren. Hoe komt dat toch?

Wat is verliefdheid
Je kent de term verliefdheid van vrienden en familie en uit de film, maar wat is het nu eigenlijk? Waarom precies de vonk overslaat tussen twee personen is lastig te bepalen. Toeval en timing zijn in ieder geval twee belangrijke factoren. Dat tegenpolen elkaar aantrekken is wetenschappelijk niet bewezen. Sterker nog, je vindt iemand interessant als diegene qua persoonlijkheid overeenkomsten met jou heeft. Ook in het uiterlijk schijn je ongemerkt te zoeken naar overeenkomsten. Als je verliefd wordt komen er bepaalde hormonen en neurotransmitters vrij die verslavend werken. Je zult dus steeds vaker bij die ene persoon willen zijn die dit teweeg brengt.

Openstaan voor de liefde
Voordat je verliefd kunt of zult worden op iemand, zal je hier voor open moeten staan. En wat betekent dat nu eigenlijk? Hiermee bedoelen we dat je er zonder vooroordelen, angst of stress instapt. Probeer contact te maken met mensen, zowel verbaal als non-verbaal, omdat je je interesseert voor deze personen. Niet zo zeer omdat je wil flirten of omdat je verliefd moet worden. Zoek contact simpelweg omdat je het leuk vindt om nieuwe mensen te leren kennen. Probeer niet te oordelen over iemand voordat je diegene daadwerkelijk kent. Heb je in het verleden iets meegemaakt waardoor je angst hebt gekregen voor het opdoen voor contacten? Dan is het zaak daar eerst aan te werken, met of zonder de nodige hulp. Leer te vertrouwen op jouw mensenkennis, die je in de loop der jaren vanzelf hebt verkregen.

Contacten opdoen
Zoals hierboven al beschreven staat is het leuk om nieuwe contacten op te doen. En ook noodzakelijk als je de ware wilt ontmoeten! Ben je uitgenodigd voor een feestje? Gaan! Een borrel op je werk? Vooral niet afzeggen! Iemand die je wellicht al jaren kent op werkvlak, blijkt ineens een gezellig persoon tijdens een ontspannen borrel. Dit hoeft niet direct uit te lopen op een verliefdheid maar wie weet wie hij of zij weer in de vriendenkring heeft. Verandering helpt liefde te ontstaan, zegt men. Een verhuizing, een aanmelding bij een sportclub of een nieuwe vriendschap, allemaal manieren om jouw sociale kring uit te bouwen. Kom je weinig buiten de deur? Geef dan het online daten een kans, inmiddels zijn er meer dan genoeg voorbeelden van succesvolle relaties van stelletjes die elkaar via het internet hebben ontmoet.

Positief zelfbeeld
Je hebt je sociale kring uitgebreid, je bent uit je comfort zone gestapt en wacht nu tot de ware voorbij komt. Dan is het belangrijk om het idee dat je niet verliefd zou kunnen worden, te laten varen. Iedereen kan verliefd worden maar een beetje zelfverzekerdheid heb je hier wel voor nodig. Als je open staat voor anderen, is het ook van belang om open te staan voor jezelf. Je mag er zijn en ook jij verdient een fijne liefde aan je zijde. Het heeft geen zin om je anders voor te doen dan je bent en wie zegt dat iemand anders op zoek is naar dit toneelstukje? Wie weet vindt iemand jou wel heel leuk, precies zoals je bent, maar dan moet je dat wel laten zien! Grote kans dat je met een negatief zelfbeeld het niet eens opmerkt als iemand met je flirt. Het enige wat jij ziet is andere mensen die misschien negatief over jou denken. Tijd om jouw gedachtes om te draaien en het positieve in te gaan zien.

Geniet
Tijdens sociale gelegenheden is het belangrijk om vooral te gaan genieten. Laat het idee los dat je de ware moet tegenkomen en juist dan zal hij of zij ten tonele komen. Wees lekker jezelf, lach met vrienden, familie en collega’s en ga niet afwachten. Ook als single kun je een leuke dag of avond hebben en gelukkig zijn is niet afhankelijk van het vinden van een liefde. Gelukkig zijn is vooral tevreden zijn met jezelf en de mensen om je heen. En dat straal je weer uit naar anderen!

Oude wonden afsluiten en niet opgeven
Al het bovenstaande klopt bij jou maar je hoofd is er niet bij. Je vergelijkt iedereen met een oude liefde of ex. Wellicht ben je ook bang om gekwetst te worden zoals eerder is gebeurd. Het leggen van nieuwe contacten is simpelweg niet zonder risico. Niet voor jou, maar ook niet voor de ander. Loopt een contact op niets uit en ben je gekwetst geraakt? Zie het als een leermoment, iets waar je de volgende keer voor zult waken, maar geef de moed niet op. Dit was niet de ware voor jou maar je hebt een paar leuke momenten gehad, misschien zelfs weer vlinders gevoeld! Zie dit als het bewijs dat je het nog wel kunt. Het gras is altijd groener bij de buren, ook in de liefde. Maar je weet niet wat erachter gesloten deuren gebeurt, het is echt niet allemaal rozengeur en maneschijn en iedereen komt in de liefde tegenslagen tegen. Hoofd omhoog, schouders naar achteren en op naar een nieuw (liefdes) avontuur!


foto auteur Robin de Boer
Dit artikel is geschreven door Robin de Boer

Dating coach Robin is al jarenlang blogger voor Datingsitekiezen.nl. Getrouwd met een leuke man die ze heeft ontmoet via een datingsite. Een creatieve veelvraat die gek is op schrijven, ontwerpen en tekenen. LinkedIn

© Datingsitekiezen.nl 2023 | Onderdeel van Dik B.V. | KvK 74390708 | Stationsplein 3, 8011 CW te Zwolle | Privacy & Cookies