Deze site bevat affiliate links. We ontvangen mogelijk een commissie bij jouw inschrijving op een datingsite.

Vergelijk de beste datingsites & apps van 2023

Hou ik nog van hem? Hoe weet je of je nog van hem houdt?

Hou ik nog van hem? Hoe weet je of je nog van hem houdt?

Laatst bijgewerkt: 5 juli 2022

‘Hou ik nog van hem?’, het is een behoorlijk beladen vraag. In het stellen van die vraag zit al een deel van je antwoord verscholen, want ergens weet je al dat het niet goed zit. Maar dat hoeft niet te betekenen dat je de relatie met hem moet beëindigen. Misschien zijn je gevoelens slechts ‘verstopt’ en niet verdwenen. Met behulp van dit artikel proberen we je advies te geven om erachter te komen of je nog (genoeg) van hem houdt.


1. Kijk naar de oorzaak

Veel twijfels hebben te maken met een verandering. De twijfels hebben niet altijd met hem te maken, soms ook met jezelf. Als je bijvoorbeeld door een moeilijke periode op het werk gaat, lijken relatieproblemen ook groter. Juist omdat het thuis een veilige haven zou moeten zijn. Ook kleinere dips zoals je menstruatie, een recente ontmoeting of een vervelende gebeurtenis kunnen je uit evenwicht brengen.

Andersom kan hij ook stress of verdriet hebben waardoor jij niet meer de man herkent waarvoor je gevallen bent. Gelukkig zijn deze periodes vaak van tijdelijke aard en kun je pas van serieuze twijfels spreken als jouw negatieve twijfelende gevoelens langere tijd aanhouden.

2. Stel jezelf een aantal vragen

Als je van hem houdt, is hij de mooiste, leukste, beste, liefste persoon die je kent. En ga zo maar even door. Waardeer je hem nog steeds zo erg als eerst, of is het allemaal een beetje afgevlakt?

Betrap je jezelf dat je meer om je heen kijkt naar andere mannen en je afvraagt of jullie een toekomst samen hebben? Dan is de kans groot dat je gevoelens zijn afgenomen en dat je minder of niet meer van hem houdt. Er zit overigens wel een verschil tussen ‘geen toekomst zien’ en ‘geen toekomst willen’. Want liefde overwint alles, dus waar een wil naar de toekomst is, is ook een weg.

3. Vertrouw op je gevoel

Vaak onderschatten we ons gevoelsleven en onze vlijmscherpe intuïtie. Het lijkt dan ook heel moeilijk om te achterhalen wat we écht voelen of niet voelen. Gelukkig weten we diep van binnen vaak precies hoe we ons voelen over belangrijke zaken, zoals of je nog van hem houdt… De moeilijkheid zit ‘m in het erkennen en onder ogen komen van deze emoties.

De mens is vaak geneigd om gevoelens weg te redeneren: “Dit gevoel is tijdelijk”, “Ik laat me teveel leiden door emoties” of “We hebben het toch leuk, wat zeur ik nou”. Je mag best even de tijd nemen om te kijken of je gevoelens van ‘niet houden van’ aanhouden, of inderdaad tijdelijk zijn. Maar wees eerlijk: tegen jezelf en tegen je partner. Daar hebben jullie beide het meest aan.

4. Hou ik nog genoeg van hem?

Het is heel onwaarschijnlijk dat je helemaal niet meer van hem houdt, tenzij er heel veel dingen tussen jullie zijn voorgevallen. Natuurlijk geef je wel om hem, maar is het genoeg om de relatie voort te zetten? Het kan zijn dat je niet meer gelukkig bent in je relatie. In sommige relaties dooft het vuur en wordt het een beetje een broer-zus relatie, zonder spanning en lichamelijk contact. In dat geval houd je misschien wel van hem, maar niet meer op de manier zoals een man en een vrouw in een liefdesrelatie van elkaar houden. Jullie kunnen proberen om het vuurtje weer aan te wakkeren, maar je kunt ook besluiten om een punt achter jullie relatie te zetten.


foto auteur Robin de Boer
Dit artikel is geschreven door Robin de Boer

Dating coach Robin is al jarenlang blogger voor Datingsitekiezen.nl. Getrouwd met een leuke man die ze heeft ontmoet via een datingsite. Een creatieve veelvraat die gek is op schrijven, ontwerpen en tekenen. LinkedIn

© Datingsitekiezen.nl 2023 | Onderdeel van Dik B.V. | KvK 74390708 | Tesselschadestraat 155, 8023 BL Zwolle | Privacy & Cookies