Onafhankelijk vergelijken van datingsites & apps

Stille liefde

Stille liefde

Laatst bijgewerkt: 5 juli 2022

Je gedachten dwalen meerdere keren per dag af, je hart maakt een sprongetje als je je mooie collega ziet en je hebt alleen nog maar oog voor één iemand in de kroeg. Verliefdheid kan het allerbeste gevoel ter wereld zijn, maar het kan aan de andere kant ook zenuwslopend zijn. Wat nou als je sterke gevoelens hebt voor iemand, maar dit niet durft te zeggen of dit niet durft te uiten?

Veel mensen hebben dagelijks te maken met deze zogenaamde stille liefde. Het kan je gevoelens behoorlijk in de war brengen. Je zou het liefste willen weten of deze stille liefde wederzijds is, maar je weet niet wat je moet doen om hierachter te komen. Misschien heb je wel een stille liefde voor iemand die eigenlijk onbereikbaar is? Hieronder lees je wat een stille liefde nou eigenlijk inhoudt en wat je het beste kunt doen bij een stille liefde.


Bij wie komt stille liefde voor

Stille liefde komt vaker voor dan je denkt. Het gebeurt meestal bij mensen die geen relatie hebben, maar het kan ook voorkomen bij mensen die al een relatie hebben. Veel mensen ervaren een verliefd gevoel bij iemand, maar vinden het eng om deze verliefdheid te tonen. Stille liefde ontstaat vaak voor iemand die dicht bij je staat. Denk maar aan een collega, een studiegenoot, een vriend of iemand anders die je dagelijks of wekelijks ziet. Daarnaast zijn mensen vaak verliefd op iemand die eigenlijk onbereikbaar is in hun ogen. Dit kan bijvoorbeeld een beroemdheid zijn, je baas op het werk of je eigen docent. Als deze persoon in de buurt komt, merk je dat je lichaam anders begint te reageren. Aan de ene kant vind je het fijn om dicht bij hem of haar in de buurt te zijn, maar aan de andere kant ervaar je enorme spanning bij de aanwezigheid van de ander.

Ook als je al een relatie hebt of wanneer je getrouwd bent wil het niet zeggen dat je enkel verliefd blijft op de persoon waarmee je een relatie hebt. Het komt geregeld voor dat er iemand in je leven verschijnt bij wie je een enorme aantrekkingskracht voelt. Ook kan het zijn dat er bijvoorbeeld een bekende opduikt in je leven of een vroegere liefde, voor wie je weer gevoelens krijgt. Het kan best lastig zijn om te dealen met deze gevoelens. Je houdt aan de ene kant nog veel van je partner, maar je kunt aan de andere kant je stille liefde niet uit je hoofd krijgen. Deze tegengestelde gevoelens zorgen ervoor dat je over alles begint te twijfelen.


Hoe weet je of stille liefde wederzijds is

Ben je verliefd op iemand? Dan is het heel normaal dat je eraan twijfelt of het gevoel wederzijds is. Je zou het liefste je gevoelens willen tonen en vertellen dat je verliefd bent, zodat je voor eens en altijd duidelijkheid krijgt. Toch wil je jezelf automatisch beschermen tegen deze gevoelens. Wat als de ander geen gevoelens voor je heeft en je liefde dus niet wordt beantwoord? Deze gedachte spookt geregeld door je hoofd, omdat je niet gekwetst wil worden. Toch zul je in actie moeten komen om te achterhalen of stille liefde wederzijds is. Als je namelijk niks onderneemt, dan verandert deze onzekere situatie ook niet.

Om te achterhalen of de ander ook verliefd is op jou, moet je letten op de signalen van een ander. Wees dus niet teveel met je eigen gevoelens bezig, maar kijk hoe de ander zich gedraagt bij jouw aanwezigheid. Door te kijken naar het gedrag van de ander kun je al veel wijzer worden. Is de ander veel bij je in de buurt? Zoekt hij of zij excuusjes om bij je te zijn? Geeft de ander complimentjes aan jou? Maakt de ander oogcontact? Raakt de ander je soms aan? Kan hij of zij soms zenuwachtig doen bij jou in buurt? Draait de ander zijn houding naar jou toe? Lacht de ander om jouw grapjes? Dit zijn allemaal tekenen dat de ander ook verliefde gevoelens heeft voor jou.


Wat moet je doen bij stille liefde

Als je het idee hebt dat de ander ook deze verliefde signalen afgeeft, dan is het tijd voor de volgende stap. Zorg ervoor dat je een praatje maakt en laat de ander zien dat je graag bij hem of haar in de buurt bent. Vergeet niet om tijdens jullie gesprekje te flirten door bijvoorbeeld oogcontact te maken en te spelen met je haar of je drankje. Probeer om tijdens het praten in te haken op jullie gespreksonderwerp. Gaat het over sport, daag de ander dan uit voor een wedstrijdje. Gaat het over waar je lekkere wijntjes of biertjes kan drinken? Stel dan voor om samen daar eens een drankje te doen. Je zult merken dat het op deze manier veel makkelijker is om iemand op date te vragen, omdat jouw vraag niet uit de lucht komt vallen. Je merkt vanzelf hoe de ander erop reageert en je zult zien dat de ander blij is dat jij eindelijk de volgende stap hebt durven zetten.


Onbereikbare liefde

In het geval van onbereikbare liefde is het uiteraard een ander verhaal. Voel je je enorm aangetrokken tot je baas, een beroemdheid of iemand met een andere leeftijd, dan moet je reëel blijven kijken naar de situatie. In veel gevallen is het namelijk niet mogelijk dat de liefde beantwoord wordt. Om te dealen met je gevoelens moet je je verstand boven je gevoel zetten.

Probeer een lijstje te maken waarom het niet verstandig is om verliefd te zijn op diegene en waarom er geen toekomst zit in jullie. Stop met fantaseren over de ander en zoek afleiding als je merkt dat je gedachten afdwalen. Ga meer sporten, doe een cursus of investeer meer tijd in je hobby om afleiding te zoeken. Een andere tip is om je hart te luchten bij een goede vriend. Vertel dat je verliefd bent op iemand, maar dat deze stille liefde onbereikbaar is. Een goede vriend zal je echt begrijpen en kan je op een andere manier laten kijken naar de situatie. Dit kan enorm helpen om over je stille liefde te komen.


Stille liefde als je al een relatie hebt

Heb je al een relatie en merk je dat je verliefde gevoelens hebt voor iemand anders? Dan is het tijd om je gedachten eens op een rijtje te zetten. In veel gevallen betekent dit namelijk dat je iets mist in je eigen relatie. Misschien mist er een stukje spanning, spontaniteit of romantiek in jullie relatie en heb je het idee dat je dit bij de ander wel voelt. In dit geval is het tijd om te achterhalen wat er ontbreekt in jullie relatie en het te bespreken met je partner. Je zult zien dat het fijn is om eerlijk te zijn tegen elkaar en samen te werken aan jullie relatie.

Heb je nog steeds het idee dat je gevoelens hebt voor iemand anders? Dan kan het ook goed zijn om een break te nemen of een tijdje uit elkaar te gaan. Zo kun je achterhalen of de verliefde gevoelens voor de ander reëel waren. Misschien kom je er juist achter dat jullie relatie niet werkt of zie je nu pas in wat je aan je partner hebt. Een korte pauze kan soms een enorme eye-opener zijn. Bedenk wel wat je op het spel zet voordat je zomaar een beslissing neemt.

Het beste advies dat we kunnen geven is het volgen en uitspreken van je gevoelens. Laat je hart dus spreken, daar kom je het verst mee.


foto auteur Robin de Boer
Dit artikel is geschreven door Robin de Boer

Dating coach Robin is al jarenlang blogger voor Datingsitekiezen.nl. Getrouwd met een leuke man die ze heeft ontmoet via een datingsite. Een creatieve veelvraat die gek is op schrijven, ontwerpen en tekenen.

© Datingsitekiezen.nl 2022 | Onderdeel van Dik.nl | Dik B.V. | KvK 74390708 | Tesselschadestraat 155, 8023 BL Zwolle | Privacy statement