Deze site bevat affiliate links. We ontvangen mogelijk een commissie bij jouw inschrijving op een datingsite.

Vergelijk de beste datingsites & apps van 2023

Vijf tips om je relatie te redden

Relatiebemiddeling
Vijf tips om je relatie te redden

Laatst bijgewerkt: 5 juli 2022

Geen enkele relatie is perfect. Vaak zijn er ups, soms zijn er downs. Houd je met heel je hart van je partner en is die liefde wederzijds, dan trotseren jullie de dalen in jullie relatie wel. Vlak voor de storm gaat liggen krijg je vaak inzicht in je gevoelens voor je partner en hoeveel je van hem of haar houdt.

Vervolgens leggen jullie het weer bij en verschijnt er zonneschijn na de regen. Het kan echter ook voorkomen dat het blijft regenen en je hard zult moet vechten om je relatie te redden. Om je een hart onder de riem te steken, hebben wij vijf tips voor je verzameld die je kunnen helpen het lek in jullie schip te dichten.

Ga terug naar de basis
Jullie hebben elkaar op een plek ontmoet en daar is de fundering van jullie relatie gelegd. Neem wat tijd voor jezelf en ga er eens goed voor zitten met een pen en wat papier. Graaf in je geheugen en ga terug naar het moment van de eerste ontmoeting. Hoe zijn jullie verliefd op elkaar geworden? En welke leuke eigenschappen van je partner lieten de vlam harder branden? Noteer alle positieve punten die in je opkomen.

Wanneer je een mooi lijstje hebt samengesteld, dan is dat een mooie aanleiding om een goed gesprek te starten met je partner op de locatie waar jullie liefde ontstaan is. Neem je partner mee naar die plaats en bespreek de lijst die je gemaakt hebt. Daar samen goede herinneringen ophalen en de redenen benoemen waarom jullie bij elkaar zijn kunnen zorgen voor de lach die jullie allebei zo hard nodig hebben. Wellicht dat dit de start is van een nieuwe fase in jullie relatie.

Communiceer face to face met elkaar
Een punt waarop het vaak misgaat binnen een relatie is de communicatie. Zonder een goede communicatie kan er onbegrip en ruis ontstaan. Dat mondt vervolgens uit in ruzie en verdriet. Het is daarom belangrijk om te allen tijde met elkaar te blijven praten. Om elkaar goed te begrijpen is het van belang dat jullie face to face praten.
Wanneer je de communicatie via de digitale snelweg plaats laat plaats vinden, dan zie je geen gezichtsuitdrukking en kan het zijn dat woorden verkeerd begrepen worden. Whatsapp of Facebook Messenger zijn geen handige mediums om dingen goed uit te praten, dat kun je het beste doen onder vier ogen. Zo breng je datgene wat jij bedoelt beter over en dat zal de communicatie tussen jullie alleen maar ten goede komen.

Kleur eens buiten de lijntjes
Wanneer jullie altijd hetzelfde restaurant bezoeken, dezelfde dingen doen of dezelfde gesprekken voeren, dan kan de sleur zijn intrede doen binnen jullie relatie. Het wordt saai en voorspelbaar. Dat levert irritaties op en kan funest zijn voor de liefde die jullie voor elkaar hebben.

Het is daarom belangrijk om op zoek te gaan naar nieuwe manieren om leven in de brouwerij te houden. Dat kun je doen door iets nieuws met je partner te doen, iets dat jullie nog nooit gedaan hebben. Denk daarbij aan samen een Italiaanse kookworkshop volgen of een mooie rondvaart met een luchtballon.
Iets nieuws ondernemen kan jullie relatie de juiste boost geven en biedt jullie de gelegenheid even de gedachten te verzetten en quality time met elkaar te spenderen.

Benoem goede punten
Een moeilijke tijd in een relatie betekent vaak dat er veel aandacht wordt geschonken aan de dingen die fout gaan. Dat zorgt voor nòg meer frictie en spanning en dat kun je zeker niet gebruiken wanneer je jouw relatie probeert te redden. Hoewel het lijkt alsof alles fout en verkeerd is, zijn er altijd positieve punten te vinden in jullie relatie.
Probeer in plaats van het negatieve, het positieve te benoemen. Geef spontaan een complimentje of laat je partner weten dat je aan hem of haar denkt. Iedereen vindt het fijn om een positieve boodschap te ontvangen, ook jouw partner. Zie het als een steentje bijdragen aan een positieve instelling, dat is wat je nodig hebt om je relatie uit het slop te trekken.

Focus op je eigen relatie
Bij de buren lijkt het gras altijd groener, maar dat is geen reden om je eigen relatie te vergelijken met andere relaties. Het is namelijk zeker niet steevast rozengeur en maneschijn bij anderen. Sluit gerust Facebook even af en stop met het kijken naar hoe goed anderen het lijken te hebben binnen hun relatie. Die foto’s waarop koppels al het geluk van de wereld gevonden lijken te hebben en die zeven dagen per week op je tijdlijn verschijnen, geven geen goed beeld van de werkelijkheid.

Daarnaast is het veel belangrijker om al je aandacht te richten op je eigen liefde en datgene wat jij en je partner hebben opgebouwd. Wanneer je over je schouder kijkt, neem die weg die jullie al afgelegd hebben dan eens goed onder de loep. Dat is meer waard dan je denkt en daar mag je best trots op zijn.

Wanneer er niets meer te redden valt
Liefde is als een bloem. Om het te laten bloeien, zul je het regelmatig water moeten geven en goed moeten verzorgen. Heb je je best gedaan om je relatie te redden maar ben je ondanks je inspanningen aangekomen bij het eind van je Latijn?
Kan gebeuren natuurlijk, maar weet dan dat het niet het einde is, maar slechts een nieuw begin. Zelfs als je dat op dit moment niet zo ervaart.

Gun jezelf de tijd om het goed te verwerken zodat je vervolgens met een open blik aan een nieuw avontuur kunt beginnen. Verzet je zinnen en zorg voor voldoende afleiding.
En wanneer je er dan klaar voor bent, ga dan eens op ontdekkingsreis door de wereld van online dating. Wellicht dat je sneller dan je denkt weer kunt genieten van de positieve energie die liefde een mens kan geven.


foto auteur Robin de Boer
Dit artikel is geschreven door Robin de Boer

Dating coach Robin is al jarenlang blogger voor Datingsitekiezen.nl. Getrouwd met een leuke man die ze heeft ontmoet via een datingsite. Een creatieve veelvraat die gek is op schrijven, ontwerpen en tekenen. LinkedIn

© Datingsitekiezen.nl 2023 | Onderdeel van Dik B.V. | KvK 74390708 | Stationsplein 3, 8011 CW te Zwolle | Privacy & Cookies