Onafhankelijk vergelijken van datingsites & apps

Hoe kun je iemand vergeten waar je verliefd op bent?

Hoe kun je iemand vergeten waar je verliefd op bent?

Laatst bijgewerkt: 5 juli 2022

Verliefd zijn op iemand kan heel leuk zijn, maar wat nou als de verliefdheid niet wederzijds is of het onbereikbare liefde is? Je merkt dat je gedachten steeds afdwalen, je blijft fantaseren over hoe je leven eruit zou zien met hem of haar en je gedraagt je compleet anders als hij of zij in de buurt is.

Hoe graag je het ook zou willen, het lijkt wel of diegene onmogelijk uit je gedachten te wissen is. Hoe zorg je er nou voor dat je je gedachten onder controle houdt en dat je iemand kunt vergeten waarop je verliefd bent?


Onbereikbare liefde vergeten

Als je verliefd bent op iemand terwijl dit niet beantwoord wordt dan is het soms lastig om hier overheen te komen. Onbeantwoorde liefde kan vanzelf weer overgaan, maar het kan soms ook weken of maanden duren. Het is een lastige situatie, omdat je gevoelens soms nog sterker worden en omdat je steeds vaker aan hem of haar gaat denken.

Het probleem van onbereikbare liefde is vaak dat we verliefd worden op een ‘onmogelijke’ liefde. De reden waarom we iemand willen vergeten waarop we verliefd zijn, kan best verschillend zijn. Misschien ben je verliefd op iemand die bezet is en al een relatie heeft. Ook komt het vaak voor dat je verliefd wordt op iemand die bijvoorbeeld veel jonger of ouder is en in een andere levensfase zit. Onbereikbare liefde kan bijvoorbeeld ook je baas zijn of iemand anders met een totaal andere functie. Uiteraard kan het ook voorkomen dat iemand anders simpelweg niet verliefd is op jou.

Bij al deze voorbeelden weet je stiekem natuurlijk heel goed dat het niet gaat werken. Helaas zegt je gevoel vaak totaal wat anders dan je hoofd en kun je hier moeilijk overheen komen. Het voelt misschien als een klap in je gezicht dat je liefde niet beantwoord wordt. Je denkt elke dag aan hem en haar en kunt het maar moeilijk uit je gedachten zetten. Hoe kun je dan het beste met deze situatie omgaan en hoe kun je deze gevoelens stoppen?


Iemand vergeten door je mindset te veranderen

Allereerst is het goed om je te bedenken dat je enkel je gevoelens volgt als je verliefd bent en dat je minder goed kunt relativeren. Wil je iemand vergeten waarop je verliefd bent, dan moet je dus vooral je gezonde verstand gebruiken. Dit klinkt misschien een beetje tegenstrijdig, maar je zult vanzelf merken dat je door een andere mindset heel ver komt.

Het probleem is vaak dat we de verliefdheid gaan romantiseren in onze gedachten. Je bedenkt hoe het zou zijn als jullie een stel zouden zijn en fantaseert over een andere situatie. Wil je iemand vergeten, dan moet je stoppen met dromen en de situatie met feiten gaan bekijken. Je weet dat het niet gaat werken dus het heeft geen zin om je vast te houden aan gedachten en fantasieën.

Daarnaast heeft een andere mindset vooral te maken met het omzetten van je gedachten. Bedenk wat voor negatieve invloed de situatie op dit moment op jou heeft. Je gedachten dwalen waarschijnlijk vaak af, je kunt je minder goed concentreren en je gaat je misschien anders gedragen bij hem of haar in de buurt. Als je iemand kunt vergeten dan ben je niet meer aan het dagdromen, kun je geconcentreerder werken, ben je meer jezelf én sta je meer open voor andere mensen. Er zitten dus veel meer positieve kanten aan dan je misschien op het eerste gezicht zou denken. Probeer hierop te focussen en zie het nut en de voordelen ervan in om iemand uit je hoofd te zetten. Het kan hierbij tevens helpen om een lijstje te maken met slechte eigenschappen van je crush en te bedenken waarom jullie niet geschikt zijn als stel.


Zoek afleiding en onderneem dingen

Naast een andere mindset is het belangrijk om voldoende afleiding te zoeken als je hem of haar uit je gedachten wil zetten. Zorg ervoor dat je je hoofd af en toe lekker leeg maakt door bijvoorbeeld een wandeling te maken. Het helpt ook om vaker te sporten of bijvoorbeeld een cursus of activiteit te doen die altijd al hoog op je verlanglijstje stond. Zo zorg je ervoor dat je gedachten en aandacht uitgaan naar andere dingen in plaats van aan hem of haar te denken.

Als je afleiding wilt zoeken is het ook heel gezond om het contact met hem of haar zoveel mogelijk te vermijden. Moet je bijvoorbeeld door je werk of studie contact met hem of haar hebben? Zorg er dan voor dat je dit puur zakelijk houdt. Weten je vrienden of vriendinnen ook over je verliefdheid? Dan moeten jullie vanaf nu een ander onderwerp vinden om over te praten en niet zijn of haar naam meer laten vallen. De laatste tip is om hem of haar een tijdje te vermijden. Weet je bijvoorbeeld dat diegene vaak in een bepaalde kroeg komt of op een bepaalde tijd gaat sporten? Dan kun je beter een ander moment uitkiezen en voorkomen dat je hem of haar tegenkomt. De laatste tip is om informatie op sociale media over diegene te ontwijken. Stel in dat je geen Facebook of Instagram posts meer kan zien, zodat je niet meer met hem of haar wordt geconfronteerd.


Start met (online) daten

Wil je zeker weten dat je voldoende afleiding hebt, dan kun je ook starten met daten. Het is heel gezond om andere vrouwen of mannen een kans te geven. Ga niet met een slecht humeur of een dipje thuis zitten, maar ga er lekker op uit. Knoop een gesprekje aan met iemand en wimpel iemand niet meteen af die interesse toont in jou. Je zult zien dat flirten met anderen ook heel leuk kan zijn en je zult zien dat de nieuwe aandacht je goed doet. Daarnaast kan het heel goed zijn om op sociaal vlak weer nieuwe mensen te spreken en te leren kennen.

Uiteraard hoef je niet meteen erop los te flirten en te daten, maar je kunt bijvoorbeeld ook met je vrienden erop uitgaan. Ga spontaan op een terrasje zitten, ga met je vriendenclub op pad of ga lekker een dagje weg. Het doorbreken van je dagelijkse of wekelijkse sleur kan namelijk heel goed zijn en helpt je om je op andere gedachten te brengen.


foto auteur Robin de Boer
Dit artikel is geschreven door Robin de Boer

Dating coach Robin is al jarenlang blogger voor Datingsitekiezen.nl. Getrouwd met een leuke man die ze heeft ontmoet via een datingsite. Een creatieve veelvraat die gek is op schrijven, ontwerpen en tekenen.

© Datingsitekiezen.nl 2022 | Onderdeel van Dik.nl | Dik B.V. | KvK 74390708 | Tesselschadestraat 155, 8023 BL Zwolle | Privacy statement