Deze site bevat affiliate links. We ontvangen mogelijk een commissie bij jouw inschrijving op een datingsite.

Vergelijk de beste datingsites & apps van 2023

Hou van mij! Hoe zorg je ervoor dat iemand van je houdt?

Hou van mij! Hoe zorg je ervoor dat iemand van je houdt?

Laatst bijgewerkt: 5 juli 2022

Als er één vraag is waar we allemaal een antwoord op willen, dan is het wel de vraag “hoe zorg je er voor dat iemand van je houdt?” Zeker wanneer je oog op iemand is gevallen en jouw liefde, die je richting deze persoon hebt gestuurd, beantwoord wilt hebben. In de Harry Potter films brouwen ze een drankje om liefde aan te wakkeren, maar in de realiteit werkt dergelijke fictie natuurlijk niet. Hoe kunnen we dan toch iemand van ons laten houden? In dit artikel proberen we het mysterie te ontrafelen.


Wanneer verliefdheid niet over gaat in ‘houden van’

In dit artikel gaan we er van uit dat houden van het logische vervolg is op verliefdheid. In de praktijk hoeft verliefdheid echter natuurlijk niet altijd uit te monden in “houden van”. Er kan ook sprake zijn van een bevlieging die intens, maar van korte duur is. Over het algemeen kunnen we stellen dat wanneer we praten over liefdesrelaties er eerst sprake is van verliefdheid, alvorens men van iemand gaat houden.

Ben je verliefd op iemand geworden, dan lijkt het net alsof je wereld niet langer om de zon draait maar om die ene knappe kerel of die spontane meid. Je gedachten maken romantische overuren en je buik barst bijna uit elkaar van alle vlinders die erin fladderen. Je hoopt vurig dat de ander, op wie je verliefd bent geraakt, jou ook ziet zitten. Bij voorkeur op dezelfde manier.

Wanneer dat niet zo blijkt te zijn en je liefde onbeantwoord blijft, dan kan dat enorm teleurstellend zijn. Na zo’n teleurstelling houden we vaak niet op met denken en fantaseren we rijkelijk verder hoe we de ander toch van ons kunnen laten houden. Wat als we hem overladen met cadeautjes? Wat als we haar verrassen met een bosje bloemen? Wat als we niet opgeven en toch aandacht blijven schenken? Gaat hij of zij dan van mij houden?


Zaadjes planten

Het antwoord op de welbekende “wat als” vragen – die hand in hand gaan met slapeloze nachten – zal per situatie verschillen. Helaas bestaat er geen algemene handleiding voor het opwekken van liefde. Liefde is namelijk een authentiek gevoel en wordt door iedereen op een andere manier ervaren. Het kan echter wel groeien, maar daarvoor moet er eerst een zaadje geplant worden. Of dat zaadje uitgroeit tot een mooie bloem, is sterk afhankelijk van de blauwdruk van de ander. Of jij als partner mogelijk bij diegene zou kunnen passen, zowel qua persoonlijkheid als qua uiterlijk bijvoorbeeld.

Er zijn echter wel mogelijkheden om de ander verliefd op je te laten worden. Allereerst zul je ervoor moeten zorgen dat je in zijn of haar blikveld terecht komt. De ander moet namelijk weten dat jij beschikbaar bent en interesse hebt. Dat wilt niet zeggen dat je meteen met een spandoek en een orkest voor het huis van de ander moet gaan staan. Iets eenvoudigs als oogcontact zoeken wanneer jij je in dezelfde ruimte als de persoon in kwestie bevindt of een kleine aanraking wanneer je in gesprek met diegene bent, kan vaak al voldoende zijn.

Vervolgens is het belangrijk om het zaadje dat je op deze manier geplant hebt voldoende water te geven. Dat water is in dit geval synoniem voor aandacht. Aandacht kun je op verschillende manieren geven, bijvoorbeeld door egostrelende complimentjes te geven of spontane berichtjes te sturen als je zijn of haar nummer hebt. Bouw het geven van aandacht langzaam op en loop niet te hard van stapel door hem of haar te overladen met diverse boodschappen. Je wilt er voor zorgen dat de ander verliefd op je wordt. Niet dat je een contactverbod krijgt.


Besteed tijd aan je uiterlijk

Je kunt ook de aandacht van de ander trekken door iets moois van je uiterlijke voorkomen te maken. Door jezelf bijvoorbeeld in een flitsende outfit te hijsen, een nieuw kapsel aan te nemen en het af te maken met een lekker geurtje. Daarmee zul je ongetwijfeld opvallen en misschien zelfs wel in de smaak vallen. Vervolgens aan jou de taak om het spel van aandacht trekken en geven verder te spelen door te combineren: loop een keertje langs, leg tijdens het passeren kort je hand op zijn of haar schouder, geef een knipoog en loop verder.


Vind je gedeelde interesses

Niet geheel onbelangrijk bij het uitvoeren van het bovenstaande is erachter komen waar de ander van houdt, waar de interesses liggen en wat hij of zij graag doet. Dat is informatie die je goed kan gebruiken om de aandacht te vangen. Heb je bijvoorbeeld op het Facebookprofiel van diegene gezien van welke muziek hij of zij houdt, dan zou je dat zeker kunnen laten vallen tijdens een gesprek. Door interesse te tonen in de interesses van de ander, zul je zelf ook weer wat plaatsjes stijgen op de ranglijst van interesse.


Leer van jezelf te houden

Wat misschien wel het belangrijkste is in dit verhaal, is hoe jij tegen jezelf aankijkt. Je kunt immers niet verwachten dat iemand – met de inspanningen die je verricht – van jou gaat houden als je niet van jezelf houdt. Van jezelf houden betekent dat je tevreden bent met jezelf, met datgene wat je doet (bijvoorbeeld je werk en je hobby’s) en je positief over jezelf denkt. Iemand die tevreden is met zichzelf, is in de regel zelfverzekerder en straalt dat uit. Ook zal er vaker een lach op het gezicht verschijnen, iets dat een mens veel aantrekkelijker maakt. Lachende mensen zijn leuker. Ga maar bij jezelf na: je stapt in een winkel toch ook liever op de lachende dan op de nors kijkende winkelmedewerker af als je hulp nodig hebt?

Ben je niet tevreden met jezelf, dan zul je dat eerst moeten worden. Door goed na te denken over jezelf, je wensen en je behoeftes. Er zijn een aantal dingen wat je zou kunnen doen om je zelfbeeld op te krikken. Actief sporten is daar een voorbeeld van. Ook zou je een nieuwe hobby kunnen uitoefenen, iets dat je altijd al graag had willen doen. Er zijn meerdere eieren van Columbus te vinden die je zelftevredenheid kunnen laten toenemen. Wanneer je hier tijd en aandacht aan besteedt, is de kans groter dat de ander verliefd op je raakt en van jou kan gaan houden.


Indien de liefde uitblijft

Het is altijd mogelijk dat – ondanks de pogingen die je hebt gedaan om aandacht te trekken – de ander jou niet ziet staan, niet verliefd op je zal worden en niet van je zal gaan houden. Je zult dan voor jezelf moeten bepalen of het zin heeft om door te gaan (onder het mom van “de aanhouder wint”) of de situatie gewoon te accepteren zoals deze is en door te gaan met je leven. Je kunt iemand namelijk op geen enkele manier dwingen om van je te houden. Daarnaast dient liefde altijd vanuit het hart te komen om enige kans van slagen te hebben. Wat dat betreft is ‘houden van’ net een wind: if you have to force it, it’s probably crap.


foto auteur Robin de Boer
Dit artikel is geschreven door Robin de Boer

Dating coach Robin is al jarenlang blogger voor Datingsitekiezen.nl. Getrouwd met een leuke man die ze heeft ontmoet via een datingsite. Een creatieve veelvraat die gek is op schrijven, ontwerpen en tekenen. LinkedIn

© Datingsitekiezen.nl 2023 | Onderdeel van Dik B.V. | KvK 74390708 | Stationsplein 3, 8011 CW te Zwolle | Privacy & Cookies