Deze site bevat affiliate links. We ontvangen mogelijk een commissie bij jouw inschrijving op een datingsite.

Vergelijk de beste datingsites & apps van 2023

Onzeker in je relatie: Wat kun je er aan doen?

Onzeker in je relatie: Wat kun je er aan doen?

Laatst bijgewerkt: 5 juli 2022

Er is niets zo fijn als wanneer je zeker bent van de liefde voor en van je partner. Die zekerheid zorgt er voor dat je grond onder je voeten hebt om op te staan, een fundering waar je op terug kunt vallen. Wanneer er in een relatie sprake is van onzekerheid, dan kan een heldere en blauwe lucht gevuld worden met donkere wolken. Hoe je deze het beste kunt verjagen, lees je in dit artikel.

Onzekerheid
Zelfs de meest zelfverzekerde persoon op aarde is wel eens onzeker of heeft momenten van onzekerheid gekend. Zeker wanneer het gaat om zaken als uiterlijk, financiën of (toekomst)plannen. Onzekerheid zorgt ervoor dat we na gaan denken en vragen gaan stellen. Om het onzekere zeker te maken, gaan we op zoek naar bevestiging. Vaak krijg je die van de mensen om je heen, soms zul je deze in jezelf moeten vinden. Onzekerheid in een relatie is vaak iets ingewikkelder en brengt nog meer kopzorgen met zich mee. Gelukkig is daar ook iets aan te doen.

Twijfels binnen je relatie

Binnen een relatie zijn er een hoop onderwerpen waar je als mens zijnde aan kunt twijfelen. Het kan voorkomen dat je twijfelt of je partner wel de juiste persoon voor jou is en of je wel ècht verliefd bent.
Bevind je jezelf in deze situatie, dan is het een goed idee om een aantal dingen voor jezelf op een rijtje te zetten. Je twijfels over de geschiktheid van je partner kunnen bijvoorbeeld ontstaan zijn omdat jouw vrienden of vriendinnen je vaker hebben verteld dat ze jouw partner niet zien zitten. Daar kunnen zij hun eigen redenen voor hebben. Zo kunnen zij vinden dat jouw partner zich niet goed genoeg kleedt of dat hij of zij jou niet goed behandelt. Iedereen heeft recht op zijn eigen mening, maar uiteindelijk gaat het erom dat jij gelukkig bent en ben jij de enige die kan bepalen of jouw geliefde de juiste voor jou is.
Wanneer je twijfelt of je wel ècht verliefd bent en of het juiste gevoel er wel is, tel dan eens op hoe vaak je per dag aan je partner denkt en beschrijf voor jezelf het gevoel dat je krijgt wanneer je hem of haar weer ziet. Geeft dat niet het gewenste antwoord, dan kun je proberen om even afstand te nemen om erachter te komen in welke mate jij de ander mist. Vaak vind je dan de confirmatie die je zoekt.

Onzeker door eerdere ervaringen
Wanneer je in het verleden één of meerdere verkeerde relaties hebt gehad, dan kan het zijn dat jouw vertrouwen een behoorlijke deuk opgelopen heeft. Dat kan gevolgen hebben voor je huidige relatie en een mogelijke oorzaak zijn van je onzekerheid. Zo kun je bijvoorbeeld erg onzeker raken wanneer jouw geliefde een tijdje niet reageert op het berichtje dat je naar hem of haar gestuurd hebt. In je hoofd begint zich vervolgens een film af te spelen waarin je geliefde niet meer van jou houdt of zelfs een ander gevonden heeft. Wanneer je vervolgens een lief berichtje terugkrijgt met daarin de boodschap dat je partner even niet in de gelegenheid was te reageren vanwege de drukte op het werk, keert de rust in je hoofd terug en heb je bevestiging gekregen dat je je geen zorgen hoeft te maken. Maar helaas is het vaak gauw gedaan met de rust.

Onzekerheid op basis van eerdere ervaringen zet vaak aan tot onnodig veel denken en zorgen maken. Het liefste ontvang je ieder moment van de dag een bevestiging dat jouw partner van je houdt en jou nooit meer laat gaan.Dat kost ontzettend veel energie en je zult je moeten realiseren dat het constant vragen om bevestiging ook heel vermoeiend voor je geliefde kan zijn.

Daarnaast verliezen de woorden “ik hou van jou” waarde wanneer je ze twintig maal op een dag voorbij hoort komen. De bevestiging waarnaar je op zoek bent, kun je halen door de fijne momenten die jullie met elkaar delen, zoals de liefdevolle kus die jullie ’s ochtends delen vlak voordat je naar je werk vertrekt.

Het is ook belangrijk om tegen jezelf te vertellen dat het nu gaat om een nieuwe situatie met een nieuwe persoon. Uiteraard is het geen verkeerde gedachte om zuinig te zijn met je vertrouwen, maar om echt te kunnen genieten van de liefde zul je de angst voor een herhaling van negatieve ervaringen los moeten laten.

Onzekerheid over jezelf
In een relatie kan het ook voorkomen dat jij onzeker bent over jezelf. Je kunt twijfelen aan je uiterlijk of jouw geschiktheid voor je partner. In dat geval zul je met je partner moeten praten, om die twijfels weg te kunnen nemen. Wanneer jij je in een goede relatie bevindt, dan zal jouw partner je zeker vertellen dat je er goed uitziet of dat jij de juiste voor hem of haar bent.

Om je onzekerheid te laten wegebben, is het van belang de bevestiging die je krijgt mee te nemen in je manier van denken en hieraan terug te denken wanneer jij je onzeker voelt. Het kan daarbij helpen dit op te schrijven en terug te lezen in momenten van twijfel. Het kan namelijk dodelijk zijn voor je relatie om constant bevestiging te vragen wanneer je het idee hebt dat je koffiedik aan het kijken bent. Vaak is dat namelijk nergens voor nodig.


foto auteur Robin de Boer
Dit artikel is geschreven door Robin de Boer

Dating coach Robin is al jarenlang blogger voor Datingsitekiezen.nl. Getrouwd met een leuke man die ze heeft ontmoet via een datingsite. Een creatieve veelvraat die gek is op schrijven, ontwerpen en tekenen. LinkedIn

© Datingsitekiezen.nl 2023 | Onderdeel van Dik B.V. | KvK 74390708 | Stationsplein 3, 8011 CW te Zwolle | Privacy & Cookies