Deze site bevat affiliate links. We ontvangen mogelijk een commissie bij jouw inschrijving op een datingsite.

Vergelijk de beste datingsites & apps van 2023

5 tips om je relatie spannend te houden

5 tips om je relatie spannend te houden

Laatst bijgewerkt: 5 juli 2022

Ben je al een tijd met iemand samen? Of heb je nog niet zo lang geleden iemand leren kennen en wil je je nu alvast voorbereiden onder het motto voorkomen is beter dan genezen? Dan is dit artikel iets voor jou! We leggen je namelijk uit wat je het beste kunt doen om er voor te zorgen dat je relatie spannend blijft. Welke dingen dit precies zijn ontdek je in dit artikel met 5 tips om je relatie spannend te houden!

Hoe houd ik het spannend

Wanneer je al een tijdje samen bent met je geliefde en de nieuwigheid is er vanaf, dan kan het voorkomen dat de sleur op de loer ligt. Om te voorkomen dat deze in je relatie sluipt, zul je inzet moeten tonen om je relatie spannend te houden. Om je daarbij te inspireren hebben we in dit artikel 5 tips op een rijtje gezet die je kunt gebruiken om de spanning erin te houden.

Onderneem iets speciaals
Het is niet moeilijk om iets samen iets te gaan doen. Vaak denken we als eerste aan de standaard activiteiten zoals een bezoek aan de bios of een hapje eten. Hoewel het altijd fijn is iets te ondernemen met je geliefde, kunnen dergelijke activiteiten op een gegeven moment gaan vervelen.

Regelmatig een restaurant bezoeken kan letterlijk de keel uit gaan hangen en aanvoelen alsof je een rondje door de McDrive rijdt. Misschien komt het zelfs voor dat jullie niet eens meer van de bank afkomen en het Netflix-aanbod verslinden zonder al teveel lichaamsbeweging. Dat kan natuurlijk niet de bedoeling zijn van “quality time”.

Kijk daarom eens wat verder dan de neus lang is en plan iets bijzonders in. Denk daarbij aan een luchtballonvaart, een dagje wellness of een weekendtrip naar een wereldstad als Milaan, Parijs of Londen. Door regelmatig iets speciaals te doen doorbreek je namelijk het vaste patroon en dat kan een verfrissend effect op je relatie hebben.

Gooi de complimentendoos open
In het begin van je relatie worden er veel complimenten aan elkaar gegeven. Je bent verliefd, alles is nieuw en je wilt het liefst zo lang mogelijk met je geliefde samen zijn. Daarom zet je je beste beentje voor en ben je niet te zuinig met het geven van positieve boodschappen.

Naarmate de tijd verstrijkt en de verliefdheid langzaam maar zeker overgaat in “houden van”, kan het voorkomen dat er steeds minder complimenten gegeven worden aan elkaar. Je lijkt elkaars hart immers veroverd te hebben, dus neem je aan dat je niet meer de beste versie van jezelf hoeft te zijn. Dat is een gevaarlijke aanname en daarmee geef je een uitnodiging aan de sleur.

Het is altijd prettig om een compliment te ontvangen en wanneer je deze niet meer of zelden van je partner krijgt, dan kan het zijn dat je het gevoel hebt dat je partner je niet meer waardeert.

Schroom daarom niet om je waardering regelmatig uit te spreken door de ander een compliment te geven, bijvoorbeeld over hoe goed je partner eruit ziet of hoe lekker hij of zij ruikt. Gegarandeerd dat dit een glimlach op het gezicht van je partner tevoorschijn tovert. Geef aansluitend een lange kus of een flinke knuffel en het zal ongetwijfeld een positief effect op je relatie hebben.

Breng de passie terug en maak de liefde drijven bijzonder
Ben je al een langere tijd samen, dan ken je elkaars lichaam en weet je wat je partner fijn vindt tussen de lakens. Doen jullie echter elke keer hetzelfde wanneer jullie seks hebben, dan kan het zijn dat iets wat eigenlijk heel speciaal is, een standaard riedeltje wordt.

Om een relatie spannend te houden, is het belangrijk ook op dit gebied aandacht te schenken aan variatie en communicatie. Maak er tijd voor en doe iets speciaals vooraf. Zo kun je bijvoorbeeld het bad vol laten lopen met fijne badschuim, een aantal kaarsjes aansteken en een flesje champagne klaarzetten. Nodig je partner uit om samen met jou in bad te gaan, tot rust te komen en even te genieten van elkaar.

Misschien klinkt dit iets te romantisch, maar gelukkig zijn er talloze andere manieren om te laten zien dat je het bijzonder wilt maken. Een uitgebreide massage met een lekker ruikende olie kan bijvoorbeeld ook de spanning aanwakkeren, maar misschien vinden jullie het juist wel eens spannend om het buiten, op een vreemde plek te doen. 1001 wegen die naar Rome leiden.

Door met je partner te praten over de seks en vragen te stellen over wat je geliefde prettig vindt of graag nog eens zou willen proberen, kun je inspiratie krijgen om jullie seks spannender of meer speciaal te maken.

Schenk aandacht aan je uiterlijk
Soms is het gewoon lekker om op de bank te vertoeven met je partner, terwijl je een versleten joggingbroek aan hebt, je kapsel een slagveld is en je met je handen in een zak chips graait. Helaas brengt dat weinig spanning met zich mee.

Pak het daarom eens een keertje anders aan. Haal na een lange dag werken je beste outfit uit de kast, breng je kapsel in model en voorzie jezelf van je lekkerste geurtje. Maak jezelf aantrekkelijk voor je partner en laat hem of haar zien wat ze aan de haak hebben geslagen. Niet alleen laat je daarmee zien dat je je best wilt doen om spanning te creëren, ook inspireer je je partner om hetzelfde te doen.

Onderneem iets zonder je partner
Deze tip klinkt misschien een beetje gek, maar soms is het ook goed voor je relatie om iets zonder je partner te ondernemen. Wanneer je constant bij elkaar bent, geef je elkaar de kans niet om elkaar te missen.
Plan daarom ook eens een avond met vrienden in. Organiseer als man zijnde een mannenavond, zorg voor biertjes en een gelegenheid om die spannende voetbalwedstrijd te kijken. Als vrouw zijnde kun je denken aan een vriendinnendag, een dagje erop uit, flink shoppen en de dag afsluiten met een drankje en een gezellig praatje.
De tijd die je met je vrienden doorbrengt, kun je ook gebruiken om te vragen wat jouw vrienden doen om de relatie spannend te houden. Misschien levert dat ideeën op die je binnen je eigen relatie ook zou kunnen toepassen.

En wanneer je na zo’n dag of avond thuiskomt, wat is er dan fijner om je partner vast te pakken en tegen hem of haar te vertellen dat je het leuk hebt gehad en je geliefde hebt gemist?

Je relatie spannend houden doe je samen. En alleen.

Het spannend houden van een relatie begint bij jezelf en de inzet die je toont. Houd daarbij in je achterhoofd dat het niet ophoudt wanneer je denkt dat je haar of zijn hart veroverd hebt. Houd je van iemand en wil je met diegene verder, dan zul je daar moeite voor moeten doen. Dat is geen momentopname, maar een dagelijkse vraag. Wanneer je je daarvan bewust wordt, dan zul je zien dat het spannend houden van je relatie een stuk eenvoudiger wordt.


foto auteur Robin de Boer
Dit artikel is geschreven door Robin de Boer

Dating coach Robin is al jarenlang blogger voor Datingsitekiezen.nl. Getrouwd met een leuke man die ze heeft ontmoet via een datingsite. Een creatieve veelvraat die gek is op schrijven, ontwerpen en tekenen. LinkedIn

© Datingsitekiezen.nl 2023 | Onderdeel van Dik B.V. | KvK 74390708 | Tesselschadestraat 155, 8023 BL Zwolle | Privacy & Cookies