Deze site bevat affiliate links. We ontvangen mogelijk een commissie bij jouw inschrijving op een datingsite.

Vergelijk de beste datingsites & apps van 2024

Wat is ‘houden van’?

Wat is ‘houden van’?

Laatst bijgewerkt: 5 juli 2022

Elk mens heeft lief op zijn eigen manier. De één drukt zijn liefde uit door veel cadeautjes te geven, de ander door goed voor zijn of haar partner te zorgen. Op de vraag “wat is houden van” is dan ook niet bepaald één vast antwoord te geven, omdat elk mens er iets anders op te zeggen heeft. Dat maakt het uniek, maar wel een beetje lastig te kaderen. In dit artikel proberen we het begrip wat tastbaarder te maken.


De betekenis van houden van

Houden van. Het zijn twee woorden die we veelvuldig gebruiken om aan te geven dat we iets héél erg leuk vinden, gehecht aan iets zijn of ergens ontzettend van genieten. De twee woorden kunnen in verschillende contexten verschillende betekenissen hebben. Zo kun je enorm van een goed gevuld bord spaghetti met Parmezaanse kaas houden, maar ook van een zonnige lentedag waarop de vogeltjes fluiten. Of van een steengoede voetbalpartij. Of een heerlijk wijntje. Noem maar op.

Wanneer we spreken over het houden van tussen twee mensen, dan hebben de woorden vaak wat meer “body”. Een betekenis die je zelf aan de woorden geeft, op basis van jouw voorkeuren, wensen en ervaringen. Je houdt namelijk van iemand om bepaalde redenen. Bijvoorbeeld omdat degene van wie je houdt goed voor je zorgt en elke ochtend samen met jou het nest uitkomt om een kopje koffie met je te drinken. Of omdat diegene je vaak spontaan lieve berichtjes stuurt om te laten weten dat hij of zij aan je denkt. Of omdat iemand zijn stinkende best doet om naar jouw pijpen te dansen en daar zelf ook enorm blij van wordt. Door het gedrag dat vertoond wordt krijgt het houden van iemand lading. De woorden blijven vervolgens niet slechts woorden, maar gaan een gevoel representeren. Een gevoel van verbondenheid, een gevoel dat de ander bij jou hoort en andersom. Want dat is eigenlijk wat je zegt als je de ander vertelt dat je van hem of haar houdt: “jij hoort bij mij en ik zou je voor geen goud willen missen”.


Van verliefdheid naar houden van

Houden van in liefdesrelaties ontstaat in de meeste gevallen niet direct en is een gevolg van verliefdheid. Het klinkt dan ook logisch dat men eerst verliefd op de ander moet worden, alvorens men van iemand kan houden. En dat is een proces dat tijd nodig heeft. Daarom zullen de woorden “ik hou van jou” in het prille begin van een relatie niet zo snel vallen.

Van iemand houden betekent namelijk ook dat je iemand – met al zijn of haar goede én slechte kanten – accepteert en met diegene het leven wilt trotseren. Op een manier die jij voor ogen hebt en die overeenkomt met die van de ander. Wanneer je verliefd bent en de roze bril draagt, dan zie je het leven rooskleuriger in dan het feitelijk is. Werkelijk alles aan de ander is mooi, lief en leuk en het lijkt net alsof degene op wie je verliefd bent geen slechte kanten heeft en zijn of haar poep bij wijze van spreken zelfs nog naar roosjes ruikt.

Als de bril na een bepaalde tijd van het gezicht afglijdt en je met beide benen op de grond terecht komt, dan zul je zien dat de ander ook minder leuke karaktereigenschappen heeft en – net zoals ieder ander mens – fouten maakt. Je gaat de ander zien zoals hij of zij werkelijk is, een persoon van vlees en bloed. Met talenten en prachtheden, maar ook met zijn of haar tekortkomingen.

Wanneer je je dat realiseert en na het afstappen van de roze wolk de ander neemt zoals hij of zij is, dan ga je van iemand houden. Dat wilt echter niet zeggen dat je alles van de ander accepteert of moet accepteren. In een relatie wordt er namelijk méér dan eens een compromis gesloten. Omdat je van elkaar houdt en samen een weg wilt vinden om van elkaar te kunnen blijven houden.


Woorden en daden

In het dagelijks leven gaat het er niet om dát je van iemand houdt, maar vooral om hóe je van iemand houdt. Je kunt de woorden wel richting je geliefde uitspreken, maar als je niets doet om ze waar te maken, dan hebben ze net zoveel waarde als het antwoord op de vraag of je sambal bij je rijsttafel wenst te hebben. Wanneer je laat zien dat je van de ander houdt, dan krijgen de woorden pas waarde. Er zijn veel verschillende manieren waarop je kunt laten zien dat je van de ander houdt. Door tijd en energie te steken in liefdevol gedrag krijgt houden van ook betekenis voor je partner.

Over het algemeen zijn er een hoop dingen die je kunt doen om je liefde te tonen. Door bijvoorbeeld regelmatig een bloemetje mee naar huis te nemen of je geliefde te verrassen met een avondje uit.
Er zijn ook een hoop andere dingen die je kunt doen waarmee je de ander in andere woorden vertelt dat je van hem of haar houdt. Wanneer je partner een lange reis voor de boeg heeft en je hem of haar vraagt om voorzichtig te zijn tijdens het rijden. Of – wanneer je nog niet samenwoont – elke avond een lief berichtje te sturen waarmee je hem of haar een goede nacht wenst. Het zijn misschien kleinigheden, maar ook dit maakt onderdeel uit van het totaalplaatje dat “houden van” heet.

Waar je de ander pas écht mee laat zien dat je van hem of haar houdt, is het vertonen van gedrag dat in lijn is met zijn of haar wensen, voorkeuren of behoeften. Stel dat je partner ontzettend houdt van een bepaalde band en jij koopt tickets voor een concert van die band om je geliefde te verrassen. Dan speel je met jouw handelen in op de voorkeuren van je partner, waar je deze natuurlijk ontzettend blij mee maakt. Je doet dit omdat je niet alleen je partner wilt zien lachen, maar ook omdat je van je partner houdt. Zeker wanneer jij deze band liever ziet gaan dan komen.

Hoewel in de bovenstaande alinea’s vooral gedrag genoemd wordt dat geld kost, hoeft houden van een ander natuurlijk geen rode cent te kosten. Het geven van een fijne massage na een lange werkdag of een spontane knuffel zijn voorbeelden van dingen die je kunt doen om de ander te laten zien dat je van hem of haar houdt zonder dat het je geld kost.


Houden van iemand is geven en nemen

Zoals je in dit artikel hebt kunnen lezen, draait het bij “houden van” in een relatie om twee mensen. Dat wil zeggen dat er niet alleen sprake moet zijn van één partij die liefde geeft aan de ander, maar dat de ander de ontvangen liefde ook teruggeeft. Wanneer daar geen sprake van is en jij bijvoorbeeld de enige bent die je partner aandacht geeft, dan kun je jezelf afvragen of het hierbij wel écht om houden van gaat.

Als mens zijnde willen we ook liefde ontvangen en wanneer het gedrag dat men vertoont om het “houden van” lading te geven eenzijdig is, dan doet dat ontzettend veel afbreuk aan het begrip. Het handelen van de ander bepaalt namelijk grotendeels of jij wel of niet van diegene houdt. Jij, als uniek persoon zijnde, geeft verdere invulling aan het begrip. Betekent houden van dat de ander elke ochtend een ontbijtje voor je maakt? Of dat hij of zij altijd voor je klaarstaat? Het is voor niemand hetzelfde en je kunt er geen touw aan vastknopen. Dat is juist wat het zo mooi maakt!

Heb jij zelf een eigen definitie van houden van? Dan zijn we daar ontzettend benieuwd naar! Deel deze met ons en de andere lezers door een reactie te plaatsen op dit bericht.


foto auteur Robin de Boer
Dit artikel is geschreven door Robin de Boer

Dating coach Robin is al jarenlang blogger voor Datingsitekiezen.nl. Getrouwd met een leuke man die ze heeft ontmoet via een datingsite. Een creatieve veelvraat die gek is op schrijven, ontwerpen en tekenen. LinkedIn

© Datingsitekiezen.nl 2024 | Onderdeel van Dik B.V. | KvK 74390708 | Stationsplein 3, 8011 CW te Zwolle | Privacy & Cookies