Deze site bevat affiliate links. We ontvangen mogelijk een commissie bij jouw inschrijving op een datingsite.

Vergelijk de beste datingsites & apps van 2023

Hoe belangrijk is uitstraling bij het vinden van de liefde?

Hoe belangrijk is uitstraling bij het vinden van de liefde?

Laatst bijgewerkt: 5 juli 2022

Het vinden van echte liefde is niet makkelijk, al lijkt het de ene persoon wel wat eenvoudiger af te gaan dan de andere. Er zijn veel verschillende factoren die een rol spelen bij het vinden van liefde. Uitstraling is zeker een belangrijke factor bij het vinden van liefde, maar ook je persoonlijkheid is een factor om rekening mee te houden. Daarnaast zijn er factoren die voor de één een belangrijke rol spelen en voor de ander juist minder belangrijk zijn. Het uiterlijk valt hier bijvoorbeeld onder. Uitstraling behoort tot de meest belangrijke zaken bij het vinden van liefde. Een groot voordeel hiervan is dat je eraan kunt werken om het te verbeteren wanneer je uitstraling niet optimaal is bij het vinden van liefde.

Het verschil tussen uiterlijk en uitstraling
Uitstraling en uiterlijk worden vaker in één adem genoemd en er wordt dan ook vaak gedacht dat dit hetzelfde is. Toch is dit zeker niet het geval. Je uiterlijk zegt iets over hoe je er fysiek daadwerkelijk uitziet. Het wordt door iedereen hetzelfde gezien. Een beschrijving van een uiterlijk zou kunnen zijn: Hij heeft donkerbruin haar in een kort model, kleine blauwe ogen, een puntige neus, een smalle mond en een wat rondvormig gezicht met wat grotere oren. Uiterlijk is puur gebaseerd op de feiten. Er zal niemand zijn die zal beweren dat de betreffende man wit haar heeft, want het uiterlijk laat duidelijk donkerbruin zien. Bij het uiterlijk gaat het altijd een beetje om ‘what you see is what you get’. Een uiterlijk kan je mooi vinden, niet mooi vinden of ergens ertussenin. Dit is een kwestie van mening. Zelfs de meest succesvolle modellen worden niet door iedereen mooi gevonden. Uitstraling daarentegen is deels eigen en wordt deels gevormd door de mening van de persoon die ernaar kijkt. Je uitstraling kan niet fysiek worden gezien, maar wordt eerder waargenomen. Het valt als een soort gloed om je heen. Het gaat dan ook om een gevoel of een sfeer die jij van binnen naar buiten uitstraalt. In hoeverre een ander deze uitstraling ook oppakt is iets buiten jouw invloed en daar hoef je je dan ook niet druk om te maken.

Uitstraling is sterker dan het uiterlijk
Natuurlijk zijn er mensen die uiterlijk verreweg het meest belangrijk vinden in zichzelf en in een partner. Er zijn zelfs mensen die het uiterlijk zo belangrijk vinden dat zij er zaken aan laten veranderen om het te verbeteren. Helaas is het ook zo dat verreweg de meeste relaties die de basis vinden in het uiterlijk, ofwel het samen mooi zijn, sneller kapot gaan dan relaties die de basis vinden in de persoonlijkheid. Gelukkig is het zo dat veel mensen uiterlijk als minder belangrijk zien dan uitstraling. Het is namelijk zo dat het uiterlijk geen invloed heeft op de uitstraling, maar dat de uitstraling wel invloed heeft op het uiterlijk. Dit betekent dat als je zorgt voor een aangename uitstraling, dan je uiterlijk vanzelf ook een stuk mooier wordt. Uitstraling is daardoor veel krachtiger dan uiterlijk en het is dan ook goed om aandacht te besteden aan je uitstraling bij het vinden van liefde.

Uiterlijke zaken spelen wel een rol bij het vinden van liefde
Uiterlijk speelt voor de meeste mensen een minder belangrijke rol dan uitstraling en persoonlijkheid, maar er zijn natuurlijk wel uiterlijke zaken die de aandacht verdienen. We hebben het dan niet over het uiterlijk zelf, maar bijvoorbeeld wel over de verzorging van je uiterlijk. Je kunt hierbij denken aan een goede verzorging van je gebit, van je handen en nagels en je haren. Als je er goed verzorgd uitziet, dan zal je ook zeker sneller liefde vinden dan wanneer je hier totaal geen aandacht aan besteedt.

Je uitstraling zit in alles om jou heen
Om je uitstraling te verbeteren moet je werken aan je binnenkant en niet aan je buitenkant. Het is dus niet de bedoeling dat je met de make-updoos aan de slag gaat om je uitstraling te verbeteren, want dit gaat niet werken. Je bent dan met je uiterlijk bezig en niet met je uitstraling. Uitstraling komt vanuit je kern en die is aan de buitenkant niet te zien, maar wat er vanuit die kern naar buiten straalt wordt wel door anderen opgepikt. Hier draait het om. Hoe beter jij je voelt van binnen, hoe beter je uitstraling is. Dit verklaart ook waardoor je snel aan iemand ziet of deze persoon zeker of onzeker is, terwijl dit niet door het uiterlijk wordt weggegeven. Het is belangrijk om te weten dat uitstraling in alles om jou heen zit en zeker niet alleen in je gezicht. Het zit bijvoorbeeld ook in je houding.

Uitstraling en emotie zijn altijd gekoppeld
Uitstraling komt dus van binnenuit en dit betekent dat het in verband staat met je emoties. Wanneer jij door een verdrietige periode gaat en je toch heel veel aandacht aan je uiterlijk besteedt om mooi voor de dag te komen, dan zullen er nog altijd mensen zijn die je zullen vragen wat er met jou aan de hand is. Zij kunnen aan je uitstraling zien dat je verdriet hebt. Ditzelfde geldt als je je juist heel gelukkig en zelfverzekerd voelt. Dan zal je extra vaak te horen krijgen dat je er goed uitziet, en dit heeft in de meeste gevallen ook weer niets met je uiterlijk te maken en alles met je uitstraling. Wanneer je je niet blij voelt van binnen en je te maken hebt met emotionele pijn, verdriet, neerslachtigheid of andere negatieve gevoelens, dan zal het aanzienlijk lastiger zijn om liefde te vinden dan wanneer je lekker in je vel zit.

Kun je je uitstraling verbeteren?
Je kunt zeker je uitstraling verbeteren wanneer deze niet optimaal is. Om je uitstraling te verbeteren is het nodig om je gevoel over jezelf te verbeteren. Je kunt je om meerdere redenen niet fijn voelen over jezelf. Dit kan zijn omdat je een negatief zelfbeeld hebt, omdat je een gebrek aan zelfvertrouwen hebt, omdat je het gevoel hebt dat je een mislukking bent of omdat je gewoonweg geen waardering en respect voor jezelf hebt. Zo zijn er nog meer zaken te noemen die ervoor zorgen dat je niet lekker in je vel zit, waardoor ook je uitstraling niet is zoals je deze zou willen hebben bij het vinden van liefde. Een lifecoach, een maatschappelijk werker of bijvoorbeeld een psycholoog kan je helpen bij het verbeteren van je gevoel over jezelf, waardoor je als vanzelf ook een veel betere uitstraling krijgt.


foto auteur Robin de Boer
Dit artikel is geschreven door Robin de Boer

Dating coach Robin is al jarenlang blogger voor Datingsitekiezen.nl. Getrouwd met een leuke man die ze heeft ontmoet via een datingsite. Een creatieve veelvraat die gek is op schrijven, ontwerpen en tekenen. LinkedIn

© Datingsitekiezen.nl 2023 | Onderdeel van Dik B.V. | KvK 74390708 | Stationsplein 3, 8011 CW te Zwolle | Privacy & Cookies