Deze site bevat affiliate links. We ontvangen mogelijk een commissie bij jouw inschrijving op een datingsite.

Vergelijk de beste datingsites & apps van 2024

Verliefd op een ander: 12 dingen die je kunt doen

Verliefd op een ander: 12 dingen die je kunt doen

Laatst bijgewerkt: 5 juli 2022

Het kan een nachtmerrie zijn voor je partner, maar ook voor jou: je bent verliefd op een ander. Hoe moet je daar nou mee dealen? Je wilt je huidige lief niet kwetsen, maar tegelijkertijd wil je alleen maar bij je crush zijn.

Het begint je op te vreten, en je hebt een oplossing nodig. Lees gauw dit artikel, want we vertellen je over de twaalf dingen die je kunt doen als je verliefd bent op een ander.


1. Kijk eerst of je écht verliefd bent

Voordat je stappen gaat ondernemen, is het belangrijk om zeker te weten dat je écht verliefd bent op een ander, en dat het geen bevlieging is. Het is best normaal om af en toe een crush op een ander te hebben, helemaal als je in een lange relatie zit – je bent echt niet de enige die dat wel eens heeft ervaren.

Maar als die crush omslaat in een echte verliefdheid, moet je er wel iets mee doen. Bekijk daarom eerst of je echt verliefd bent. Zijn de volgende situaties herkenbaar voor je?

Je wil constant bij diegene zijn

Stel je voor: je bent bij een geweldig concert of bij een etentje van je werk in een sterrenrestaurant. Het enige wat je kunt denken is, ah, was je crush maar hier om dit mee te maken. En ja, je denkt dan eerder aan je crush, dan aan je huidige wederhelft. Als je liever speciale momenten zou willen meemaken met degene waar je verliefd op bent buiten je relatie, is er toch echt iets mis.

Denk bij jezelf na waarom je dan liever met die ander zou willen eten, feesten of muziek beluisteren. Zou hij of zij bijvoorbeeld het stappen net zo tof vinden als jij, terwijl je huidige partner geen kroeg in te krijgen is? Dat kan al een hoop over je huidige relatie zeggen – lees daarvoor iets verderop in dit artikel over hoe je daarmee om kunt gaan.

Als je met je partner  bent, denk je alleen aan die ander

Of je nu samen op de bank aan het knuffelen bent, als je ‘s avonds naast hem of haar in bed ligt of, erger nog, als jullie met elkaar naar bed gaan: je denkt alleen maar aan diegene op wie je verliefd bent. En dat is niet je huidige partner.

Het enige wat door je hoofd gaat is: wat is diegene aan het doen, zou hij of zij nu ook wakker liggen, kijkt diegene ook dit programma, wat zou hij of zij nu eten? Als je de hele dag door bezig bent met die ander – zelfs als je met je eigen partner bent, kan het heel goed zijn dat je echt verliefd bent.

Je wilt absoluut niet dat je partner en crush elkaar zien

Niets maakt je ongemakkelijker dan als je huidige partner en diegene waarop je verliefd bent met elkaar zouden praten. Eigenlijk wil je helemaal niet dat je crush ziet dat jij met je partner bent, want jij wil zo verleidelijk en beschikbaar mogelijk op hem of haar overkomen.

Of je krijgt juist ontzettende schuldgevoelens als je partner ziet als je oogcontact met je crush probeert te maken. Aaarrrgh! Als je met man en macht probeert te voorkomen dat je partner en diegene waarop je verliefd bent enige vorm van contact met elkaar hebben, dan kan het een aanwijzing voor een serieuzere verliefdheid zijn.

Je doet alles om contact te onderhouden

Het ligt er natuurlijk erg aan op wie je buiten je relatie verliefd bent, maar je wilt alles doen om het contact met diegene te onderhouden. Als jullie collega’s zijn, zorg je er (onbewust) voor dat jullie op hetzelfde moment pauze houden. Als je elkaar niet zo vaak ziet, dan grijp je elke kans aan om even een ‘platonisch’ berichtje te sturen.

Misschien ken je diegene helemaal niet, maar zorg je ervoor dat je een uur te vroeg bij de bushalte staat, zodat je hem of haar tegenkomt. Als je er vrijwel alles aan doet om maar in contact te blijven met je crush, kun je er wel van uit gaan dat je verliefd bent.


2. Wat zegt deze verliefdheid over je relatie?

Je kunt er niet omheen: je bent verliefd op een ander. Maar wat zegt dat nou over je huidige verkering? Probeer het voor jezelf op een rijtje te zetten. Heb je deze gevoelens nu voor die collega, vriend of vreemdeling, omdat je eigenlijk bent uitgekeken op je partner? Is je relatie in alle eerlijkheid al maandenlang doodgebloed? Of ben je ongelukkig in jullie huidige romantische situatie? De verliefdheid op een ander kan een teken zijn dat het niet helemaal lekker loopt in je relatie.

Denk dus goed over deze vraag na voordat je verdere stappen gaat ondernemen. Krijg jij je gedachten niet zo goed op een rijtje? Probeer het dan van je af te schrijven. Let op, wel op een plek waar je huidige partner het niet kan lezen: dus niet op een notitieblok die je op de keukentafel laat liggen of op een gedeelde computer. Dat voorkomt een heel pijnlijk gesprek…


3. Neem je verantwoordelijkheid

Nu je goed naar je eigen relatie hebt gekeken, is het je misschien opgevallen dat je bepaalde dingen mist. Wil je vriend(in) bijvoorbeeld ’s avonds het liefste voor de televisie hangen, terwijl jij op stap wilt, en ben je daarom ontevreden?

Ga dat dan vooral doen, maar dan met je vrienden of familie! Uiteindelijk ben jij verantwoordelijk voor je eigen geluk, en niet je partner. Als jij dingen mist in je relatie, dan mis je die dingen misschien wel gewoon in je leven – je hoeft immers niet alles met je partner te doen. Het kan alleen maar positief uitpakken: misschien ziet je partner hoe leuk jij het sporten/uitgaan/etc vindt, en wil je lief graag met je mee.

Mis je fysiek contact of spanning? Ga het gesprek aan met je partner, en leg uit waarom je behoefte hebt aan deze dingen. Of neem het heft in eigen handen, en investeer in een spannend setje of een grote pot massage olie. Wie weet verdwijnen die verliefde gevoelens wel helemaal naar de achtergrond, omdat dit eigenlijk was wat je hart je wilde vertellen…


Gevoelens accepteren

4. Accepteer dat jij je zo voelt

Als je verliefd op een ander bent, dan voel jij je misschien onwijs schuldig. Je hebt – ook al doe je helemaal niets – het gevoel dat jij je partner bedriegt en beliegt, dat je het over jezelf hebt afgeroepen, dat je een slecht mens bent. Even een wake up call: je kunt helemaal niets aan deze verliefdheid doen! Accepteer je gevoelens, want je bent echt niet de enige die gevoelens voor een ander heeft. Jij kan niet beslissen voor wie jij die gevoelens krijgt, je kunt alleen bepalen wat je gaat doen in deze situatie. En zo lang je jouw huidige partner met respect en eerlijkheid behandeld, doe je niets verkeerd.


5. Hoe zie jij het concept van een relatie eigenlijk?

Dit is ook een moment om te evalueren hoe jij eigenlijk tegen een relatie aankijkt. Jullie zijn monogaam, maar geloof je daar eigenlijk wel in? Misschien vind je het juist natuurlijker om meerdere partners te hebben, en begrijp je daarom je verliefdheid beter. Of wil je wel monogaam zijn, maar geloof je er wel in dat je niet per se van één persoon tegelijk hoeft te houden.

Kijk dus goed naar je eigen romantische leven en of deze zo ingericht is dat het strookt met je ideeën over een relatie. Mocht dat niet het geval zijn, kan dit ook de tijd zijn om er verandering in te brengen: misschien is je huidige partner het er wel helemaal mee eens…


6. Geef het wat tijd: de fantasie kan vervagen

Soms kom je in je leven nou eenmaal iemand tegen die je aantrekkelijk vindt. Je bent verliefd, voelt je goed en denkt steeds aan diegene. Geef jezelf even wat tijd om over die verliefdheid heen te komen: soms vervaagt de fantasie over de ander vanzelf.

Je bent er even een paar weken door van slag, maar daarna vergeet je diegene eigenlijk compleet. Helemaal als je al lang in een relatie zit, is het echt niet zo vreemd dat je oog af en toe op een ander valt. Wees daarom geduldig in je verliefdheid en neem niet te snel (impulsieve) beslissingen.

Ook als je het je partner graag wilt vertellen, is het soms beter om het nog even voor je te houden: het nieuws kan jullie relatie ook veranderen. Misschien gaat je partner erg aan zichzelf en de relatie twijfelen, en wordt het allemaal veel groter dan uiteindelijk nodig was. Gun jezelf en je relatie daarom de tijd.


7. Vertel het niet aan jan en alleman

Als je verliefd bent op een ander kan dat ook voor vervelende gevoelens zorgen. Je voelt je misschien schuldig, je twijfelt, het vreet je op… Dat wil je het liefst delen met mensen om je heen. Kijk heel goed uit met wie je het deelt: je wilt allereerst niet dat je vriend(in) via een ander achter je gevoelens komt.

Daar komt ook bij dat vrienden, familie of collega’s je partner misschien wel (goed) kennen en daardoor met een gekleurde blik naar de situatie kijken. Misschien hebben ze ook zelf wel een dergelijke situatie meegemaakt en zijn ze in het verleden misschien wel zelf verlaten voor een ander… Een advies van een dierbare is altijd gekleurd. Neem deze raad dus niet klakkeloos over, maar zoek iemand die je honderd procent kunt vertrouwen en lucht je hart.


8. Zet die roze bril af

Als je verliefd op iemand bent, denk je dat diegene de beste, mooiste, leukste en liefste persoon op de wereld is. Naast je crush lijkt je partner een lompe, saaie, stomme en lelijk persoon die nooit iets goeds kan doen – helemaal als je die roze bril lekker op houdt. Tijdens je verliefdheid kun je maar lastig iemands tekortkomingen zien, terwijl die er écht wel zijn. Niemand is perfect, ook al lijkt dat nu wel even zo met die roze bril. Hou dus in je achterhoofd dat ook diegene op wie je verliefd bent nare trekjes heeft en dat het gras echt niet altijd groener is aan de overkant.


9. Ontloop je crush

Het kan verleidelijk zijn om juist veel tijd door te brengen met diegene waarop je verliefd bent – dat wil je diep van binnen natuurlijk graag, want duh, je bent verliefd – maar misschien ook om diegene beter te leren kennen.

Bovenstaande tip lijkt plausible: je bent verliefd, dus je ziet diegene door een roze bril. Maar wat nou als die bril langzaam afgaat omdat jij je crush beter leert kennen? Misschien ben je dan wel in één klap van die verliefdheid af.

Ons advies: niet doen. Je maakt het jezelf stukken moeilijker om een gegronde keuze te maken, en daarbij is het echt niet netjes tegenover je huidige partner. Daarbij kan het heel verleidelijk worden om ook lichamelijk elkaar beter te leren kennen. Hoe zou jij het vinden als jouw partner alvast de relationele mogelijkheden ging verkennen achter jouw rug om – emotioneel en misschien zelfs fysiek? Ja – dat zou pijn doen: doe dat je partner dus ook niet aan.


10. Praat erover met je partner

Als je bovenstaande dingen hebt gedaan, maar de verliefdheid is er nog steeds, dan zit er nog maar één ding op: eerlijk zijn. De manier waarop ligt helemaal aan hoe jullie relatie is. Zijn jullie erg open en eerlijk? Een oplossing voor de verliefdheid kan namelijk ook zijn door deze ‘gewoon’ te delen met je huidige partner.

Vertel je lief dat je een aantrekkelijke man of vrouw tegen bent gekomen en dat diegene bepaalde kriebels opwekt. Door het te delen, kan een verliefdheid soms al over gaan: de spanning en het stiekeme van je gevoelens gaan er een beetje af.

Helemaal als je een lange relatie hebt kan zo’n crush best wel eens voorkomen: wellicht heeft je partner het ook wel eens gehad. Misschien kunnen jullie er zelfs grapjes over maken – zo voelt je verliefdheid al gauw als een binnenpretje tussen jou en je echte liefde.


Vertel het de ander

11. Wil je voor de ander gaan? Zo vertel je het je partner

Het kan ook zijn dat je echt zeker weet dat je verliefdheid niet meer over gaat, en dat jij en je huidige partner het gewoon niet meer voor elkaar zijn. In dit geval kan het verleidelijk zijn om afstand te nemen en de relatie te laten doodbloeden, of door vreemdgaan de verkering te laten eindigen, maar hou de eer aan jezelf én je partner en wees eerlijk. Om dit nare gesprek zo goed mogelijk te kunnen voeren, kun je het volgende doen:

Trek die pleister eraf, en snel

Als je zeker weet dat je met de ander verder wilt, is het zaak om dit zo snel mogelijk aan je huidige partner te vertellen. Helemaal als je samenwoont kan het je op vreten om zo veel tijd met elkaar te spenderen terwijl jij dat niet wilt.

Je partner merkt dat ook. Natuurlijk sta je niet te springen om dit gesprek te voeren, maar het beste is om zo snel mogelijk die pijnlijke pleister eraf te trekken – voor jullie allebei.

Wees duidelijk

Maak het allemaal niet mooier dan dat het is, maar vertel duidelijk wat je keuze is. Lieg niet over de reden waarom je het wilt uitmaken, maar wees honderd procent eerlijk. Zo gun jij je partner de waarheid en laat je geen gaatjes voor hoop achter als dat er niet is.

Wees ook niet té eerlijk: vertel bijvoorbeeld niet hoe geweldig diegene is waarop je verliefd bent, maar blijf vriendelijk maar duidelijk.

Laat je partner ook praten (als hij of zij daar behoefte aan heeft)

De mededeling die jij doet zal het leven van je partner veranderen. Laat het daarom niet alleen een mededeling zijn, maar een gesprek: laat je partner ook praten als hij of zij dat wil. Helemaal als je huidige partner dit gesprek helemaal niet ziet aankomen, kan het als een shock komen. Het is niet leuk, maar luister naar de eventuele woede en het verdriet van je partner. Zo help je hem of haar uiteindelijk ook om jullie relatie af te sluiten. Je wilt uiteindelijk toch ook het beste voor je ex?


blank

12. Luister naar je hart

Het laatste wat we je kunnen vertellen, is misschien ook wel het belangrijkste: luister altijd naar je hart. Doe wat voor jou goed voelt, en kies uiteindelijk toch echt voor jezelf. Niet voor je familie die zo dol zijn op je huidige lief, niet voor de financiële zekerheid en ook niet voor het sparen van de gevoelens van je partner: the heart wants what it wants. Je hebt alleen in de hand hoe je ermee omgaat. Zolang je jouw partner met respect behandeld, komt het altijd goed. Hoe jij je leven invult en met wie, is altijd jouw keuze – en die keuze maak je door naar je intuïtie te luisteren.


foto auteur Robin de Boer
Dit artikel is geschreven door Robin de Boer

Dating coach Robin is al jarenlang blogger voor Datingsitekiezen.nl. Getrouwd met een leuke man die ze heeft ontmoet via een datingsite. Een creatieve veelvraat die gek is op schrijven, ontwerpen en tekenen. LinkedIn

© Datingsitekiezen.nl 2024 | Onderdeel van Dik B.V. | KvK 74390708 | Stationsplein 3, 8011 CW te Zwolle | Privacy & Cookies